Xiaomi Redmi Note 5 Pro | Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Xiaomi δημιουργεί το καλύτερο ''value for money'' smartphone


Είναι γεγονός ότι η Xiaomi μας προσφέρει κάθε χρόνο τα πιο ενδιαφέροντα smartphone σε όλες τις κατηγορίες και μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας της, οφείλεται στην ποιότητα κατασκευής αλλά και τη σωστή τιμολόγηση. Φέτος η εταιρία θα καταφέρει κάτι που κανείς δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα και αυτό είναι να δημιουργήσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το καλύτερο smartphone κοντά στα 200 ευρώ. Το Redmi Note 5 Pro είναι αυτή η συσκευή και εκτός απροόπτου, θα είναι ο μεγάλος νικητής της κατηγορίας για το 2018.

Εννοείται ότι η Xiaomi δε φτιάχνει τα τέλεια smartphone, αλλά στην τιμή που προσφέρονται είναι λίγο έως πολύ καλύτερα από τον ανταγωνισμό. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η υποστήριξη που παρέχει, αναβαθμίζοντας σχεδόν όλα τα μοντέλα με όποιον τρόπο είναι δυνατό. Αυτό λοιπόν τους δίνει και αντοχή στο χρόνο, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία τεχνολογική κατηγορία συσκευών που δεν το προσφέρει κανείς.

Κατ' αρχάς να πούμε ότι δε θα ασχοληθούμε με το Redmi Note 5, καθώς είναι στην ουσία το Redmi 5 Plus που είδαμε πριν από μερικούς μήνες με διαφορετικό όνομα, το οποίο αποτελεί επίσης ένα "facelift" του Redmi Note 4 και του Redmi Note 4X! Τα κατάφερε και πάλι να μας μπερδέψει η Xiaomi και τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, όταν σε λίγους μήνες κυκλοφορήσουν και άλλα μοντέλα όπως το Note 5X ή Note 5S ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο θα σκεφτούν! Θα ασχοληθούμε λοιπόν με το Redmi Note 5 Pro, το οποίο είναι και το πιο ενδιαφέρον.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 636 @ 1.8GHz
  • GPU: Adreno 509
  • Μνήμη: 3GB/4GB/6GB RAM - 32GB/64GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.99" @ 2160 x 1080p (18:9, 403ppi)
  • Κάμερα: Πίσω διπλή 12MP + 5MP (Sony IMX486, f/2.2, Dual-LED flash) - Μπροστά 20MP (f/2.0)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, Dual-SIM, Wi-Fi, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass, BDS), IR, Fingerprint, FM radio, MicroUSB 2.0
  • Μπαταρία: 4.000mAh
  • Διαστάσεις: 158.6 x 75.4 x 8.1mm - 181gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 7.1 Nougat (MIUI 9)

Έχουμε λοιπόν το γνώριμο design στην μπροστινή όψη, το οποίο παρουσιάστηκε με αφορμή το Redmi 5 Plus, για να μας δώσει την οθόνη με κλίμακα 18:9 που έχουν τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα. Στην πίσω όψη είναι ακόμη πιο γνώριμο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση θυμίζει πολύ και το iPhone X, χάρη στην ιδιαίτερη τοποθέτηση του διπλού φακού της κάμερας.

Η μεγάλη του αναβάθμιση έχει γίνει στον επεξεργαστή, ο οποίος είναι ο Snapdragon 636 που χτυπάει ίσα με 110.000 πόντους στο Antutu! Είναι ένα τρομερό σκορ για ένα smartphone των 200 ευρώ, το οποίο ξεπερνάει σε δύναμη το Samsung Galaxy S6, μια προπέρσινη ναυαρχίδα που συνεχίζει να πωλείται με τιμή άνω των 350 ευρώ σήμερα! Αυτό μας δείχνει πόσο εξελίχθησαν οι επεξεργαστές τα τελευταία χρόνια και μας δίνει ένα μέτρο σύγκρισης για τον ανταγωνισμό του.


Από την πρώτη κιόλας έκδοση, γιατί δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει Note 5Χ ή κάποια άλλη παραλλαγή, υπάρχουν διάφορες εκδόσεις όσον αφορά το χώρο, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες όλων. Ξεχωρίζει φυσικά αυτή με 6GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου, η οποία εγγυάται την καλή λειτουργία, όσες εφαρμογές και αν εγκαταστήσεις ή όποια ROM και αν ρίξεις επάνω του.

Σημαντικές αλλαγές έχουμε επίσης στην κάμερα και κυρίως στην μπροστινή, η οποία είναι πλέον της τάξεως των 20MP! Η πίσω διαθέτει τον ΙΜΧ486 αισθητήρα της Sony, τον οποίο δεν έχουμε δει σε άλλο smartphone για να κάνουμε τη σύγκριση (δείγματα θα βρείτε εδώ) και συνοδεύεται και από έναν δευτερεύοντα αισθητήρα στα 5MP. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσον είναι χρήσιμος ο δεύτερος, όταν υπάρχει το Google Camera HDR+, αλλά είναι μία καλοδεχούμενη προσθήκη.

Έχει τέλος τη μεγάλη μπαταρία που συνοδεύει τα Redmi μοντέλα, διαθέτει ραδιόφωνο και θύρα υπερύθρων, αλλά δεν έχει θύρα USB-C! Θα κυκλοφορήσει αρχικά στην Ινδία με την τιμή να κυμαίνεται μεταξύ 180 και 220 ευρώ, αλλά εννοείται ότι εμείς θα χρειαστεί να δώσουμε κάτι παραπάνω για να το φέρουμε από το Gearbest, το Geekbuying ή όποιο κατάστημα επιλέξουμε.


Να πάρω αυτό, το Redmi 5 Plus ή το Mi A1;

Σημαντικό είναι να πούμε ότι μαζεύονται πλέον πολλές ποιοτικές συσκευές από τη Xiaomi με κόστος κοντά στα 200 ευρώ. Για όσους λοιπόν θέλουν μια συσκευή που θα τους βγάλει αρκετά χρόνια, η καλύτερη επιλογή είναι το Redmi Note 5 Pro. Ο λόγος είναι γιατί ο επεξεργαστής του είναι αρκετά δυνατότερος από τον Snapdragon 625 του Redmi 5 Plus, που σκοράρει 75.000 πόντους στο Antutu.

Αν πάλι ψάχνουμε για τη συσκευή με την καλύτερη φωτογραφική μηχανή, αυτή είναι μάλλον το Mi A1. Ο διπλός φακός της πίσω κάμερας είναι πολύ ανώτερος σε απόλυτους αριθμούς, αλλά όπως είπαμε και πριν δεν μπορούμε να τον συγκρίνουμε με τον πρωτοεμφανιζόμενο του Redmi Note 5 Pro. Για τους μανιακούς με τις selfie φωτογραφίες, το Redmi Note 5 Pro είναι σίγουρα η σωστή επιλογή.

Τέλος για όσους θέλουν απλά το φθηνότερο, αξίζει να πούμε ότι και οι τρεις συσκευές είναι ποιοτικότατες. Δεν μπορείς δηλαδή να κάνεις κακή επιλογή αποκτώντας μία από τις τρεις, οπότε μπορείς να διαλέξεις σύμφωνα με την τσέπη σου.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter