Samsung Galaxy S10 | Είναι χωρίς αμφιβολία ο βασιλιάς του Android και αυτοί είναι οι λόγοι


Πολλές είναι οι εταιρίες που μπορούν να φτιάξουν "καλά" τηλέφωνα και αρκετές είναι επίσης αυτές που μας προσφέρουν τρομερή αξία για την τιμή τους. Αν αφήσουμε όμως για λίγο τις τιμές στην άκρη και αν σκεφτούμε χωρίς οπαδική διάθεση, "ποιο είναι πραγματικά το καλύτερο Android smartphone", το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξουμε στο Galaxy S10 της Samsung.

Όταν λέμε "καλύτερο", εννοούμε φυσικά ότι πρέπει να είναι σε όλους τους τομείς κορυφαίο ή έστω κοντά στην κορυφή, να έχει το δικό του στυλ, να μην είναι υπερβολικό και να εξυπηρετεί με τα χαρακτηριστικά του το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών. Θα πρέπει επίσης να έχει εξαιρετική κατασκευή και ένα σταθερό και εύκολο στη χρήση λειτουργικό σύστημα, χωρίς ατέλειες και παραλείψεις. Ψάχνουμε λοιπόν για το "ολοκληρωμένο" και ειλικρινά δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι άλλο πέρα από το Galaxy S10. Ορίστε το γιατί...

Χαρακτηριστικά


  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Samsung Exynos 9820 @ 2.73GHz
  • GPU: Mali G76 MP12
  • Μνήμη: 8GB RAM - 128GB/512GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: Dynamic AMOLED 6.1" @ 3040 x 1440p (19:9, 550ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 12MP+12MP+16MP (f/1.5, OIS, video 4K@60fps) - Μπροστά 10MP (f/1.9)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, Wi-Fi ax, Bluetooth 5.0, GPS (Glonass, BDS, Galileo), NFC, Fingerprint, Heart-rate, USB-C
  • Μπαταρία: 3.400mAh (Wireless charging)
  • Διαστάσεις: 149.9 x 70.4 x 7.8mm - 157gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 9.0 Pie (One UI)



Ξεκινώντας με τα βασικά χαρακτηριστικά του, το Galaxy S10 βγαίνει με δύο εκδόσεις κορυφαίων επεξεργαστών, όπως και τα προηγούμενα μοντέλα. Η μία είναι με τον άπιαστο Snapdragon 855 και η άλλη με τον ελαφρώς χειρότερο Exynos 9820 της Samsung. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το μοντέλο με τον Exynos, ο οποίος μπορεί να είναι υποδεέστερος, αλλά είναι παράλληλα ένας σύγχρονος επεξεργαστής, κατασκευασμένος στα 8 νανόμετρα (o SD855 είναι στα 7nm), που μπορεί να φέρει βόλτα ότι υπάρχει διαθέσιμο στο Android.

Η διαφορά των δύο δεν είναι σημαντική, όπως θα ήταν αν είχαμε για παράδειγμα έναν Snapdragon εναντίον ενός Mediatek. Με απόλυτους αριθμούς ο SD855 πιάνει τους 370.000 πόντους στο Antutu, ενώ ο Exynos 9820 τερματίζει στους 330.000 πόντους, μιλάμε δηλαδή για κορυφαίους επεξεργαστές όπως και να 'χει.

Ο επεξεργαστής συνοδεύεται από 8GB RAM, τα οποία είναι αρκετά ακόμη και για όσους χρησιμοποιούν τις δυνατότητες του DeX, ενώ στον αποθηκευτικό χώρο έχει 128GB ή 512GB για αυτούς που θέλουν το κάτι παραπάνω. Η εσωτερική μνήμη είναι και τύπου UFS 2.1, ο οποίος είναι επίσης κατασκευής Samsung και είναι ο γρηγορότερος που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε smartphone, εκτός από τον UFS 3.0 που υπάρχει μόνο στο Galaxy Fold.



Διαφήμιση


Η κορυφαία "Infinity-O" οθόνη του


Πάμε στην οθόνη του όπου θα συμφωνήσουμε ότι η Samsung ήταν πάντα ο κορυφαίος κατασκευαστής με τα Super AMOLED πάνελ του. Φέτος λοιπόν που βλέπουμε όλο και περισσότερες συσκευές να φοράνε αυτά τα πάνελ και σε πολύ χαμηλότερες μάλιστα τιμές (βλέπε Xiaomi Mi 9), η Sammy μας παρουσιάζει την πρώτη "Dynamic AMOLED" οθόνη.

Είναι στην ουσία το "Infinity-O display" που μας είχε παρουσιάσει στο τέλος του 2018 και η διαφορά του σε σχέση με τα παλιά πλέον Super AMOLED, είναι ότι αυτό αντιδρά δυναμικά ανάλογα με τις συνθήκες προβολής. Διαθέτει λοιπόν τη λειτουργία "dynamic tone mapping" με την οποία επιτυγχάνεται (όπου απαιτείται) ακόμη υψηλότερο κοντράστ και ακόμη πιο ζωηρά και ακριβή χρώματα!


Αξίζει επίσης να ειπωθεί ότι ενώ πολλά smartphone πάνελ υποστηρίζουν τη γκάμα χρωμάτων DCI-P3, η οποία υποτίθεται πως είναι η κορυφαία και αυτή που χρησιμοποιείται στις ταινίες του Hollywood, κανένα μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει (από όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον) να πιάσει το 100% των χρωμάτων. Μέχρι σήμερα, γιατί το πάνελ του Galaxy S10 τα καταφέρνει! Με τη συγκεκριμένη οθόνη λοιπόν τα βίντεο είναι πιο "αληθινά", ενώ μπορούμε να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες, ειδικά σε σημεία με χαμηλό φωτισμό.

Σα να μην έφτανε αυτό, η Samsung αντιμετώπισε με αυτή την οθόνη και το πρόβλημα του μπλε φωτισμού (blue light), ο οποίος έχουμε ξαναπεί ότι κουράζει τα μάτια μας και έχει αρχίσει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, λόγω της υψηλής χρήσης smartphone. Η συγκεκριμένη οθόνη λοιπόν, στην κανονική λειτουργία της, εκπέμπει έως και 42% λιγότερο μπλε φως, ενώ υπάρχει και έξτρα ρύθμιση για ακόμη μεγαλύτερη μείωσή του.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το DisplayMate, η σελίδα που δοκιμάζει αποκλειστικά οθόνες, βάζει το συγκεκριμένο πάνελ στην κορυφή όλων όσων έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα το Galaxy S10 διαθέτει πλέον το ρεκόρ στην ακρίβεια των χρωμάτων, το κοντράστ και την αντίθεση, τα οποία δεν ξεχωρίζουν οπτικά από το τέλειο. Διαθέτει επίσης την υψηλότερη φωτεινότητα, η οποία είναι κατά 17% καλύτερη από αυτή του Galaxy S9, δίνοντάς του τελική βαθμολογία A+, την υψηλότερη που έχει δοθεί ποτέ από το συγκεκριμένο site.



Η εξαιρετική του κάμερα


Συνεχίζουμε με την κάμερα η οποία είναι και αυτή η κορυφαία αυτή τη στιγμή στην αγορά, όπως μας επιβεβαιώνει το αντίστοιχο εξειδικευμένο site DxOMark. Με τους 109 πόντους με τους οποίους έχει φιλοδωρήσει το Galaxy S10+, το οποίο διαθέτει ακριβώς τους ίδιους αισθητήρες με το Galaxy S10, η συσκευή βρίσκεται στην κορυφή μαζί με το Mate 20 Pro και το P20 Pro της Huawei.

Διαθέτει λοιπόν ένα σετ τριών καμερών, αλλά σε αντίθεση με τη Huawei, δεν υπάρχει κάποιος με πολύ υψηλή ανάλυση. Ο βασικός αισθητήρας είναι ευρείας λήψης στα 12 megapixel, με κινούμενο διάφραγμα από f/1.5 έως f/2.4 και μας προσφέρει ιδιαίτερα φωτεινές νυχτερινές φωτογραφίες. Ο δεύτερος είναι τηλεσκοπικός στα 12 megapixel επίσης και βοηθάει στο εφέ θόλωσης, ενώ προσφέρει 2x οπτικό ζουμ, ενώ ο τρίτος είναι σούπερ ευρείας λήψης στα 16 megapixel και είναι υπεύθυνος για να αποτυπώσει σωστά τα τοπία μας.

Η Samsung εδώ παίρνει στην ουσία το βασικό αισθητήρα του Galaxy S9 και τον συνοδεύει με άλλους δύο για να βελτιώσει το οπτικό αποτέλεσμα. Προφανώς και τα καταφέρνει λοιπόν, έχοντας την κορυφαία smartphone κάμερα στην αγορά αυτή τη στιγμή.


Διαφήμιση


Το design και η δυνατή κατασκευή του


Πάμε στο design το οποίο είναι και αυτό ένας σημαντικός παράγοντας επιλογής smartphone. Εδώ αν πούμε ότι η Samsung έχει την κορυφαία σχεδίαση θα είναι ψέμα, τουλάχιστον όμως δίνει τη δική της πινελιά στο Galaxy S10, το οποίο είναι σύγχρονο και ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα. Δεν είναι δηλαδή τόσο ωραίο όσο το Xiaomi Mi Mix 3, αλλά δεν έχει και το παρωχημένο "notch" του Huawei Mate 20 Pro. Διαθέτει όμως αυτή την τρύπα στην οθόνη για την μπροστινή κάμερα, η οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το νέο φετίχ του Android για το 2019.

Όσον αφορά τα υλικά κατασκευής το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, κάτι που επιβεβαιώνει ο τρίτος "ειδικός" που θα επικαλεστούμε. Όπως θα δείτε παρακάτω στο βίντεο του JerryRigEverything, το Galaxy S10 δεν καταλαβαίνει τίποτα. Ο κορμός της συσκευής είναι φτιαγμένος από αλουμίνιο και αντέχει στο υπερβολικό αυτό τεστ, ενώ οι δύο όψεις του είναι από γυαλί, επικαλυμμένο από Gorilla Glass 6. Είναι τέλος και αδιάβροχο, της τάξης του IP68, η οποία είναι η υψηλότερη που χρησιμοποιείται στα smartphone.


Μπορεί να κάνει περισσότερα από άλλα smartphone


Κλείνουμε με τις λεπτομέρειες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς μας προσφέρουν έξτρα λειτουργίες σαν κι αυτές:

  1. Για τους λάτρεις της μουσικής το Galaxy S10 διαθέτει στερεοφωνικά ηχεία αλλά και κανονική θύρα ακουστικών η οποία τείνει να εκλείψει από τα smartphone.
  2. Για όσους θέλουν να κουβαλάνε μαζί τους τα πάντα όσον αφορά τα αρχεία τους, έχει θύρα επέκτασης της μνήμης με κάρτα microSD έως και 512GB.
  3. Για αυτούς που θέλουν να μετατρέπουν το κινητό τους σε υπολογιστή για να δουλεύουν πιο άνετα, υποστηρίζει το Samsung DeX που κάνει αυτή τη δουλειά.
  4. Για όσους θέλουν ένα απλό στη χρήση και ελαφρύ λειτουργικό σύστημα, το One UI μπορεί να μην είναι stock Android, αλλά έχει βελτιωθεί τρομερά σε σχέση με το παλιό Touchwiz.
  5. Για όσους δεν έχουν και πολλή όρεξη να ψάξουν για εφαρμογές, το Galaxy S10 έχει ήδη προεγκατεστημένα τα πάντα.
  6. Για όσους μισούν τα καλώδια υποστηρίζει ταχεία ασύρματη φόρτιση.
  7. Όσοι συνηθίζουν να κάνουν πληρωμές με το κινητό τους θα χαρούν να μάθουν ότι διαθέτει NFC chip.
  8. Τέλος όσοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια της συσκευής τους, το Galaxy S10 αναβαθμίζεται τακτικά, ενώ διαθέτει και έναν πιο προηγμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Το μόνο που του λείπει είναι το ραδιόφωνο (το οποίο υπάρχει στην αμερικάνικη έκδοση της συσκευής)!


Είναι συνδυαστικά το κορυφαίο


Χωρίς λοιπόν δόση φανατισμού, αφού όλοι γνωρίζετε ότι είμαστε φαν του "value for money" και αυτό δεν είναι ένα τέτοιου είδους τηλέφωνο, το Galaxy S10 είναι το καλύτερο αυτή τη στιγμή στην αγορά. Όλα του τα στοιχεία είναι σε κορυφαίο επίπεδο, τα οποία μάλιστα δεν είναι "δανεικά", καθώς τα κατασκευάζει η ίδια η Samsung.

Και για να μην παρεξηγηθούμε, εδώ μιλάμε για το κορυφαίο ανεξαρτήτου τιμής. Αν βάλουμε στην εξίσωση και το κόστος αγοράς, το Xiaomi Mi 9 είναι η σωστή επιλογή για εμάς.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες