Xiaomi Mi 9 | Η καλύτερη οικονομική Android ναυαρχίδα που μπορείς να αγοράσεις


Με τις τιμές των Android ναυαρχίδων να έχουν ανέβει σε τρελά επίπεδα πλέον, δύο είναι στην πραγματικότητα οι εταιρίες που μονοπωλούν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον της κατηγορίας. Η OnePlus και η Xiaomi (και ίσως λιγάκι η Huawei), είναι αυτές οι εταιρίες, με τη δεύτερη να παρουσιάζει για άλλο ένα χρόνο μία εκπληκτική ναυαρχίδα, στη μισή τιμή από τις υπόλοιπες.


Το Xiaomi Mi 9 είναι γεγονός και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ψάχνουμε να βρούμε τι έμεινε απ' έξω από την κορυφαία συσκευή της εταιρίας. Σε μία ιδιαίτερη λοιπόν χρονιά, όπου θα δούμε τα πρώτα αναδιπλούμενα smartphone, η Xiaomi δε μας απογοητεύει και μας προσφέρει πραγματικά ότι καλύτερο κυκλοφορεί στα κύρια σημεία του.

Διαφήμιση

Τα χαρακτηριστικά του Xiaomi Mi 9


  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 855 @ 2.84GHz
  • GPU: Adreno 640
  • Μνήμη: 6GB/8GB/12GB RAM - 64GB/128GB/256GB αποθήκευση
  • Οθόνη: Super AMOLED 6.4" @ 2340 x 1080p (19.5:9, 403 ppi, HDR10)
  • Κάμερα: Πίσω 48MP+16MP+12MP (Sony IMX586, f/1.8, video 4K@60fps) - Μπροστά 20MP (f/2.0)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, Dual-SIM, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, GPS (Glonass, BDS, Galileo, QZSS), NFC, IR, USB-C
  • Μπαταρία: 3.300mAh
  • Διαστάσεις: 157.5 x 74.7 x 7.6mm - 173gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 9.0 Pie (MIUI 10)


Ξεκινώντας από τον επεξεργαστή, το Mi 9 φοράει τον κορυφαίο. Ο Snapdragon 855 είναι κατασκευασμένος στα 7 νανόμετρα, όπως δηλαδή ο Kirin 980 του Huawei Mate 20 Pro και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να μας προσφέρει καλύτερες επιδόσεις. Αρχιτεκτονικά έχει την ίδια λογική, με έναν μεγάλο και έναν μεσαίο διπύρηνο, να αναλαμβάνουν τις επιδόσεις και έναν μικρό τετραπύρηνο, να διαχειρίζεται την μπαταρία.

Διαθέτει επίσης το ολοκαίνουριο chip γραφικών της Qualcomm και σε συνδυασμό με τη μεγάλη RAM και τον άπλετο αποθηκευτικό χώρο σε όλες τις εκδόσεις, εννοείται ότι δε θα έχει πρόβλημα να τρέξει οποιοδήποτε παιχνίδι. Από ισχύ λοιπόν είμαστε καλά!


Κορυφαία είναι επίσης και η Super AMOLED οθόνη του, η οποία είναι κατασκευής Samsung και μας προσφέρει το απόλυτο μαύρο (θα λέγαμε και για ζωηρότερα χρώματα, αλλά οι IPS οθόνες έχουν βελτιωθεί πολύ σε αυτό τον τομέα). Έχει μέγεθος 6.4 ιντσών και είναι πραγματικά τεράστιο με αναλογία 19.5 προς 9, ενώ η ανάλυσή της οθόνης φτάνει μέχρι τα 1080 pixel, κάτι που είναι το στάνταρ σήμερα στην κατηγορία του. Σε σχέση με το Mi 8 έχουμε πλέον και μια πιο καλαίσθητη εγκοπή για την μπροστινή κάμερα, η οποία είναι ανεκτή. Δόξα τω Θεώ γλιτώσαμε απ' το "notch".

Η εξαιρετική του κάμερα


Αφιερώνουμε ξεχωριστή κατηγορία στην κάμερα, γιατί εδώ είναι που ξεχωρίζουν τα γατάκια από τις ψιψίνες. Η Xiaomi επιλέγει φέτος την πολύ πετυχημένη συνταγή της Huawei, με έναν μεγάλο αισθητήρα στα 48MP (μιλήσαμε για αυτούς σε παλιότερο άρθρο), έναν ευρείας λήψης στα 16MP και έναν τηλεσκοπικό στα 12MP για δυνατό οπτικό ζουμ.


Από ότι φαίνεται το σετάρισμα της κάμερας είναι καλό, καθώς ξεπερνάει το Google Pixel 3 και το Samsung Galaxy Note 9 στο τεστ του DxOMark, αλλά βρίσκεται κάτω από το Huawei Mate 20 Pro, με μικρή διαφορά. Εντυπωσιακό είναι ότι στο επιμέρους σκορ της βιντεοσκόπησης, έρχεται πρώτο αυτή τη στιγμή σε σχέση με όλα τα smartphone που έχουν δοκιμαστεί εκεί! Θα δούμε όμως για πόσο καιρό θα κρατήσει η πρωτιά, μιας και έρχονται σύντομα το Samsung Galaxy Note 10 και το Huawei P30 Pro.

Διαφήμιση

Και τα λοιπά...


Στα υπόλοιπα η συνδεσιμότητά του είναι άψογη, του λείπει όμως το ραδιόφωνο. Δεν έχει επίσης θύρα για microSD κάρτες, αλλά τι να την κάνεις με τόση εσωτερική μνήμη; Διαθέτει ασύρματη φόρτιση στα 20W παρακαλώ (!!!) με την ενσύρματη να φτάνει στα 27W, η οποία μπορεί να μας δώσει το 70% της ενέργειας μέσα σε μισή ώρα. Δε διαθέτει όμως θύρα για ακουστικά, κάτι που για πολύ κόσμο είναι απαράδεκτο.

Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι κάτω από την οθόνη. Προσωπικά δεν είμαι fan αυτής της νέας μόδας, καθώς δε με τρέλανε η εμπειρία του Mate 20 Pro. Διαθέτει το Game Turbo, ένα mode που ανιχνεύει πότε χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ισχύ για τα παιχνίδια μας, ενώ έχει και χρωματιστά εικονίδια στην Always-On οθόνη του!


Τέλος το λογισμικό του είναι το MIUI 10, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι βασισμένο στο Android 9.0 Pie, καμία οπτική σχέση δεν έχει όμως μαζί του. Το ωραίο στο MIUI 10 είναι ότι διαθέτει ένα σκούρο θέμα συστήματος, το οποίο μας προσφέρει περισσότερο κοντράστ, δεν κουράζει τα μάτια και κάνει εξοικονόμηση στην μπαταρία, η οποία είναι οριακά μικρή. Καιρός να το βάλει και η Google στο κλασικό Android.


Τιμές και διαθεσιμότητα


Θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο, με τη μικρή έκδοση να φτάνει τα 400 με 450 ευρώ (πρώτη ενδεικτική τιμή στα 557 ευρώ στο Banggood) και τη μεγάλη να υπολογίζεται κοντά στα 600 ευρώ. Περιμένουμε πάντα και το φετινό Mi Mix, το οποίο έχει παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά ένα twist όσον αφορά το design, ενώ φέτος ενδέχεται να δούμε και το Mi Flex, το... σπαστό τηλέφωνο της Xiaomi.


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter