Galaxy Fold | Το αναδιπλούμενο smartphone της Samsung είναι πανέμορφο αλλά καθόλου πρακτικό


Στο τέλος της περασμένης χρονιάς η Samsung μας ανακοίνωνε ότι φέτος θα μας παρουσιάσει το πρώτο της αναδιπλούμενο smartphone. Υπήρχε μάλιστα και μία demo συσκευή επί σκηνής, για την οποία όλοι συμφωνούσαν ότι σίγουρα δεν μπορεί να είναι αυτό το τελικό προϊόν, μιας και η μορφή του ήταν πολύ πρόχειρη. Τελικά αυτό ήταν το Galaxy Fold, το οποίο θα είναι τις επόμενες εβδομάδες διαθέσιμο στην αγορά και αν και "φυσάει" από θέμα χαρακτηριστικών, το design του είναι μάλλον κακό για να το επιλέξει κάποιος.


Το design που πρέπει να έχει ένα αναδιπλούμενο smartphone είναι εξαιρετικά απλό. Όταν είναι διπλωμένο θα πρέπει να είναι ένα κανονικό smartphone, με την εξάιντση οθόνη του, την μπροστινή του κάμερα και τις σωστές διαστάσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα. Πρέπει δηλαδή ο χρήστης του να αντικρίζει κάτι γνώριμο και να μην αναγκάζεται να αλλάξει τις συνήθειές του για να το χρησιμοποιήσει.

Όταν ξεδιπλώνει η συσκευή αυτή, θα πρέπει να μετατρέπεται σε ένα tablet, το οποίο και θα επιτρέπει στο χρήστη να προβάλει το περιεχόμενο που θέλει, σε μία μεγαλύτερη και πιο άνετη οθόνη. Θα πρέπει δηλαδή να είναι κάτι σαν αυτά:Διαφήμιση

Το πρόβλημα με το design του Samsung Galaxy Fold


Θα περίμενε κανείς ότι τώρα που οι κατασκευαστές έχουν λύσει το πρόβλημα των οθονών και έχουν εξαλείψει τα πλαϊνά περιθώρια, τα αναδιπλούμενα smartphone θα ακολουθούσαν ένα πιο σύγχρονο design. Το Galaxy Fold όμως απέχει πάρα πολύ από αυτό, με το design του να είναι πραγματικά απογοητευτικό, ειδικά αν σκεφτείς ότι πρέπει να δώσεις 2.000 δολάρια για να το αποκτήσεις.

Όταν είναι ανοιχτό μας παρέχει μία άνετη οθόνη 7,3 ιντσών, η οποία έχει αναλογία 4.2 προς 3. Μοιάζει δηλαδή με τις παλιές τετράγωνες τηλεοράσεις, αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση πρόβλημα, μιας και το Android έχει πλέον πρόβλεψη, για να ανοίγει δύο και τρεις εφαμογές ταυτόχρονα. Βοηθάει δηλαδή στο multitasking.Όταν είναι κλειστό η εξωτερική του οθόνη δεν καλύπτει όλο το πλαίσιο και έτσι μας παρέχεται ένας χώρος 4,6 ιντσών με αναλογία 21 προς 9. Είναι δηλαδή πολύ μικρή η οθόνη και αρκετά μακρόστενη για το Android. Πέρα από το γεγονός ότι πολλές εφαρμογές δε θα εμφανίζονται σωστά σε αυτή, θα είναι αδύνατον να πληκτρολογήσεις κάτι σε αυτή.Διαφήμιση

Πιστεύουμε λοιπόν ότι ο περισσότερος κόσμος θα επιλέξει να χρησιμοποιεί την εξωτερική οθόνη απλά για να βλέπει την ώρα, τις εισερχόμενες ειδοποιήσεις και κάποια widget. Θα αναγκάζεται λοιπόν να το ανοίξει κάθε φορά που θα θέλει να το χρησιμοποιήσει πραγματικά. Αυτό από μόνο του είναι δείγμα κακού design καθώς αναιρεί την ουσία της δίπλωσης, ενώ προσθέτει ένα έξτρα βήμα για να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνό σου και να δεις σωστά το περιεχόμενό σου.

Το πρόβλημα είναι εμφανές ακόμη και από τις επίσημες εικόνες της Samsung. Το Galaxy Fold είναι ξεκάθαρα μισό smartphone και μισό tablet! Μπορεί να είναι ένα τέρας χαρακτηριστικών, μπορεί να έχει την ταχύτερη μνήμη του κόσμου σήμερα (UFS 3.0) και 12GB RAM, αλλά δυστυχώς δεν είναι πρακτικό. Και δε δίνεις 2.000 δολάρια για ένα smartphone που δε θα σου κάνει σωστά τη δουλειά.

Καλή λοιπόν η προσπάθεια της Samsung και ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα ρεύμα που πολλοί κατασκευαστές θα ακολουθήσουν, αλλά δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.


Σχόλια

Διαβάστε επίσης...

Android 10 Q | Όλα τα νέα χαρακτηριστικά που μας φέρνει η νέα έκδοση του Android

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Φεύγω από την Google | Αντικαθιστούμε το Google Maps με το OSMAnd, το Here WeGo, το Waze και το Nextcloud

Samsung Galaxy S10 | Είναι χωρίς αμφιβολία ο βασιλιάς του Android και αυτοί είναι οι λόγοι

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

Raspberry Pi | Ενεργοποιούμε την πρόσβαση στο server μας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου με το Let's Encrypt (SSL) και το DuckDNS

Xiaomi Redmi Go | Αξίζει να αγοράσεις την πρώτη Android Go συσκευή της Xiaomi;

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε τη δική μας cloud υπηρεσία (Dropbox) με τη βοήθεια του Nextcloud