Το smartphone είναι... μία εξαιρετική φωτογραφική μηχανή και βιντεοκάμερα


Όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα κινητά τηλέφωνα, το καλύτερό τους χαρακτηριστικό ήταν ότι σου έδιναν τη δυνατότητα να... παίρνεις τηλέφωνο έξω από το σπίτι! 30 χρόνια αργότερα και τα σημερινά smartphone προσπαθούν να ξεχωρίσουν κυρίως με την κάμερά τους. Αυτός ο αγώνας των εταιριών να προσφέρουν το καλύτερο έναντι του ανταγωνισμού, έχει εξελίξει τόσο πολύ την κάμερά τους, που μας δίνουν τη δυνατότητα να γίνουμε ερασιτέχνες φωτογράφοι, χωρίς να ξοδέψουμε κι άλλα χρήματα για την απόκτηση μιας κανονικής DSLR.

Οι κάτοχοι DSLR καμερών σίγουρα βλαστημούν την ώρα και τη στιγμή που διαβάζουν αυτό το άρθρο, αλλά κακά τα ψέμματα, ένα καλό smartphone με λίγες φωτογραφικές γνώσεις από το χρήστη του, μπορεί να βγάλει εξαιρετικά αποτελέσματα. Το πρόβλημα βέβαια θα είναι για πάντα το μέγεθος του φακού, το οποίο δεν μπορεί να είναι της τάξεως της DSLR, εκτός και αν η Sony ασχοληθεί με το θέμα, αλλά τα κινητά μας τηλέφωνα έχουν το πλεονέκτημα της υποβοήθησης από το λογισμικό του Android.

Η σημερινή μόδα

Αν ψάχνεις λοιπόν σήμερα για ένα smartphone με καλή κάμερα, η μόδα της εποχής προστάζει διπλό αισθητήρα, ο οποίος δε χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο από όλους τους κατασκευαστές. Για παράδειγμα η Samsung εστιάζει περισσότερο στο οπτικό ζουμ και το εφέ θόλωσης (bokeh) με τις συσκευές της, η LG μας δίνει τη δυνατότητα να βγάλουμε κανονικές αλλά και ευρείας λήψης φωτογραφίες, ενώ η Huawei χρησιμοποιεί έναν ασπρόμαυρο αισθητήρα, ο οποίος σε συνδυασμό με τον έγχρωμο μας δίνει μεγαλύτερη λεπτομέρεια στις φωτογραφίες μας.

Διαφορετικούς δρόμους ακολουθούν η Sony και η Google, οι οποίες χρησιμοποιούν προς το παρόν μία μόνο κάμερα στο πίσω μέρος. Η πρώτη μας δίνει αισθητήρες με σχεδόν διπλάσια megapixel, έχοντας καλύτερη ανάλυση στις φωτογραφίες, αλλά αυτό δεν κάνει πάντα τη διαφορά, εστιάζοντας στο ταχύτατο autofocus και τα ποιοτικά super slow motion βίντεο, ενώ η δεύτερη είναι μία κατηγορία από μόνη της, καθώς το μεγάλο της όπλο είναι το λογισμικό και συγκεκριμένα η Google Camera.


Η προσέγγιση της Google

H Google λοιπόν δε χρησιμοποιεί τρομερό hardware όσον αφορά την κάμερα. Δεν έχει ούτε πολλά megapixel, ούτε μεγάλο άνοιγμα διαφράγματος, ούτε διπλό φακό, αλλά αυτή τη στιγμή το δικό της Pixel 2 είναι στην κορυφή των camera-phone παγκοσμίως. Πώς το καταφέρνει; Μα φυσικά με την εφαρμογή της και το πολυδιαφημισμένο AI (Artificial Intelligence).

Το λογισμικό της λοιπόν το οποίο είναι ενσωματωμένο στην εφαρμογή Google Camera των Pixel, αναλύει με απλά λόγια τις φωτογραφίες, ξεχωρίζοντας το κεντρικό θέμα από το φόντο, δίνοντάς μας τελικά τη δυνατότητα να έχουμε βάθος αλλά και σωστό φωτισμό στις φωτογραφίες μας. Το κορυφαίο με αυτή την προσέγγιση είναι ότι η κοινότητα του Android έχει καταφέρει να εξάγει την εφαρμογή, μαζί με τις βιβλιοθήκες βελτίωσης από τα Pixel smartphone, δίνοντάς μας πλέον τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουμε όλοι σε οποιοδήποτε smartphone!


Τα τεστ του DxOMark

Κλείνοντας με τα γενικά των καμερών, πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουμε και για τα τεστ του DxOMark, τα οποία αποτελούν σήμερα το καλύτερο δυνατό μέτρο σύγκρισης. Το συγκεκριμένο site έχει αναπτύξει μία πολύ λεπτομερή διαδικασία, η οποία δοκιμάζει όλα τα smartphone (για κάποιο λόγο όχι αυτά της LG) και μας δίνει μία καλή εικόνα για την ποιότητα της κάθε συσκευής. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όμως είναι ότι το γενικό σκορ δε λέει πάντα την αλήθεια.

Για παράδειγμα τη στιγμή που μιλάμε το Google Pixel 2 είναι πρώτο στη λίστα, αλλά στο επιμέρους σκορ της φωτογραφίας το iPhone X, το Huawei Mate 10 Pro και το Galaxy Note 8 έχουν καλύτερο σκορ! Ο λόγος που το Pixel 2 κερδίζει τελικά είναι γιατί είναι πολύ καλύτερο στη λήψη βίντεο από τα υπόλοιπα. Αν λοιπόν δεν τραβάς ποτέ βίντεο με το κινητό σου και σε ενδιαφέρουν μόνο οι φωτογραφίες, τότε το Pixel 2 δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Εννοείται όμως ότι μιλάμε για ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους, κάτι που αποδείχτηκε στο πανέξυπνο τυφλό τεστ του MKBHD που είδαμε παλιότερα.


Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τι μπορείς να κάνεις με την κάμερα του smartphone σου;

Το πήρες λοιπόν το νέο σου smartphone και το θέμα τώρα είναι να μάθεις τι μπορείς να κάνεις με την κάμερά του για να βγάλεις τρομερές φωτογραφίες. Άσχετα με το αν αυτό που επέλεξες έχει κορυφαία κάμερα ή όχι, αν δεν ακολουθήσεις τους γενικούς κανόνες της φωτογραφίας, δύσκολα θα έχεις καλά αποτελέσματα. Υπάρχουν όμως και κάποιες ρυθμίσεις που θα πρέπει να προσέξεις, αν η συσκευή σου τις διαθέτει.

Μία εξαιρετικά χρήσιμη ρύθμιση για καλές φωτογραφίες είναι το HDR (High Dynamic Range), το οποίο όταν κάνουμε λήψη μιας φωτογραφίας, στην πραγματικότητα βγάζει την ίδια στιγμή μερικές ακόμη που συνδυάζονται όλες μαζί για να σου δώσουν το τέλειο αποτέλεσμα, όσον αφορά το φωτισμό και το κοντράστ. Για τους πολύ απαιτητικούς χρήστες, υπάρχει επίσης η επιλογή λήψης RAW φωτογραφιών, κάτι που σημαίνει ότι οι εικόνες μας θα αποθηκεύονται στη συσκευή χωρίς καμία συμπίεση, για το απόλυτα τέλειο αποτέλεσμα. Στα βίντεο δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα εκτός και αν στη συσκευή σου βρεις ρυθμίσεις OIS (Optical Image Stabilization) και EIS (Electronic Image Stabilization), τις οποίες θα πρέπει να ενεργοποιήσεις για να έχεις σταθερότερα βίντεο.

Πέρα όμως από τα κλασικά βίντεο και τις φωτογραφίες, τα smartphone πλέον μας δίνουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε τη συλλογή μας με βίντεο σε αργή (slow motion) ή και γρήγορη κίνηση (time lapse). Το πρώτο εξαρτάται από την ποιότητα του αισθητήρα που έχει το smartphone μας, αλλά το δεύτερο μπορούν να το κάνουν όλοι με το Motion Stills της Google για παράδειγμα.


Επεξεργασία και αποθήκευση φωτογραφιών

Μετά τη λήψη έρχεται όπως είναι φυσικό η ώρα για την επεξεργασία, την αρχειοθέτηση και την αποθήκευση των φωτογραφιών μας. Εδώ υπάρχουν άπειρα προγράμματα και εφαρμογές που μπορούν να μας εξυπηρετήσουν στο κινητό αλλά και στον υπολογιστή μας, θα μιλήσουμε όμως μόνο για το Google Photos, το οποίο αν... έχεις εμπιστοσύνη στη Google, μπορεί να κάνει τα πάντα με ευκολία, ενώ μας δίνει τη δυνατότητα και για δωρεάν αποθήκευση.

Το Google Photos λοιπόν αρχειοθετεί αυτόματα τα πάντα ανά ημερομηνία, ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και συγκεκριμένα λευκώματα, ανάλογα με την περίσταση. Μπορούμε επίσης να δούμε φωτογραφίες ανά τοποθεσία, αλλά και ανά πρόσωπο κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά υπάρχει τρόπος να το ενεργοποιήσουμε αν θέλουμε. Έχει επίσης ένα κλασικό σετ εργαλείων επεξεργασίας εικόνας αλλά το σημαντικότερο από όλα είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να σώσεις μία κακή φωτογραφία ή να βελτιώσεις περισσότερο μία ήδη καλή. Αυτό γίνεται επιλέγοντας το "Αυτόματο" φίλτρο, το οποίο ρυθμίζει τα πάντα μόνο του και είναι καλό να το χρησιμοποιείς σε όλες σου τις φωτογραφίες, πριν τις αποθηκεύσεις σε κάποιο δίσκο.

Όσον αφορά τις παλιές και τυπωμένες μας φωτογραφίες η Google έχει και πάλι τη λύση. Με το PhotoScan μπορείς να τις "ψηφιοποιήσεις" στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, με την εφαρμογή να σβήνει αυτόματα τις αντανακλάσεις από το φλας του κινητού! Τέλος ο φόβος κι ο τρόμος όλων είναι να χαλάσει του κινητό τους και να χάσουν για πάντα τις φωτογραφίες τους. Το Google Photos μας προσφέρει κυριολεκτικά άπειρο χώρο στον κρυπτογραφημένο λογαριασμό μας, για να τις έχουμε για πάντα φυλαγμένες. Απλά το ενεργοποιείς και το ξεχνάς, καθώς όλα γίνονται αυτόματα.


Το πόρισμα

To smartphone λοιπόν είναι πλέον μίας πρώτης τάξεως φωτογραφική και βιντεοκάμερα, η οποία μπορεί να μας γλιτώσει από τα περιττά έξοδα αγοράς μίας κανονικής κάμερας. Σίγουρα δεν μπορεί ένα smartphone να φτάσει ακόμη την ποιότητα των DSLR, αλλά το αποτέλεσμα που παράγει είναι τόσο καλής ποιότητας, που αν δεν είσαι επαγγελματίας φωτογράφος θα μείνεις απόλυτα ευχαριστημένος.

Η επιλογή ενός smartphone με καλή κάμερα, δεν είναι όμως απλή υπόθεση και εξαρτάται από όλα τα παραπάνω που είπαμε σήμερα. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία είναι δείγμα καλής κάμερας, όπως το μέγεθος του διαφράγματος, η ύπαρξη OIS ή η λήψη 4K βίντεο και ένας καλός τρόπος για να δεις αν αυτό που σε ενδιαφέρει έχει όντως καλή κάμερα, είναι να συγκρίνεις τα επιμέρους χαρακτηριστικά του με τις κορυφαίες Android συσκευές.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το Galaxy Note 8. Διαθέτει OIS, γράφει 1080p βίντεο στα 60fps και το διάφραγμά του είναι f/1.7. Ένα από αυτά να διαθέτει η συσκευή που σου αρέσει, τότε πιθανότατα έχει καλή κάμερα, ασχέτως τα megapixel ή τον κατασκευαστή του αισθητήρα.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter