Online αγορές από Κίνα | Με τη νέα μέθοδο αποστολής EU Express το δέμα μας δεν περνάει από τελωνείο


Θα συμφωνήσουμε ότι οι αγορές από την Κίνα είναι ιδιαίτερα συμφέρουσες, αλλά από τη στιγμή που και στα ΕΛΤΑ γίνονται τελωνειακοί έλεγχοι, η φόρα που είχαμε πάρει έχει κοπεί λιγάκι. Ευτυχώς για εμάς τα καταστήματα κάνουν ότι μπορούν για να μη μας χάσουν από πελάτες και έτσι δημιούργησαν μία νέα ασφαλή μέθοδο αποστολής με το όνομα 'EU Express'.

Μιλήσαμε με το Gearbest από όπου μας επιβεβαίωσαν ότι το πρόβλημα έχει λυθεί πλέον, αλλά επειδή κανείς δε γνωρίζει καλύτερα από εμάς την ελληνική πραγματικότητα, κάναμε μερικές δοκιμαστικές παραγγελίες για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Με μία φράση:

Απόλυτη επιτυχία και ταχύτερες αποστολές!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αποστολή με 'EU Express';

Με λίγα λόγια για να μην κουράζουμε, παραγγείλαμε όπως πάντα τα προϊόντα μας από την κινέζικη αποθήκη, επιλέγοντας ως μέθοδο αποστολής το 'EU Express' και η πρώτη αλλαγή που παρατηρήσαμε ήταν στο tracking number. Επρόκειτο για έναν δεκαψήφιο αριθμητικό κωδικό από τον αποστολέα DPD (UK).

Η παραγγελία έγινε στις 27 Μαΐου και το δέμα μας έφτασε στην έδρα της DPD στην Αγγλία στις 10 Ιουνίου (μετά από 13 μέρες). Στη συνέχεια ακολούθησε μία διαδρομή που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί, ερχόμενη μέσω Ουγγαρίας και Βουλγαρίας και καταλήγοντας στην Ελλάδα 10 μέρες μετά, στις 20 Ιουνίου. Προς έκπληξή μας η παράδοση δεν έγινε με DHL ούτε όμως και μέσω ΕΛΤΑ, αλλά με την εταιρία ACS courier! Δε μας ζητήθηκε κάποιο αντίτιμο, δεν ανοίχτηκε το δέμα μας και παραλάβαμε κανονικά και χωρίς πρόβλημα.

Παρατηρήσαμε τέλος ότι επάνω στο δέμα μας υπήρχε:

  • ένα αυτοκόλλητο στα κινέζικα, 
  • ένα της DHL οπότε κάπου στην πορεία εμπλέκεται και αυτή και
  • ένα της ACS το οποίο είχε σαν αποστολέα την εταιρία DPD (Dynamic Parcel Distribution) με έδρα το Aschaffenburg της Γερμανίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τι έχει αλλάξει λοιπόν;

Τα πάντα έχουν αλλάξει από την αρχή ως το τέλος. Η αποστολή δε γίνεται πλέον μέσω Ολλανδίας ή Σιγκαπούρης, όπου καταλήγει στα ΕΛΤΑ με τα γνωστά αποτελέσματα, ενώ αν και η DHL εμπλέκεται κάπου στην πορεία, το δέμα μας δεν παραδίδεται από αυτή, που είναι και το χειρότερο σενάριο.

Δεν ξέρουμε τι κάνει και πώς το κάνει το Gearbest, αλλά με κάποιο τρόπο η αποστολή μας θεωρείται κοινοτική, δηλαδή προέρχεται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταλήγει σε μία αντίστοιχη. Ο ευρωπαϊκός νόμος σε αυτή την περίπτωση προστάζει ότι δεν εμπίπτουν τελωνειακοί δασμοί και ΦΠΑ. Είναι δηλαδή σα να ψωνίζουμε από την ευρωπαϊκή αποθήκη του Gearbest πλέον.

Το ερώτημα που γεννιέται βέβαια με αυτή τη διαδικασία, είναι τι θα γίνει όταν τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα του. Μοιραστείτε και τη δική σας εμπειρία με το 'EU Express' και πείτε μας αν έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα, για να έχουμε όλοι μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Σημείωση:
Ξέχασα να το αναφέρω ότι δεν είναι δωρεάν η αποστολή με αυτή τη μέθοδο, αλλά αν ψωνίζεις συχνά την πληρώνεις με τα Gearbest point που μαζεύεις.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter