Επιδρομή στην Κίνα s05e06 | Δε θα πιστεύεις την τρομερή αυτονομία του Xiaomi Redmi 4 Pro!


Το LG G6 και το Samsung Galaxy S8 είναι δύο ναυαρχίδες που αποτελούν διαφήμιση για τα Android smartphone, αλλά πολλοί από εμάς θα τα ανταλλάσσαμε ευχαρίστως με ένα χειρότερο τηλέφωνο με σούπερ αυτονομία. Το Xiaomi Redmi 4 Pro είναι αυτό το τηλέφωνο και δεν διαθέτει απλά τρομερή μπαταρία, αλλά είναι σε όλα του τα χαρακτηριστικά υπερπλήρες. Φίλες και φίλοι νομίζω ότι βρήκαμε το απόλυτο “value for money” τηλέφωνο της χρονιάς.

Τι εννοούμε με τη λέξη “απόλυτο”; Μιλάμε για το τηλέφωνο που μπορεί να μας δώσει τα περισσότερα, στη μικρότερη δυνατή τιμή. Πρέπει λοιπόν να έχει καλή κατασκευή για να αντέχει στο χρόνο, ένα καλό λειτουργικό σύστημα το οποίο αναβαθμίζεται τακτικά και ένα σετ χαρακτηριστικών που θα μας επιτρέψει να κάνουμε ότι θέλουμε χωρίς κολλήματα.

Σημείωση:
Το Redmi 4 Pro είναι ένα smartphone πέντε ιντσών αλλά για όσους θέλουν κάτι μεγαλύτερο, υπάρχει το Redmi Note 4X με σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά στις πεντέμισι ίντσες. Αυτό το review λοιπόν καλύπτει ουσιαστικά και τη δεύτερη συσκευή.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 625 @ 2.0GHz
  • GPU: Adreno 506
  • Μνήμη: 3GB RAM - 32GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5" @ 1920 x 1080p (441ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (f/2.2, dual-LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 4.2, IR, GPS (Glonass, Beidou) Fingerprint, FM radio, microUSB
  • Μπαταρία: 4.100mAh
  • Διαστάσεις: 141.3 x 69.6 x 8.9mm - 156gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow (MIUI 8)


Τι έχει λοιπόν το Redmi 4 Pro, εκτός από χαμηλή τιμή, που το κάνει το “απόλυτο value for money smartphone”;

Πρώτον: Καλή Κατασκευή

Το Redmi 4 Pro διαθέτει την κλασική πλέον μεταλλική κατασκευή της Xiaomi, η οποία έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα περσινά μοντέλα, έχοντας πιο επιθετικές γραμμές, ειδικά στην περίμετρό του. Όπως εξακριβώσαμε και στο review του Redmi Note 4, αυτή η σειρά είναι πιο στιβαρή, όχι μόνο από την προηγούμενη αλλά και από πολλές συσκευές που είναι μεν μεταλλικές, αλλά αισθάνεσαι ότι είναι φτιαγμένες από ένα πολύ λεπτό φύλο αλουμινίου.


Η φετινή σειρά Redmi είναι επίσης πιο εύκολη στο κράτημα λόγω της πλακέ πλαϊνής επιφάνειας και συγκεκριμένα το Redmi 4 Pro βοηθάει ακόμη περισσότερο σε αυτό τον τομέα με το μικρό του μέγεθος. Αν και είναι θέμα γούστου θα έλεγα πως είναι επίσης πιο όμορφο από τα περσινά μοντέλα, με το φινίρισμα που έχει στις γωνίες να δίνει το δικό χαρακτήρα στη συσκευή. Προσωπικά αν και δε με τρέλανε, καθώς έχω πλέον ένα κόλλημα με το concept του Mi Mix, μπορώ να πω ότι είναι ένα από τα τηλέφωνα που “ξεκουράζουν” το μάτι.


Η καλή λοιπόν κατασκευή και ειδικά το μικρό μέγεθος του Redmi 4 Pro, το κάνει ένα smartphone που θα βολέψει άντρες και γυναίκες, ενώ θα έχει μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο χάρη στο καλό του του κράτημα. Εννοείται βέβαια ότι δε μιλάμε για ένα τηλέφωνο που αντέχει περισσότερο από άλλα στις πτώσεις, ειδικά στο μέρος της οθόνης, ενώ ένα μειονέκτημα που έχουν τα μεταλλικά τηλέφωνα είναι ότι στις πτώσεις, κάνουν σημάδια και παραμορφώνονται.

Δεύτερον: Εξαιρετικό Software

Ότι και να πεις για τη MIUI 8 πραγματικά είναι λίγο, μια από τις καλύτερες ROM που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο Android. Μπορεί να είναι λίγο βαρύτερη από αυτή της Google, μπορεί να μοιάζει λιγάκι με το iOS, αλλά σου δίνει άπειρες επιλογές για να κάνεις κυριολεκτικά τα πάντα. Το software λοιπόν είναι αυτό που αναδεικνύει μια συσκευή και η MIUI βγάζει τον καλύτερο εαυτό του Xiaomi Redmi 4 Pro. Από τις προηγμένες δυνατότητές της ενδεικτικά να αναφέρουμε:

  • τον εξαιρετικό launcher ο οποίος είναι πλήρης και το μόνο που του λείπει είναι το συρτάρι εφαρμογών (έλεος με όλες τις εφαρμογές στην επιφάνεια),
  • το διπλό προφίλ με το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε ένα χώρο για διασκέδαση και ένα για δουλειά, με τις ανάλογες φυσικά εφαρμογές στο καθένα,
  • τη λειτουργία διπλών εφαρμογών με την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία εφαρμογή, όπως για παράδειγμα το Facebook, με δύο διαφορετικούς λογαριασμούς (τρομερά εύχρηστο),


  • τη λειτουργία ανάγνωσης την οποία δεν έχει ακόμη το Nexus 5X με Android 7.1.1,
  • τα άπειρα θέματα με τα οποία μπορούμε να αλλάξουμε wallpaper, εικονίδια και να κάνουμε τη συσκευή μας όπως ακριβώς μας αρέσει,
  • τη λειτουργία παιδιού με την οποία μπορούμε να δώσουμε άφοβα το κινητό στα παιδιά μας για να παίξουν,
  • τη λειτουργία με ένα χέρι ακόμη και σε μία συσκευή με οθόνη πέντε ιντσών και τέλος 
  • την παραμετροποίηση των βασικών πλήκτρων πλοήγησης στα οποία μπορούμε να προσθέσουμε άλλες έξι λειτουργίες για να ανοίγουμε ευκολότερα τις αγαπημένες μας υπηρεσίες και εφαρμογές.



Πλέον η MIUI μεταφράζεται άμεσα από τη φοβερή και τρομερή επίσημη ελληνική κοινότητά της και νομίζω πως αν οι αναβαθμίσεις στην τελευταία έκδοση του Android ήταν λίγο ταχύτερες, θα μιλούσαμε απλά για την απόλυτη Android ROM.

Τρίτον: Τρομερός fingerprint scanner

Τα τελευταία χρόνια συνηθίσαμε τα smartphone μας να έχουν αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Δημιουργήθηκε πρώτα για ασφάλεια, αλλά για να λέμε την αλήθεια, αυτό που προσφέρει περισσότερο είναι η ευκολία να ανοίγουμε τη συσκευή μας γρηγορότερα. Ο αισθητήρας που διαθέτει λοιπόν το Redmi 4 Pro είναι πολύ γρήγορος και ακριβής, ενώ το γεγονός ότι βρίσκεται στο πίσω μέρος, τον κάνει και πιο βολικό.


Περίμενα όμως η Xiaomi να είναι πιο ενεργή σε αυτό το κομμάτι και να έχει προσθέσει χειρονομίες στον αισθητήρα, κάτι που ήδη έχουν κάνει πολλοί κατασκευαστές εδώ και λίγο καιρό. Ποτέ δεν είναι αργά βέβαια και ίσως το δούμε στη MIUI 9, αλλά σίγουρα είναι μία σημαντική έλλειψη όσον αφορά τη λειτουργικότητα της συσκευής.

Τέταρτον: Η άνω του μετρίου οθόνη

Δεν ακούγεται καλά το "άνω του μετρίου" αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, ειδικά όταν κυκλοφορούν AMOLED πάνελ και αντίστοιχα IPS με μεγαλύτερες αναλύσεις. Σε μια συσκευή όμως των πέντε ιντσών οποιαδήποτε ανάλυση πάνω από τα 1080p μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολή.


Το Redmi 4 Pro δεν ήρθε για να υπερβάλλει, αλλά για να μας προσφέρει το μέγιστο δυνατό για την κατηγορία του. Η ανάλυση της οθόνης του λοιπόν είναι υπέρ-αρκετή για ότι και αν θέλουμε να κάνουμε και το IPS πάνελ του παράγει πλούσια χρώματα και υψηλή μέγιστη φωτεινότητα. Δε διαφέρει ιδιαίτερα σε ποιότητα από τις οθόνες άλλων smartphone στην ίδια κατηγορία, αλλά είναι αρκετά καλό για την τιμή του.

Πέμπτον: Επιδόσεις & Αυτονομία

Και εδώ είναι το σημείο που πραγματικά ξεχωρίζει η συγκεκριμένη συσκευή. Γενικά είναι δύσκολο να συνδυάσεις επιδόσεις και αυτονομία και το Redmi 4 Pro τα καταφέρνει καταπληκτικά! Από τη μία έχουμε το σκορ των 62.000 πόντων στο Antutu που αποδεικνύει ότι η συσκευή είναι ικανή για πολύ περισσότερα πράγματα από τον ανταγωνισμό της, κάτι που εξακριβώσαμε αφού δεν είδαμε κολλήματα στην καθημερινή χρήση, αλλά και σε πολλά 3D παιχνίδια.


Η μπαταρία όμως των 17 ωρών συνεχούς χρήσης είναι από άλλο πλανήτη!!! Για να έχετε μία εικόνα, συνήθως τα smartphone βγάζουν οκτώ με έντεκα ώρες χρήσης στο benchmark του Futuremark που τα δοκιμάζουμε. Αυτό σε πραγματική χρήση είναι περίπου το τριπλάσιο ή το τετραπλάσιο, ανάλογα με τη συσκευή. Ένα smartphone λοιπόν που βγάζει έξι ώρες στο συγκεκριμένο benchmark, στην πραγματικότητα διαρκεί 18 με 24 ώρες, κάτι που επιβεβαιώνουμε πάντα με τη χρήση που κάνουμε τις δέκα μέρες που τα έχουμε στην κατοχή μας.

Οι 17 ώρες λοιπόν του Redmi 4 Pro στην πραγματικότητα σημαίνουν από 51 έως 68 ώρες πραγματικής χρήσης, ήτοι δύο με τρεις γεμάτες μέρες. Το συγκεκριμένο το έχουμε μαζί μας τρεις μήνες περίπου και πραγματικά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αυτονομία του. Απλά τρομερό.


Έκτον;

Έκτο θα μπορούσε να είναι η κάμερα αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι εξαιρετικής ποιότητας. Οι επιδόσεις της είναι απλά καλές αλλά για μια συσκευή που πωλείται κάτω από τα 150 ευρώ, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά μείναμε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα ειδικά όταν φωτογραφίζουμε με καλό περιβάλλων φωτισμό, ενώ τα πάει αρκετά καλά και σε δύσκολες συνθήκες όπως το σούρουπο και η αυγή. Τη νύχτα πάντως το ξεχνάμε.

Δείτε μερικά δείγματα (πλήρες μέγεθος):



Το πόρισμα

Το πόρισμα λοιπόν είναι για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρο που δε χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο. Το Xiaomi Redmi 4 Pro είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη η “απόλυτη value for money” συσκευή που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο εμπόριο. Έχει μία πολύ καλή κατασκευή με συμπαθητικό design, φοράει μέτρια μεν αλλά ποιοτικά χαρακτηριστικά που αποδίδουν πολύ καλύτερα από συσκευές αντίστοιχης τιμής και τέλος διαθέτει αυτό που δεν έχει κανένα άλλο smartphone οποιασδήποτε τιμής: ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ!

Σίγουρα θα βρούμε συσκευές με καλύτερα επιμέρους χαρακτηριστικά στην ίδια τιμή, αλλά το σύνολο που προσφέρει το Redmi 4 Pro, είναι αυτή τη στιγμή αξεπέραστο. Πρόσθεσε σε αυτό το ραδιόφωνο που για πολλούς επιβάλλεται και τις υπέρυθρες για το χειρισμό των οικιακών μας συσκευών και το μόνο που του λείπει είναι απλά η θύρα USB-C, με την ταχεία της φόρτιση.

Όπως είπαμε και στην αρχή, αν θέλετε κάτι μεγαλύτερο μπορείτε να αποκτήσετε το Redmi Note 4X που έχει σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά, αλλά θα το δείτε και αυτό σύντομα στο δικό του review στο Dr. Android.

Το Xiaomi Redmi 4 Pro θα το βρείτε μεταξύ άλλων στο Gearbest με 140 ευρώ.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;