Πώς ενεργοποιούμε και πώς χρησιμοποιούμε ένα smartphone με χαλασμένο πλήκτρο Power


Λόγω της εκτεταμένης χρήσης που κάνουμε στο κινητό μας τηλέφωνο, λογικό είναι να δέχεται και μεγάλη φθορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν αυτό συνδυαστεί και με μία μέτρια κατασκευή, τότε είναι πολύ πιθανό να μας χαλάσουν γρήγορα τα πλήκτρα του και συγκεκριμένα το Power. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πώς μπορείς να ενεργοποιήσεις και πώς να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή σου, αν σου λείπει αυτό το πολύτιμο κουμπί.

Το πρώτο πράγμα που θα θέλεις να κάνεις είναι φυσικά να ενεργοποιήσεις τη συσκευή σου και αν το Power έχει απλά βγει από τη θέση του, μπορείς με μία καρφίτσα, μια πινέζα ή μια οδοντογλυφίδα να το πατήσεις. Το θέμα είναι τι κάνεις όταν δε λειτουργεί καθόλου, αλλά ευτυχώς υπάρχουν διαθέσιμοι τρόποι, ανάλογα με τη συσκευή που έχουμε στα χέρια μας.


Με τα πλήκτρα ήχου, το Home ή το Bixby

Η συσκευή μας διαθέτει οπωσδήποτε και άλλα πλήκτρα, ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να μας βάλει στο μενού του Android. Ο συνδυασμός αυτός είναι διαφορετικός από τη μία συσκευή στην άλλη, ενώ εξαρτάται και από το ποια πλήκτρα έχουμε στη διάθεσή μας. Σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι επίσης να δώσουμε ρεύμα στη συσκευή μας, συνδέοντάς τη μέσω USB στον υπολογιστή μας, αφού με το Power δεν μπορούμε να το κάνουμε. Οι πιθανοί συνδυασμοί λοιπόν είναι οι εξής:

  • κρατάμε πατημένα και τα δύο πλήκτρα ήχου και συνδέουμε τη συσκευή μας στον υπολογιστή,
  • αν υπάρχει πλήκτρο Home, κρατάμε τα δύο Volume και το Home και συνδέουμε,
  • κρατάμε μόνο το Volume Down ή μόνο το Volume Up και συνδέουμε,
  • αν πάλι υπάρχει πλήκτρο Home, κρατάμε το Volume Down ή το Volume Up μαζί με το Home και συνδέουμε,
  • για τις νέες συσκευές της Samsung με πλήκτρο Bixby όπως το Galaxy S8, κρατάμε πατημένα το Volume Up και το πλήκτρο Bixby και συνδέουμε τη συσκευή μας στον υπολογιστή.

Οι συνδυασμοί αυτοί ενδέχεται να ανοίξουν κατ' ευθείαν τη συσκευή μας στο Android, μπορεί επίσης να τη βάλουν σε Safe mode από όπου με μια επανεκκίνηση από το μενού θα ανοίξει κανονικά, ενώ υπάρχει η περίπτωση να μπούμε σε Recovery ή Fastboot / Bootloader / Download mode.

Fastboot και Recovery mode

Στην περίπτωση του Recovery mode, σε πολλές συσκευές λειτουργεί το ADB, οπότε μπορούμε να το κατεβάσουμε, να ανοίξουμε ένα τερματικό / γραμμή εντολών στο φάκελό του (με Shift και δεξί κλικ) και να δώσουμε την εντολή:

adb reboot

Αν πάλι οι συνδυασμοί πλήκτρων μας οδηγήσουν στο Fastboot Mode, εκεί σίγουρα λειτουργούν οι εντολές του, οπότε δίνουμε όποια από τις δύο μας εξυπηρετεί:

fastboot continue
fastboot reboot


Πώς το χρησιμοποιούμε πλέον;

Έχουμε λοιπόν ανοίξει τη συσκευή μας και μπορούμε πλέον να μεταφέρουμε τα δεδομένα μας σε ένα άλλο τηλέφωνο, υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις ανθρώπων που θα θέλουν να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν. Δε γίνεται λοιπόν κάθε φορά που σβήνει η οθόνη, να πρέπει να κάνεις επανεκκίνηση σωστά;

Για αυτές τις περιπτώσεις και αν το υποστηρίζει η συσκευή μας, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το Always-On / Active display, με το οποίο ανάβει αυτόματα η οθόνη όταν την παίρνουμε στα χέρια μας. Υπάρχει επίσης η λύση του Double-tap-to-wake που έχουν πολλές ROM στις ρυθμίσεις τους και με δύο χτυπήματα στην οθόνη, αυτή ενεργοποιείται.

Για όσους όμως θέλουν κάτι διαφορετικό, μπορούν να κατεβάσουν από το Play Store:

  • το Power to volume με το οποίο μπορούμε να μετατρέψουμε τα πλήκτρα ήχου σε πλήκτρο Power,
  • υπάρχει επίσης το Gravity Screen με το οποίο ανάβει η οθόνη όποτε το σηκώνουμε από το τραπέζι ή το βγάζουμε από την τσέπη και τέλος
  • ενδέχεται να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία λύση σαν το MiKey, αλλά δεν το έχουμε δοκιμάσει για να είμαστε σίγουροι.

Οι λύσεις λοιπόν είναι αρκετές, αρκεί να ψάξεις και να πειραματιστείς λιγάκι.

Διαβάστε επίσης...

Xiaomi Mi A3 | Υπάρχει ένας πολύ σημαντικός λόγος για να μην το αγοράσεις

Επισκευή LED τηλεόρασης | Η LG μου ζήτησε 250 ευρώ, την έφτιαξα μόνος μου με μόλις 60 ευρώ!

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

Android | Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να διαγράψω τα δεδομένα μου πριν πουλήσω το παλιό μου τηλέφωνο;

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Galaxy Fold | Το αναδιπλούμενο smartphone της Samsung είναι πανέμορφο αλλά καθόλου πρακτικό

Xiaomi Robot Vacuum review | Η ρομποτική σκούπα της Xiaomi είναι ο καλύτερος φίλος του τεμπέλη!

3D Printing | Γιατί οι εκτυπώσεις μου βγαίνουν χάλια και πώς μπορώ να τις διορθώσω;

OnePlus 7 Pro | Εξαιρετικό σε όλα του, αλλά το παίρνεις με 700 ευρώ;