Android Basics: Τι είναι η ασφαλής λειτουργία (Safe mode) και σε τι μπορεί να μας χρησιμεύσει;


Τα λειτουργικά συστήματα που τρέχουν στους υπολογιστές και τα κινητά μας, είναι ένας περίπλοκος οργανισμός μικρότερων τμημάτων software που λειτουργούν συνεργατικά. Πολλές φορές όμως η συνεργασία αυτή χαλάει, δημιουργώντας προβλήματα στο σύστημά μας, τα οποία είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστούν χωρίς την ύπαρξη της ασφαλούς λειτουργίας (Safe mode).

Το Safe mode είναι στην ουσία μια λειτουργία η οποία αποκλείει όλα τα προγράμματα που έχουμε εγκαταστήσει, τρέχοντας το σύστημα μόνο με τα απαραίτητα (τα προεγκατεστημένα). Στους υπολογιστές μας, η ασφαλής λειτουργία αποκλείει ακόμη και τμήματα του hardware αφού ούτε οι driver τους λειτουργούν αν φυσικά τους έχουμε εγκαταστήσει αργότερα. Έτσι έχουμε ένα τεσταρισμένο από τον κατασκευαστή περιβάλλον, το οποίο λειτουργεί 100% και μέσω αυτού μπορούμε να κάνουμε διάφορες εργασίες και εκκαθαρίσεις στο σύστημα.

Ας μιλήσουμε όμως συγκεκριμένα για το Android όπου στο Safe mode μπορούμε να κάνουμε κυρίως δύο πράγματα:

  • να απαλλαγούμε από ένα κακόβουλο λογισμικό,
  • να ξεχωρίσουμε αν η συσκευή μας έχει πρόβλημα με το hardware ή το software.

Όσον αφορά το πρώτο το αναλύσαμε αρκετά σε παλαιότερο άρθρο και μάθαμε πώς να αφαιρούμε μία τέτοια εφαρμογή, έτσι έχει πολύ μεγάλη αξία να αναλύσουμε το δεύτερο, το οποίο θα μας γλιτώσει ακόμη και από μία επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων!

Crash, reboot, battery drain

Τα τρία πιο μυστηριώδη προβλήματα στο Android είναι τα κρασαρίσματα εφαρμογών, οι επανεκκινήσεις και η κατανάλωση ενέργειας. Επειδή συνήθως δεν μπορούμε να εντοπίσουμε ποια εφαρμογή προκαλεί το πρόβλημα, η μόνη λύση (εκτός από την εκκαθάριση δεδομένων εφαρμογής) είναι η επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων, κάτι που προσπαθούμε πάντα να αποφύγουμε. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έσβησαν τα δεδομένα τους χωρίς λόγο, αφού τελικά έφταιγε η ίδια η μπαταρία (το hardware δηλαδή), την οποία έπρεπε να αλλάξουν.

Αν λοιπόν παρατηρήσουμε μία τέτοιου είδους δυσλειτουργία όπως οι επανεκκινήσεις, η κατανάλωση ενέργειας αλλά και η χωρίς λόγο υπερθέρμανση της συσκευής μας, δε χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα σε επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων. Θα πρέπει να βάλουμε τη συσκευή μας σε Safe mode και να τη χρησιμοποιήσουμε με αυτό τον τρόπο για μία μέρα ή περισσότερο. Αν το πρόβλημα σταματήσει να υπάρχει, τότε είμαστε σίγουροι ότι φταίει το λογισμικό, αν όμως συνεχίζεται, τότε φταίει η ίδια η συσκευή και χρειάζεται αλλαγή.

Πώς μπαίνουμε σε Safe mode;

Ας δούμε λοιπόν πώς μπαίνουμε σε Safe mode. Ο ένας τρόπος είναι μέσω software και γίνεται εύκολα με τον εξής τρόπο:

  1. Κρατάμε πατημένο το πλήκτρο "Power" μέχρι να εμφανιστεί το μενού της απενεργοποίησης.
  2. Κρατάμε πατημένη την επιλογή "Απενεργοποίηση".
  3. Στο παράθυρο που θα μας εμφανίσει επιλέγουμε να επανεκκινήσει η συσκευή μας σε Safe mode.


Αν όμως η ζημιά στο software είναι τέτοια που δεν μπορούμε να μπούμε στο Android για να κάνουμε αυτές τις επιλογές, τι γίνεται; Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένας δεύτερος τρόπος μέσω των πλήκτρων της συσκευής, ο οποίος όμως δεν αναφέρεται σε κανένα manual και δεν πετυχαίνει πάντα.

Η συσκευή μας θα πρέπει να ενεργοποιηθεί κρατώντας το πλήκτρο "Power" και μόλις δούμε το logo του κατασκευαστή, το αφήνουμε και πιέζουμε ένα από τα παρακάτω:

  • για Samsung κρατάμε το "Volume Up" ή πιέζουμε πολλές φορές το "Menu",
  • για HTC κρατάμε το "Volume Down" και
  • για Motorola κρατάμε και τα δύο πλήκτρα "Volume".

Είναι αμφίβολο αν λειτουργεί σε όλες τις συσκευές (τα δοκιμάσαμε όλα χωρίς επιτυχία στο Nexus 6) και προτείνουμε να το δοκιμάσετε για να γνωρίζετε αν έχετε αυτή την εναλλακτική σε περίπτωση που τη χρειαστείτε.

Πότε το Safe mode μας είναι άχρηστο;

Τέλος υπάρχουν περιπτώσεις όπου το Safe mode είναι απλά άχρηστο, με μία από αυτές να οφείλεται σε root εφαρμογές. Αν κάποια από αυτές εγκατασταθεί στο system partition (όπως το SuperSU για παράδειγμα), θα τρέχει και στο Safe mode, αφού το Android θεωρεί πως ότι βρίσκεται στο system, είναι ελεγμένο και δεν αλλάζει. Εκεί δεν υπάρχει τρόπος λύσης μέσω Safe mode και θα πρέπει να πάμε σε άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα απεγκατάσταση μέσω εντολών ADB.

Όπως και να 'χει το Safe mode είναι ακόμη ένα εργαλείο που μπορεί να μας βγάλει από μια δύσκολη θέση, δίνοντάς μας την ευκαιρία να διορθώσουμε τη συσκευή μας, χωρίς να επισκεφτούμε το σέρβις και φυσικά χωρίς να πληρώσουμε κανέναν για αυτό.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter