10 + 1 τρόποι για να κάνουμε την παλιά μας Android συσκευή και πάλι χρήσιμη


Ένα πράγμα που έχω μάθει από μικρός, είναι να παίρνω πάντα κάτι πίσω από ένα παλιό αντικείμενο που έχω αγοράσει με πολλά λεφτά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι Android συσκευές μας, τις οποίες δεν τις λες και φθηνές και σήμερα θα δούμε μερικούς τρόπους για να εκμεταλλευτούμε όσες έχουμε πεταμένες στο συρτάρι του γραφείου.

Ειδικά τα Android smartphone και tablet είναι συσκευές που έχουν να δώσουν πολλά πράγματα ακόμα και μετά το τέλος της εποχής τους. Οι εφαρμογές πλέον είναι τόσες πολλές που μπορούμε να λύσουμε προβλήματα στο σπίτι, να αναβαθμίσουμε οικιακές συσκευές ή να τα χρησιμοποιήσουμε για ψυχαγωγία. Τα κυριότερα που έχουμε σκεφτεί αλλά και χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά είναι τα εξής:

Πούλησέ το

Η πρώτη και καλύτερη λύση είναι η πώληση, καθώς με τα χρήματα που θα βγάλουμε μπορούμε να επενδύσουμε στην επόμενή μας Android συσκευή. Εδώ υπάρχουν όμως πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα η ηλικία της συσκευής που μπορεί να μας αποφέρει ένα πολύ μικρό αντίτιμο.

Αν λοιπόν αλλάζουμε κάθε χρόνο συσκευή, οπότε έχουμε στα χέρια μας μία περσινή, η καλύτερη λύση είναι να την ξεφορτωθούμε και προτιμάμε να την πουλήσουμε σε ιστοσελίδες που δεν μπαίνουν "ψαγμένοι" χρήστες. Αυτό το κάνουμε γιατί ο ψαγμένος κοιτάει τις λεπτομέρειες και θα σου κάνει παζάρια ακόμα και για δέκα ευρώ, ενώ ένα άτομο που θα αγοράσει για πρώτη φορά smartphone, εκτιμάει περισσότερο τις λύσεις που θα του προσφέρει.

Ακόμα και αν η συσκευή μας είναι παλιά όμως, όλες οι τιμές είναι καλύτερες από το τίποτα. Δε σκεφτόμαστε ποτέ πόσο αγοράσαμε τη συσκευή, ούτε πόσα λεφτά χρειαζόμαστε, αλλά βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του αγοραστή και κάνουμε μία έρευνα για να βρούμε τη σωστή τιμή. Θα δούμε σιγά σιγά ότι πουλώντας διάφορα "σκουπίδια" που έχουμε καταχωνιασμένα, μαζεύεται ένα καλό ποσό για να το χρησιμοποιήσουμε για κάτι άλλο.


Άκου τη μουσική σου

Ας πούμε όμως ότι δεν μπορούμε ή δε θέλουμε να την πουλήσουμε, το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε μαζί της, ιδιαίτερα αν είναι παλιά συσκευή ή με χαμηλά χαρακτηριστικά, είναι να τη χρησιμοποιήσουμε για να ακούμε τη μουσική μας.

Αγοράζοντας ένα εξωτερικό ηχείο ή συνδέοντας τη συσκευή μας στο υπάρχων ηχοσύστημα έχουμε πολύ γρήγορα ένα ωραιότατο music player, με το οποίο μπορούμε να ακούμε τη μουσική που έχουμε αποθηκεύσει στη συσκευή μας. Ακόμη και αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος αποθήκευσης, μπορούμε πάντα να συνδέσουμε και ένα στικάκι ή σκληρό δίσκο αν η συσκευή μας έχει USB OTG δυνατότητες, ενώ υπάρχει πάντα και η επιλογή του Google Play Music με το οποίο ακούμε τη μουσική μας μέσω WiFi.

Αν από την άλλη είμαστε λάτρεις του ραδιοφώνου, μπορούμε να ακούμε τον αγαπημένο μας σταθμό μέσω της αντίστοιχης κεραίας, ενώ αν η συσκευή μας δε διαθέτει ραδιόφωνο, υπάρχουν πάντα οι λύσεις του TuneIn, του Spotify αλλά και του Google Play All Access για αναπαραγωγή μέσω ίντερνετ.


Το μόνιμο GPS αυτοκινήτου

Το GPS είναι επίσης από τα λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει καλά μια παλιά Android συσκευή, την οποία θα έχουμε μόνιμα στο αυτοκίνητο. Ιδανικά θα χρειαστούμε μια καλή εφαρμογή με offline χάρτες, ενώ και το Google Maps μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε αποθηκεύοντας τους χάρτες στη συσκευή, είτε δίνοντάς της ίντερνετ από το τηλέφωνό μας, μέσω Bluetooth tethering ή WiFi Hotspot. Οποιαδήποτε επένδυση σε νέα συσκευή GPS είναι καθαρή βλακεία όταν έχεις ήδη μία παλιά μέσα στο συρτάρι, ενώ δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούμε για αυτό το σκοπό το νέο μας Android τηλέφωνο και την μπαταρία του.


Αναβάθμισε την τηλεόρασή σου

Το ίδιο πράγμα που είπαμε για τη μουσική προηγουμένως, μπορεί κάλλιστα να γίνει και για να βλέπουμε τα βίντεό μας, αλλά η συσκευή μας θα πρέπει να είναι λίγο καλύτερη σε χαρακτηριστικά για να το κάνει σωστά (τουλάχιστον διπύρηνη). Ιδιαίτερα αν διαθέτει θύρα HDMI ή υποστηρίζει καλώδιο MHL (με το οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε την εικόνα της συσκευής στην τηλεόραση), είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναβαθμίσουμε την τηλεόρασή μας σε Android Smart TV, χωρίς επιπλέον κόστος.

Το Android διαθέτει άπειρες εφαρμογές για να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα όπως media player, εφαρμογές ταξινόμησης ταινιών, torrent downloader, αλλά και το YouTube αν μας αρέσει να χαζεύουμε αστεία και άλλα βίντεο. Για πιο επαγγελματικές καταστάσεις μπορούμε επίσης να εγκαταστήσουμε το Kodi (πρώην XBMC) το οποίο είναι ένα σχετικά πλήρες media center που μπορούμε να χειριστούμε από άλλη Android συσκευή μέσω του Yatse. Τέλος υπάρχει και το Plex το οποίο οργανώνει και διαθέτει στην Android συσκευή μας όλα τα προσωπικά μας πολυμέσα που έχουμε αποθηκευμένα στον υπολογιστή.


Ένα εξελιγμένο οικιακό τηλεχειριστήριο

Μιας και μιλήσαμε για τηλεοράσεις και Smart TV, η παλιά μας Android συσκευή μπορεί να γίνει εύκολα και το νέο μας έξυπνο τηλεχειριστήριο. Αν διαθέτει θύρα υπερύθρων μπορούμε μαζί της να χειριστούμε σχεδόν όλες τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές μας συσκευές, όπως τηλεόραση, Blueray player ή Air condition καταργώντας παράλληλα όλα τα υπόλοιπα τηλεχειριστήρια που καταλαμβάνουν χώρο στο τραπέζι.

Ακόμα και χωρίς θύρα υπερύθρων, μπορούμε και πάλι να χειριστούμε πολλές οικιακές συσκευές, όπως για παράδειγμα τον υπολογιστή μας με το Unified Remote, τις λάμπες WiFi με την αντίστοιχη εφαρμογή τους ή τις σύγχρονες Smart TV από τις εφαρμογές τους. Μπορούμε επίσης να χειριστούμε τον υπολογιστή και όταν είμαστε εκτός του οικιακού μας δικτύου με εφαρμογές όπως το Splashtop, το Teamviewer και το Google Remote Desktop.

Αν τελικά το σπίτι μας είναι τόσο high tech και διαθέτουμε οικιακές συσκευές που συνδέονται στο ίντερνετ όπως συναγερμό, θερμοστάτη, πόρτα στο γκαράζ, πλυντήριο, καφετιέρα, ψυγείο και άλλα, αυτό το χειριστήριο μπορεί να κάνει παπάδες (αλλά αν έχεις τόσα λεφτά μάλλον δε θα έχεις παλιό τηλέφωνο στο σπίτι σου).


Κονσόλα retro gaming

Ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα μετά το τελευταίο όργιο επιστημονικής φαντασίας και ας δούμε κάτι πιο εύκολο. Η παλιά μας Android συσκευή μπορεί εύκολα να γίνει μία mini κονσόλα παιχνιδιών! Συνδέοντάς τη σε οποιαδήποτε τηλεόραση και σε συνδυασμό με ένα ενσύρματο ή ασύρματο χειριστήριο μπορούμε να παίξουμε όλα τα παιχνίδια του Android, στη μεγάλη οθόνη του σπιτιού. Επίσης με τους emulator που κυκλοφορούν στο Play Store, μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια παλιών κονσολών όπως του Gameboy, του Nintendo DS, του PSP, αλλά και πολλών Arcade παιχνιδιών (ΜΑΜΕ) και να δημιουργήσουμε μία ωραιότατη retro gaming κονσόλα.


Το νέο σου Router ή WiFi repeater

Μία ακόμη εύκολη και χρήσιμη λύση είναι η μετατροπή της παλιάς μας συσκευής σε WiFi router. Μέσω της επιλογής WiFi Hotspot που υπάρχει πλέον σε όλες τις Android συσκευές, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασύρματο οικιακό δίκτυο, για εύκολη επικοινωνία και μεταφορά δεδομένων, μεταξύ των οικιακών μας συσκευών. Αφορά κυρίως τις συσκευές που δε θέλουμε να συνδέονται στο ίντερνετ αλλά σε κάποιο προστατευμένο τοπικό δίκτυο.


Συσκευή παρακολούθησης εσωτερικών χώρων.

Μία ακόμη λύση ειδικά αν η παλιά μας συσκευή διαθέτει μεγάλη οθόνη, είναι να τη μετατρέψουμε σε συσκευή παρακολούθησης, μέσω της κάμερας που διαθέτει. Με την εφαρμογή SpyCam για παράδειγμα, μπορούμε να ρυθμίσουμε τη συσκευή μας εύκολα και γρήγορα και αφού την τοποθετήσουμε σε ένα σημείο που μας βολεύει, να βλέπουμε το χώρο από άλλη συσκευή μέσω του IP Webcam.

Αν θέλουμε μία πιο επαγγελματική λύση, μπορούμε να συνδυάσουμε τη συσκευή μας με ρομποτικές κάμερες που μας επιτρέπουν να τις μετακινούμε, να καταγράφουμε, να ακούμε και να μιλάμε μέσω της Android συσκευής μας. Έτσι μπορούμε να στήσουμε ένα καλό και φθηνό δίκτυο (40 δολάρια περίπου για κάθε κάμερα) στους προσωπικούς μας χώρους, με την Android συσκευή μας να αναλαμβάνει το ρόλο της κεντρικής διαχείρισης.


Φτιάξε ρομπότ

Και για να κλείσουμε με κάτι πιο φουτουριστικό, η παλιά μας Android συσκευή μπορεί να συνδυαστεί εξαιρετικά με τη ρομποτική και συγκεκριμένα με τα LEGO Mindstorms. Υπάρχουν ένα σωρό project που μπορούμε να δημιουργήσουμε, με το συγκεκριμένο κιτ όπως το ρομπότ που λύνει τον κύβο του Ρούμπικ, αλλά και αυτό που μας στέλνει ζωντανή εικόνα από το δωμάτιο στο οποίο κινείται. Οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές.


Δώρισέ το

Η δωρεά είναι επίσης μια λύση. Αν δηλαδή δεν καταφέρουμε να πουλήσουμε τη συσκευή μας, είναι κρίμα να τη βάλουμε στο συρτάρι και να μην τη δώσουμε σε κάποιον που για αυτόν θα είναι καινούρια! Με αυτή θα μπορούσαν οι γονείς μας να κάνουν το πρώτο βήμα στα smartphone ή να πάρει το πρώτο του κινητό ο μικρός μας αδερφός ή ο γιος μας. Όπως και να έχει η χαρά του "βοηθάω" και του "μοιράζομαι" είναι πραγματικά ανεκτίμητη και μπορεί να θεωρηθεί κέρδος.


Bonus: Κάνε πειράματα

Αν τελικά όλα τα παραπάνω δε μας γεμίζουν το μάτι, υπάρχει πάντα η επιλογή της εξερεύνησης. Μπορούμε να ανοίξουμε τη συσκευή μας για να μελετήσουμε το εσωτερικό της, να πειραματιστούμε με τη ROM της, να κάνουμε port, ακόμα και να τη διαλύσουμε με βίαιο τρόπο για να βγάλουμε το άχτι μας. Χωρίς να έχουμε το φόβο ότι θα χαλάσει, μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα για τα ηλεκτρονικά αλλά και για το Android συγκεκριμένα.


Άπειρες δυνατότητες

Αφού καταφέραμε να σκεφτούμε όλα τα παραπάνω στα γρήγορα, φανταστείτε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε ακόμη! Τα περισσότερα από αυτά τα έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς, ενώ πολλά τα έχουμε πλέον μόνιμα και σε καθημερινή χρήση (το ραδιόφωνο, τη Smart TV, τις κάμερες ασφαλείας κλπ.) στον προσωπικό και εργασιακό μας χώρο.

Είναι πραγματικά τρομερό να ξέρεις ότι μία παλιά συσκευή που σου είναι πλέον άχρηστη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τόσους διαφορετικούς εναλλακτικούς τρόπους. Ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι μπορούμε να αγοράσουμε μια καλούτσικη Android συσκευή ακόμα και με 70 ευρώ, που θα μας αποδειχτεί πολύτιμη.

Σχόλια

  1. Αχ ρε Ντόκτωρα με πρόλαβες και σου ετοίμαζα άρθρο smart Tv με android kai Dvb -T2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι σίγουρος ότι δε θα πάει χαμένο. Οποιαδήποτε νέα πληροφορία και ειδικά προσωπική σου εμπειρία, είναι ευπρόσδεκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το παλεύω για να είναι ολοκληρωμένο...με root, moot, loot κλπ... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παραπλανητικό άρθρο για να κάνω το ταμπλετ δίσκο καφέδων όπως εχει πει πολλάκις.....!!Το άρθρο είναι σούπερ πάντως!!Πολύ χρήσιμες οδηγίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter