USB On The Go – Οδηγός Χρήσης και τι πρέπει να γνωρίζουμε


Πόσοι από εμάς τους κατόχους smartphone ή tablet και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι τους κατόχους μιας Αndroid συσκευής δεν έχουν αναρωτηθεί: "Αφού έχω ένα μίνι υπολογιστή που χωράει στη παλάμη μου, μπορώ να κάνω με αυτό ότι κάνω και με το computer μου; Να συνδέσω δηλαδή το USB stick μου και να περάσω τα τραγούδια και τις φωτογραφίες μου στο κινητό μου; Δεν θέλω να τα συνδέω όλα στο pc μου και ακόμα καλύτερα, θέλω να αποθηκεύω και άλλα αρχεία σε στικάκια ή σκληρούς δίσκους χωρίς να γεμίζω τον περιορισμένο χώρο της συσκευής μου!"

Σε γενικές γραμμές η απάντηση θα ήταν «Μα και βέβαια μπορείς». Για να δούμε όμως τι θέλει να πει ο ποιητής. Η αλήθεια είναι ότι το Android είναι ένα Linux-based λειτουργικό σύστημα και οποιοσδήποτε σχετικός με αυτό μπορεί να κάνει παπάδες. Ευτυχώς για όλους μας οι κοινότητες ελεύθερου λογισμικού μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν και έτσι δεν χρειάζεται ο καθένας από εμάς πλέον να γνωρίζει και πολλά. Κάνουν εκείνοι τους παπάδες και τους δίνουν απλόχερα στους χρήστες ελεύθερου λογισμικού. Η ανάγκη αυτή των χρηστών προβλέφτηκε βέβαια και από τη Google (όχι  εξ’ αρχής αλλά από το Honeycomb 3.1 και έπειτα) και ενσωμάτωσε στο Android το USB Host. Με αυτό η σύνδεση συσκευών όπως  hubs, ποντίκια, πληκτρολόγια, κάμερες κ.α. γίνεται πλέον παιχνιδάκι.

Με τη σύνδεση μιας υποστηριζόμενης συσκευής, όπως ακριβώς θα γινόταν και στον υπολογιστή μας έτσι και στο Android, ενεργοποιείται ένα API που επιτρέπει το χειρισμό της μέσα από τις ίδιες μας τις εφαρμογές. Σκεφτείτε για παράδειγμα την περιήγηση στους φακέλους ενός USB stick. Βέβαια όπως θα μαντέψατε είναι μεγάλος και ο αριθμός των custom roms (και εδώ κολλάει η μεγάλη κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού) που έχουν ασχοληθεί με το θέμα και που παρέχουν τη δυνατότητα αυτή. Ωστόσο δεν αρκεί μόνο η υποστήριξη του USB Host από πλευράς λειτουργικού, καθώς θα πρέπει να συνδυάζεται και από την υποστήριξη του υλικού (Hardware) της συσκευής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε πως μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» τη λειτουργία αυτή, εφόσον την έχει η συσκευή μας.

Τι χρειάζεται να έχω;

Προκειμένου να μπορούμε να συνδέσουμε USB συσκευές στο Android μας πρέπει να ισχύουν τα παρακάτω:

  1. Να έχουμε ένα USB OTG (USB On-The-Go) καλώδιο.
  2. Μια Android συσκευή (σε μερικές περιπτώσεις θα πρέπει να είναι rooted).
  3. Τους drivers για το USB Host.

Για το 1: Το καλωδιάκι USB On The Go είναι δύσκολο να το έχει ήδη κάποιος (σπάνια να είναι μέσα στο κουτί της συσκευής όταν την αγόρασε), οπότε πρέπει να το ψάξει. Το καλωδιάκι αυτό κυκλοφορεί σε πολλές μορφές (ακόμα και ανταπτοράκι - βλ. εικόνες που ακολουθούν) στην ελληνική αγορά και σε online καταστήματα τύπου eBay, Amazon και μάλιστα σε πολύ λογικές τιμές μέχρι τα 5 ευρώ η ανώτατη.


Για το 2: Φυσικά χρειαζόμαστε μια Android συσκευή αλλά σε μερικές περιπτώσεις, ακόμα και αν υπάρχουν οι drivers στον πυρήνα της, το USB Host δε θα λειτουργήσει. Θα χρειαστεί λοιπόν να κάνουμε root και να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή Stickmount για να μας βοηθήσει. Ένα παράδειγμα τέτοιου είδους συσκευής είναι το Nexus 7.

Για τo 3: Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε αν οι drivers για το USB Host περιέχονται στον πυρήνα της συσκευής, ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι το USB Host Diagnostics ή το USB OTG Helper για rooted συσκευές. Αν οι εφαρμογές αυτές σας επιβεβαιώσουν ότι η λειτουργία δεν υποστηρίζεται, τότε θα πρέπει να βρείτε έναν custom kernel ο οποίος να περιέχει αυτή τη δυνατότητα και να τον εγκαταστήσετε όπως θα κάνατε με μία οποιαδήποτε custom ROM. Για να ελέγξετε ωστόσο τα πάντα πρέπει σε πρώτη φάση να έχετε το καλώδιο USB OTG. Αν και οι δημιουργοί του USB OTG Helper έχουν δημιουργήσει ένα διαδικτυακό κατάλογο στον οποίο μπορείτε να βρείτε εκ των προτέρων αν η συσκευή σας υποστηρίζεται ή όχι (πριν την αγορά καλωδίου). Βέβαια, για αυτόν που του αρέσει να δοκιμάζει είναι άλλη η απόλαυση να το δοκιμάσει μόνος του.

Τι καλώδιο να πάρω;

Για την Android συσκευή σας προτιμήστε microUSB OTG καθώς η πλειοψηφία τους (για να μην πούμε όλες) έχουν την υποστήριξη OTG στην microUSB θύρα τους από όπου συνήθως φορτίζονται κιόλας. Ωστόσο σιγουρευτείτε πρώτα και μόνοι σας. Υπάρχουν για παράδειγμα μερικές συσκευές της Samsung που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα καλώδια που παίζουν αυτόν ακριβώς το ρόλο αλλά έχουν διαφορετικό τρόπο σύνδεσης (βλ εικόνα που ακολουθεί)


Μπορώ να φτιάξω δικό μου καλώδιο USB OTG;

Χμμμ!!! Και ναι και όχι, αν κάποιος έχει λίγες γνώσεις ηλεκτρονικής και τον απαραίτητο εξοπλισμό βέβαια όπως κολλητήρια, καλάι, μπορεί να το φτιάξει μόνος του. Υπάρχουν πολλοί οδηγοί στο διαδίκτυο με πλούσιο υλικό σε φωτογραφίες και βίντεο (YouTube). Η δική μας ωστόσο θέση είναι: "Για 1,5 ευρώ δεν μπαίνω καν στο κόπο, το αγοράζω και γλυτώνω". Βέβαια εξαρτάται από την όρεξη και το πόσο θέλει να πειραματιστεί ο καθείς.

Πως λειτουργεί το OTG; 

Στην περίπτωση που στη micro usb θύρα βάλουμε το  usb καλώδιο (που συνήθως έρχεται μέσα στο κουτί της συσκευής μας, που συνδέεται και με το φορτιστή μας) και το συνδέσουμε στον υπολογιστή μας,   η συσκευή μας αναγνωρίζεται σαν μία εξωτερική usb συσκευή (π.χ σαν αποθηκευτικό μέσο). Στην περίπτωση του OTG  η λογική είναι ακριβώς η ανάποδη. Εσωτερικά στο OTG μία από τις ακίδες του usb ουσιαστικά γειώνεται με αποτέλεσμα να μετατρέπει την android συσκευή μας σε Host (ότι ήταν στη προηγούμενη περίπτωση δηλαδή ο υπολογιστής μας) και να μπορεί να φιλοξενήσει άλλες usb συσκευές.

Τα έχω όλα έτοιμα τι κάνω;

Εφόσον είμαστε σίγουροι ότι πληρούμε τις παραπάνω προϋποθέσεις το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να συνδέσουμε τη συσκευή μας μέσω του USB OTG με διάφορες περιφερειακές συσκευές και να δούμε τι γίνεται. Στο βίντεο που ακολουθεί θα δούμε το πως συμπεριφέρονται κάποιες συσκευές όταν συνδέουμε επάνω τους ποντίκι και USB stick όπως επίσης τι γίνεται όταν μία συσκευή δεν υποστηρίζει το USB OTG από πλευράς υλικού.


Τι έχουμε να δούμε στο μέλλον;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η όρεξη του ανθρώπου είναι ασταμάτητη. Είναι δύσκολο να κόψεις από κάποιο χρήστη μερικά εργαλεία, όταν μάθει να τα χρησιμοποιεί. Γιατί καλό το Android, ίσως το καλύτερο, αλλά το κοινό πάντα θέλει περισσότερα και αφού έχει αντιληφθεί όπως λέμε και στην αρχή του παρόντος ότι έχει στη παλάμη του υπολογιστή τσέπης, θέλει από αυτόν τα πάντα. Στις μέρες μας ότι σχεδόν έχει σκεφτεί κάποιος (τεχνολογικά μιλάμε πάντα μην παρεξηγηθούμε) κάποιος άλλος πιθανόν να το έχει κατασκευάσει. Έτσι σίγουρα σε λίγο καιρό συσκευές όπως οι παρακάτω θα είναι διαθέσιμες ακόμα και στα super market. Συσκευή με διπλό USB για υπολογιστή (usb Type A) και κινητό / tablet (Micro usb type A) κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο.



Ή αντίστοιχα microUSB hub και card readers αυξάνουν μέρα με τη μέρα τις πωλήσεις τους.


Τέλος δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει η εικόνα ούτε η ιδέα της απόλυτης φορητότητας  του γραφείου σε ένα τσαντάκι που σε μέγεθος δεν είναι μεγαλύτερο από τη τσέπη μας.


Συντάκτης: Αστέριος Κομερτζόγλου

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter