Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το Google Play Music στην Ελλάδα



Το Google Music έφτασε στην Ελλάδα, να 'ναι καλά τα λαγωνικά του Android in Greece που το ανακάλυψαν και μας ανοίγεται ένας καινούριος κόσμος περιεχομένου στις Android συσκευές μας. Πρόκειται για μία υπηρεσία από την οποία μπορούμε να αγοράσουμε μουσική και να την ακούσουμε από οπουδήποτε, κάνοντας απλά login στο Google account μας. Επειδή όμως κάνει πολλά παραπάνω από αυτό δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να ξεκινήσετε.

Google Music, η υπηρεσία

Το Google Music λοιπόν μας παρέχει τι άλλο, μουσική! Μέσα από την εφαρμογή αλλά και το webapp του Play Store μπορούμε άμεσα να αγοράσουμε την αγαπημένη μας μουσική, είτε αυτή πρόκειται για ένα ολόκληρο άλμπουμ, είτε για ένα και μόνο τραγούδι. Το μεγάλο δηλαδή πλεονέκτημα αυτής και όλων των άλλων γνωστών υπηρεσιών σε σχέση με την αγορά ενός CD από το κατάστημα, είναι ότι μπορούμε να επιλέξουμε τραγούδια μέσα από το CD και έτσι να μας έρθει φθηνότερα.

Οι τιμές δεν είναι άσχημες και σίγουρα δεν είναι απαγορευτικές καθώς ο μεγάλος όγκος των μουσικών κομματιών κοστίζει 0,99€, με τα μεγάλα σουξέ να φτάνουν το 1,29€, ενώ τα περισσότερα άλμπουμ από 6,99€ έως 12,99€ ανάλογα με την ημερομηνία κυκλοφορίας τους. Υπάρχουν φυσικά και οι ανάλογες προσφορές που μας παρέχουν ολόκληρα άλμπουμ στα 1,99€ και τις οποίες θα βλέπουμε κατά καιρούς.

Για αυτούς, τέλος, που τα θέλουν όλα η Google διαθέτει και την υπηρεσία All Access με την οποία μπορούμε με κόστος 7.99€ ανά μήνα να ακούσουμε τα πάντα! Δε χρειάζεται να αγοράσουμε τίποτα, απλά αναζητούμε τον καλλιτέχνη ή το τραγούδι που θέλουμε και πατάμε "Play".

Όσοι θα αποκτήσουν το All Access, έχουν επίσης και τη δυνατότητα του ραδιοφώνου. Με το ραδιόφωνο επιλέγουμε ένα κομμάτι και το Google Music αναζητά άλλα τραγούδια του ίδιου καλλιτέχνη ή παρόμοιων καλλιτεχνών και έτσι παίζει non-stop το είδος της μουσικής που μας αρέσει όπως ακριβώς στο πραγματικό ραδιόφωνο. Σε αντίθεση βέβαια με το πραγματικό, εδώ μπορούμε να επέμβουμε στο playlist προσπερνώντας αυτά που δε μας αρέσουν. Αν λοιπόν αγαπάς τη μουσική και σκοπεύεις να αγοράζεις ένα άλμπουμ το μήνα, το All Access είναι για σένα.


Google Music, η εφαρμογή

Με τη διάθεση της υπηρεσίας στην Ελλάδα, αποκτά αξία και η εφαρμογή Μουσική Play της Google η οποία κάνει πολλά παραπάνω από το να παίζει απλά τα τραγούδια μας. Όσα κομμάτια αγοράζουμε αποθηκεύονται αυτόματα στο Google λογαριασμό μας και είναι διαθέσιμα μέσω ίντερνετ από την εφαρμογή. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι η μουσική μας είναι διαθέσιμη παντού, σε όποια συσκευή δηλαδή μπορεί να συγχρονίσει το Google λογαριασμό μας (Android, iOS, υπολογιστής). Σε περίπτωση που θέλουμε να έχουμε τη μουσική μας και offline, η εφαρμογή αυτόματα κρατάει στη μνήμη όσα τραγούδια έχουμε ήδη ακούσει, ενώ μπορούμε και χειροκίνητα να "καρφιτσώσουμε" τραγούδια ή ολόκληρα άλμπουμ σε αυτή.

Κατά τα άλλα η "Μουσική Google" είναι μία αρκετά ποιοτική εφαρμογή, διαθέτει ενσωματωμένο equalizer για βελτίωση του ήχου, ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να κατηγοριοποιήσουμε και να αναζητήσουμε τη μουσική μας όπως μας βολεύει (ανά είδος, καλλιτέχνη, άλμπουμ, κομμάτι, playlist).


Google Music, το webapp

Με την εκκίνηση της υπηρεσίας λογικά μπορούμε πλέον να μπούμε και στο music.google.com και λέμε λογικά γιατί εμείς το έχουμε στη διάθεσή μας εδώ και πολύ καιρό. Το webapp είναι στην ουσία το ίδιο πράγμα με την εφαρμογή που έχουμε στο Android, μπορούμε δηλαδή να ακούσουμε τη μουσική μας στον υπολογιστή και να αγοράσουμε νέα κομμάτια, διαθέτει όμως ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό. Από εκεί μπορούμε να ανεβάσουμε στο λογαριασμό μας τη μουσική που έχουμε αγοράσει μέχρι σήμερα εκτός του Play Store (έως 20.000 κομμάτια) μέσω της ειδικής εφαρμογής, ή συγχρονίζοντας από το iTunes και το Windows Media Player.

Τι κερδίζουμε όμως με αυτό; Πρώτα από όλα έχουμε όλη τη μουσική μας σε ένα μέρος και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να συμπεριλάβουμε και αυτά τα κομμάτια στις playlist που θα δημιουργήσουμε. Δεύτερον ψηφιοποιούμε τη μουσική μας και έτσι σώζουμε τα CD που με πολύ κόπο έχουμε αγοράσει στο παρελθόν. Τρίτον καλυτερεύουμε την ποιότητα της μουσικής μας καθώς μόλις ανεβάσουμε ένα κομμάτι, η Google ψάχνει στη βάση της και το αντικαθιστά με μία ίδια κόπια, υψηλότερου bitrate!


Συνολικά

Το Google Music λοιπόν ήρθε στην Ελλάδα και περιλαμβάνει ήδη γνωστούς και άγνωστους καλλιτέχνες της εγχώριας και της διεθνούς σκηνής. Δυστυχώς δε βρήκα τον αγαπημένο μου τον "Βας βας ο Παρακευάς" αλλά δεν πειράζει. Η ιδέα του να έχεις τη μουσική σου διαθέσιμη από παντού είναι εξαιρετική, ενώ το All Access έχει μία λογική τιμή που μάλλον θα εκτιμήσουμε και έμπρακτα.

Εν αναμονή λοιπόν και για το Google Movies!

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter