Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

Plex: Ο απόλυτος media server για να βλέπουμε τα βίντεό μας οπουδήποτε


Όλοι έχουμε στο σπίτι ένα σκληρό δίσκο με προσωπικά βίντεο, ταινίες, τραγούδια και φωτογραφίες, τον οποίο μπορούμε ανά πάσα στιγμή να συνδέσουμε στον υπολογιστή μας για να τα δούμε. Όταν είμαστε εκτός σπιτιού όμως αυτό είναι αδύνατο και για όσους δεν εμπιστεύονται τη φιλοξενία όλων αυτών στους server της Google, του iCloud, του Dropbox και άλλων υπηρεσιών, το Plex ήρθε για να δώσει τη λύση.

Το Plex είναι μία υπηρεσία με την οποία μπορούμε να στήσουμε έναν προσωπικό server με τα πολυμέσα μας και να τα έχουμε άμεσα διαθέσιμα από οποιαδήποτε συσκευή, όπου και αν βρισκόμαστε. Η λογική του δεν έχει καμία διαφορά με τους κοινούς server, απλώς μας προσφέρει ένα φιλικότερο περιβάλλον όσον αφορά τα βίντεο. Για παράδειγμα το Plex κατηγοριοποιεί τις τανίες που έχουμε στο σκληρό μας και προσθέτει σε αυτές πλούσιο περιεχόμενο, όπως την περιγραφή, τα poster και άλλα metadata τα οποία μας παρουσιάζει σε ένα όμορφο γραφικό περβάλλον. Το ίδιο κάνει επίσης στις σειρές τηλεόρασης τις οποίες οργανώνει ανά σεζόν, κάνοντάς εύκολη την προβολή τους.


Όλο το περιεχόμενο βρίσκεται στον οικιακό μας υπολογιστή και όχι σε κάποιο εξωτερικό server και μπορούμε από την Android συσκευή μας, τη Smart TV ή κάποιον άλλο υπολογιστή να τα δούμε ασύρματα. Το καλύτερο από όλα είναι ότι η προβολή μπορεί να γίνει και εκτός οικιακού δικτύου και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε μαζί μας κυριολεκτικά όλη την ταινιοθήκη μας, ασχέτως μεγέθους. Φυσικά για το streaming σε εξωτερικό δίκτυο θα πρέπει να έχουμε μία δυνατή σύνδεση (υψηλό upload δηλαδή) αλλά σε βίντεο έως και 720p δε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα, ακόμα και με μέτριες συνδέσεις.

Προσφέρει πολλές ακόμη ευκολίες οι οποίες περιμένουν να τις ανακαλύψουμε και για να ξεκινήσουμε θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε το Plex Media Server στον υπολογιστή μας, να κάνουμε ένα λογαριασμό στην επίσημη σελίδα του και φυσικά να αγοράσουμε την Android εφαρμογή η οποία κοστίζει 3,69€ στο Play Store. Μόλις τελειώσουμε όμως θα πούμε "bye bye" στα καλώδια και "hello" στην πρόσβαση από οπουδήποτε.

Δοκιμάστε το και αν θέλετε παρόμοια κατηγοριοποίηση σε τοπικό επίπεδο, υπάρχει πάντα και το mVideo Player.

10 στο: "Plex: Ο απόλυτος media server για να βλέπουμε τα βίντεό μας οπουδήποτε"