Plex: Ο απόλυτος media server για να βλέπουμε τα βίντεό μας οπουδήποτε


Όλοι έχουμε στο σπίτι ένα σκληρό δίσκο με προσωπικά βίντεο, ταινίες, τραγούδια και φωτογραφίες, τον οποίο μπορούμε ανά πάσα στιγμή να συνδέσουμε στον υπολογιστή μας για να τα δούμε. Όταν είμαστε εκτός σπιτιού όμως αυτό είναι αδύνατο και για όσους δεν εμπιστεύονται τη φιλοξενία όλων αυτών στους server της Google, του iCloud, του Dropbox και άλλων υπηρεσιών, το Plex ήρθε για να δώσει τη λύση.

Το Plex είναι μία υπηρεσία με την οποία μπορούμε να στήσουμε έναν προσωπικό server με τα πολυμέσα μας και να τα έχουμε άμεσα διαθέσιμα από οποιαδήποτε συσκευή, όπου και αν βρισκόμαστε. Η λογική του δεν έχει καμία διαφορά με τους κοινούς server, απλώς μας προσφέρει ένα φιλικότερο περιβάλλον όσον αφορά τα βίντεο. Για παράδειγμα το Plex κατηγοριοποιεί τις τανίες που έχουμε στο σκληρό μας και προσθέτει σε αυτές πλούσιο περιεχόμενο, όπως την περιγραφή, τα poster και άλλα metadata τα οποία μας παρουσιάζει σε ένα όμορφο γραφικό περβάλλον. Το ίδιο κάνει επίσης στις σειρές τηλεόρασης τις οποίες οργανώνει ανά σεζόν, κάνοντάς εύκολη την προβολή τους.


Όλο το περιεχόμενο βρίσκεται στον οικιακό μας υπολογιστή και όχι σε κάποιο εξωτερικό server και μπορούμε από την Android συσκευή μας, τη Smart TV ή κάποιον άλλο υπολογιστή να τα δούμε ασύρματα. Το καλύτερο από όλα είναι ότι η προβολή μπορεί να γίνει και εκτός οικιακού δικτύου και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε μαζί μας κυριολεκτικά όλη την ταινιοθήκη μας, ασχέτως μεγέθους. Φυσικά για το streaming σε εξωτερικό δίκτυο θα πρέπει να έχουμε μία δυνατή σύνδεση (υψηλό upload δηλαδή) αλλά σε βίντεο έως και 720p δε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα, ακόμα και με μέτριες συνδέσεις.

Προσφέρει πολλές ακόμη ευκολίες οι οποίες περιμένουν να τις ανακαλύψουμε και για να ξεκινήσουμε θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε το Plex Media Server στον υπολογιστή μας, να κάνουμε ένα λογαριασμό στην επίσημη σελίδα του και φυσικά να αγοράσουμε την Android εφαρμογή η οποία κοστίζει 3,69€ στο Play Store. Μόλις τελειώσουμε όμως θα πούμε "bye bye" στα καλώδια και "hello" στην πρόσβαση από οπουδήποτε.

Δοκιμάστε το και αν θέλετε παρόμοια κατηγοριοποίηση σε τοπικό επίπεδο, υπάρχει πάντα και το mVideo Player.

Σχόλια

  1. Κάτσε γιατι αυτή η εφαρμογή φαίνεται πραγματικά πολύ καλή και χρηστική. Έχω απορίες: πρώτον για την εφαρμογή του android, μπορώ να την πληρώσω μια φορά και να την κατεβάσω όσες φορές θέλω σε όσες συσκευές θέλω αρκεί να συνδέσω τον προσωπικό μου λογαριασμό με τις αντίστοιχες συσκευές ή σε κάθε συσκευή πρέπει να πληρώσω 3,69 ευρω;;; Δεύτερον μπορεί να λειτουργεί σε περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα ;;; H μια να βρίσκεται Ελλάδα, η άλλη Αυστραλία και η άλλη Αμερική και η κάθεμια να βλέπει διαφορετικό περιεχόμενο ;;; Τρίτον το περιεχόμενο που θα μπορώ να βλέπω στο ταμπλετ ή στο κινητό μου, περιεχόμενο που θα το έχω στον σκληρό δίσκο του pc μου, μπορώ να ορίσω τι θα είναι ορατό και τι όχι ;;; Ή όλα τα βίντεο που θα έχει ο σκληρός δίσκος αναγκαστικά θα είναι ορατά ;;; Τέταρτον για να τα δω στο ταμπλετ θα πρέπει να είναι ανοιχτός ο pc και να είναι συνδεδεμένος στο ίντερνετ ή μπορεί να είναι και κλειστός ο υπολογιστής ;;; Πέμπτον πόσο περισσότερο ασφαλές θεωρείται από to dropbox, κτλ και ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλο αυτό το υλικό εκτός απο μένα ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα ήθελα να ρωτήσω αν θα παίζουν οι srt υπότιτλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παίζουν το δείχνει και στο βιντεο της παρουσίασης της εφαρμογής !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρώτον: Εννοείται.
    Δεύτερον: Γίνεται αλλά με το upload μιας ADSL σύνδεσης θα σέρνεται.
    Τρίτον: Αν θυμάμαι καλά ορίζεις ποιους φακέλους του PC σου θέλεις να βλέπει το Plex, άρα μπορείς.
    Τέταρτον: Ανοιχτός για αυτό προτίμησε να το στήσεις σε ένα Raspberry που είναι χαμηλής κατανάλωσης. Υπάρχει τρόπος να τα έχεις και με το server κλειστό αλλά πρέπει να τα ανεβάσεις στο cloud.
    Πέμπτο: Η ασφάλεια είναι κάτι σχετικό έτσι; Όσο κρατάς τον υπολογιστή σου ασφαλή, είναι και αυτό ασφαλές.
    Έκτο: Δεν έχω υπόψιν μου άλλες εταιρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να σε ρωτήσω και κάτι τελευταίο: Μπορείς να το κατεβάσεις και σε άλλο desktop έτσι ώστε να βλέπεις το περιεχόμενο του ενός desktop στον άλλο ή η αναμετάδοση γίνεται μόνο σε tablet, smartphone, smart tv ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 2) Γίνεται και με ADSL αρκεί ο server PC να κανει transcoding, δηλαδη να εχεις ενα πολυ δυνατό μηχανημα που θα κάνει real-time συμπίεση ώστε να μικραίνει το αργείο, Διαφορετικά θες VDSL.


    Για μουσικη, η ADSL αρκει και με το παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ πάντως με το xbmc κάνω τα πάντα και δωρεάν σύν το ότι μπορώ και βλέπω και σε iptv εκατοντάδες κανάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορείς να έχεις τον client και σε υπολογιστή, ναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι και αυτό μία αξιόπιστη επιλογή εδώ και χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Oλα καλα σε τοπικο δικτυο ΑΛΛΑ με 3G δεν εχω καταφερει να συνδεθω
    any idea?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter