Nokia | Αυτοί είναι οι λόγοι για να μην αγοράσεις πολλά από τα φετινά της smartphone


Μετά από την παγκόσμια αυτοκρατορία της και την απίστευτα ζημιογόνα περιπέτειά της με τη Microsoft, η Nokia έχει επιστρέψει πλέον για τα καλά. Με βασικό γνώμονα τις αναβαθμίσεις λογισμικού και τη στιβαρή κατασκευή ακόμη και των φθηνών συσκευών της, προσπαθεί να μας πείσει να επιλέξουμε κάποιο από τα μοντέλα της, την επόμενη φορά που θα αγοράσουμε smartphone, αλλά όπως πέρυσι έτσι και φέτος, οι απόψεις διίστανται!

Η αλήθεια είναι ότι ενώ έχουμε ξεκάθαρη γνώμη για τις περισσότερες εταιρίες, δεν μπορούμε να κατασταλάξουμε στην περίπτωση της Nokia. Δεν είναι ότι ανάμεσα στα μοντέλα της βρίσκεις και κάποια μέτρια ή ασύμφορα, σε όλες τις εταιρίες συμβαίνει αυτό, απλά η Nokia έχει το μοναδικό προνόμιο να μας προτείνει και κάποιες εντελώς απαράδεκτες συσκευές!

Διαφήμιση

Για παράδειγμα το Nokia 2, το οποίο δυστυχώς για εμένα πίστεψα στο βαρύ όνομα της Nokia και το αγόρασα για προσωπική χρήση. Ενώ διάβασα τα χαρακτηριστικά του, τα οποία δε με έπεισαν, είπα ότι κάτι ξέρει η Nokia για να το κατασκεύασε. Ε λοιπόν...

Ξεράδια ξέρει!

Κατά καιρούς έχουμε κράξει πολλές φορές στο Dr. Android τα μοντέλα της, όπως για παράδειγμα το περσινό Nokia 6, το οποίο ήταν πανάκριβο για αυτό που μας προσέφερε. Από κοντά και το φετινό Nokia 7 Plus το οποίο δεν αξίζει σε καμία περίπτωση την επίσημη τιμή τη αντιπροσωπείας, αλλά ευτυχώς μπορούμε να το βρούμε και φθηνότερα. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το Nokia 8, το οποίο ήταν η ναυαρχίδα με μία από τις χειρότερες κάμερες πέρυσι, ενώ υπάρχουν και ένα σωρό συσκευές που απλά δεν τις παρουσιάσαμε ποτέ.

Δείγμα του πόσο μπερδεμένοι είμαστε με την εν λόγω εταιρία είναι ότι πιστεύουμε στο όραμά της για να προσφέρει τα νέα Nexus, αλλά και η τρομερή ποιότητα μεμονωμένων συσκευών όπως το Nokia 6.1, το οποίο είναι εξαιρετικό σε όλα τα επίπεδα για την τιμή του! Βλέποντας όμως τα υπόλοιπα φετινά της μοντέλα, μας έπιασε πάλι μια απογοήτευση.

Nokia 2.1

Ας πάρουμε για παράδειγμα το Nokia 2.1, η λογική του οποίου είναι να μας προσφέρει κάτι φθηνό και συνάμα ποιοτικό. Από άποψη κατασκευής η εταιρία σίγουρα θα τα καταφέρει, ενώ από άποψη λογισμικού φοράει το νέο και ελαφρύ Android Go. Είναι επίσης πολύ καλύτερο από το πρώτο Nokia 2 κυρίως λόγω επεξεργαστή, καθώς φέρει τον Snapdragon 425, αλλά αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που διαφωνούμε με την αγορά του.

Με ένα επιπλέον gigabyte RAM, η συσκευή με αυτό τον επεξεργαστή θα μπορούσε να τρέξει την κανονική έκδοση του Android, χωρίς δηλαδή τους περιορισμούς που επιβάλει το Android Go. Με αυτό το setup θα μπορούσαμε να κατεβάσουμε τις κανονικές και όχι τις Go εφαρμογές και γενικά θα είχαμε ένα πιο λειτουργικό smartphone. Επειδή επίσης θα κυκλοφορήσει σίγουρα με τιμή άνω των 100 ευρώ στην Ελλάδα, τότε δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος θα επιλέξει αυτό και όχι το Xiaomi Redmi 5A για παράδειγμα, που είναι παρόμοιο αλλά έχει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις;

Είναι σα να χρειάζεσαι ζεστά παπούτσια για το χειμώνα και σε ένα κατάστημα βρίσκεις γούνινες μπότες και πάνινα σταράκια και εσύ επιλέγεις τα δεύτερα!


Nokia 3.1

Πάμε στο Nokia 3.1, το οποίο με δυο λόγια είναι η κακή συνέχεια μιας ακόμη πιο κακής συσκευής. Θυμάστε την παρουσίαση του Nokia 3 στο Dr. Android; Εννοείται πως όχι γιατί ήταν τόσο χάλια που δεν αξίζει τον κόπο να γράψουμε ούτε μία λέξη για αυτό! Το ίδιο συμβαίνει και με το Nokia 3.1 το οποίο είναι ένα πολύ μέτριο smartphone σε σχέση πάντα με τον ανταγωνισμό, που πιθανότατα θα κυκλοφορήσει με μία τιμή λίγο πάνω από τα 150 ευρώ.

Για να καταλάβετε πόσο χάλια είναι το Nokia 3.1, το χειρότερο χαρακτηριστικό του είναι ο Mediatek επεξεργαστής, ο οποίος μάλιστα αποτελεί τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο! Πρόκειται για τον MT6750N των 40.000 πόντων στο Antutu, ο οποίος θα ήταν καλός αν μιλούσαμε για το... 2015. Θα προτιμούσαμε κι εδώ έναν Snapdragon, έστω και αδύναμο, για να είμαστε σίγουροι τουλάχιστον για την αυτονομία της συσκευής.

Κατά τα άλλα τα σαΐνια της Nokia του έχουν προσθέσει μία ολίγον ψηλότερη οθόνη, για να ξεχωρίζει από το παλιό και να μοιάζει λίγο πιο σύγχρονο στο ράφι. Έξυπνο για όσους δεν ξέρουν τι αγοράζουν, αλλά ανώφελο αν θέλεις να κερδίσεις πραγματικούς φαν.


Nokia 5.1

Έχουμε τέλος και το Nokia 5.1, το οποίο είναι μία παρόμοια περίπτωση, αλλά σε μεγαλύτερο μέγεθος. Το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορούσε να είναι το best seller της εταιρίας, γιατί κινείται σε μία τιμή κοντά στα 200 ευρώ, την οποία πολύς κόσμος προτιμάει. Πάρτε για παράδειγμα τα "Redmi Note" της Xiaomi, τα οποία ανήκουν στην ίδια κατηγορία και μοσχοπουλάνε! Οι επιλογές όμως της Nokia δεν αφήνουν περιθώρια για να το προτείνουμε.

Σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, το Nokia 5, η εταιρία αναβάθμισε την οθόνη του σε ανάλυση 1080p, κάτι το οποίο είναι ευπρόσδεκτο, αλλά στην ουσία είναι και το μοναδικό θετικό στοιχείο. Για τον επεξεργαστή προτιμήθηκε ο Mediatek Helio P18, ο οποίος είναι στα ίδια περίπου κυβικά με τον Snapdragon 430 του προηγούμενου μοντέλου. Για να μας δώσει δηλαδή καλύτερη εμπειρία χρήσης, η οποία δε γίνεται αν δεν αναβαθμίσεις ταυτόχρονα και τη RAM, η Nokia θυσιάζει λίγη από την αυτονομία επιλέγοντας Mediatek, κάτι που θα μπορούσε να είναι το selling point του Nokia 5.1.

Εννοείται ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με τις συσκευές άλλων εταιριών σε αυτή την τιμή, ειδικά αν κυκλοφορήσει άνω των 200 ευρώ. Με λίγη περισσότερη RAM ή καλύτερα ηχεία ή μεγαλύτερη μπαταρία, κάτι θα μπορούσε να γίνει. Βάλε κάτι τέλος πάντων βρε Nokia για να κάνεις το δικό σου μοντέλο να ξεχωρίζει. Το Nokia 5.1 δυστυχώς δεν έχει κάτι τέτοιο.


Μην παρεξηγηθούμε...

Με όλα αυτά θέλουμε να πούμε ότι σε μερικές συσκευές η Nokia έχει χάσει την ουσία. Δεν μπορείς με σημαία το Android One και τις αναβαθμίσεις, να πουλήσεις σε όλες τις κατηγορίες συσκευές με κακά χαρακτηριστικά. Δείτε το Nokia 6.1 πόσο πολύ το αγαπήσαμε στο review του. Τέτοιες συσκευές χρειαζόμαστε, οι οποίες θα μας προσφέρουν πρώτα καλή εμπειρία χρήσης και μετά θα έχουν καλή κατασκευή ή καλή κάμερα και ούτω καθεξής.

Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι ο καταναλωτής μπορεί να θυσιάσει πολλά πράγματα, αλλά αν για παράδειγμα η συσκευή του σέρνεται, δεν τον ενδιαφέρει αν έχει καλή κάμερα, ούτε αν είναι αδιάβροχη. Προσωπικά λοιπόν δε θα έπαιρνα κανένα από τα τρία γιατί πολύ απλά μπορώ να βρω καλύτερα smartphone στην ίδια ή και χαμηλότερη τιμή. Ας ελπίσουμε ότι η Nokia θα δει τα λάθη της και θα μας προσφέρει καλύτερες συσκευές στο δεύτερο μισό του έτους.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter