Ποιο είναι το καλύτερο smartphone κάτω από τα 100 ευρώ στην Ελλάδα;


Το Android Central είναι ίσως το κορυφαίο site που ασχολείται με το Android παγκοσμίως. Από εκεί αντλούμε αρκετά θέματα του Dr. Android και διαβάζουμε πολλές απόψεις για να διαμορφώσουμε και τη δική μας. Πρόσφατα λοιπόν μπήκαν στον κόπο να μας προτείνουν το καλύτερο smartphone με τιμή κάτω από τα 100 δολάρια, αλλά με την επιλογή του Nokia 2 μας έπεσαν τα μαλλιά! Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν συμφωνείτε με αυτή την πρόταση και ποια θεωρείτε εσείς την καλύτερη συσκευή στην Ελλάδα, σε αυτή την τιμή;

Το Nokia 2 επιλέχθηκε λοιπόν ως η καλύτερη συσκευή κάτω από τα 100 δολάρια. Το σκεπτικό βασίζεται στην πολύ καλή κατασκευή της, το ενημερωμένο και καθαρό λειτουργικό σύστημα, το οποίο σύντομα θα μεταβεί στην έκδοση Android 8.1 Oreo και τέλος "στις γρήγορες επιδόσεις του"!

Διαφήμιση


Θα συμφωνούμε σε όλα εκτός από το τελευταίο, το οποίο όμως είναι και το πιο σημαντικό. Πού είναι οι γρήγορες επιδόσεις, όταν η συγκεκριμένη συσκευή δεν μπορεί να σου εμφανίσει ακόμη και τον dialer όταν σε παίρνουν τηλέφωνο; Κυριολεκτικά πρέπει να περιμένεις μερικά δευτερόλεπτα, πριν σου εμφανίσει τα πλήκτρα για να απαντήσεις σε μία κλήση. Τη συγκεκριμένη συσκευή την έχουμε εδώ και μερικούς μήνες στα χέρια μας, περιμένοντας να αναβαθμιστεί για να δείξουμε τα προτερήματα του Android Go. Δυστυχώς όμως είναι η χειρότερη συσκευή που έχουμε πιάσει στα χέρια μας μέσα στο 2017 και για αυτό φταίει κυρίως ο επεξεργαστής και η RAM.


Όταν λοιπόν η εμπειρία χρήστη είναι απλά τραγική, έχουν τόσο μεγάλη σημασία η ποιότητα κατασκευής και το ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα; Μήπως τελικά στις ΗΠΑ δεν έχουν τόσο πολλές επιλογές όσον αφορά την επιλογή smartphone από ότι εμείς στην Ευρώπη; Αυτά τα ερωτήματα μας οδήγησαν να ψάξουμε για το ποιες είναι οι συσκευές στην Ελλάδα που θεωρούμε τις καλύτερες κάτω από τα 100 ευρώ. Λάβαμε υπ' όψη μόνο όσες πωλούνται στην Ελλάδα και έχουν κατασκευαστεί μέσα στο 2017 και τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Cubot Magic

Συσκευές με καλή κάμερα και τρομερό επεξεργαστή δε θα βρεις σε αυτή την τιμή, αλλά δεν έχει σημασία, καθώς αυτό που πρέπει να ψάξεις σε αυτή την κατηγορία για να έχεις καλή εμπειρία χρήσης είναι η άπλετη RAM. Μπορεί λοιπόν το Cubot Magic να είναι σε γενικές γραμμές απαράδεκτο και να μην αναβαθμιστεί ποτέ σε νεότερη έκδοση, κυρίως λόγω του Mediatek επεξεργαστή του, αλλά έχει 3GB RAM και φοράει Android 7.0 Nougat. Αποκτώντας το λοιπόν θα έχεις σίγουρα ένα τηλέφωνο που κάνει τη δουλειά που θέλεις.


Huawei Y6 2017

Πολλοί από εμάς θέλουμε να αγοράζουμε μόνο συσκευές γνωστών εταιριών, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, έτσι μία πρόταση από τη Huawei δεν είναι και άσχημη. Το Y6 2017 πληροί τα στάνταρ που έχουμε θέσει και έχει επιπλέον έναν Mediatek επεξεργαστή που σκοράρει 40.000 πόντους στο Antutu! Εξαιρετικό για την κατηγορία του. Μόνο του ψεγάδι το Android 6.0 Marshmallow το οποίο το λες παλιό, αλλά δεν έχει και τόση σημασία όταν θέλεις τα βασικά.


Xiaomi Redmi 5A

Αυτό που τα συνδυάζει όλα όμως και αποτελεί την επιλογή μας είναι το Xiaomi Redmi 5A. Κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2017, έχει 2GB RAM και 3.000mAh μπαταρία. Και ο δικός του επεξεργαστής σκοράρει 40.000 πόντους στο Antutu, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι ο Snapdragon 425, ο οποίος προσφέρεται για αναβαθμίσεις αλλά και για δημιουργία custom ROM. Φοράει τη γνωστή μας MIUI η οποία ενημερώνεται τακτικά και έχει ίσως την καλύτερη κατασκευή από όλα όσα είδαμε.


Υπάρχουν άλλες επιλογές;

Στη σχετικά μικρή έρευνα που κάναμε βρήκαμε σχεδόν 20 Android συσκευές που πληρούν τις προϋποθέσεις μας. Αυτό δείχνει ότι η χώρα μας έχει επιλογές ακόμα και στη μικρή κατηγορία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ στις οποίες έχουν πολύ περιορισμένες λύσεις από ότι φαίνεται. Πάντως από ότι είδατε δεν υπάρχει πουθενά η πρόταση του Nokia 2, αφενός γιατί είναι πολύ κατώτερο από αυτά που παρουσιάσαμε και αφετέρου γιατί στην Ελλάδα κοστίζει πάνω από 100 ευρώ!

Συμφωνείτε με τις προτάσεις μας και αν όχι ποιες είναι οι δικές σας; Περιμένουμε να ακούσουμε την άποψή σας στα σχόλια παρακάτω.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;