Nokia 2 vs Bluboo D2 review | Υπάρχει μέλλον για τις συσκευές με 1GB RAM;


Από την ημέρα που ανακοινώθηκε το Android Go, περιμένουμε πώς και πώς να δούμε τις πρώτες συσκευές και ιδιαίτερα το πώς θα τρέχει το λειτουργικό σύστημα σε αυτές. Είναι βασικό να ξέρεις ότι με 50 ευρώ για παράδειγμα, μπορείς να αγοράσεις ένα smartphone για ώρα ανάγκης και είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις αν μπορείς να εμπιστευτείς ξανά την κατηγορία συσκευών με 1GB RAM. Λίγο πριν σκάσει μύτη όμως το Android Go, είπαμε να δοκιμάσουμε και να συγκρίνουμε δύο εκπροσώπους της συγκεκριμένης κατηγορίας, για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα smartphone με 1GB RAM.

Επιλέξαμε το Nokia 2 και το Bluboo D2, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες συσκευές, οι οποίες όμως είναι και οι πιο αντιπροσωπευτικές της κατηγορίας. Η μία είναι δημιούργημα της Nokia, μίας εταιρίας που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας, ειδικά μετά από τη στροφή της στο Android και η άλλη είναι της Bluboo, μιας κινέζικης που προσπαθεί να βρει την ταυτότητα, αλλά και το target group της. Πριν δείτε το βίντεο αξίζει να πούμε επιγραμματικά πού διαφέρουν τα δύο smartphone, για να πάρουμε μία γεύση από το τι μας προσφέρουν με βάση το κόστος τους.

Nokia 2


 • Τιμή: 115 ευρώ
 • Κατασκευή: Εξαιρετικής ποιότητας για την κατηγορία του
 • Επεξεργαστής: Snapdragon 212 ο οποίος δεν υποστηρίζει επίσημα το Android Go
 • Οθόνη: 720p με ειδική ρύθμιση για καλύτερη προβολή στο φως του ήλιου
 • Μπαταρία: 4.100mAh με απόδοση άνω των δύο ημερών 
 • Λειτουργικό σύστημα: Android 7.1 Nougat με τακτικές αναβαθμίσεις
 • Σέρνεται;: ΝΑΙ

Bluboo D2


 • Τιμή: 43 ευρώ
 • Κατασκευή: Ότι χειρότερο αλλά δικαιολογείται από την τιμή του
 • Επεξεργαστής: Mediatek MT6580 ο οποίος υποστηρίζει κανονικά το Android Go
 • Οθόνη: 720p με ειδική ρύθμιση για καλύτερη προβολή στο φως του ήλιου
 • Μπαταρία: 3.300mAh με απόδοση μίας ημέρας 
 • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow χωρίς ενδεχόμενες αναβαθμίσεις
 • Σέρνεται;: ΝΑΙ


Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ποιο από τα δύο θα επέλεγες;

Αν σου έλεγε κάποιος ότι δεν έχεις άλλη επιλογή από το να επιλέξεις μία από τις δύο συσκευές, ποια θα διάλεγες; Θα έπαιρνες το τριπλάσιας αξίας Nokia, το οποίο φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί με πλάνο ή το πάμφθηνο χάος που ονομάζεται Bluboo D2;

Όσον αφορά τη Nokia, τι σόι πλάνο είναι αυτό στο οποίο δε σκέφτηκαν το άμεσο μέλλον του Android Go; Γιατί δεν επιλέχθηκε ένας επεξεργαστής ο οποίος θα υποστηρίζει επίσημα την ελαφριά έκδοση του Android; Έτσι θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να δικαιολογηθεί η υπερβολική κατά τα άλλα τιμή του Nokia 2. Αντ' αυτού θα μας φέρουν σύντομα το Nokia 1, το πραγματικό Android Go smartphone, το οποίο ακυρώνει στην ουσία ύπαρξη του Nokia 2. Μιλώντας εκ πείρας λοιπόν, όποιος δώσει τα 115 ευρώ για το Nokia 2, θα νιώσει άμεσα πολύ ηλίθιος.

Σχετικά με τη Bluboo τώρα, άσχετα αν το τηλέφωνο είναι επιεικώς απαράδεκτο σε όλους τους τομείς, η εταιρία χάνει μια τεράστια ευκαιρία να αναδειχτεί κάνοντας το D2 το πρώτο Android Go smartphone παγκοσμίως. Ο λόγος είναι επειδή το συγκεκριμένο τηλέφωνο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για το Android Go και το μόνο που του χρειάζεται στην ουσία, είναι μία Android 8.1 ROM. Αυτή φυσικά δε θα τη φτιάξει ποτέ η Bluboo, καθώς όταν επικοινώνησαν μαζί μας, τους εξηγήσαμε πόσο σημαντικό θα ήταν να εκμεταλλευτούν αυτή την περίσταση, αλλά δεν έδειξαν κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Παρ' όλα αυτά βέβαια για 43 ευρώ είναι μια χαρά συσκευή και καλύτερο στην ουσία από το Nokia 2, όπως θα είδατε στο βίντεο.

Τα πράγματα και για τις δύο συσκευές ενδέχεται να βελτιωθούν με το Android Go, αλλά για τη μία θα πρέπει να βρούμε μια συμβατή custom ROM, πράγμα μάλλον απίθανο, ενώ η άλλη δεν το υποστηρίζει ολοκληρωμένα. Φαίνεται λοιπόν σα να έχουν ημερομηνία λήξης, την οποία μάλιστα ξεπέρασαν ήδη, οπότε για να απαντήσουμε στον τίτλο του άρθρου:

Δεν υπάρχει μέλλον με 1GB RAM προς το παρόν...

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Psiphon 113: Η εφαρμογή που σου δίνει ελεύθερο και δωρεάν ίντερνετ από το κινητό σου (χωρίς πλάκα)

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε περισσότερες εφαρμογές με ευκολία, σε όλες τις συσκευές Android

Εφαρμογές Google: Μάθετε τα μυστικά τους και πώς θα τις χρησιμοποιήσετε με επιτυχία!

Android Basics | Τι είναι Root και πώς μπορείς να το κάνεις σε οποιαδήποτε συσκευή;

Online αγορές από Κίνα | Με τη νέα μέθοδο αποστολής EU Express το δέμα μας δεν περνάει από τελωνείο

Android Basics: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το λεγόμενο brick

Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε φωτογραφίες και άλλα αρχεία που έχουμε διαγράψει από την Android συσκευή μας;

Χρησιμοποιήστε την πλοήγηση του Google Maps στην Ελλάδα, χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ!

Android Basics: Γιατί στο Android 4.2 δεν μπορώ να μεταφέρω τις εφαρμογές μου στην SD κάρτα;