Xiaomi Smart Home Μέρος 3 | Κάνουμε έξυπνα τα φώτα στο σπίτι μας με τις Yeelight λύσεις της Xiaomi


Συνεχίζουμε την εξερεύνησή μας με σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έξυπνου σπιτιού και στο τρίτο μας μέρος θα μιλήσουμε για το φωτισμό. Τα φώτα είναι ίσως το μοναδικό στοιχείο σε ένα σπίτι που πραγματικά θα σε κάνει να αισθανθείς ότι είναι smart, αφού μπορείς να τα ρυθμίσεις να ανοιγοκλείνουν αυτόματα ή να αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όλα τα smart φώτα είναι LED, κάτι που σημαίνει ότι πέρα από τους αυτοματισμούς, θα κάνεις και οικονομία στο ρεύμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως θα ήταν πιο συμφέρουσα η αγορά του φωτισμού από την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν και φθηνότερες λύσεις στη χώρα μας, αλλά θα χάναμε την ευκολία που μας προσφέρει ο συνδυασμός των προϊόντων της Xiaomi. Για παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αισθητήρα κίνησης που συνοδεύει το συναγερμό, για να ανάβει το φως στην εξώπορτα. Επίσης δε χρειάζεται να αγοράσουμε έξυπνες λάμπες για όλα τα φώτα του σπιτιού, γιατί πολύ απλά δε θα τις χρησιμοποιήσουμε με αυτό τον τρόπο. Για παράδειγμα τα φώτα στο μπάνιο δεν υπάρχει λόγος να ανάβουν αυτόματα, καθώς είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε το διακόπτη, κάθε φορά που πηγαίνουμε για να... τετραγωνίσουμε τον κύκλο.

Οι επιλογές μας

Η γκάμα της Xiaomi όσον αφορά το φωτισμό είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακή! Μπορείς να βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να στήσεις το σπίτι σου ακριβώς όπως σου αρέσει. Στα προϊόντα της διατίθενται:

  • έγχρωμες και λευκές λάμπες για χρήση με υπάρχοντα φωτιστικά,
  • επιτραπέζια και φωτιστικά για το ταβάνι,
  • ταινίες LED, 
  • ενώ μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις την έξυπνη πρίζα που έρχεται μαζί με το συναγερμό, για να μετατρέψεις ένα υπάρχον φωτιστικό σε smart, δίνοντας ή κόβοντας απλά την παροχή ρεύματος.

Στη δική μας περίπτωση όπου θέλουμε να φτιάξουμε ένα οικονομικό smart home, επιλέξαμε απλές και έγχρωμες λάμπες για να τις τοποθετήσουμε στα υπάρχοντα φωτιστικά, ενώ χρειαστήκαμε και μία ταινία LED, η οποία δίνει έναν πραγματικά ονειρικό τόνο στους χώρους του σπιτιού.


Xiaomi Yeelight RGBW

Ξεκινάμε από τις απλές λάμπες και θα εστιάσουμε κυρίως στις έγχρωμες, καθώς τις λευκές τις έχουμε δει στο παρελθόν. Κοστίζουν 15 περίπου ευρώ η μία και αυτό που προσφέρουν στην ουσία είναι μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο σπίτι, η οποία σε ξεκουράζει και σε ηρεμεί κάθε φορά που γυρίζεις φορτωμένος με νεύρα από τη δουλειά. Ξέρεις τι είναι να επιστρέφεις στο σπίτι και να την πέφτεις στον καναπέ, με το δωμάτιο να είναι "ντυμένο" στα χρώματα του γαλάζιου της θάλασσας, του πράσινου του δάσους ή του πορτοκαλί του ηλιοβασιλέματος; Ανεκτίμητο!

Η φωτεινότητά της Yeelight RGBW είναι στα 600 lumens, τα μισά περίπου από τη Lifx που είδαμε παλιότερα, αλλά στο ένα έκτο της τιμής! Μπορεί να φωτίσει επαρκώς ένα δωμάτιο 35 τετραγωνικών μέτρων με τα 16.000.000 χρώματά της ή με το λευκό που ρυθμίζεται μεταξύ 1700K και 6500K όσον αφορά τη... θερμότητά του. Έχει το "χοντρό" βίδωμα (Ε27), η κατανάλωσή της είναι μόλις 9W και η διάρκεια ζωής της στα 11 χρόνια.


Από τη στιγμή που θα την εντάξεις στο W-Fi δίκτυό σου μπορείς να τη χειρίζεσαι μέσω της εφαρμογής Yeelight, ενώ αν έχεις και άλλες συσκευές της Xiaomi όπως το συναγερμό, μπορείς να τη σετάρεις και στο Mi Home για να τα βλέπεις όλα σε ένα. Το καλύτερο από όλα είναι ότι οι λάμπες της Xiaomi υποστηρίζουν και ανοιχτά API κι έτσι επικοινωνούν με την Alexa της Amazon, με το IFTTT και με τον δικό μας Κίτσο. Σου δίνει δηλαδή τη δυνατότητα να φτιάξεις μέσω του Tasker, ένα σύστημα που θα ανοίγει τα φώτα του σπιτιού μόνο με τη φωνή σου!



Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι καταργούνται για πάντα οι διακόπτες του σπιτιού. Ακόμη και αν δε θέλεις να αξιοποιήσεις τις smart δυνατότητές της, μπορείς απλά να τη βιδώσεις και να την ανοίγεις από το διακόπτη στον τοίχο. Με αυτό τον τρόπο όμως δε θα μπορείς να ρυθμίσεις τη φωτεινότητα και τα χρώματά της. Από την άλλη δεν μπορείς να κυκλοφορείς στο σπίτι με το κινητό στο χέρι για να ανάψεις το φως στο δωμάτιο που θέλεις να πας, έτσι η καλύτερη λύση και ο τρόπος που χρησιμοποιούμε κάποιες από αυτές δηλαδή, είναι ο χρονοδιακόπτης.

Μπορείς λοιπόν να ρυθμίσεις τα φώτα να ανάβουν και να σβήνουν σε συγκεκριμένες ώρες ή με την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Για παράδειγμα μπορεί να θέλεις να ανάβει το φως στο σαλόνι σου από τις επτά το απόγευμα, γιατί εκείνες τις ώρες κινείσαι σε αυτό το χώρο, ενώ στις έντεκα το βράδυ να ανάβει και το φως του υπνοδωματίου. Και τα δύο μπορεί να σβήνουν ταυτόχρονα στη μία το βράδυ ή μπορείς απλά με μία κίνηση να τα σβήσεις από το κινητό σου, όντας ξάπλα στην κρεβατάρα. Χαλλλλλαρά που λέμε και στη Θεσσαλονίκη.


Xiaomi Yeelight smart light strip

Αν αποφασίσετε να επενδύσετε στα φώτα της Xiaomi, αγοράστε μία λάμπα λιγότερη, γιατί για το βασικό σας χώρο πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξετε τη "LED-οταινία" της. Ο λόγος είναι γιατί ο τρόπος που διαχέεται το φως μέσω αυτής, δημιουργεί μία πραγματικά μαγική ατμόσφαιρα στο χώρο, που είναι ιδανική κυρίως για το υπνοδωμάτιο αλλά και για το σαλόνι. Εννοείται ότι μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις όπου γουστάρεις, αλλά τη δοκιμάσαμε σε όλο το σπίτι και νομίζω ότι στα δύο αυτά δωμάτια την απολαμβάνεις καλύτερα.


Πρόκειται λοιπόν για μία ταινία μήκους δύο μέτρων, η οποία διαθέτει πολλά μικρά LED στοιχεία στο σώμα της που μπορούν να δώσουν όλα τα είδη φωτός, έγχρωμα και λευκά. Σου δίνει τη δυνατότητα να την κολλήσεις όπου θέλεις, χάρη στην ενσωματωμένη κόλλα στο πίσω μέρος, ενώ μπορείς αν θέλεις να την κόψεις στο μέγεθος που σου αρέσει! Εννοείται ότι το κομμάτι που κόβεις, είναι πλέον άχρηστο και το πετάς. Η κατανάλωση ενέργειας είναι στα 12W, έχει διάρκεια ζωής 25.000 ώρες, δηλαδή 11 χρόνια αν τη χρησιμοποιείς για έξι ώρες κάθε μέρα, ενώ είναι και αδιάβροχη κατά IP65, κάτι που σημαίνει ότι είναι τρομερά ανθεκτική στη σκόνη, ενώ μπορείς έως και να την ψεκάσεις με κάποιο υγρό για να την καθαρίσεις.

Η ταινία αυτή μπορεί να κάνει όλα όσα είπαμε για την πρώτη λάμπα, αλλά είναι λιγάκι πιο αυτόνομη. Μπορούμε να τη βάλουμε σε οποιαδήποτε πρίζα (έχει κινέζικο βύσμα οπότε θα χρειαστείτε τον ανάλογο αντάπτορα) και να τη διαχειριστούμε από το ενσωματωμένο πλήκτρο της, χωρίς να τη συνδέσουμε στο δίκτυο. Πατάμε μία φορά για να ανάψει και να σβήσει ή το κρατάμε πατημένο για να ρυθμίσουμε το χρώμα της. Αν είσαι επίσης party animal, πρέπει να ξέρεις ότι έχει ρύθμιση για να ακολουθεί τη μουσική ως φωτορυθμικό, όποτε βάζεις μουσική. Καλή προσθήκη που δίνει έναν άλλο τόνο στις συνεστιάσεις.

Εκεί που θέλουμε να σταθούμε όμως και για αυτό το επαναλαμβάνουμε ξανά, είναι στο γεγονός ότι με το LED strip μπορείς να δημιουργήσεις μία πραγματικά ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο σπίτι σου, διαλέγοντας χρώματα και φτιάχνοντας κρυφούς φωτισμούς. Από την εμπειρία μας πρέπει να πούμε ότι εξαιρετικά όμορφο και χαλαρωτικό είναι το πολύ απαλό γαλάζιο που βλέπετε και στην εικόνα παρακάτω, για να δείτε μια ταινία στην τηλεόραση δοκιμάστε το σκούρο μπλε με χαμηλή φωτεινότητα, ενώ το ροζάκι και το απαλό κόκκινο είναι κατάλληλα για στιγμές γούτσου - γούτσου.


Το πόρισμα

Για να κάνεις λοιπόν έξυπνο το φωτισμό του σπιτιού σου, δε χρειάζεται να φέρεις ηλεκτρολόγο και να τα γκρεμίσεις όλα. Μπορείς με μικρές παρεμβάσεις να πετύχεις αυτό που θέλεις και να αξιοποιήσεις τα φωτιστικά που ήδη διαθέτεις. Το κορυφαίο όλων όμως είναι το κόστος και με τα προϊόντα της Xiaomi έχεις πολύ καλή ποιότητα σε αρκετά χαμηλές τιμές.

Για το δικό μας project λοιπόν χρησιμοποιήσαμε:

  • ένα LED strip το οποίο τοποθετήθηκε στην πλάτη του καναπέ στο σαλόνι,
  • μία λευκή λάμπα για το διάδρομο, η οποία ανάβει μόλις ανοίξει η εξώπορτα μέσω του αισθητήρα κίνησης,
  • μία λευκή για το υπνοδωμάτιο, η οποία είναι ρυθμισμένη στη χαμηλότερη δυνατή φωτεινότητα και ανάβει ή σβήνει αυτόματα σε συγκεκριμένες ώρες και
  • μία έγχρωμη λάμπα για το δεύτερο δωμάτιο, το οποίο χρησιμοποιούμε και ως studio για τα βίντεό μας.

Συνολικά λοιπόν ξοδέψαμε 64 ευρώ για να βάλουμε έξυπνο φωτισμό στο σπίτι μας και πιστέψτε με αξίζει τον κόπο γιατί έχεις και καλύτερη διάθεση, αλλά κάνεις και οικονομία στο ρεύμα.

Οι λάμπες της Xiaomi πωλούνται παντού, αλλά σας προτείνουμε το Gearbest το οποίο διαθέτει:

  1. τη λευκή Yeelight λάμπα στα 11 ευρώ,
  2. την έγχρωμη Yeelight λάμπα στα 15 ευρώ,
  3. το έγχρωμο LED strip στα 27 ευρώ.

Σημείωση:
Οι λάμπες της Xiaomi βγαίνουν και σε Philips πλέον, αλλά με μία πρώτη ματιά είναι υποδεέστερες από τις Yeelight!

Κόστος project: 27€ + 64€ + 67€ = 158€

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter