Κάνε τη συσκευή σου να δουλεύει αυτόματα για σένα με το IFTTT


Εκτός από αντικαταστάτης σχεδόν όλων των ψηφιακών συσκευών μας, το smartphone που κουβαλάμε στην τσέπη μας μπορεί να γίνει επίσης και ένας προσωπικός βοηθός, εκτελώντας αυτόματα βαρετές εργασίες που κάνουμε καθημερινά χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Τι είδους εργασίες; Από απλά πράγματα όπως το να ενεργοποιείται αυτόματα το WiFi όποτε φτάνουμε στο γραφείο, έως πιο περίπλοκα όπως για παράδειγμα να ανάβουν τα φώτα μόλις φτάνουμε σπίτι. Μέχρι σήμερα η γνωστότερη εφαρμογή για τέτοιου είδους εργασίες ήταν το Tasker το οποίο είναι αρκετά περίπλοκο στη χρήση, ενώ είδαμε παλιότερα και πιο απλές προτάσεις όπως το Atooma, κανένα από όλα αυτά όμως δε συγκρίνεται με το If This Then That (IFTTT).

Το IFTTT όπως λένε οι δημιουργοί του "κάνει το ίντερνετ να δουλεύει για σένα" και η μεγάλη του διαφορά σε σχέση με τις εφαρμογές που αναφέραμε είναι ότι συνδυάζει τις λειτουργίες του κινητού (π.χ. ειδοποιήσεις, SMS, κλήσεις, δόνηση) με υπηρεσίες του ίντερνετ όπως το Facebook, το Evernote και το Soundcloud. Η λειτουργία του βασίζεται στη λογική "if this then that" δηλαδή "όταν συμβαίνει κάτι, κάνε κάνε κάτι άλλο" με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσουμε σενάρια της καθημερινότητάς μας.  


Για παράδειγμα θέλω να αποθηκεύω όλες τις φωτογραφίες μου στο Google Drive αλλά ξεχνάω να το κάνω όποτε συνδέομαι σε WiFi. Ρυθμίζοντάς το στο IFTTT κάθε φορά που θα συνδέομαι σε WiFi, οι φωτογραφίες μου θα ανεβαίνουν αυτόματα στο Drive, χωρίς να κουνήσω το δαχτυλάκι μου. Αυτό είναι μόνο ένα από τα σχεδόν άπειρα σενάρια που μπορούμε να δημιουργήσουμε τα οποία μπορεί να είναι εντελώς τρελά, όπως για παράδειγμα μπορούμε κάθε φορά που μας έρχεται SMS, να ανάβουν αυτόματα τα φώτα στο σπίτι ως ένα τεράστιο notification LED!

Οι δυνατότητές του δεν είναι απεριόριστες καθώς διαθέτει συγκεκριμένα κανάλια (API υπηρεσιών δηλαδή) που μας εξυπηρετούν, περιλαμβάνει όμως τις γνωστότερες υπηρεσίες και η λίστα τους ανανεώνεται συνεχώς. Είναι από τις πιο πρωτότυπες και χρήσιμες εφαρμογές που έχουμε δει μέχρι σήμερα για αυτό και γίνεται κακός χαμός στο ίντερνετ μαζί της, η οποία έχει καταλάβει ήδη τη θέση της ανάμεσα στις αγαπημένες μας εφαρμογές. Θα τη βρείτε δωρεάν στο Play Store.

Σχόλια

Διαβάστε επίσης...

Φεύγω από την Google | Αντικαθιστούμε το Google Maps με το OSMAnd, το Here WeGo, το Waze και το Nextcloud

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Moto G7 vs Redmi 7 | Πόση διαφορά μπορεί να έχει μία low-budget από μία mid-range Android συσκευή;

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Android 10 Q | Όλα τα νέα χαρακτηριστικά που μας φέρνει η νέα έκδοση του Android

Samsung Galaxy S10 | Είναι χωρίς αμφιβολία ο βασιλιάς του Android και αυτοί είναι οι λόγοι

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

Galaxy Fold | Το αναδιπλούμενο smartphone της Samsung είναι πανέμορφο αλλά καθόλου πρακτικό

Φεύγω από τη Google | Αντικαθιστούμε το Gmail με το ProtonMail και το Tutanota

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε τη δική μας cloud υπηρεσία (Dropbox) με τη βοήθεια του Nextcloud