Xiaomi Smart Home μέρος 1 | Φτιάχνουμε το έξυπνο σπίτι ξεκινώντας από το κατάλληλο δίκτυο με το Mi WiFi Router 3


Η ιδέα του να μπορείς από την οθόνη του κινητού σου να ελέγχεις την ασφάλεια του σπιτιού και να αυτοματοποιείς τις ηλεκτρικές σου συσκευές, ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια βγαλμένη από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Η τεχνολογία έχει ωριμάσει πλέον αλλά για πολλούς αυτό παραμένει ένα όνειρο, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους. Το Dr. Android πιστό στη "value for money" φιλοσοφία του έκανε την έρευνά και σας παρουσιάζει τον καλύτερο και φθηνότερο τρόπο για να μετατρέψετε το δικό σας σπίτι σε "smart home"!

Μιλάμε για μία ολοκληρωμένη λύση η οποία μας επιτρέπει με κόστος όσο ένα φθηνό smartphone:

  1. να αναβαθμίσουμε την ασφάλεια του σπιτιού μας,
  2. να αυτοματοποιήσουμε το φωτισμό του,
  3. να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη με την περεταίρω αυτοματοποίηση κι άλλων συσκευών και τέλος,
  4. να δημιουργήσουμε ένα σταθερό δίκτυο το οποίο δεν επιβαρύνει τον router του σπιτιού μας.

Χρησιμοποιήσαμε προϊόντα της Xiaomi για να το καταφέρουμε και σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλό κόστος και καλή ποιότητα κατασκευής. Ο βασικότερος λόγος όμως είναι ότι η Xiaomi διαθέτει μία πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων, στην οποία μπορούμε να βρούμε όλα όσα χρειαζόμαστε, καθώς είναι πολύ σημαντικό όταν κάνεις μία τέτοια επένδυση, να γνωρίζεις ότι οι συσκευές που θα χρησιμοποιήσεις, συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους. Τέλος η συγκεκριμένη λύση μας επιτρέπει να εγκαταστήσουμε τα πάντα χωρίς να γεμίσουμε το σπίτι μας με καλώδια και τρύπες στους τοίχους, ενώ αν μετακομίσουμε μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας!


Ξεκινάμε από το δίκτυο

Ξεκινάμε λοιπόν από το σωστό στήσιμο του οικιακού μας δικτύου για το οποίο προτιμήσαμε το Mi Wi-Fi Router 3. Ο λόγος που αλλάξαμε router είναι γιατί αυτά που μας δίνουν οι εταιρίες παροχής ίντερνετ είναι εντελώς απαράδεκτα και δεν μπορούν να σηκώσουν τέτοιου είδους project. Ενδεικτικά να πούμε ότι το μέχρι πρότινος οικιακό μας router μπορούσε να σηκώσει μετά βίας 10 - 12 συσκευές και όταν έρχονταν φίλοι στο σπίτι με τα κινητά τους, απλά κάποιοι δεν μπορούσαν να συνδεθούν. Σε κανονικές συνθήκες δε θα μας ενοχλούσε να πέφτει πού και πού η σύνδεση στο ίντερνετ, αλλά επειδή το project μας διαθέτει και συναγερμό, οι αποσυνδέσεις είναι πλέον απαγορευτικές.

Σημείωση:
Η συγκεριμένη συσκευή είναι router όχι modem / router.

Για να φτάσουμε επίσης σε όλο το σπίτι, σκεφτήκαμε να πάρουμε και μερικά Mi Wi-Fi Amplifier 2 τα οποία όμως δε χρειάστηκαν τελικά, καθώς το νέο router κάλυψε άνετα όλα τα δωμάτια. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το Mi WiFi Amplifier 2 είναι μία USB συσκευή την οποία συνδέεις σε έναν οποιοδήποτε φορτιστή κινητού και σου επιτρέπει να επεκτείνεις το δίκτυό σου σε σημεία που το κανονικό router δεν μπορεί να φτάσει. Μπορεί να σηκώσει έως και 15 συσκευές (στην πράξη δεν μπορεί) και μπορούμε να το ρυθμίσουμε ως επέκταση, αλλά και ως ξεχωριστό router για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις συσκευές μας.


Xiaomi Mi Wi-Fi Router 3

Το συγκεκριμένο router είναι αυτό που λένε οι Αμερικάνοι "state of the art" και το μόνο που του λείπει είναι μερικές παραπάνω θύρες Ethernet, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου σημαντικό στην περίπτωσή του. Ο λόγος είναι γιατί έχει τέτοιες δυνατότητες ασύρματης δικτύωσης που θα σε κάνουν να μη θέλεις ξανά να δεις μπροστά σου καλώδιο Ethernet! Με μια φράση:

Είναι ένα επαγγελματικό router που απευθύνεται και στον οικιακό χρήστη. 

Με τα 26 ευρώ που κοστίζει, το Mi Wi-Fi Router 3 μας προσφέρει τις εξής δυνατότητες:

  • Wi-Fi ac dual band: Το Wi-Fi ac ή καλύτερα 802.11ac είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ασύρματη δικτύωση με ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων που ξεπερνάει το 1Gbps! Τέτοιου είδους ταχύτητα σίγουρα δεν μπορεί να μας δώσει ο πάροχός μας, αλλά αν έχουμε έναν οικιακό server σαν το Nextcloud Box για να κάνουμε backup τις φωτογραφίες μας ή να βλέπουμε ασύρματα ταινίες στην τηλεόραση, μπορεί να κάνει θαύματα. Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να εκπέμπουμε το σήμα του στα 2.4GHz και τα 5.0GHz ταυτόχρονα, με την μία συχνότητα να προσφέρει μεγαλύτερη εμβέλεια και τη δεύτερη ποιοτικότερη σύνδεση στις συσκευές που βρίσκονται κοντά.
  • Τέσσερις κεραίες: Οι τέσσερις κεραίες του router παρέχουν τρομερά σταθερή σύνδεση στις συσκευές που έχουμε σετάρει επάνω του. Η σύνδεση είναι παράλληλα και πολύ ποιοτική ειδικά όταν είσαι μακρυά από αυτό και έχεις χαμηλό σήμα. Σύμφωνα με τη Xiaomi και λόγω των κεραιών, το router έχει εμβέλεια 100 μέτρων την οποία δεν έτυχε να εξακριβώσουμε. Πάντως στα μακρινά μέρη του σπιτιού το σήμα ήταν πολύ καλύτερο από το παλιό router και δεν είδαμε ούτε μία αποσύνδεση.


  • Επεξεργαστής & ROM: Ο επεξεργαστής και η μνήμη που διαθέτει το router επιτρέπουν την ταυτόχρονη σύνδεση έως και 126 συσκευών, κάτι που συμβάλλει στη σταθερότητα σύνδεσης που λέγαμε νωρίτερα! Καμία συσκευή δεν πρόκειται να αποσυνδεθεί ποτέ εκτός και αν συμβαίνει κάτι που δεν έχει προβλέψει ο κατασκευαστής.
  • Σύνδεση σκληρού δίσκου: Στη μοναδική USB θύρα που διαθέτει μπορούμε να συνδέσουμε ένα σκληρό δίσκο για να αποθηκεύουμε οποιοδήποτε τύπο αρχείου θέλουμε. Τα αρχεία αυτά θα είναι φυσικά διαθέσιμα από οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει την εφαρμογή Mi Wi-Fi που θα δούμε παρακάτω, οπότε στην ουσία μιλάμε για έναν προσωπικό οικιακό server, με άπειρο χώρο!
  • Δύο θύρες Ethernet: Το μοναδικό του ελάττωμα είναι οι δύο θύρες Ethernet των 100Mbps που διαθέτει. Για όσους εμπιστεύονται περισσότερο τη φυσική σύνδεση αυτό είναι ένα μειονέκτημα, το οποίο λύνεται βέβαια με ένα switch, αλλά στα τεστ που κάναμε σε Laptop, Android TV-Box και PS4 (για gaming και streaming κυρίως) για να το συγκρίνουμε με το Wi-Fi, οι αποκλίσεις ήταν τόσο μικρές που εντάσσονται στο περιθώριο του στατιστικού λάθους.


Χειρισμός και εκτός σπιτιού μέσω του Mi Wi-Fi

Πέρα από τις τρομερές δυνατότητές του, όλη μαγκιά του συγκεκριμένου router κρύβεται στην εφαρμογή Mi Wi-Fi, με την οποία μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση του router και εκτός σπιτιού, ενώ ξεχνάμε για πάντα το κλασικό http://192.168.1.1.

Η εφαρμογή διαθέτει αρκετές ευκολίες για να κάνει τη διαχείριση του δικτύου μας ευκολότερη. Μπορείς κατ' αρχάς να δεις όλες τις συσκευές που έχουν συνδεθεί στο router, σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον για το χρήστη, το οποίο θα καταλάβαινε και ο πιο αρχάριος. Σου δίνει επίσης τη δυνατότητα να συνδέσεις ένα σκληρό δίσκο στη μοναδική USB θύρα που διαθέτει, φτιάχνοντας ουσιαστικά τον προσωπικό σου file server! Εκεί μπορείς να κατεβάζεις ότι θέλεις και φυσικά έχεις τα αρχεία σου πάντα διαθέσιμα από όπου και αν βρίσκεσαι.


Ένα ολόκληρο "οπλοστάσιο" βρίσκεται στην καρτέλα 'Plug-ins' της εφαρμογής, από την οποία μπορούμε:

  • να αναβαθμίσουμε το router μας,
  • να ρυθμίσουμε το Firewall δημιουργώντας λίστες συσκευών στις οποίες θα μπλοκάρεται η πρόσβαση,
  • να ενεργοποιήσουμε το 'Photo Backup' με το οποίο αποθηκεύονται αυτόματα στον δικό μας server (και όχι στης Google) όλες οι φωτογραφίες που έχουμε βγάλει με το κινητό μας,
  • να προσθέσουμε διάφορα download όπως torrent για παράδειγμα τα οποία θα κατέβουν αυτόματα στο σκληρό μας δίσκο, χωρίς τη βοήθεια υπολογιστή,


  • να βάλουμε κόφτη μέσω της λειτουργίας 'QoS' σε συσκευές που δε θέλουμε να έχουν υψηλή ταχύτητα όταν συνδέονται στο ίντερνετ και τέλος,
  • να κάνουμε ένα διαγνωστικό έλεγχο μέσω του 'Wi-Fi boost' το οποίο θα τσεκάρει αν είμαστε στο σωστό κανάλι ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη σύνδεσή μας για να το διορθώσει.

Αυτό το τελευταίο χρειάζεται προσοχή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις που το χρησιμοποιήσαμε μας δημιούργησε πρόβλημα με τη σύνδεση διαφόρων συσκευών. Δε θα χαλάσει το router αν το χρησιμοποιήσεις, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί να το ρυθμίσεις ξανά από την αρχή κάτι που είναι πολύ σπαστικό.


Το πόρισμα

Γενικά δεν μπορείς να πεις και πολλά για ένα router, όταν το μόνο που χρειάζεται είναι να συγχρονίζει σωστά και να σου παρέχει σταθερό ίντερνετ. Αν χρησιμοποιήσεις όμως το Xiaomi Mi Wi-Fi Router 3 πραγματικά δεν μπορείς να επιστρέψεις στο παλιό. Εκτός από τις άπειρες επιλογές του, τη σταθερότητα και το γεγονός ότι σου επιτρέπει να το διαχειριστείς και εκτός σπιτιού, μπορείς να πεις ότι είναι και όμορφο σαν συσκευή για το σαλόνι σου!

Από την άλλη και για να λέμε την αλήθεια δεν είναι και τόσο απαραίτητο αν έχεις ήδη ένα καλό router στην κατοχή σου, αλλά όταν βλέπεις ότι στοιχίζει μόλις 27 ευρώ (Gearbest), την κάνεις την επένδυση. Το μόνο πρόβλημα είναι οι εφαρμογές της Xiaomi οι οποίες δεν είναι πλήρως μεταφρασμένες ακόμη, αλλά για αυτό υπάρχει ευτυχώς η εξαιρετική ελληνική κοινότητα που μεταφράζει ακόμη κι αυτές!

Κόστος project: 27€

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter