Gadget review: Με μόλις 13 ευρώ η Xiaomi Yeelight είναι η καλύτερη Smart WiFi λάμπα που μπορείς να αγοράσεις


Ένα από τα πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει το κινητό μας, είναι ο τηλεχειρισμός άλλων συσκευών και τώρα που ξεκινάει σιγά σιγά η εποχή του "Internet of Things", θα μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο. Αυτό που έχει διαδοθεί περισσότερο μέχρι στιγμής, είναι ο χειρισμός του οικιακού φωτισμού, με τις διάφορες WiFi λάμπες και πρίζες να κυκλοφορούν πλέον παντού. Ψάξαμε για την καλύτερη - φθηνότερη και χωρίς έκπληξη πέσαμε για άλλη μια φορά επάνω στη Xiaomi, με τη Yeelight να είναι η καλύτερη "value for money" επιλογή.

Το πρόβλημα με τις λάμπες του είδους είναι ότι ενώ τις πληρώνεις ακριβά, κάποιες από αυτές έχουν κακή ποιότητα κατασκευής κι έτσι με μία αυξομείωση της τάσης του ρεύματος μπορεί να καούν γρήγορα, ενώ η μέγιστη φωτεινότητά τους δεν είναι η αναμενόμενη, κάτι που καταλαβαίνουμε αφού τις αγοράσουμε.

Η Yeelight

Η Yeelight συγκεκριμένα δεν είναι η καλύτερη λάμπα του είδους που κυκλοφορεί στο εμπόριο, αλλά για τα χρήματα που πρέπει να ξοδέψεις για να την αποκτήσεις, είναι μία εξαιρετική επιλογή. Πρώτα από όλα η ποιότητα κατασκευής της είναι πάρα πολύ καλή, αφού αποτελείται από μία συμπαγή σύνθεση πλαστικού η οποία μάλιστα είναι και πολύ όμορφη.

Μεγαλύτερη σημασία όμως έχουν τα μέτρα που έχει λάβει η Xiaomi για να έχει αντοχή στο χρόνο, μερικά από τα οποία είναι η προστασία από υπερθέρμανση, από κεραυνούς και από αυξομείωση της τάσης του ρεύματος. Αυτά της δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα για περίπου 25.000 ώρες κάτι που στην πράξη σημαίνει εννιά με ένδεκα χρόνια ζωής, αν σκεφτούμε ότι ο μέσος άνθρωπος ανάβει τα φώτα στο σπίτι για έξι με οκτώ ώρες την ημέρα.

Η κατανάλωση ρεύματος είναι στα 8 Watt οπότε καταλαβαίνουμε την τεράστια οικονομία που μας προσφέρει, αν τη συγκρίνουμε με τις συμβατικές λάμπες που συνήθως έχουμε στο σπίτι μας (40W - 60W). Η μέγιστη "ποσότητα" φωτός που μπορεί να μας δώσει, είναι της τάξεως των 600 lumens, οπότε είναι λίγο καλύτερη από μία λάμπα των 40W και λίγο χειρότερη από μία των 60W, ενώ τέλος η θερμοκρασία φωτός που μας προσφέρει είναι στη μέση του φάσματος του λευκού (4400Κ), οπότε δεν είναι ούτε πολύ ψυχρό αλλά ούτε και πολύ θερμό.



Το βίδωμά του τέλος είναι το κανονικό ευρωπαϊκό (Ε27), οπότε μπαίνει στα περισσότερα ντουί του εμπορίου, ενώ διαθέτει και dimmer για να αυξομειώνουμε τη φωτεινότητα και να δημιουργούμε ατμόσφαιρααααα... (εδώ κολλάει αυτό)

Σύνδεση

Η χρήση της λάμπας γίνεται όπως είπαμε από το κινητό μας και μπορεί να είναι δύσκολη για μερικούς, οπότε θα δούμε βήμα βήμα πώς γίνεται:

  • Βιδώνουμε λάμπα στο ντουί και την ανάβουμε από το διακόπτη.
  • Κατεβάζουμε την εφαρμογή Yeelight (δωρεάν στο Play Store) και δημιουργούμε ένα Mi account. 
  • Πατάμε "Add Device" και βρίσκουμε τη λάμπα που θέλουμε να συνδέσουμε.
  • Της δίνουμε το οικιακό δίκτυο WiFi και τον κωδικό για να συνδεθεί.
  • Περιμένουμε λιγάκι και μόλις τελειώσει η διαδικασία είμαστε έτοιμοι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Σημείωση:
Για όσους δεν τα καταφέρουν και θέλουν να σετάρουν από την αρχή τη λάμπα τους, θα πρέπει να της κάνουν reset. Αυτό γίνεται ανάβοντας και σβήνοντάς την πέντε φορές με "στάσεις" δύο δευτερολέπτων.



Στην πράξη

Στην πράξη αυτό που μπορούμε να κάνουμε με τη λάμπα μας είναι να την ανάψουμε, να τη σβήσουμε και να αυξομειώσουμε τη φωτεινότητά της από το κινητό μας. Η συγκεκριμένη δεν αλλάζει χρώματα, ούτε μπορεί να καλύψει άλλες "αποχρώσεις" του λευκού, όπως η πολύ ανώτερη και πολύ ακριβότερη Lifx που είδαμε σε παλιότερο review.

Το θέμα όμως είναι ότι έχουμε πλέον την ευκολία να ανάβουμε οποιοδήποτε φως, χωρίς καν να είμαστε κοντά στο διακόπτη. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα:

  • όταν πηγαίνουμε για ύπνο και έχουμε ξεχάσει αναμμένο φως σε κάποιο δωμάτιο,
  • όταν μπαίνουμε στο σπίτι μας τη νύχτα και θέλουμε από πριν αναμμένα τα φώτα ή
  • όταν ελέγχουμε ένα χώρο μέσω IP κάμερας και θέλουμε να ανάψουμε το φως από μακριά για να δούμε τι συμβαίνει μέσα τη νύχτα.

Εκτός όμως από τον τηλεχειρισμό, το κορυφαίο κατά τη γνώμη μου χαρακτηριστικό αυτής της λάμπας είναι το dimmer, καθώς με τη βοήθειά του μπορούμε να δημιουργήσουμε τον κατάλληλο φωτισμό σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά. Για παράδειγμα μπορούμε να έχουμε ένα φωτεινό γραφείο ή ένα ένα ελαφρώς φωτισμένο υπνοδωμάτιο που θα ξεκουράζει τα μάτια μας για να κοιμηθούμε άνετα. Τέλος εξαιρετικά χρήσιμος είναι και ο χρονοδιακόπτης με τον οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε τις λάμπες να ανάβουν και να σβήνουν σε συγκεκριμένες ώρες, κάτι που είναι χρήσιμο ακόμα και όταν λείπουμε από το σπίτι, για τους... κλέφτες.

Δείτε τη λειτουργία της στην πράξη στο κατατοπιστικότατο βίντεο του YouTuber Giannhs ICS:


Το πόρισμα

Οι λάμπες LED λοιπόν και δη αυτές που τηλεχειρίζονται μέσω WiFi είναι μία τρομερή λύση για κάθε σπίτι, πρώτον για την ευκολία που προσφέρουν και δεύτερον για την οικονομία στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Δεν είναι μία φθηνή επένδυση, αν θέλεις να αλλάξεις όλες τις λάμπες του σπιτιού, αλλά μπορείς τουλάχιστον να πάρεις μία ή δύο για τους κυριότερους χώρους.

Συγκεκριμένα η Xiaomi Yeelight είναι μία πρώτης τάξεως επιλογή, καθώς μας προσφέρει όλα τα παραπάνω με τη γνωστή ποιότητα και τη χαμηλή τιμή της Xiaomi. Την προτείνω ανεπιφύλακτα και μπορείτε να την αγοράσετε σε δύο εκδόσεις:


Σημείωση:
Υπάρχει και τρίτο μοντέλο το Xiaomi Yeelight Blue, το οποίο όμως λειτουργεί μέσω Bluetooth και όχι WiFi.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter