Φτιάξε το δικό σου Google Assistant / MAIC / Κίτσο με φωνητικές εντολές στα ελληνικά που κάνουν τα πάντα!


Πριν από λίγες ημέρες σας παρουσιάσαμε τον Κίτσο, ένα βοηθό με φωνητικές εντολές ο οποίος μπορεί να κάνει κυριολεκτικά τα πάντα. Ο λόγος που τον δημιουργήσαμε ήταν γιατί δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο για τους Έλληνες χρήστες μιας και η Google αρνείται εδώ και χρόνια να μεταφράσει το Google Now και τον Google Assistant, ενώ η MAIC της MLS υπάρχει μόνο στα δικά της τηλέφωνα. Σήμερα λοιπόν θα δείτε πώς να φτιάξετε το δικό σας... Κίτσο!

Ο Κίτσος έγινε μόνο και μόνο για να τραβήξει την προσοχή και να μας δείξει πόσο απλό και εύκολο είναι να κάνει κάποιος μία τόσο χρήσιμη εφαρμογή. Είναι κρίμα όμως οι εντολές του να είναι πακεταρισμένες σε apk, όπου κανείς δεν μπορεί να τις επεξεργαστεί και να τις παραμετροποιήσει. Αποφασίσαμε λοιπόν, αντί να κάνουμε ένα βίντεο για το πώς θα εγκαταστήσεις σωστά τον Κίτσο, να δώσουμε το αρχείο εντολών του για να το χρησιμοποιήσετε ως βάση στο δικό σας βοηθό.


Οι απαραίτητες εφαρμογές

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν οι απαραίτητες εφαρμογές για να γίνει σωστά ο βοηθός μας είναι οι εξής:

  • Tasker: Το Tasker είναι στην ουσία ο κορμός του βοηθού μας, ο οποίος εκτελεί όλες τις εργασίες. 
  • AutoVoice: Το AutoVoice είναι ένα addon του Tasker το οποίο αναγνωρίζει τη φωνή μας.
  • Google TTS: Το Google TTS είναι μία μηχανή Text-To-Speach (TTS), η οποία μπορεί να απαγγείλει στην ελληνική γλώσσα το γραπτό κείμενο.

Για να κάνουμε περισσότερα πράγματα με το Tasker, υπάρχουν και τα ανάλογα addon, τα οποία είναι φυσικά επί πληρωμή. Δε χρειάζεται όμως να τα αγοράσουμε, αρκεί να κουραστούμε λιγάκι παραπάνω. Τι εννοώ;

Αν θέλεις για παράδειγμα να ανοίγεις εφαρμογές με τη φωνή σου, υπάρχει το AutoLaunch το οποίο διαβάζει τη λίστα των εγκατεστημένων εφαρμογών και τις ανοίγει. Μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε την αγορά του αν δημιουργήσουμε μία εντολή για κάθε εφαρμογή που θέλουμε να ανοίγουμε ξεχωριστά. Το ίδιο συμβαίνει επίσης και με το AutoContacts που κάνει το ίδιο πράμα στις επαφές μας. Αν θέλετε λοιπόν να δημιουργήσετε εντολές κλήσης για το Μπαμπά, τη Μαμά ή το... Μωράκι, μπορείτε να το κάνετε χωρίς να αγοράσετε το αντίστοιχο addon, αρκεί να δημιουργήσετε μία εντολή για την κάθε επαφή.

Η εγκατάσταση

Πάμε τώρα στην εγκατάσταση των τριών εφαρμογών η οποία είναι σχετικά απλή για όλες τους:

Tasker:

  • Κατεβάζουμε το Tasker με 2.99€ από το Play Store, το ανοίγουμε και από τις ρυθμίσεις του επιλέγουμε 'Enable Tasker' αν δεν είναι ήδη επιλεγμένο. 
  • Τέλος πηγαίνουμε στην 'Προσβασιμότητα' στις ρυθμίσεις της συσκευής μας και ενεργοποιούμε το Tasker.


AutoVoice: 


  • Κατεβάζουμε το AutoVoice από το Play Store και αγοράζουμε την πλήρη έκδοσή του με 3.09€ μέσα από την εφαρμογή. 
  • Στη συνέχεια επιλέγουμε το 'Google Now' και ενεργοποιούμε το 'Enabled' και το 'Only Voice'
  • Πηγαίνουμε επίσης στο 'Toasts And Logs' και ενεργοποιούμε μόνο το 'Action Error Notifications' και το 'Natural Language Toast'
  • Τέλος ενεργοποιούμε στην 'Προσβασιμότητα' και το 'AutoVoice Google Now Integration'.


Google TTS:

  • Κατεβάζουμε το Google TTS από το Play Store.
  • Στη συνέχεια πηγαίνουμε στις 'Γλώσσες & εισαγωγή' και επιλέγουμε 'Μηχανή κειμένου σε ομιλία Google'.
  • Τέλος επιλέγουμε την ελληνική γλώσσα στο 'Προεπιλεγμένη κατάσταση γλώσσας' και είμαστε έτοιμοι.


Ο δικός μας βοηθός

Πάμε τώρα στο ωραίο κομμάτι της υπόθεσης, που δεν είναι άλλο από το χτίσιμο των εντολών για την πραγματική δημιουργία του δικού μας βοηθού. Πρώτα θα πρέπει να κατεβάσουμε τις εντολές του Κίτσου από την επίσημη σελίδα του, για να τις χρησιμοποιήσουμε ως βάση.

Για να τις εισάγουμε στο Tasker κάνουμε τα εξής:

  • Ανοίγουμε το Tasker, πηγαίνουμε στο 'Preferences' και απενεργοποιούμε το 'Beginner mode'.
  • Στη συνέχεια κρατάμε πατημένο το εικονίδιο με το σπιτάκι στο κεντρικό μενού και επιλέγουμε 'Import'.
  • Τέλος βρίσκουμε το αρχείο εντολών του Κίτσου στους φακέλους της συσκευής μας και το επιλέγουμε.


Όλες πλέον οι εντολές του Κίτσου είναι στα χέρια μας και μπορούμε να τις παραμετροποιήσουμε όπως θέλουμε για να φτιάξουμε τον δικό μας βοηθό. Κάθε 'Profile' είναι και μία εντολή, ενώ κάθε 'Task' αποτελεί και μία αντίδραση στη δράση που θέλουμε να κάνουμε. Δε θα επεκταθούμε περισσότερο στο πώς λειτουργεί το Tasker, αλλά θα δούμε μερικά στοιχεία για να παραμετροποιήσουμε συγκεκριμένα τον Κίτσο.

Για παράδειγμα το πρώτο πράγμα που θα θέλαμε είναι να αλλάξουμε τις απαντήσεις του Κίτσου, για να ταιριάζουν περισσότερο στα γούστα μας. Μπορούμε να τον κάνουμε πιο γλυκούλη, πιο χιουμορίστα, πιο αθυρόστομο ή ότι ακριβώς γουστάρουμε τέλος πάντων. Αυτό γίνεται πηγαίνοντας στο ανάλογο task και αλλάζοντας το κείμενο στην εντολή 'Say'.

Ανοίγουμε για παράδειγμα το 'Selfie', το οποίο πριν μας βγάλει μια φωτογραφία μας λέει 'Χαμογέλα' για να μας προετοιμάσει. Μπαίνουμε λοιπόν στο 'Say' και βάζουμε αυτό ακριβώς που θέλουμε να λέει. Για να δοκιμάσουμε τέλος αν αυτό που έχουμε κάνει λειτουργεί σωστά, πατάμε το εικονίδιο 'Play' κάτω αριστερά και όλες οι εντολές θα τρέξουν διαδοχικά.


Μία άλλη παράμετρος που ίσως θα θέλαμε να αλλάξουμε είναι οι λέξεις κλειδιά, τις οποίες θα αναγνωρίζει ο βοηθός μας, για να εκτελεί τις εργασίες. Ανοίγουμε για παράδειγμα το profile 'Καιρός' και επιλέγουμε την πρώτη ένδειξη με το γρανάζι στα αριστερά. Μπαίνουμε στο 'Configuration' και επιλέγουμε 'The Hard Way'. Εδώ δύο είναι oi επιλογές που μας ενδιαφέρουν:

  1. το 'Use Regex' το οποίο θα πρέπει να είναι πάντα ενεργοποιημένο και
  2. το 'Command Filter' το οποίο περιλαμβάνει την εντολή μας.


Το πρώτο είναι ξεκάθαρο οπότε πάμε κατ' ευθείαν στο δεύτερο. Αν το ανοίξουμε εκεί μπορούμε να προσθέσουμε τη λέξη ή τη φράση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για να μας καταλαβαίνει ο βοηθός μας. Αν θέλουμε όμως να ενεργοποιείται η εντολή με περισσότερες από μία λέξεις, το σετάρισμα θα πρέπει να είναι κάπως έτσι:

(?<command>καιρός|καιρού|καιρό)


Με αυτό τον τρόπο ο βοηθός θα μας πει τον καιρό με οποιαδήποτε από τις ακόλουθες εντολές:

  1. Πώς είναι ο καιρός;
  2. Πες μου τον καιρό.
  3. Θέλω το δελτίο καιρού.

Αυτά τα tip είναι αρκετά λοιπόν για μία πρώτη επαφή με το βοηθό μας, η οποία θα μας επιτρέψει να τον κάνουμε να ακούει αυτό που θέλουμε και φυσικά να μιλάει όπως θέλουμε.

Και τώρα τι;

Το Tasker είναι ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία στο Android και επειδή μπορεί να κάνει άπειρα πράγματα, είναι και αρκετά περίπλοκο στη χρήση. Θα χρειαστεί λοιπόν να διαβάσουμε τους οδηγούς αρχαρίων και να χρησιμοποιήσουμε τα παραδείγματα που βρίσκονται στην επίσημη σελίδα του, για να πάρουμε ιδέες και να εξελίξουμε περισσότερο το βοηθό μας.

Όσο για τον Κίτσο θα ανανεώνουμε το αρχείο εντολών στην επίσημη σελίδα του, ενώ περιμένουμε πάντα τις δικές σας προτάσεις και γιατί όχι βελτιώσεις, για να τις ενσωματώσουμε σε αυτόν.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter