Άποψη | Ο λόγος που δεν πρέπει να αγοράσεις τηλεόραση με Android TV είναι επειδή το έχει ενσωματωμένο


Μετά από πολλά χρόνια τρομερά υψηλών τιμών, φέτος είναι η καλύτερη χρονιά για να αγοράσεις τηλεόραση. Σίγουρα φταίει η οικονομική κατάσταση, αλλά σε αυτό έχουν συμβάλλει η αποτυχία της τεχνολογίας Plasma και του 3D, που δεν επέτρεψαν στις εταιρίες να μας φέρουν κάτι ουσιαστικά καινούριο την τελευταία δεκαετία. Σήμερα όλο το παιχνίδι παίζεται στις smart δυνατότητες όπως το Android TV, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να λάβεις καθόλου υπ' όψιν σου στην επιλογή της νέας σου τηλεόρασης.

Όταν επενδύεις σε μία τηλεόραση εννοείται ότι θέλεις να την κρατήσεις για καμιά δεκαετία. Θα πρέπει λοιπόν τα χαρακτηριστικά της να είναι τέτοια, που θα σε εξυπηρετεί ότι και αν της "κουμπώσεις" στο μέλλον, ενώ φυσικά δεν πρέπει να ξεπερνάει και το κόστος που έχεις ορίσει. Με τα σημερινά δεδομένα η ιδανική τηλεόραση θα πρέπει:

  • να είναι μεγάλη για να μπορείς να απολαμβάνεις τις ταινίες και τις σειρές σου,
  • να έχει ανάλυση 4K για σούπερ καθαρή ποιότητα, η οποία θα είναι απαραίτητη στο άμεσο μέλλον,
  • να έχει υψηλό framerate για να υποστηρίξει σωστά μία κονσόλα παιχνιδιών που ίσως αποκτήσεις στο μέλλον.

Οι σύγχρονες τηλεοράσεις όμως έρχονται και με smart υπηρεσίες, οι οποίες είναι κατά τη γνώμη απαραίτητες, αν θέλεις να πάρεις το 110% από τις δυνατότητες τηλεόρασής σου. Για παράδειγμα δεν μπορώ να φανταστώ πλέον τη ζωή μου χωρίς το Chromecast, το οποίο με βοηθάει να προβάλω ότι θέλω από το κινητό μου στην TV, ενώ η ζωή μου θα ήταν πολύ πιο φτωχή χωρίς το Remix Mini, το οποίο χρησιμοποιώ πρωτίστως ως media player και στη συνέχεια ως gaming κονσόλα. Εφόσον λοιπόν κυκλοφορούν ήδη τηλεοράσεις που μέσω του Android TV διαθέτουν όλα τα παραπάνω, η λογική λύση θα ήταν να αγοράσουμε μία από αυτές σωστά; Όχι! Και ο λόγος είναι γιατί το έχουν ενσωματωμένο.


Τι κακό έχει το ενσωματωμένο;

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι τα κινητά μας έχουν ημερομηνία λήξης και μάλιστα πολύ σύντομη. Από τη μία έχουμε τις εταιρίες κατασκευής που δε θέλουν να ασχοληθούν και πολύ με το θέμα των αναβαθμίσεων του λειτουργικού συστήματος και από την άλλη η εξέλιξη του Android είναι τόσο μεγάλη, που σε τρία με τέσσερα χρόνια η συσκευή μας μπορεί να μη σηκώνει τα νέα του χαρακτηριστικά (βλέπε Daydream VR). Αγοράζοντας λοιπόν μία τηλεόραση με ενσωματωμένο επεξεργαστή, RAM, αποθηκευτικό χώρο και λειτουργικό σύστημα, κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις smart δυνατότητές της στο άμεσο μέλλον.

Η Google το έχει προβλέψει αυτό αλλά μόνο στην περίπτωση του Android Auto. Εκεί λοιπόν θεωρεί λογικό ότι αν το Android "σέρνεται" σε τρία χρόνια δεν είναι δυνατόν να πρέπει να αλλάξεις αυτοκίνητο και έτσι έχει κάνει κάτι πολύ έξυπνο. Έχει ρυθμίσει το Android Auto να τρέχει από το κινητό μας και απλά να προβάλλεται στην οθόνη του αυτοκινήτου μέσω μίας USB σύνδεσης. Έτσι αν η συσκευή σου δεν τα καταφέρνει πλέον, αλλάζεις απλά τηλέφωνο και συνεχίζεις να το χρησιμοποιείς στο ίδιο αυτοκίνητο.


Η λύση είναι ένα Android TV-Box

Με την ίδια λογική λοιπόν πρέπει να γίνει και η αγορά της τηλεόρασής μας, την οποία πρέπει να εκτιμήσουμε αποκλειστικά και μόνο από το harware, χωρίς να λάβουμε υπ' όψη αν διαθέτει ή όχι Android TV. Εννοείται φυσικά ότι αν το μοντέλο στο οποίο έχουμε καταλήξει, διαθέτει Android TV και έχει παράλληλα την επιθυμητή τιμή, αυτό θα πάρουμε, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπούμε στη λογική του:

Ας βάλω άλλα 100 ευρώ για να είναι και smart.

Είναι τόσο μεγάλη η γκάμα των TV-Box που κυκλοφορούν στο εμπόριο, που μπορούμε να βρούμε ακριβώς αυτό που μας αρέσει. Υπάρχουν "κουτιά" για gamer όπως το Nvidia Shield, άλλα έχουν επίσημο Android TV όπως το Xiaomi Mi Box 3S, ενώ η πληθώρα φοράει απλό Android και έχει απόλυτη συμβατότητα με όλες τις εφαρμογές του Play Store, όπως για παράδειγμα το Cosmote TV GO. Είναι επίσης τέτοιο το κόστος τους που μπορείς κάθε χρόνο να πουλάς το παλιό σου και να αγοράζεις ένα νέο, χωρίς να σε απασχολεί αν πρέπει να αλλάξεις τηλεόραση ή όχι.


Επειδή λοιπόν η εποχή είναι κατάλληλη για να πάρεις νέα τηλεόραση, αν φυσικά έχεις "μπικικίνια", σκέψου τα σοβαρά όλα αυτά πριν επιλέξεις και ίσως κάνεις οικονομία.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες