Google Daydream View: Μια ματιά στο μέλλον του mobile gaming και του Android


Έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από την εποχή που πρωτοείδαμε την "εικονική πραγματικότητα" και μόλις φέτος το VR ξεκινάει την πραγματική του εμπορική διάθεση στο κοινό. Χρειάστηκε η ιδέα του Cardboard, με το οποίο η Google κατάφερε με ελάχιστο κόστος να φέρει στα χέρια μας, κάτι που μέχρι πρότινος ήταν πανάκριβο και τώρα με το Daydream View έχουμε πλέον ένα σοβαρό headset για πραγματικό VR mobile gaming.

Όπως πάντα αν δεν υπάρχει κέρδος δεν υπάρχει και εξέλιξη κι έτσι φέτος έφτασε απλά η ώρα του VR για να μας αναγκάσουν οι μεγάλες εταιρίες να αγοράσουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Κάποτε ήταν ο προσωπικός υπολογιστής, μετά οι κονσόλες παιχνιδιών και πριν από λίγα χρόνια η τεχνολογία 3D, με το VR όμως έχουμε επιτέλους κάτι εντελώς καινούριο και πρωτοποριακό.

VR gaming

Η ιδέα του να φοράς ένα headset και να μεταφέρεσαι αυτόματα σε έναν άλλο κόσμο, ήταν πάντα τρομερή. Η εικονική επίσκεψη σε ένα μουσείο, στα βάθη της θάλασσας ή ακόμη και σε άλλο πλανήτη είναι ήδη πραγματικότητα, αλλά όλα αυτά είναι κατά τη γνώμη μου ένα demo της πραγματικής VR τεχνολογίας που μόλις μας χτυπάει την πόρτα.

Ο λόγος γίνεται φυσικά για το gaming που χάρη στην Oculus (Rift), τη Microsoft (Holo Lens) και ιδιαίτερα τη Sony (Playstation VR), μπαίνει επιτέλους φέτος στο σπίτι μας. Δε χρειάζεται να το αναλύσουμε περισσότερο, απλά σκεφτείτε... shoot' em up με ένα χειριστήριο-όπλο στο χέρι. Κάτι παρόμοιο είδαμε παλιότερα από τη Nintendo η οποία με το πανέξυπνο χειριστήριο του Wii, μπόρεσε να μας δώσει μία τέτοιου είδους εμπειρία, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα ζήσουμε τους επόμενους μήνες:


Εντάξει αν δεν πωρώθηκες με αυτό το βίντεο σταμάτα να διαβάζεις, το VR δεν είναι για σένα.

Google Daydream

Κατά πόδας λοιπόν και η Google, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να μας πείσει ότι το VR ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία των smartphone και έχει δίκιο. Με το Daydream View βλέπουμε την πρώτη της ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία ακόμη και αν δεν πετύχει, έχει σίγουρα σκάψει το αυλάκι για να κυλήσει το νερό τα επόμενα χρόνια.

Ξεπερνώντας την εμφάνιση η οποία έχει και αυτή τη σημασία της, η μεγάλη προσθήκη είναι το χειριστήριο, που είναι το μοναδικό κομμάτι που έλειπε από το παζλ για να έχουμε μία ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης. Το μικρό μέγεθος και το ευχάριστο σχήμα, σε συνδυασμό με τα πλήκτρα, την επιφάνειας αφής και φυσικά τον εντοπισμό κίνησης, το κάνουν πραγματικά ένα χειριστήριο για όλες τις χρήσεις.


Αυτό λοιπόν το χειριστήριο μπορεί να μεταμορφωθεί σε όπλο, σε ρόπαλο του baseball, σε μπαστούνι για γκολφ, σε φωτόσπαθο, σε καλάμι για ψάρεμα ή ακόμη και σε μαγικό ραβδί, αρκεί οι εταιρίες που ασχολούνται με το gaming, να φτιάξουν επιτέλους σοβαρούς τίτλους για τις mobile πλατφόρμες.

H Google όπως οφείλει έκανε την αρχή, με τα παιχνίδια που παρουσιάζονται στα ακόλουθα βίντεο, αλλά μια παρόμοια αρχή έγινε με το Cardboard, το Android Wear και το Android TV και είδαμε ότι μετά από αρκετό καιρό δεν περπάτησαν και πολύ τα πράγματα. Το θέμα είναι αυτό που είπαμε και στην αρχή, να πείσεις δηλαδή τη βιομηχανία ότι μπορεί να βγάλει λεφτά από αυτό το πράγμα και να ασχοληθεί.
Το άμεσο μέλλον

Μέχρι να συμβεί αυτό λοιπόν, έχω την αίσθηση ότι το Daydream View είναι μία συσκευή που ανήκει στο μέλλον και όχι στο παρόν. Δεν αξίζει δηλαδή να το αγοράσεις, αφού ακόμη δεν κάνει όσα θα έπρεπε και αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη παιχνιδιών. Αντίθετα αυτό που αξίζει να πάρεις, αν και η τιμή είναι τσιμπημένη, είναι το Playstation VR, το οποίο θα υποστηριχθεί σωστά από τη Sony, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το Android που συζητάμε εδώ πέρα.

Η Sony είναι κατά τη γνώμη μου αυτή που θα εκτοξεύσει το VR και στο Android, προσφέροντας στις Xperia συσκευές της κάτι παρόμοιο με το Remote Play που έχει σήμερα, αλλά για VR παιχνίδια. Αν το δούμε και λίγο πιο μακριά, ενδεχομένως το VR θα αντικαταστήσει τις κονσόλες παιχνιδιών όπως τις γνωρίζουμε σήμερα και ίσως τις συνδυάσει με τα smartphone του μέλλοντος, αλλά αυτό το μέλλον είναι πολύ μακριά ακόμη.

Πάντως το Daydream View και το VR γενικότερα, είναι σίγουρα το μέλλον του Android και επίσης το μέλλον του gaming γενικότερα. Άσχετα αν είναι νωρίς ακόμη για να το δούμε και στο κινητό μας, πρέπει σιγά σιγά να εξοικειωνόμαστε, αποκτώντας κάποιο (ίσως όχι αυτό) VR headset.

Διαβάστε επίσης...

ΗΠΑ εναντίον Huawei | Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει στο νέο τεχνολογικό / πολιτικό πόλεμο;

Φεύγω από την Google | Παίρνουμε επαφές και μηνύματα από τη Google και τα μεταφέρουμε στο Signal και σε δικό μας υπολογιστή ή server

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

OnePlus 7 Pro | Εξαιρετικό σε όλα του, αλλά το παίρνεις με 700 ευρώ;

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε τη δική μας retro κονσόλα arcade παιχνιδιών με το Recalbox και με κόστος μόλις 25 ευρώ!

Samsung Galaxy S10 | Είναι χωρίς αμφιβολία ο βασιλιάς του Android και αυτοί είναι οι λόγοι

Galaxy Fold | Το αναδιπλούμενο smartphone της Samsung είναι πανέμορφο αλλά καθόλου πρακτικό

Xiaomi Robot Vacuum review | Η ρομποτική σκούπα της Xiaomi είναι ο καλύτερος φίλος του τεμπέλη!