Επιδρομή στην Κίνα s04e06: To Bluboo Xtouch διαθέτει παρόμοια ποιότητα κατασκευής με το Samsung Galaxy S6 στα 160 ευρώ!


Πριν από τρεις μήνες περίπου είχαμε εντυπωσιαστεί από την ανακοίνωση του Bluboo Xtouch, μιας ναυαρχίδας η οποία για πρώτη φορά μας προσέφερε τρομερή ποιότητα κατασκευής, μαζί με κορυφαία χαρακτηριστικά στην τιμή των 135 ευρώ. Η εν λόγω συσκευή κυκλοφόρησε τελικά στα 160 περίπου ευρώ και το GearBest μας έστειλε ένα δείγμα για να το δούμε από κοντά. Νέο επεισόδιο "Επιδρομή στην Κίνα" λοιπόν με πρωταγωνιστή σήμερα το Bluboo Xtouch.

Ομολογώ ότι τη Bluboo δεν τη γνώριζα και με τα πρώτα της smartphone κατάλαβα ότι είναι μία εταιρία που στοχεύει κυρίως στην ποιότητα κατασκευής των συσκευών της, τα οποία συνοδεύονται από εξίσου καλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από το ξεκαρδιστικό moto της εταιρίας, το "Beyond your Life", το οποίο είναι κάπως creepy, αφού σου δίνει την υπόσχεση ότι το κινητό σου θα σε ακολουθεί ακόμη και μετά το θάνατό σου. Μην κάνετε λοιπόν το λάθος και δώσετε το νούμερό σας σε τράπεζες και λοιπούς ενοχλητικούς, γιατί δε θα ησυχάσετε ούτε στον παράδεισο (βλακ χούμορ.)

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος 64-bit Mediatek MT6753 @ 1.3GHz
  • GPU: Mali T720
  • Μνήμη: 3GB RAM - 32GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.0" @ 1920 x 1080p (441ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (Sony IMX214, f/2.0, dual-LED flash) - Πίσω 8.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS (Glonass), FM radio, microUSB 2.0
  • Μπαταρία: 3.050mAh
  • Διαστάσεις: 146 x 71 x 7.5mm - 158g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.1 Lollipop

Στα χαρακτηριστικά του λοιπόν έχουμε τον αρκετά καλό MT6753 επεξεργαστή της Mediatek, ο οποίος φοριέται επίσης στο Meizu M2 Note, το Elephone P8000 και το Ulefone Power. Δεν είναι ο κορυφαίος Helio X10 που έχουν άλλα τηλέφωνα της ίδιας κατηγορίας, αλλά οι 48.000 πόντοι στο Antutu δείχνουν τις δυνατότητές του. Συνοδεύεται επίσης από 3GB RAM και 32GB αποθηκευτικού χώρου, με θύρα επέκτασης για microSD, κάτι που δεν είχαμε δει σε άλλο τηλέφωνο με την ίδια τιμή πριν τρεις μήνες, αλλά πλέον κυκλοφορούν μερικά ακόμη. Είναι 4G, έχει ραδιόφωνο και του λείπει μόνο το NFC που δεν πρέπει να χρησιμοποιεί κανένας, αλλά και η θύρα υπερύθρων που έχουν πολλά τηλέφωνα και μας δίνουν τη δυνατότητα να χειριστούμε οικιακές συσκευές.

Γενικά τα χαρακτηριστικά του δεν είναι "ουάου" αλλά είναι πλήρη και θα αφήσουν τους περισσότερους από εμάς ευχαριστημένους για πολύ καιρό.


Design & ποιότητα κατασκευής

Πάμε στην κατασκευή που είναι και το μεγαλύτερό του προσόν, η οποία θυμίζει πάρα πολύ το Galaxy S6 της Samsung. Είναι όλο φτιαγμένο από μέταλλο και γυαλί, με το πίσω μέρος να είναι έχει ένα σχέδιο σα σπασμένο καθρέφτη που αλλάζει σχέδιο ανάλογα με τη γωνία που φωτίζεται. Δύσκολο να το δεις στο λευκό που έχουμε εδώ, αλλά το μαύρο είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Το πίσω μέρος επίσης διαθέτει μία ωραία καμπύλη στο πλαϊνό τελείωμά του που είναι τρομερά ευχάριστη στο χέρι και γενικά έχω καταλήξει στο πόρισμα, ότι όλα τα τηλέφωνα που έχουν γυαλί στο πίσω μέρος, είναι και τα πιο ευχάριστα στην αφή.


Περιμετρικά έχουμε το μεταλλικό κέλυφος με όλες τις κλασικές θύρες και τα πλήκτρα, με μόνη παραφωνία το συρτάρι της κάρτας SIM, το οποίο όχι μόνο φαίνεται ότι είναι φτιαγμένο από διαφορετικό υλικό, αλλά εξέχει λίγο και στου γραντζουνάει το χέρι. Είναι δηλαδή σα να έχεις ταυτόχρονα την καλύτερη και τη χειρότερη αίσθηση στο χέρι.


Μπροστά έχουμε μία κλασική πλέον IPS οθόνη, η οποία είναι είναι πολύ υψηλής ανάλυσης για το μέγεθός της, αλλά η μέγιστη φωτεινότητά σε εξωτερικό χώρο δεν ήταν ότι καλύτερο έχουμε δει. Συνεχίζουν να με ενοχλούν τα πλήκτρα στο κάτω μέρος, αλλά στη συγκεκριμένη συσκευή, όπως και σε πολλές άλλες κινέζικες, αντί να έχουμε Back-Home-Recent, έχουμε Ρυθμίσεις launcher-Home-Back. Τι να τις κάνω ρε φίλε τις ρυθμίσεις launcher και μου τις έχεις βάλει σε πλήκτρο; Μια φορά θα τις φτιάξω και δεν τις χρειάζομαι πλέον! Τραγικό. Οι πρόσφατες εφαρμογές βέβαια εμφανίζονται κρατώντας πατημένο το κεντρικό πλήκτρο, το οποίο διαθέτει και έναν "τρομερό" αισθητήρα αποτυπωμάτων για τις επιδόσεις του οποίου η Bluboo λέει απλά ψέματα.


Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξεις τρεις συνεχόμενες φορές το κινητό με το δακτυλικό αποτύπωμα. Την πρώτη θα πετύχει, τη δεύτερη δε θα σε καταλάβει και την τρίτη θα ξεκλειδωθεί αλλά δε θα ανάψει η οθόνη. Καμία σχέση με τον ακριβέστατο αισθητήρα του Xiaomi Redmi Note 3.


Λειτουργικό σύστημα

Πάμε στη ROM για την οποία πραγματικά δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να πεις. Είναι μία stock Android 5.1 χωρίς προβλήματα, αλλά και χωρίς ιδιαίτερες προσθήκες. Κλασική AOSP ROM. Υπάρχουν φυσικά κάποια επιπλέον μενού όπως για το LED ειδοποιήσεων, για χρήση με χειρονομίες, αλλά είναι τα ίδια που έχουν όλα τα κινέζικα τηλέφωνα.


Το μόνο που που μου έκανε εντύπωση στο λειτουργικό, είναι το splash screen της Bluboo το οποίο συνοδεύεται από ένα εκνευριστικό τραγουδάκι και παίζει κάθε φορά που ενεργοποιείς τη συσκευή. Πραγματικά το σπας το τηλέφωνο αν το ακούσεις δυο τρεις φορές μέσα στη μέρα. Το είχα ηχογραφήσει αλλά δεν το παραθέτω στο review, γιατί φοβάμαι ότι θα εγκαταλείψετε το site αν το ακούσετε.


Κάμερα

Η κάμερα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς αποτελείται από έναν φακό της Sony, που φοριέται επίσης στο Nexus 6, το Xiaomi Mi4, το OnePlus One και το Huawei Honor 6. Η έκπληξη έγκειται στο γεγονός ότι είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο, που βγάζει καλές φωτογραφίες ακόμη και με μέτριο φωτισμό, όπου το Nexus 6 είναι απλά για τα μπάζα. Το δοκίμασα και με την προεγκατεστημένη εφαρμογή, που είναι επίσης η κλασική κινέζικη, αλλά και με το Google Camera, με το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο.

Η ανάλυση των φωτογραφιών είναι αρκετά καλή αλλά αν ζουμάρουμε θα δούμε πολύ οπτικό θόρυβο, ενώ τα χρώματα αποτυπώνονται αρκετά καλά. Πάντως τη βάζουμε στα θετικά της συσκευής σίγουρα.

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):



Μπαταρία & επιδόσεις

Μας μένει τέλος η μπαταρία η οποία είναι μέτρια προς καλή και μας δίνει στις περισσότερες φορτίσεις μία μέρα χρήσης. Αν δηλαδή τύχει κάποια μέρα και το χρησιμοποιήσουμε λίγο περισσότερο, μπορεί να μας αφήσει το βράδυ από ζουμί. Παρατηρώντας την κατανάλωση που έχει όταν η οθόνη είναι σβηστή, κατάλαβα πόσο μεγάλη αξία έχει το Doze στο Android 6.0, το οποίο μπορεί να μιμηθεί αρκετά καλά και το Greenify για να μας προσφέρει τα ίδια αποτελέσματα.

Για τις επιδόσεις θα έλεγα ότι είναι μία συσκευή άνω του μετρίου, η οποία όμως έχει ένα προβληματάκι στα βαριά παιχνίδια. Αν δεν παίζετε πάντως θα μείνετε πολύ ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις της.



Το πόρισμα

Θα έλεγα λοιπόν ότι συνολικά το Bluboo Xtouch είναι μία συσκευή με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής για την τιμή της και με αρκετά καλά χαρακτηριστικά και κάμερα σε σχέση με τους υπόλοιπους Κινέζους πέραν της Xiaomi. Κοντά στην τιμή του μπορούμε επίσης να βρούμε το LeEco Le 1S X500, το Ulefone Power αλλά και το Doogee F3 Pro, κανένα όμως δεν έχει την εμφάνιση και την ποιότητα κατασκευής του Xtouch.

Ευχαριστούμε πολύ το GearBest για τη συσκευή, την οποία μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του μεταξύ 150€ και 170€, ανάλογα την αποθήκη που βρίσκεται.


Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter