Επιδρομή στην Κίνα s04e05: Το Meizu M2 Note είναι από τις καλύτερες προτάσεις στα 160 ευρώ


Όταν σκέφτεσαι κινέζικο smartphone, δύο εταιρίες σου έρχονται κατ' ευθείαν στο μυαλό, η Meizu και η Xiaomi. Είναι οι πιο ποιοτικές, δε μας έχουν απογοητεύσει ποτέ και όλα τα smartphone τους είναι διαμαντάκια για την κατηγορία τους. Κάτι τέτοιο είναι και το M2 Note, η μεγαλύτερη έκδοση του M2 η οποία έχει σκοπό να καλύψει τις ανάγκες για αυτούς που έχουν budget περίπου στα 160€.

Μπορεί να το βρείτε στο ίντερνετ ως "Blue charm 2" και ο άμεσος ανταγωνιστής του είναι το Xiaomi Redmi Note 2 λόγω παρόμοιας κατασκευής, αλλά και τα δύο χάνουν από το Redmi Note 3 που πωλείται στην ίδια σχεδόν τιμή με καλύτερα όμως χαρακτηριστικά και ποιότητα κατασκευής. Το αναφέρουμε στην αρχή για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος 64-bit Mediatek MT6753 @ 1.3GHz (A53)
  • GPU: Mali T720
  • Μνήμη: 2GB RAM - 32GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS IGZO 5.5" @ 1920 x 1080p (401ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (Samsung, f/2.2, dual-LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS (Glonass), microUSB 2.0 (OTG)
  • Μπαταρία: 3.100mAh
  • Διαστάσεις: 150.9 x 75.2 x 8.7mm - 149g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.0 Lollipop (Flyme OS 4.5)

Το M2 Note λοιπόν από άποψη χαρακτηριστικών είναι ένα χλιαρό τηλέφωνο. Έχει όσα χρειάζεσαι με ελάχιστες ελλείψεις, αλλά δε διαθέτει το κάτι παραπάνω που θα το κάνει να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό. Αυτό φαίνεται κατ' αρχάς από τον επεξεργαστή του ο οποίος δεν είναι ο τρομερός Helio x10 που φοράνε άλλα μοντέλα της ίδιας τιμής, αλλά ο κοινός MT6753 που φοράνε επίσης το Elephone P8000 και το Bluboo Xtouch. Μη φανταστείτε ότι κολλάει ή ότι δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, απλά στην ίδια τιμή μπορείς να αγοράσεις τον καλύτερο και δεν είναι αυτός.

Μας αποζημιώνει όμως η Meizu με 32GB αποθηκευτικού χώρου και θύρα για microSD κάρτα έως 128GB, την οποία αγνοεί επιδεικτικά η Xiaomi από τις συσκευές της. Δεν έχει επίσης NFC, ραδιόφωνο αλλά και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, το συγχωρούμε όμως γιατί δεν είναι τόσο νέο τηλέφωνο για τους Κινέζους.

Η οθόνη του είναι ένα από τα πολύ θετικά στοιχεία και αποτελείται από ένα IGZO panel της Sharp τα οποία ως γνωστόν είναι φθηνά και έχουν καλύτερη φωτεινότητα και πιο ζωντανά χρώματα από τα απλά IPS panel που χρησιμοποιούν πολλοί Κινέζοι. Όσον αφορά τέλος το ηχείο η ποιότητά του είναι απλά τυπική. Η θέση του όμως ίσως αποδειχτεί προβληματική, καθώς μπορεί να το καλύψεις με το χέρι σου όταν το κρατάς σε landscape (πλάγια) και έτσι να μην ακούς τίποτα.


Design & ποιότητα κατασκευής

Πάμε στο design του το οποίο είναι κλασικό Meizu πλέον και έχει τις ρίζες του στο μακρινό iPhone 3GS. Το σουλούπι του είναι πανέμορφο, ενώ το πίσω του κάλυμμα είναι τόσο προσεγμένο που πραγματικά μοιάζει να είναι μεταλλικό! Είναι το ίδιο ματ πλαστικό κάλυμμα με αυτό του Xiaomi Redmi Note 2, αλλά φαίνεται πολύ καλύτερο στο μάτι. Είναι τρομερά ευχάριστο στο χέρι και ο τρόπος που το πίσω μέρος αγκαλιάζει τη συσκευή και στο πλάι, σου δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει μία ροή και μία λογική συνέχεια στη σχεδίαση.


Μπροστά και κάτω από την πολύ καλή οθόνη του, έχουμε το κεντρικό πλήκτρο που η ιδιομορφία του είναι αυτή που κάνει τη συσκευή να ξεχωρίζει από τις άλλες συσκευές. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Android smartphone που έχουν τρία βασικά πλήκτρα, το M2 Note τα κάνει όλα με ένα:

  • με άγγιγμα είναι το πλήκτρο Back
  • με πάτημα είναι το Home και
  • με παρατεταμένο πάτημα σβήνει την οθόνη.


Για όσους αναρωτιούνται πώς ανοίγουμε τις τελευταίες εφαρμογές, αυτό γίνεται σέρνοντας την οθόνη από κάτω προς τα πάνω, κάτι που το έχουμε δει και σε άλλα τηλέφωνα και πραγματικά θα μπορούσε να καταργήσει το πλήκτρο Recent του Android.


Το κακό με το κουμπί αυτό είναι ότι μου φάνηκε λίγο ψεύτικο και φοβάμαι ότι από την πολλή χρήση θα διαλυθεί, όχι σύντομα αλλά κάποια στιγμή σίγουρα. Παρ' όλα αυτά είναι ωραίο, βολικό και πολύ ευχάριστο να τα κάνεις όλα με ένα κουμπί και να μην ψάχνεσαι.


Λειτουργικό σύστημα 

Σειρά έχει η ROM του η οποία είναι η γνωστή πλέον Flyme OS στην έκδοση 4.5.3, που είναι βασισμένη στο Android 5.0. Είναι μία όμορφη και γρήγορη ROM την οποία κατασκευάζει η ίδια η Meizu και προσφέρει τις τυπικές λειτουργίες (αν όχι ελαφρώς λιγότερες) από το stock Android 5.0.


Το μεγάλο της χαρακτηριστικό είναι φυσικά ότι σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις root, απλά ενεργοποιώντας το στις ρυθμίσεις, ενώ τρομερή εντύπωση μου έκανε ότι είναι ίδια και απαράλλαχτη με ενάμισι χρόνο πριν που είχαμε κάνει το review του MX3! Σημειώστε επίσης ότι έχει επιτέλους και ελληνικά, οπότε μπορούμε να το αποκτήσουμε άφοβα, υπάρχουν όμως διάφορες εργοστασιακές ROM (Chinese, Hong Kong, International), από τις οποίες η Κινέζικη αναβαθμίζεται πάντα πρώτη και θα πρέπει να προσέξουμε τι πακέτο θα φλασάρουμε, αν αποφασίσουμε να το κάνουμε χειροκίνητα.

Το πρόβλημα και με αυτή τη ROM είναι ότι έχει το δικό της ιδιαίτερο design, το οποίο είναι πανέμορφο μεν, αλλά τώρα που η Google σουλούπωσε τη stock έκδοση του Android και όλοι ακολουθούν το material design της, οι επιπλέον εφαρμογές που θα κατεβάσουμε θα έχουν διαφορετική αισθητική. Για όσους ενοχλούνται πάντως, μπορούν απλά να κατεβάσουν τον Nova launcher.


Κάμερα

Από την κάμερα οφείλω να πω ότι περίμενα περισσότερα αλλά με απογοήτευσε ελαφρώς. Επειδή πέρασαν πολλές Xiaomi συσκευές από τα χέρια μου με αρκετά καλούς φακούς, περίμενα ότι η Meizu θα έχει την αντίστοιχη ποιότητα στις δικές της. Ο φακός λοιπόν του M2 Note είναι ένας Samsung στα 13.0MP, ο οποίος βγάζει σίγουρα καλύτερες φωτογραφίες από τους υπόλοιπους Κινέζους που παρουσιάζουμε κάθε μέρα, αλλά δε φτάνει την ποιότητα του αντίστοιχου Redmi Note 2. Πιθανότατα να φταίει το λογισμικό της κάμερας, το οποίο δεν κάνει ίσως την κατάλληλη επεξεργασία κατά την αποθήκευση, αλλά και το focus είναι απλά μέτριο, δεν είναι τόσο γρήγορο δηλαδή. Δε θέλω να φανεί από τα λεγόμενά μου ότι η κάμερα είναι χάλια, γιατί αυτό θα ήταν ψέμα, αλλά περίμενα περισσότερα. Αυτό.

Για να περάσουμε και στο ζουμί της υπόθεσης, οι φωτογραφίες είναι καθαρές αλλά όχι τόσο λεπτομερείς και τα χρώματα είναι μεν σωστά αποτυπωμένα αλλά λιγάκι ψεύτικα, για παράδειγμα τα λουλούδια μοιάζουν πολύ πλαστικά. Είναι σίγουρα καλύτερες από τη μεγάλη μάζα των κινέζικων συσκευών αλλά χρειάζονται βελτίωση.

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):




Αυτονομία & επιδόσεις

Η αυτονομία του είναι επίσης τυπική, δεν κάνει δηλαδή εξεζητημένα πράγματα αλλά δεν είναι και ανεπαρκής. Έχει δύο ειδών λειτουργίες, την ισορροπημένη και τη λειτουργία απόδοσης, με την πρώτη να είναι η καλύτερη επιλογή αν θέλουμε να βγάλουμε με αξιοπρέπεια τη μέρα. Με μέτρια χρήση μπορεί να μας πάει και μιάμιση μέρα, εννοώντας φυσικά ότι το βράδυ θα ξεχάσουμε απλά να το βάλουμε στη φόρτιση και όχι θα το χρησιμοποιούμε.

Όσον αφορά τις επιδόσεις, είναι σίγουρα χειρότερο από το ισότιμα μοντέλα με τον Helio x10 επεξεργαστή και έτσι δεν ενδείκνυται για gaming. Μπορούμε φυσικά να παίξουμε το μεγαλύτερο όγκο των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στο Play Store, αλλά αν εγκαταστήσουμε όσα περιέχουν υψηλής ποιότητας γραφικά, θα αρχίσουμε να βλέπουμε ενοχλητικά framedrop και κολλήματα.

Μια ματιά στα benchmark:



Το πόρισμα

Το Meizu M2 Note είναι σαφώς ανώτερο από το 80% των κινέζικων smartphone, αλλά δε φτάνει τους Xiaomi ανταγωνιστές του, κυρίως λόγω επεξεργαστή και κάμερας. Κρατάμε όμως την τρομερή οθόνη του, το ευχάριστο αν και πλαστικό design του και φυσική την ελαφριά Flyme OS ROM του.

Τα 160€ που κοστίζει σήμερα είναι καλά για ποιότητα Meizu και δε θα σε απογοητεύσει αν το αποκτήσεις, δυστυχώς όμως για αυτό, στην αγορά κυκλοφορεί επίσης σε κοντινή τιμή, το Xiaomi Redmi Note 3 το οποίο είναι καλύτερο και μεταλλικό.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter