OnePlus 7 Pro | Εξαιρετικό σε όλα του, αλλά το παίρνεις με 700 ευρώ;


Σε μία εποχή όπου τα "καλά" smartphone κοστίζουν περισσότερο από ένα gaming laptop ή μία τελευταίας τεχνολογίας τηλεόραση, η OnePlus αποτελεί μια ευχάριστη όαση. Ίσως όχι όσο παλιότερα γιατί οι τιμές της έχουν ανέβει επικίνδυνα πλέον, αλλά με αυτά που μας προσφέρει φέτος με το OnePlus 7 Pro, κοιτάζει στα ίσια τις υπόλοιπες ακριβές ναυαρχίδες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι λόγω τιμής, μπορεί να χάσει το βασικό καταναλωτικό κοινό της.

Έφτασε λοιπόν το OnePlus 7 Pro και κοστίζει 700 ολόκληρα ευρώ! Διπλάσια τιμή δηλαδή από το OnePlus One των 350 ευρώ, με το οποίο η εταιρία μας συστήθηκε, δημιουργώντας την κατηγορία της "φθηνής ναυαρχίδας" (στην πραγματικότητα όμως η πρώτη φθηνή ναυαρχίδα ήταν το Oppo Find 5). Αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που επέλεγαν τις συσκευές της λόγω τιμής, θα κοιτάξει πλέον για φθηνότερες λύσεις. Η διαφορά όμως φέτος με τη ναυαρχίδα της OnePlus, είναι ότι έχει ξεπεράσει σε κάποια σημεία τους πολύ ακριβούς ανταγωνιστές της, οπότε μόνο με αυτούς θα πρέπει να τη συγκρίνουμε. Εν ολίγης...

αν ψάχνεις για το καλύτερο smartphone του 2019 και θέλεις παράλληλα να γλιτώσεις μερικά ευρώ, το OnePlus 7 Pro είναι η σωστή επιλογή

Διαφήμιση

Τα χαρακτηριστικά του OnePlus 7 Pro


  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 855 @ 2.84GHz (7nm)
  • GPU: Adreno 640
  • Μνήμη: 6GB/8GB/12GB RAM - 128GB/256GB αποθήκευση
  • Οθόνη: Fluid AMOLED 6.67" @ 3120 x 1440p (19.5:9 ratio, 516 ppi, 90Hz)
  • Κάμερα: Πίσω 48MP+16MP+8MP (f/1.6, OIS, 4K@60fps, ultrawide, telephoto) - Μπροστά 16MP (f/2.0)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, GPS (Glonass, BDS, Galileo, SBAS), NFC, Fingerprint, USB-C
  • Μπαταρία: 4.000mAh (30W Warp Charge, 5V/6A)
  • Διαστάσεις: 162.5 x 75.9 x 8.8mm - 206gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 9.0 Pie (Oxygen OS)

Διαθέτει λοιπόν τον καλύτερο επεξεργαστή της χρονιάς (SD 855), την ταχύτερη μνήμη (UFS 3.0), την περισσότερη RAM (έως 12GB), άπλετο χώρο αποθήκευσης και μία από τις κορυφαίες Android ROM που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια (Oxygen OS). Έχει επίσης πολύ όμορφη κατασκευή, με την οθόνη στο μπροστινό του μέρος να είναι ότι πιο κοντά στο "πέρα ως πέρα" έχουμε δει.

Όλα αυτά όμως τα έχει ξανακάνει η OnePlus και σε χαμηλότερη τιμή, πώς δικαιολογούνται λοιπόν τα 700 ευρώ; Με την κορυφαία σε ποιότητα οθόνη της χρονιάς, την τρομερή του κάμερα και την απίστευτα γρήγορη φόρτιση που διαθέτει.


Η οθόνη των 90Hz


Το OnePlus 7 Pro λοιπόν διαθέτει μία "Fluid" AMOLED οθόνη με ανάλυση 1440p. Σε σχέση με τις κλασικές Super AMOLED οθόνες οι οποίες λειτουργούν στα 60Hz, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη παγκοσμίως που μας προσφέρει προβολή στα 90Hz! Αυτό σημαίνει ότι όλα "ρέουν" καλύτερα όταν χρησιμοποιείς το OP7 Pro, εξ' ου και το "Fluid".


Τα animation κατά την περιήγηση στα μενού, το scrolling στον browser, αλλά κυρίως το framerate στα παιχνίδια είναι σε τέτοιο επίπεδο, που πραγματικά δε συγκρίνεται με κανένα άλλο AMOLED τηλέφωνο. Είναι κάτι που το έχουμε ξαναδεί παλιότερα με την οθόνη των 120Hz στο Razer Phone. Η διαφορά με εκείνο το τηλέφωνο όμως είναι ότι το πάνελ του ήταν IPS και όχι AMOLED, οπότε ότι κέρδιζε σε ταχύτητα, το έχανε σε ποιότητα χρωμάτων.


Τα πολλά Hertz όμως είναι δεν είναι για... χόρταση! Ο λόγος είναι γιατί καταναλώνουν πολλή ενέργεια και σε ένα smartphone με συγκεκριμένη χωρητικότητα μπαταρίας, αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Έτσι στο μενού του θα βρούμε ρύθμιση για μείωση στα 60Hz, αλλά και στα 1080p ανάλυσης.

Η οθόνη υποστηρίζει επίσης την γκάμα χρωμάτων DCI-P3, μπορεί να παράξει HDR10+ περιεχόμενο και είναι γενικά ότι καλύτερο έχουν δει μέχρι σήμερα οι ειδικοί του DisplayMate, οι οποίοι το βαθμολογούν με "A+".

Διαφήμιση

Η κάμερα των 111 βαθμών


Πάμε στην κάμερα όπου τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν η Huawei, η Google και η Samsung με τις συσκευές τους. Εδώ ήταν που διαχρονικά η OnePlus δεν τα πήγαινε και τόσο καλά, αλλά δικαιολογούσαμε τη μέτρια απόδοση με τη χαμηλή τιμή. Φέτος λοιπόν συμβαίνει το αντίθετο, δικαιολογούμε δηλαδή την αύξηση της τιμής γιατί η κάμερα του OP7 Pro είναι από τις κορυφαίες! Αυτή τη στιγμή λοιπόν κατατάσσεται τρίτη στη λίστα του DxOMark με 111 βαθμούς, ένα λιγότερο από το Samsung Galaxy S10 και το Huawei P30 Pro.

Δε διαθέτει όμως κάποια καινοτομία, μιας και ακολουθεί τον ίδιο πετυχημένο δρόμο που χάραξε η Huawei όσον αφορά τους αισθητήρες. Έχουμε λοιπόν μία τριπλέτα φακών με τον βασικό να έχει ανάλυση 48MP και διάφραγμα f/1.6, τον δεύτερο να βγάζει φωτογραφίες υπέρ ευρείας λήψης στα 16MP και τον τρίτο τηλεσκοπικό στα 8MP. Ο βασικός φακός έχει επίσης σταθεροποιητή εικόνας (OIS) και μπορεί να τραβήξει βίντεο 4K στα 60fps, οπότε ο συνδυασμός των τριών μας δίνει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα, εφάμιλλο των ανταγωνιστών του. Μόλις βγει και το mod της Google Camera για το OnePlus 7 Pro, θα βγάζει και ακόμα καλύτερες φωτογραφίες!


Η μπροστινή του κάμερα τώρα έχει ανάλυση 16MP και εμφανίζεται μέσω ενός pop-up μηχανισμού μέσα από το πλαίσιο. Αυτό που μας ανησυχεί κυρίως είναι η ποιότητα του μηχανισμού σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά η OnePlus έχει λάβει τα μέτρα της.

  • Πρώτα από όλα μας λέει ότι μπορεί να αντέξει βάρος έως και 22 κιλών χωρίς να σπάσει!
  • Κατά δεύτερον αν σου πέσει η συσκευή από τα χέρια και η κάμερα είναι ανοιχτή, το πλαίσιο κλείνει αυτόματα για να την προστατεύσει!
  • Τρίτον σύμφωνα με τις δοκιμές της OnePlus, ο μηχανισμός μπορεί να ανοιγοκλείνει 150 φορές τη μέρα για πεντέμισι χρόνια πριν αρχίσει να φθείρεται! Υπάρχει πάντως μία ειδοποίηση όταν τον ανοίγουμε, η οποία μας λέει να μην το παρακάνουμε.


Η φόρτιση των 20 λεπτών


Τρίτο προσόν του OP7 Pro και γενικά όλων των smartphone της OnePlus τα τελευταία χρόνια, είναι η ταχεία φόρτιση. Λάθος. Η υπέρ ταχεία φόρτιση! Μάλλον καλύτερα η σούπερ ντούπερ υπέρ τάχιστη φόρτιση!!!

Μπορεί να μη διαθέτει ασύρματη φόρτιση, αλλά με το Warp charging 30 ο επίσημος φορτιστής της εταιρίας μπορεί να πάει από το 0% στο 50% σε μόλις 10 λεπτά! Δεν υπάρχει λοιπόν τρόπος να μείνεις από μπαταρία μέσα στη μέρα, αρκεί να υπάρχει μία πρίζα στο μέρος που βρίσκεσαι. Η OnePlus επίσημα αναφέρει ότι είσαι "ready to go in just 20 minutes", αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό σημαίνει πλήρη φόρτιση σε αυτό το χρόνο. Όπως και να 'χει όμως η φόρτισή του είναι εντυπωσιακή.


Μικρές αλλά χρήσιμες λεπτομέρειες


Κλείνοντας με τις λεπτομέρειες οι οποίες συνήθως κάνουν τη διαφορά, η μνήμη UFS 3.0 σε συνδυασμό με το ελαφρύ και γρήγορο Oxygen OS, κάνουν το τηλέφωνο ιδιαίτερα γρήγορο στη χρήση. Πολύ γρήγορος είναι επίσης ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, ενώ και ο μηχανισμός δόνησης είναι εξαιρετικός, σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε online.

Από την άλλη το OnePlus 7 Pro είναι ένα βαρύ τηλέφωνο, καθώς ξεπερνάει το φράγμα των 200 γραμμαρίων, ενώ είναι επίσης και αρκετά μεγάλο. Σε αντίθεση με τον βασικό, οι δευτερεύοντες φακοί της κάμερας βγάζουν μέτριες φωτογραφίες σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, δεν είναι επίσης πλήρως αδιάβροχο, ενώ και η μπαταρία του τελειώνει σχετικά γρήγορα, αν η οθόνη λειτουργεί με τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις.

Όλα αυτά σε σύγκριση φυσικά με τους άμεσους ανταγωνιστές του, τις ναυαρχίδες δηλαδή των 900 ευρώ και άνω.


Η διφορούμενη τιμή του


Ήρθε και η ώρα της τιμής για την οποία θα γκρινιάξει πολύς κόσμος. Πολλά τα 700 ευρώ για OnePlus ε; Αναλόγως από ποια οπτική το βλέπεις, γιατί αν το δούμε ψυχρά, το OP7 Pro είναι ισάξιο με τα smartphone των 900 ευρώ, αλλά πωλείται πολύ λιγότερο. Το φουλ μοντέλο όμως κοστίζει 820 ευρώ, οπότε δεν είναι και τόσο φθηνό τελικά. Υπάρχουν λοιπόν οι ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Αν επέλεγες μέχρι σήμερα συσκευές της OnePlus γιατί ήταν έξυπνη αγορά, λόγω της σχέσης χαρακτηριστικών - τιμής, τότε το OP7 Pro δεν είναι για σένα. Έκανες συμβιβασμούς και στο παρελθόν και θα τους κάνεις πάλι επιλέγοντας ας πούμε το Xiaomi Mi 9.
  2. Αν είσαι άπλας και θέλεις μόνο το καλύτερο, υπάρχουν άλλες επιλογές όπως το Google Pixel 3 XL, το Samsung Galaxy S10+ ή το iPhone XS Max. Κανένα όμως δεν είναι τέλειο.
  3. Αν είσαι φαν της εταιρίας θα το πάρεις γιατί είναι η καλύτερη και πιο προσεγμένη συσκευή της.
  4. Αν είσαι όμως σαν εμάς που τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά σου φαίνονται υπερβολικά έως άχρηστα, τότε θα πας πάλι στο Xiaomi Mi 9 ή σε κάτι παρεμφερές με τιμή κάτω από τα 400 ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι η κινεζική εταιρία έχει αλλάξει πολιτική, κάτι που είχαμε πει όταν παρουσιάστηκε το OnePlus 5. Υπάρχουν λοιπόν νέοι παίκτες στην κατηγορία που κατείχε κάποτε τα πρωτεία, οι οποίοι αρχίζουν να της παίρνουν το καταναλωτικό κοινό μέσα από το οποίο έγινε γνωστή.

Θα το βρείτε στην επίσημη σελίδα της OnePlus, οι αποστολές από την οποία φεύγουν από Ευρώπη, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με το τελωνείο.


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter