Smart home & AirBnB | Αύξησε την αξία ενοικίασης και κάνε οικονομία με ένα ''έξυπνο'' σπίτι


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος διαθέτει το σπίτι του στο σύστημα βραχυχρόνιας ενοικίασης του AirBnB. Έτσι σιγά σιγά πολλοί Έλληνες έχουν μετατραπεί σε μικροί ξενοδόχοι, οι οποίοι ψάχνουν τους καλύτερους τρόπους για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. Ο ανταγωνισμός όμως είναι πλέον τεράστιος και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις, μιας και όλοι πάνω κάτω προσφέρουν τα ίδια πράγματα. Ένας έξυπνος και φθηνός τρόπος λοιπόν, είναι η μετατροπή του σπιτιού σε smart home, η οποία προσφέρει καλύτερη εμπειρία στο φιλοξενούμενο, αλλά και οικονομία σε εσένα τον ιδιοκτήτη.

Το σπίτι σου έχει συγκεκριμένη διαρρύθμιση και πολύ συγκεκριμένους χώρους. Δεν μπορείς λοιπόν να το μικραίνεις και να το μεγαλώνεις, ανάλογα με την πελατεία που προκύπτει. Στη γειτονιά σου επίσης σίγουρα θα υπάρχουν καλύτερα και νεότερα σπίτια από το δικό σου, τα οποία δεν μπορείς να ανταγωνιστείς εύκολα. Πρέπει λοιπόν να επενδύσεις στο χώρο σου αν θέλεις να ξεχωρίσεις και μία φθηνή πρόταση, η οποία "βγάζει μάτι" στον υποψήφιο φιλοξενούμενο, είναι οι έξυπνες λειτουργίες.

Έρχεται για παράδειγμα ένας Αμερικάνος ενοικιαστής, ο οποίος θέλει να μείνει στο σπίτι σου και μεταξύ άλλων χρειάζεται να περάσει και λίγη ώρα χαλάρωσης μπροστά στην τηλεόραση. Θεωρείς ότι θα εκτιμήσει περισσότερο μία πενηντάρα τηλεόραση που προβάλλει μόνο τα ελληνικά κανάλια ή μία οποιαδήποτε συσκευή με απλά μια σύνδεση στο Netflix;


Αν επίσης οι φιλοξενούμενοί σου συνηθίζουν να κάνουν "check-in" μέσα στα άγρια χαράματα, σίγουρα συναντιέσαι μαζί τους μέσα στη νύχτα για να τους δώσεις το κλειδί. Δε θα ήταν προτιμότερο να έχεις μία ηλεκτρονική κλειδαριά, η οποία μπορεί να ανοίγει με οποιοδήποτε smartphone;

Ας πούμε τέλος ότι οι τελευταίοι ενοικιαστές σου ήταν τελείως "κουκουρούκου". Έφευγαν από το σπίτι αφήνοντας τη θέρμανση στους 30 βαθμούς και τα όλα τα φώτα ανοιχτά. Δε θα ήταν ωραίο να έχεις αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι αν αντιληφθούν ότι δεν είναι κανείς στο σπίτι, να χαμηλώνουν την θερμοκρασία και να σβήνουν τα φώτα αυτόματα;

Όλα τα παραπάνω δεν κοστίζουν μια περιουσία, χάρη στις φθηνές λύσεις που υπάρχουν, ενώ δε χρειάζεται να γκρεμίσεις ολόκληρο το σπίτι για να κάνεις μια τέτοια ανακαίνιση, αφού όλα μπορούν να γίνουν ασύρματα. Δε χρειάζεται δηλαδή να τραβήξεις καλώδια και να κάνεις άσκοπες εγκαταστάσεις, ενώ το θετικό επίσης με την ασύρματη σύνδεση των συσκευών, είναι ότι μπορείς πολύ εύκολα να τις μεταφέρεις σε άλλο σπίτι. Αν θέλεις λοιπόν να προσφέρεις μία εξαιρετική εμπειρία διαμονής, άσχετα με το πόσο καλό ή όχι είναι το σπίτι σου, δοκίμασε τα ακόλουθα.

Διαφήμιση


Διασκέδαση και χαλάρωση για τον φιλοξενούμενο


Πρώτα από όλα το σημαντικό είναι να έχεις καλές κριτικές από τους φιλοξενούμενους και αυτό επιτυγχάνεται από τις παροχές σου.

- Κάνε μία συνδρομή στο Netflix -


Είναι τόσο φθηνό και τόσο απαραίτητο πλέον, που δεν υπάρχει δικαιολογία να μην προσφέρεις Netflix στο AirBnB σου. Το Netflix είναι επίσης ιδανικό για φιλοξενούμενους από ξένες χώρες, οι οποίοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν την "εκπληκτική" ελληνική τηλεόραση. Το καλό επίσης με το Netflix είναι ότι με μία συνδρομή μπορείς να το έχεις σε πολλές συσκευές, οπότε το απολαμβάνεις εσύ στο σπίτι σου, αλλά και οι φιλοξενούμενοί σου.



- Φτιάξε ένα Kodi box με το Raspberry Pi -


Αν δε θέλεις να έχεις σαν έξτρα έξοδο τη συνδρομή στο Netflix ή αν η ταχύτητα ίντερνετ στο σπίτι σου δεν επιτρέπει να stream-άρεις, τότε μπορείς να φτιάξεις ένα Kodi box και να το συνδέσεις με ένα σκληρό δίσκο, ο οποίος θα περιέχει ταινίες και σειρές για τους φιλοξενουμένους σου.



- Πρόσθεσε στην τηλεόρασή σου ένα Chromecast -


Το Chromecast είναι η καλύτερη συσκευή σήμερα για να stream-άρεις ότι θέλεις από το κινητό σου. Έτσι αν ο φιλοξενούμενός σου θέλει να χαζέψει στο YouTube, να ακούσει μουσική στο Spotify ή να δει Netflix μέσω της δικής του συνδρομής, μπορεί να το κάνει μέσω της μεγάλης οθόνης και των ηχείων της τηλεόρασης.



- Αγόρασε ένα Bluetooth ηχείο -


Μια πολύ χρήσιμη προσθήκη είναι ένα φορητό Bluetooth ηχείο, καθώς πολύς κόσμος δε διασκεδάζει βλέποντας τηλεόραση στις διακοπές του, αλλά προτιμάει την καλή μουσική για να χαλαρώσει. Μπορείς λοιπόν να προσφέρεις την επιλογή ενός Bluetooth ηχείου, στο οποίο ο φιλοξενούμενός σου θα συνδεθεί με το smartphone του για να βάλει τις μουσικάρες του.



- Η πιο ολοκληρωμένη λύση είναι ένα Android TV-Box -


Η πιο ολοκληρωμένη λύση κατά την άποψή μας όμως είναι η προσθήκη ενός Android TV-Box, το οποίο χάρη στις άπειρες εφαρμογές του, μπορεί να κάνει τα πάντα. Έχει Spotify, έχει Kodi, έχει Netflix, ενώ μπορείς να στήσεις ακόμη και μία κονσόλα retro παιχνιδιών, για να διασκεδάζουν οι φιλοξενούμενοί σου. Για αυτό το τελευταίο θα χρειαστείς και χειριστήρια προφανώς.



Όλα τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα παροχών που θα εκτιμήσει ο φιλοξενούμενος, γιατί όσο να 'ναι αυτό που ψάχνει κυρίως είναι η χαλάρωση. Αν έχεις όμως όρεξη και κυρίως χρήματα για να κάνεις περισσότερα πράγματα, μπορείς να πας και σε άλλα μέρη του σπιτιού. Για παράδειγμα στο μπάνιο και την κουζίνα μπορείς να προσθέσεις μετρητή θερμοκρασίας για το ζεστό νερό ή ένα αυτόματο σύστημα σαπουνιού χεριών. Μικρά πράγματα, τα οποία κάνουν εντύπωση. Αν επίσης ο χώρος βρίσκεται σε μία πόλη με πολύ καυσαέριο, μπορείς να προσθέσεις ένα φίλτρο καθαρού αέρα. Επίσης είναι κάτι που θα εκτιμήσει ο φιλοξενούμενος και θα σου αφήσει μια καλή κριτική φεύγοντας.

Διαφήμιση


Οικονομία και έλεγχος για εσένα τον ιδιοκτήτη


Πάμε τώρα και σε εσένα τον ιδιοκτήτη. Υπάρχουν αυτοματισμοί που μπορούν να σε βοηθήσουν να έχεις καλύτερο έλεγχο και να κάνεις οικονομία; Εννοείται!

- Ξεκίνα με LED φωτισμό -


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις "έξυπνες" LED λάμπες στο χώρο σου. Πέρα από το γεγονός ότι η οικονομία είναι τεράστια ακόμη και αν κάνεις μόνο αυτό το βήμα, σου επιτρέπει επίσης να ανάψεις και σβήσεις τα φώτα μέσω ίντερνετ, όταν δεν είναι κανείς στο σπίτι. Μπορείς επίσης να επιλέξεις και μερικά LED strip (λεντοταινίες) για κάποια από τα δωμάτια κι έτσι εκτός από οικονομία, θα προσφέρεις και ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον στους φιλοξενουμένους σου.



- Άλλαξε πρίζες, διακόπτες και ρελέ για το ρεύμα -


Το επόμενο βήμα είναι να βάλεις πρίζες που μετρούν την κατανάλωση του ρεύματος, τις οποίες μπορείς να κλείνεις και να ανοίγεις όποτε θέλεις. Υπάρχουν επίσης επιτοίχειοι διακόπτες για τα φώτα που συνδέονται στο ίντερνετ, έτσι αν δε θέλεις να αλλάξεις τις λάμπες, μπορείς να βάλεις τον αυτοματισμό μόνο στα κουμπιά που είναι και φθηνότερα. Τέλος μπορείς να βάλεις έξυπνα ρελέ σε όλες τις οικιακές συσκευές, αλλά και στον ηλεκτρολογικό πίνακα. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να απενεργοποιείς τα πάντα μέσα στο σπίτι και να μειώσεις τον κίνδυνο ακόμη και πυρκαγιάς από ένα ξεχασμένο μάτι κουζίνας.



- Πρόσθεσε μία έξυπνη κλειδαριά στην πόρτα -


Μία από τις πιο κουραστικές παραμέτρους του AirBnB, είναι ότι πρέπει κάθε φορά να συναντάς τους ενοικιαστές σου για να τους δώσεις το κλειδί. Από τη μία ένα ζεστό καλωσόρισμα ποτέ δεν έβλαψε κανέναν, από την άλλη όμως αν έρχονται στις τρεις τα χαράματα ή αν εσύ λείπεις εκτάκτως από την πόλη ή αν δε ζεις καν στην ίδια πόλη, η όλη υπόθεση είναι μπελάς. Μπορείς λοιπόν να εγκαταστήσεις μία ηλεκτρονική κλειδαριά και να στείλεις ένα επίσης ηλεκτρονικό κλειδί στους ενοικιαστές σου. Έτσι θα μπορούν να μπουν και να βγουν άνετα, χωρίς καν να έχουν το πραγματικό κλειδί στα χέρια τους.



- Βάλε έναν έξυπνο συναγερμό -


Για το τέλος μπορείς να βάλεις στο χώρο σου έναν έξυπνο συναγερμό, ο οποίος πέρα από την ασφάλεια, σου προσφέρει και πληροφορίες για την κατάσταση του σπιτιού. Μπορείς για παράδειγμα να δεις τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ποιότητα του αέρα, αν η πόρτα είναι κλειδωμένη, αν είναι κάποιος αυτή τη στιγμή στο σπίτι και άλλα πολλά.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι μπορείς να δημιουργήσεις αυτόματους κανόνες, με τους οποίους οι συσκευές στο σπίτι θα ανοίγουν και θα κλείνουν κάνοντας οικονομία. Αν για παράδειγμα κλείσει η εξώπορτα και ο αισθητήρας κίνησης δεν εντοπίσει κάποιον μέσα στο σπίτι για τα επόμενα πέντε λεπτά, σημαίνει ότι δεν είναι πλέον κανείς στο σπίτι. Ο συναγερμός λοιπόν μπορεί να δώσει εντολή σε όλες τις συσκευές να κλείσουν ή να χαμηλώσουν τη λειτουργία τους.



- Βρες έναν ειδικό για να σε βοηθήσει -


Αυτό που θέλουμε να πούμε στην ουσία, είναι ότι υπάρχουν ένα σωρό μικροί και φθηνοί αυτοματισμοί, οι οποίοι μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω στην καταχώρηση του σπιτιού στο AirBnB και να το κάνουν να ξεχωρίσει. Μέσα από τέτοιες πινελιές μπορείς να δώσεις μεγαλύτερη αξία στο ακίνητό σου, αυξάνοντας στην ουσία την τιμή μίσθωσης που είναι και το ζητούμενο.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες AirBnB όταν σκέφτονται την ανακαίνιση, το μυαλό τους πηγαίνει σε βαψίματα και άλλα τέτοια. Με την "έξυπνη" ανακαίνιση που προτείνουμε σε αυτό το άρθρο, μπορείς να δώσεις ουσιαστικές παροχές στον πελάτη και παράλληλα να κάνεις οικονομία. Αν τέλος δεν μπορείς να κατασταλάξεις στο τί πρέπει να αγοράσεις για το δικό σου μίσθωμα, υπάρχουν και ειδικοί που μπορούν να βοηθήσουν.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter