Xiaomi Metal Box Speaker review | Τα κάνει όλα και συμφέρει!


Ως μουσικόφιλος και ειδικότερα ως χεβιμεταλάς που θέλει να ακούει τις μουσικάρες του όπως πρέπει, η σχέση μου με τα ηχεία και τα ακουστικά είναι πάντα αγάπης και μίσους. Κακά τα ψέμματα τα smartphone δεν μπορούν με το μεγάφωνό τους να σου δώσουν την ακουστική εμπειρία που χρειάζεται για να απολαύσεις τα κομμάτια σου, ενώ δεν υπάρχουν επίσης και πολλές καλές φθηνές επιλογές εξωτερικών ηχείων. Έγινε λοιπόν η γνωστή "value for money" έρευνα και καταλήξαμε σε ένα παλιό αλλά καλό ηχείο της Xiaomi από το 2015!

Αρχικά να πω ότι έχω δοκιμάσει αρκετά φθηνά φορητά ηχεία, αλλά δεν έμεινα ποτέ ευχαριστημένος. Βέβαια με τα χρήματα που έχω ξοδέψει συνολικά για αυτά, θα μπορούσα να πάρω εξ' αρχής ένα βαρβάτο ηχείο γνωστής εταιρίας και να τελειώνω, αλλά αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις από πριν. Το συγκεκριμένο ηχείο λοιπόν είναι για το κόστος του ότι καλύτερο είχα ποτέ στην κατοχή μου και ξεχωρίζει για την ακουστική του φυσικά, τα χαρακτηριστικά αλλά και την κατασκευή.

Κατασκευή και design

Ξεκινώντας από το design, το συγκεκριμένο ηχείο δεν είναι ωραιότερο από αυτό που είδαμε παλιότερα, αλλά είναι πιο πρακτικό. Το γεγονός ότι είναι πλακέ, σημαίνει ότι μπορείς να το μεταφέρεις πιο εύκολα, ενώ έχεις επίσης τη δυνατότητα να το τοποθετήσεις κάθετα ή οριζόντια σε κάποια επιφάνεια. Είναι επίσης μακρύ και αυτό σημαίνει ότι τα δύο ηχεία που περιέχει είναι αρκετά μακριά μεταξύ τους για να προσφέρουν γεμάτο στερεοφωνικό ήχο.

Όσον αφορά την κατασκευή του δε θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αφού αποτελείται από ένα μονοκόμματο τμήμα αλουμινίου, το οποίο αγκαλιάζει όλα τα ηλεκτρονικά του μέρη. Αυτό σημαίνει ότι αντέχει στις πτώσεις, αν και παραμορφώνεται λίγο, αλλά δεν τρίζει όταν ανεβάζεις την ένταση, κάτι που συμβαίνει με τα πλαστικά μοντέλα.


Επιλογές σύνδεσης με άλλες συσκευές

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του σε σχέση με όλα τα φθηνά ηχεία του εμπορίου είναι οι πολλές επιλογές σύνδεσης που σου δίνει για να ακούς τις μουσικές σου. Πρώτα από όλα συνδέεται με το κινητό μέσω Bluetooth 4.0, προσφέροντας πραγματικά ασύρματη επικοινωνία. Το τοποθετείς εκεί που θέλεις, αν γουστάρεις το έχεις μόνιμα στην πρίζα για να μην τελειώνει η μπαταρία του και απλά το συνδέεις στο κινητό σου. Η σύνδεση γίνεται κρατώντας για λίγα δευτερόλεπτα το πλήκτρο με το εικονίδιο της μπαταρίας, το οποίο βάζει το ηχείο σε pair mode για να το βρεις μετά από τις ρυθμίσεις Bluetooth του smartphone σου.

Έχει επίσης την επιλογή σύνδεσης μέσω καλωδίου 3,5 χιλιοστών, για τις συσκευές που δεν έχουν Bluetooth. Το λεγόμενο "Aux" που βρίσκεται σε πολλά ηχοσυστήματα αυτοκινήτου, σου δίνει τη δυνατότητα να συνδέσεις οποιαδήποτε συσκευή έχει θύρα ακουστικών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το smartphone σου, το iPod ή κανένα παλιό MP3 player, οπότε και η ενσύρματη σύνδεση είναι δυνατή.

Τέλος το ηχείο της Xiaomi μπορεί να παίξει μουσική ακόμη και αν δεν έχεις συσκευή στα χέρια σου! Όχι δε συνδέεται στο ίντερνετ, ούτε έχει δέκτη ραδιοφώνου, αλλά διαθέτει θύρα για microSD κάρτα, στην οποία μπορείς να αποθηκεύσεις τη μουσική σου βιβλιοθήκη, χωρίς να εξαρτάσαι από το κινητό σου.


Η ακουστική του

Πάμε και στο κρίσιμο ερώτημα. Πώς ακούγεται η μουσική μας από το συγκεκριμένο ηχείο; Η απάντηση είναι "αναλόγως την ένταση", κάτι που ισχύει για όλα τα ηχεία, αλλά στο συγκεκριμένο η διαφορά είναι τεράστια στις διάφορες εντάσεις!

Το δικάναλο ηχείο του διαθέτει ξεχωριστό μπάσο που γεμίζει ικανοποιητικά τον ήχο, αλλά ακούγεται σωστά μόνο στο 50% της έντασης. Από εκεί και κάτω το μπάσο είναι περισσότερο από όσο πρέπει, χωρίς όμως να ενοχλεί, ενώ από τη μέση και πάνω τα πρίμα κυριαρχούν παραμορφώνοντας πολύ τον ήχο. Θα έλεγα ότι μέχρι το 80% η παραμόρφωση είναι ανεκτή, αλλά από εκεί και πάνω τα τραγούδια απλά δεν ακούγονται.

Η μέγιστη ένταση φτάνει τα 90db σύμφωνα με την εταιρία και είναι πραγματικά πολύ δυνατή, αν και άχρηστη, το θετικό όμως είναι ότι δε γρατζουνάει ακόμη και όταν το έχεις στο τέρμα, σε σχέση με άλλα πλαστικά ηχεία που τρίζουν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα υπόλοιπά χαρακτηριστικά του

Στα αξιοσημείωτά του θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μας δίνει τη δυνατότητα να απαντάμε σε κλήσεις, καθώς διαθέτει και μικρόφωνο, αλλά δεν είναι και η καλύτερη εμπειρία. Ο λόγος είναι επειδή πρέπει να μιλάμε αρκετά δυνατά για να μας ακούει ο συνομιλητής, ακόμη και αν το έχουμε μπροστά μας. Το θέμα όμως είναι ότι μπορείς να το κάνεις αν θέλεις.

Διαθέτει επίσης ένα πλήκτρο που σου λέει την υπολειπόμενη μπαταρία στα... κινέζικα, οπότε το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή BatON για να το ελέγχεις από το κινητό σου. Αν έχεις μάλιστα Xiaomi smartphone ούτε αυτό το χρειάζεσαι, αφού αυτά σου δείχνουν την αυτονομία των Bluetooth συσκευών αυτόματα.

Τέλος η μπαταρία των 1.500mAh φορτίζει σε λίγο περισσότερο από δύο ώρες μέσω της θύρας microUSB που βρίσκεται πάνω του, ενώ η διάρκειά της εξαρτάται από την ένταση της μουσικής και μπορεί να φτάσει έως και τις οκτώ ώρες λειτουργίας.


Το πόρισμα

Από όλη την γκάμα Bluetooth ηχείων της Xiaomi, τα οποία υποτίθεται ότι είναι τα καλύτερα μεταξύ των κινέζικων, το συγκεκριμένο είναι το πιο πλήρες σε λειτουργίες και συνδεσιμότητα, το πιο ποιοτικό κατασκευαστικά και ίσως το καλύτερο ακουστικά. Είναι όμως και το ακριβότερο από όλα αλλά η τιμή του δεν ξεπερνάει τα 27 ευρώ αυτή τη στιγμή, νομίζω λοιπόν ότι αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω.

Προσωπικά προτιμώ ένα Chromecast Audio με ένα σετ ηχείων υπολογιστή για την ψυχαγωγία μου στο σπίτι, αλλά έξω από αυτό η καλύτερή μου επιλογή είναι μέχρι στιγμής το συγκεκριμένο Bluetooth ηχείο της Xiaomi. Μην πετάτε λοιπόν τα λεφτά σας, όπως έκανα κάποτε εγώ, σε πλαστικές φτηνιάρικες λύσεις και κάντε κατευθείαν αυτή που θεωρώ ότι είναι η καλύτερη επιλογή από άποψη κόστους - απόδοσης.

Θα το βρείτε στα περισσότερα γνωστά e-shop, όπως επίσης και στο Gearbest.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter