Beelink GS1 TV-Box review | Ένα πολύ καλό Android TV-Box με πρόβλημα στην αναπαραγωγή 4K βίντεο


Ολόκληρο το 2017 ψάχναμε για νέο Android TV-Box. Αν και το Remix Mini ζει και βασιλεύει, ήρθε η ώρα να πάρει τη θέση του στη δεύτερη τηλεόραση και να κάνει χώρο για ένα νέο "τούμπανο", με λογική όμως τιμή. Καταλήξαμε στο Beelink GS1, το οποίο διαθέτει όλα τα βασικά στα 50 περίπου ευρώ και μας υπόσχεται μάλιστα αναπαραγωγή ακόμα και 6K βίντεο! Ήρθε λοιπόν η ώρα να δούμε τι ψάρια πιάνει και αν αξίζει να το έχετε υπ' όψιν, στο δικό του αναλυτικό review.

Το σκεπτικό είναι όπως πάντα γνωστό:

Θέλουμε μία συσκευή η οποία θα είναι η καλύτερη για τα λεφτά της. 

Θα χρησιμοποιηθεί ως gaming κονσόλα, κυρίως για MAME παιχνίδια, αλλά θέλουμε να έχει τη δυνατότητα να παίξει και βαρύτερους Android τίτλους. Η πρωτεύουσα χρήση της όμως θα είναι το streaming των αγαπημένων μας ταινιών, το YouTube και η προβολή βίντεο τα οποία έχουμε αποθηκεύσει τοπικά σε κάποιο δίσκο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παίζει άνετα 1080p και 4K βίντεο, μιας και οι τηλεοράσεις μας είναι πλέον αυτού του βεληνεκούς.


Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Allwinner H6
  • GPU: Mali T720 MP2
  • Μνήμη: 2GB RAM - 16GB αποθήκευση
  • Video Output: HDR10, 6K @ 30fps, 4K @ 60fps, 4K @ 30fps, 1080p @ 60fps
  • Συνδεσιμότητα: HDMI 2.0, Wi-Fi ac (Dual-Band), Bluetooth 4.1, 1Gbps LAN Ethernet, RJ45, SPDIF, MicroSD, 1x USB 2.0, 1x USB 3.0
  • Χειριστήριο: Διατίθεται
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 7.1 Nougat

Ξεκινώντας από τα νούμερα, φοράει τον πρωτοεμφανιζόμενο Allwinner H6 επεξεργαστή, ο οποίος μπορεί να παίξει μέχρι και 6K βίντεο στα 30fps! Αυτό από μόνο του είναι μία υπερβολή μιας και η τηλεόραση που έχουμε οι περισσότεροι στο σπίτι μας, είναι έως 4K ανάλυσης. Καλύτερα όμως να έχεις μία συσκευή που υπόσχεται περισσότερα, για να είσαι σίγουρος ότι θα κάνει σωστά αυτά που θέλεις. Διαθέτει δύο εκδόσεις με 2GB/16GB ή 3GB/32GB RAM και αποθηκευτικό χώρο αντίστοιχα κι εμείς προτιμήσαμε τη μικρή για να δούμε τι μπορεί να κάνει με λιγότερους πόρους.


Η συνδεσιμότητά του είναι πολύ καλή, καθώς διαθέτει μία USB 2.0 και μία USB 3.0 θύρα για τους δίσκους έως και 4TB, συνδέεται στο ίντερνετ με Dual-band Wi-Fi ac που είναι αυτή τη στιγμή το ταχύτερο, ενώ και σε φυσική σύνδεση υποστηρίζει Ethernet της τάξεως του 1Gbps. Τέλεια! Φοράει τέλος Android 7.1 Nougat και μάλλον δεν παίζει αν αναβαθμιστεί ποτέ, αλλά τουλάχιστον είναι η τελευταία έκδοση, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη TV-Box με Android 8.0 Oreo.

Στα... χαρτιά λοιπόν είναι μία εξαιρετική συσκευή για τα χρήματά της, αλλά έχουμε δει στο παρελθόν πολλά "τζούφια" TV-Box, έχει λοιπόν μεγάλη αξία η άποψη ενός από εμάς που το έχει στα χέρια του, για να δούμε αν αξίζει ή όχι να το αγοράσουμε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

6K βίντεο; Δυσκολεύεται ακόμη και στο 4K!

Ξεκινήσαμε τις δοκιμές για να δούμε αν τελικά μπορεί να παίξει 6K, 4K και 1080p βίντεο. Το πρώτο το ξεχνάμε γιατί πολύ απλά η θύρα HDMI είναι έκδοσης 2.0, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εξάγει προς την τηλεόρασή μας, εικόνα ανάλυσης έως και 4K. Αυτό μπορούμε να το εξακριβώσουμε εύκολα πηγαίνοντας στη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Προβολή > HDMI Output", όπου θα δούμε πως δεν υπάρχει πουθενά επιλογή για 6K. Παρ' όλα αυτά μπορείς να κατεβάσεις και να αναπαραγάγεις βίντεο 6K, απλά αυτό που θα βλέπεις στην τηλεόρασή σου θα είναι 4K ή τέλος πάντων η υψηλότερη δυνατή ανάλυση που υποστηρίζει η τηλεόραση, κάτω από αυτό.

Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, κατεβάσαμε την ίδια ταινία σε διαφορετικές αναλύσεις, για να δούμε ποια είναι αυτή που παίζει καλύτερα στη συγκεκριμένη συσκευή. Δοκιμάσαμε σε 4K @ 60fps, σε 4K @ 30fps και σε 1080p @ 60 fps. Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο σκοπός των δοκιμών είναι να δούμε κυρίως τι ΔΕΝ μπορεί να κάνει η κάθε συσκευή και όχι τι μπορεί. Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν την ταινία Big Buck Bunny με την πιο κοινή κωδικοποίηση που υπάρχει σήμερα (H.264), στην πιο απλή μορφή που μπορείς να βρεις (MP4) και χρησιμοποιήσαμε έναν από τους γνωστότερους player στο Android (MX Player).


Το αποτέλεσμα της σύγκρισης είναι ότι ούτε 4K μπορεί να παίξει στην εντέλεια, καθώς στη μοναδική περίπτωση που η ταινία δεν έχανε frame, ήταν στα 1080p @ 60fps. Αυτό μας έκανε τρομερή εντύπωση και έτσι δοκιμάσαμε ξανά με τον προεγκατεστημένο player αλλά και με το VLC, έχοντας το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Θα δείτε σε διάφορα review της ίδιας συσκευής ότι δεν υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα, οπότε το μόνο που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι:

  1. το δείγμα που έχουμε στα χέρια μας είναι ελαττωματικό,
  2. ανακαλύψαμε ένα πρόβλημα που κανένας άλλος δεν εντόπισε.

Θα θέλαμε πάντως αν το έχετε ήδη αποκτήσει, να δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη ταινία και να μας πείτε τα αποτελέσματα που βρήκατε.

Σημείωση:
Ετοιμάσαμε και ένα βίντεο για να σας δείξουμε τη διαφορά, αλλά η λήψη με την κάμερα έγινε σε 4K @ 30 fps οπότε δε φαίνεται στην ουσία αυτό που θέλουμε να δείξουμε.


Παίζει Cosmote TV GO με λίγο πείραγμα

Πάμε τώρα στο streaming στο οποίο αν έχεις μια καλή σύνδεση στο ίντερνετ και βάλεις να δεις 1080p ταινίες, θα μείνεις απολύτως ευχαριστημένος. Δοκιμάσαμε βίντεο μέσω του Kodi, του Stremio, κάποια βίντεο που φιλοξενούνται σε ιστοσελίδες μέσω του Chrome και δεν κολλάει πουθενά. Είτε χρησιμοποιήσεις τη σύνδεση Ethernet, είτε το Wi-Fi, δεν έχει προβλήματα, δε ζεσταίνεται και γενικά η λειτουργία του είναι πέρα για πέρα ομαλή.

Δοκιμάσαμε επίσης και το Cosmote TV GO, για το οποίο πολύς κόσμος ψήνεται να αγοράσει ένα τέτοιους είδους κουτί και αν και στην αρχή δεν έπαιζε, γιατί η συσκευή είναι rooted, η διαδικασία απο-root-οποίησης ήταν σχετικά απλή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κατεβάσεις το Magisk Manager, να κάνεις ξανά root μέσω αυτού, να αφαιρέσεις στη συνέχεια με έναν file manager όλα τα αρχεία "su" που βρίσκονται στο σύστημα και στη συνέχεια να κάνεις unroot μέσω του Magisk και πάλι. Η διαδικασία βρίσκεται εδώ με περισσότερες λεπτομέρειες.


Ένα πράγμα στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι ότι η συσκευή έρχεται με root και είναι κάτι που είχαμε δει και στο Mecool BB2 Pro. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια εφαρμογή που θα μοιράζει τα δικαιώματα, όπως το Magisk Manager ή το SuperSU, με αποτέλεσμα να μπορούν όλες οι εφαρμογές να κάνουν ότι γουστάρουν. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μία κακόβουλη εφαρμογή μπορεί να μπει στο σύστημά μας απομακρυσμένα και να εγκαταστήσει άλλες εφαρμογές, να διαγράψει δεδομένα ή ακόμη χειρότερα να κλέψει τα δικά μας!

Γνωρίζουμε επίσης ότι η Beelink δεν πουλάει rooted τη συγκεκριμένη συσκευή και το καταλάβαμε όταν εμφανίστηκε η πρώτη αναβάθμιση και το κουτί δεν μπορούσε να την κάνει. Αφού αφαιρέσαμε τα αρχεία "su" από το σύστημα, οι αναβαθμίσεις οι οποίες ήταν πέντε τον αριθμό, εγκαταστάθηκαν κανονικά, αλλά άφησαν το επίπεδο ασφαλείας του Android στο μακρινό Νοέμβριο του 2016.

Πολύ καλό για mini παιχνιδομηχανή

Η έτερη λειτουργία για την οποία το αγοράσαμε είναι για να παίζουμε παιχνίδια και κυρίως τα MAME που εμείς οι τριαντάρηδες αγαπήσαμε με πάθος. Κατεβάσαμε λοιπόν ένα σωρό παιχνίδια και μερικούς emulator και δημιουργήσαμε μία ωραιότατη retro κονσόλα, όπου ευτυχώς δε ρίχνεις πενηντάρικο κάθε φορά που χάνεις ζωή.


Σημασία όμως έχει τι παραπάνω μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο κουτί στον τομέα των παιχνιδιών και η αλήθεια είναι ότι μας φόβισε λιγάκι το γεγονός ότι η GPU είναι μόνο διπύρηνη. Το ρίξαμε στα βαθιά λοιπόν και κατεβάσαμε ένα από τα βαρύτερα παιχνίδια σήμερα, το Lineage 2: Revolution, το οποίο έτρεξε αξιοπρεπέστατα. Συνδυάστε το και με ένα φθηνό gamepad όπως το 8bitdo Zero και θα περάσετε πολλές ευχάριστες ώρες παιχνιδιού μαζί του.


Το πόρισμα

Αφού είδαμε τι είναι και τι δεν είναι το Beelink GS1 προσωπικά οφείλω να πω ότι δε μετάνιωσα καθόλου την αγορά του και ότι μου καλύπτει όλες τις ανάγκες. Έχω μία τηλεόραση στα 1080p και τα καταφέρνει εξαιρετικά στην αναπαραγωγή βίντεο αυτής της ανάλυσης, ήθελα επίσης μία κονσόλα retro παιχνιδιών και με εξυπηρετεί τέλεια και σε αυτό, ενώ η απόδοσή του είναι πάντα σταθερή όταν κάνω streaming ή όταν κατεβάζω αρχεία.

Είναι το πέμπτο TV-Box που έχω αγοράσει τα τελευταία χρόνια και μπορώ να πω ότι μέχρι στιγμής είναι το καλύτερο από όλες τις απόψεις. Το μόνο που δε μου άρεσε είναι το χειριστήριό του, αλλά ευτυχώς έχω καβάντζα το Rii Mini i25, το οποίο ταιριάζει σε όλες μου τις συσκευές που έχουν οθόνη και θύρα USB.

Αν σας άρεσε και ψάχνετε κάτι παρόμοιο, θα το βρείτε στο Gearbest με 58 ευρώ.

Δείτε επίσης:


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter