Raspberry Pi | Φτιάχνουμε το δικό μας media center με τη βοήθεια του Kodi (LibreELEC, OSMC)


Τα project που έχουμε δει μέχρι στιγμής στο Raspberry Pi, μετατρέπουν τη συσκευή μας κυρίως σε server, ο οποίος αναλαμβάνει να μας "σερβίρει" μία υπηρεσία ή μία συσκευή, στις υπόλοιπες συσκευές του σπιτιού μας. Αν και όλα αυτά είναι σούπερ χρήσιμα, για τους περισσότερους από εμάς δεν είναι απαραίτητα, οπότε σήμερα θα δούμε ένα project που το χρειάζονται όλοι! Θα μετατρέψουμε το Raspberry Pi μας σε media center, για να βλέπουμε τις ταινίες και να ακούμε τη μουσική μας, με τη βοήθεια του Kodi.

Για την εγκατάσταση του Kodi στο Raspberry Pi, θα χρησιμοποιήσουμε δύο λειτουργικά συστήματα που είναι φτιαγμένα ειδικά για αυτή την περίσταση. Το LibreELEC και το OSMC είναι δύο minimal λειτουργικά συστήματα, τα οποία τρέχουν αποκλειστικά το Kodi και τίποτε άλλο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί όλοι οι πόροι της συσκευής (επεξεργαστής, μνήμη RAM κλπ.) θέλουμε να είναι διαθέσιμοι στο Kodi, που είναι και το πρόγραμμα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Για παράδειγμα σε ένα τετραπύρηνο (2+2 πυρήνες) Android TV-Box, τουλάχιστον οι δύο πυρήνες είναι συνεχώς απασχολημένοι από το Android, ενώ και ένα μέρος της RAM (συνήθως 300MB - 500MB) καταλαμβάνεται από το λειτουργικό σύστημα. Όταν λοιπόν ανοίγουμε το Kodi σε αυτό το TV-Box, η εφαρμογή μας καταλαμβάνει τους υπολειπόμενους πόρους για να λειτουργήσει και όχι όλους.

Κάτι τέτοιο σε μία συσκευή με περιορισμένα χαρακτηριστικά σαν το Raspberry Pi, είναι σχεδόν απαγορευτικό, οπότε το LibreELEC και το OSMC είναι στην ουσία μονόδρομος. Εννοείται ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε το Kodi και στο Raspbian, μέσω της desktop εφαρμογής του, αλλά δε θα έχουμε μια καλή εμπειρία χρήσης μαζί του.

Η εγκατάσταση του LibreELEC και του OSMC είναι στην ουσία ένα φλασάρισμα στην microSD. Από εκεί και μετά, κάθε φορά που θα ανοίγουμε το Pi, το Kodi θα boot-άρει αυτόματα.

Διαφήμιση

Η εγκατάσταση του LibreELEC στο Raspberry Pi


Για να εγκαταστήσουμε το LibreELEC στο Raspberry Pi, πρέπει πρώτα να βάλουμε στον υπολογιστή μας τη microSD που θα χρησιμοποιήσουμε και να κατεβάσουμε το LibreELEC USB-SD Creator.

  1. Ανοίγουμε το πρόγραμμα που κατεβάσαμε και στο πεδίο "Select version" επιλέγουμε "Raspberry Pi 2 and 3" (αν έχουμε ένα από τα δύο στην κατοχή μας) και δίπλα το αρχείο που θα κατεβάσουμε για να κάνουμε την εγκατάσταση.
  2. Πατάμε το πλήκτρο "Download" και επιλέγουμε την τοποθεσία που θέλουμε να το αποθηκεύσουμε.
  3. Πατάμε "Select File" και επιλέγουμε το αρχείο που μόλις κατεβάσαμε.
  4. Στο πεδίο "Select you USB stick or SD card" επιλέγουμε τη microSD κάρτα που έχουμε βάλει στον υπολογιστή μας.
  5. Πατάμε "Write" και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
  6. Μόλις τελειώσει η διαδικασία, πατάμε "Close".


Αφού τελειώσει το φλασάρισμα, βάζουμε τη microSD στο Raspberry Pi και ακολουθούμε τον πολύ απλό οδηγό εγκατάστασης του LibreELEC. Η πρώτη εκκίνηση θα αργήσει λιγάκι, αλλά όλες τις επόμενες φορές θα ανοίγει γρηγορότερα.


Διαφήμιση

Η εγκατάσταση του OSMC στο Raspberry Pi


Πάμε τώρα στο OSMC το οποίο έχει την ίδια λογική, αλλά είναι αισθητικά πιο όμορφο. Το OSMC χρησιμοποιεί επίσης και ένα ελαφρύτερο skin, οπότε όσοι τα δοκιμάσουν και τα δύο, θα δουν ότι είναι ελαφρώς πιο γρήγορο. Βάζουμε λοιπόν τη microSD κάρτα μας στον υπολογιστή και κατεβάζουμε το OSMC installer.

  1. Ανοίγουμε στον υπολογιστή μας το OSMC installer και επιλέγουμε τη γλώσσα και την έκδοση του Raspberry Pi που έχουμε στην κατοχή μας.
  2. Διαλέγουμε την έκδοση του OSMC που θέλουμε, καθώς και τη συσκευή στην οποία θέλουμε να εγκατασταθεί (SD card).
  3. Επιλέγουμε αν η συσκευή μας συνδέεται στο δίκτυο μέσω Ethernet ή μέσω Wi-Fi. Αν ισχύει το δεύτερο, δίνουμε το SSID και τον κωδικό του δικτύου μας.
  4. Τέλος επιλέγουμε την τοποθεσία της microSD κάρτας και συμφωνούμε στην άδεια χρήσης της εφαρμογής για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.


Μετά το πέρας της διαδικασίας μπορούμε να πάρουμε την κάρτα μας από τον υπολογιστή και να τη βάλουμε στο Raspberry Pi για να δούμε πλέον το μενού του OSMC. Στον οδηγό εγκατάστασης το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να επιλέξουμε το skin του OSMC και όχι το κλασικό του Kodi, το οποίο είναι βαρύτερο.


Χρειάζεται ρύθμιση και το Kodi


Μπορεί να τελειώσαμε με την εγκατάσταση του Kodi στο Raspberry Pi, αλλά για να προσθέσουμε περιεχόμενο όπως ταινίες, σειρές, φωτογραφίες και μουσική, είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία. Από τη μία μπορούμε να του βάλουμε έναν σκληρό δίσκο με περιεχόμενο μέσω USB ή ασύρματα (NAS) και από την άλλη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα add-on του, για να stream-άρουμε αυτό που θέλουμε στη συσκευή μας.

Δεν υπάρχει όμως σταθερά ένα add-on που να δουλεύει σωστά, οπότε θα πρέπει να κάνουμε μια έρευνα για να βρούμε τα καλύτερα αυτή την εποχή. Μπορείτε να ξεκινήσετε την έρευνά σας από το Cerebrux.net, το οποίο διαθέτει μια μεγάλη γκάμα άρθρων για το Kodi στην Ελλάδα.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter