Το απόλυτο tip για καλές νυχτερινές φωτογραφίες με οποιοδήποτε Android smartphone


Οι κάμερες των smartphone έφτασαν φέτος σε νέα υψηλά επίπεδα, με αποκορύφωμα το Huawei Mate 20 Pro και το Google Pixel 3, τα οποία βγάζουν πραγματικά εκπληκτικές φωτογραφίες, ιδίως το βράδυ. Οι δύο αυτές συσκευές όμως κοστίζουν κοντά στα χίλια ευρώ κι έτσι μας γεννήθηκε το ερώτημα:

Χρειάζεται να ξοδέψεις τόσα χρήματα για να βγάζεις καλές νυχτερινές φωτογραφίες με το κινητό σου;



Η απάντηση είναι όχι φυσικά και το μόνο που πρέπει να έχουμε είναι μία συσκευή με απλά προσεγμένη κάμερα. Πήραμε λοιπόν το Xiaomi Mi A2, ένα σχετικά φθηνό τηλέφωνο κοντά στα 200 ευρώ, το οποίο διαθέτει την προσεγμένη κάμερα που ψάχνουμε. Ρίξαμε επίσης μια ματιά και σε ένα παλιότερο άρθρο που είχαμε γράψει σχετικά με το Διάφραγμα (Aperture), το ISO και την Ταχύτητα Κλείστρου (Shutter Speed) και είπαμε να δοκιμάσουμε στην πράξη τις ρυθμίσεις για να βρούμε τις σωστές για νυχτερινές φωτογραφίες.


Διαφήμιση


Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη φωτεινότητα της φωτογραφίας



Πριν ξεκινήσουμε ας πούμε πρώτα δυο λόγια για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη φωτεινότητα της φωτογραφίας. Πρώτα έχουμε το διάφραγμα του αισθητήρα της συσκευής, το οποίο αποφασίζει ο κατασκευαστής και δεν μπορούμε να αλλάξουμε μέσω κάποιας ρύθμισης. Ο κανόνας λέει γενικά ότι όσο μεγαλύτερο είναι το διάφραγμα, τόσο περισσότερο φως μπορεί να περάσει στον αισθητήρα, οπότε και οι φωτογραφίες μας βγαίνουν φωτεινότερες. Το μέγεθος του διαφράγματος μπορούμε να το βρούμε στη συσκευή μας με τη μορφή "f/x.x" και όσο πιο κοντά πλησιάζει στον αριθμό "1", τόσο μεγαλύτερο είναι. Για παράδειγμα ο αισθητήρας με f/1.5 είναι καλύτερος από αυτόν με f/2.0.


Ο δεύτερος παράγοντας είναι το ISO το οποίο όσο υψηλότερο είναι, τόσο περισσότερο φωτεινή είναι η φωτογραφία μας. Το κακό με το υψηλό ISO όμως, είναι ότι "καίει" τη φωτογραφία και έτσι εμφανίζεται ο λεγόμενος "οπτικός θόρυβος", που είναι στην ουσία αυτοί μικροί "κόκκοι άμμου" που φαίνονται σε ορισμένα μέρη της φωτογραφίας.


Ο τρίτος και τελευταίος παράγοντας είναι η ταχύτητα κλείστρου ή αλλιώς shutter speed. Η ταχύτητα κλείστρου είναι ο χρόνος ο οποίος μεσολαβεί από τη στιγμή που θα πατήσουμε το κουμπί, έως τη στιγμή που θα κλείσει το κλείστρο. Όσο περισσότερος είναι αυτός ο χρόνος, τόσο περισσότερο φως μπαίνει στον αισθητήρα μας,άρα η φωτογραφία μας είναι φωτεινότερη. Το μειονέκτημα όμως είναι ότι δεν μπορούμε να φωτογραφίσουμε κινούμενα θέματα γιατί θα παραμορφωθούν, ενώ η κάμερά μας θα πρέπει να είναι σε σταθερό σημείο, αλλιώς θα βγει κουνημένη.


Διαφήμιση

Το απόλυτο tip για νυχτερινές φωτογραφίες


Πώς μπορούμε λοιπόν να βγάλουμε πολύ καλές νυχτερινές φωτογραφίες με όλα τα smartphone; Βρίσκοντας απλά τον καλύτερο συνδυασμό όλων των παραπάνω!

Πρώτα από όλα στήνουμε το κινητό μας σε ένα τρίποδο και πηγαίνουμε στις χειροκίνητες ρυθμίσεις της κάμερας. Στη συνέχεια ρυθμίζουμε το ISO σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο, για να αποφύγουμε τον οπτικό θόρυβο. Καλό θα είναι το ISO να μην ξεπερνάει το 400, αλλά σε πολύ σκοτεινά μέρη μπορούμε να το ανεβάσουμε κι άλλο. Δοκιμάζουμε τώρα να βγάλουμε μία σειρά φωτογραφιών με διαφορετική ταχύτητα κλείστρου. Στο δικό μας πείραμα βγάλαμε με το shutter speed από το 1/2 έως τα 16 δευτερόλεπτα και το ISO το ρυθμίσαμε στο 200, με τα αποτελέσματα να είναι τα ακόλουθα.



Το συμπέρασμα λοιπόν από τις φωτογραφίες μας είναι ότι αν αφήσουμε το ISO στο 200, η καλύτερη φωτογραφία μας όσον αφορά το φωτισμό βγαίνει στα 16 δευτερόλεπτα shutter speed. Χρησιμοποιώντας λοιπόν αυτό το συνδυασμό, μπορούμε πλέον να βγάλουμε καλές νυχτερινές φωτογραφίες, εκείνη τη στιγμή.


Προσοχή! Οι ρυθμίσεις δεν είναι πάντα ίδιες!


Οι ρυθμίσεις που επιλέξαμε στο πείραμά μας δεν είναι ίδιες σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς ο φωτισμός του περιβάλλοντος μπορεί να διαφέρει. Κρατώντας όμως το ISO σε σταθερά χαμηλό επίπεδο και "παίζοντας" λιγάκι με το shutter speed, μπορούμε να βρούμε τη σωστή ρύθμιση για κάθε περίπτωση.

Η καλή νυχτερινή φωτογραφία λοιπόν θέλει δουλειά και αν ρωτήσετε έναν επαγγελματία που φωτογραφίζει τοπία, θα σας πει το ίδιο πράγμα. Πρέπει να στηθούμε για αρκετή ώρα, να πειραματιστούμε για να βρούμε τις σωστές ρυθμίσεις και να βγάλουμε αρκετές φορές την ίδια φωτογραφία, για να κρατήσουμε τελικά την καλύτερη.

Το μόνο που μένει τώρα είναι να μάθουμε να καδράρουμε σωστά το θέμα μας, αλλά και σε αυτό τον τομέα, σας έχουμε καλυμμένους!

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες