Δοκιμάσαμε το Treble και είναι μια πραγματική επανάσταση στις αναβαθμίσεις και τις custom ROM!


Έξι μήνες μετά την πρώτη μας επαφή με το Project Treble στο Android, ήρθε η ώρα επιτέλους να το δοκιμάσουμε. Περιμέναμε πώς και πώς να έρθει η... ανεπίσημη υποστήριξη για το Xiaomi Mi Mix που έχουμε στα χέρια μας αυτό τον καιρό, για να δούμε με τα δικά μας μάτια ποια είναι τα οφέλη του Treble στο Android και πώς μπορεί να μας εξυπηρετήσει στην πράξη. Το αποτέλεσμα είναι απλά τρομερό, καθώς με τη βοήθειά του μπορούμε να έχουμε πάντα την τελευταία έκδοση στη συσκευή μας, αλλά και την άμεση υποστήριξη πολλών γνωστών custom ROM!

Κακά τα ψέμματα το μεγάλο πρόβλημα του Android είναι οι αναβαθμίσεις. Ελάχιστες εταιρίες δίνουν σημασία σε αυτές και αρκετές συσκευές δε δέχονται update ακόμη και ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία τους. Για να μη μιλήσουμε για τις κινέζικες στις οποίες τα πράγματα είναι τραγικά. Η λύση μέχρι σήμερα ήταν οι custom ROM, αλλά έπρεπε είτε να αγοράσεις μία συσκευή που θα την υποστηρίξουν οι διάφοροι προγραμματιστές ή να ψάξεις πολύ για να βρεις μία για το smartphone σου, αν τελικά τα καταφέρεις.

Με το Treble όλα αλλάζουν πλέον και αυτό που κερδίζουμε κυρίως, είναι ότι μπορούμε να επιλέξουμε όποια συσκευή θέλουμε, χωρίς να μας ενδιαφέρουν οι αναβαθμίσεις! Ο λόγος είναι γιατί έχουμε πάντα στη διάθεσή μας την τελευταία έκδοση του stock Android, ενώ υπάρχει και υποστήριξη από όλες τις γνωστές ROM για (θεωρητικά) όλες μα όλες τις συσκευές!

Διαφήμιση

Η δοκιμή στο Mi Mix

Το δοκιμάσαμε λοιπόν στο Mi Mix, μία συσκευή που κυκλοφορεί με τη MIUI ROM της Xiaomi και ακολουθεί το δικό της μονοπάτι αναβαθμίσεων. Το συγκεκριμένο smartphone δεν υποστηρίζει κανονικά το Treble, αλλά βρήκαμε έναν οδηγό στο XDA, για να το σετάρουμε. Αυτό είναι κάτι που δε θα χρειαστεί να κάνουμε στο μέλλον, καθώς η Google απαιτεί από την έκδοση 8.1 Oreo του Android από τους κατασκευαστές, να μας προσφέρουν μόνο συσκευές που υποστηρίζουν το Treble.

Στη συνέχεια κατεβάσαμε τις διαθέσιμες GSI ROM και ξεκινήσαμε το φλασάρισμα σύμφωνα με τον οδηγό που γράψαμε παλιότερα. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που ζητάει ο μέσος χρήστης, που θέλει να έχει την τελευταία έκδοση του Android. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στον αρχάριο να μπει στον κόσμο των custom ROM με ευκολία, ενώ τέλος και ο hardcore φαν του Android που συνηθίζει να αλλάζει τις ROM σαν τα πουκάμισα, μπορεί πλέον να το κάνει με ασφάλεια.

Χρησιμοποιήσαμε την επίσημη έκδοση του Android, όπως μας την προσφέρει o phhusson στο XDA, την οποία αναβαθμίζει κάθε μήνα προσθέτοντας το νέο επίπεδο ασφαλείας. Είμαστε σχεδόν στις 90 ημέρες χρήσης αυτή τη στιγμή και δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Σε αντίθεση με τις παλιές (πλέον) ROM που στη μία δε δούλευε η κάμερα, στην άλλη κολλούσε το Bluetooth ή σε κάποια άλλη είχες πολύ μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, εδώ είναι όλα τέλεια! Σου φαίνεται λες και το Mix φτιάχτηκε για αυτή τη ROM ή λες και η Google φτιάχνει τη ROM της για το Mix και όχι για το Pixel 2!


Τα οφέλη του Treble

Το μόνο χαρακτηριστικό που δε λειτουργεί στη συσκευή είναι οι OTA αναβαθμίσεις, κάτι που σε αναγκάζει να φλασάρεις μία φορά το μήνα τη νέα έκδοση χειροκίνητα. Αυτό είναι βέβαια φυσιολογικό και καθόλου ενοχλητικό, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να την κατεβάσεις, να μπεις σε recovery mode και να τη φλασάρεις. Το θέμα όμως είναι τι κερδίζεις έχοντας αυτό το μικρό μειονέκτημα:

1. Μηνιαίες αναβαθμίσεις

Μπορείς πλέον να έχεις την τελευταία έκδοση του Android αμέσως μόλις είναι διαθέσιμη στη σελίδα του AOSP. Τις τελευταίες 90 μέρες αυτό είναι που απολαμβάνουμε στο Mi Mix, το οποίο κανονικά δε θα έτρεχε ακόμη Android 8.1 Oreo. Δε χρειάζεται πλέον να περιμένουμε καμία εταιρία για αναβαθμίσεις, αρκεί να μπορούμε να συμβιβαστούμε με το stock Android.

2. Απόλυτη ασφάλεια

Μπορείς να έχεις τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στη συσκευή σου. Εγκαθιστώντας κάθε μήνα τη νέα έκδοση, έχεις αυτομάτως και το τελευταίο επίπεδο ασφαλείας του Android. Μπορεί να μη μας απασχολεί στην καθημερινότητα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό με τα νέα χαρακτηριστικά που μας φέρνει η κάθε έκδοση.

3. Μπορείς να αγοράσεις όποια συσκευή θέλεις

Με το Treble μπορείς πλέον να αγοράσεις το hardware που θέλεις, χωρίς να σε απασχολεί το software. Δε χρειάζεται δηλαδή να πάρεις το Pixel 2 ή κάποια Android One συσκευή για να απολαμβάνεις το Android στα καλύτερά του. Μπορείς να πάρεις ένα πάμφθηνο κινέζικο και απλά να του εγκαταστήσεις την έκδοση της Google.

4. Έχεις επιλογές σε custom ROM

Όσον αφορά τα κινέζικα, πολλά από αυτά δε διαθέτουν σοβαρές custom ROM ή έρχονται με προεγκατεστημένο malware στο σύστημά τους. Υπάρχουν επίσης και πολλές συσκευές γνωστών εταιριών οι οποίες απλά δεν αναβαθμίζονται ποτέ. Πλέον μπορείς να απαλλαγείς από αυτά τα προβλήματα, εγκαθιστώντας όχι απαραίτητα το stock Android, αλλά οποιαδήποτε γνωστή ROM υπάρχει εκεί έξω. Τέλος τα port, τέλος και τα προβλήματα.

5. Θα δοκιμάσεις πρώτος το Android 9.0!

Το τελευταίο και αυτό που εξιτάρει τους περισσότερους φαν του Android είναι η άμεση εγκατάσταση της κάθε νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος. Από τον Αύγουστο θα δούμε αν αυτό μπορεί να γίνει σε όλες τις συσκευές, καθώς άσχετα με το Treble, οι παλιότεροι επεξεργαστές μπορεί να μην είναι συμβατοί με αυτό.


Η χαρά του Android φαν

Τώρα πλέον που το δοκιμάσαμε μπορούμε άνετα να πούμε ότι με τη βοήθεια του Treble, όχι μόνο θα βελτιωθεί η ταχύτητα αναβαθμίσεων στο Android, αλλά θα δούμε και νέες custom ROM. Με την ανάπτυξη που έχει έρθει στο hardware, από την οποία βλέπουμε πλέον πολύ δυνατές συσκευές ακόμη και κάτω από τα 200 ευρώ, το μόνο που μένει για να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής των συσκευών μας είναι το ενημερωμένο firmware και αυτό μπορεί να μας το προσφέρει το Treble.

Εκεί δηλαδή που οι εταιρίες προσπαθούν να μας πείσουν να αλλάζουμε τη συσκευή μας κάθε χρόνο, χρησιμοποιώντας εντέχνως και την έλλειψη αναβαθμίσεων, τώρα μπορούμε να πάρουμε αυτή που εμείς θέλουμε, φθηνή ή ακριβή και να λύσουμε μόνοι μας το πρόβλημα των ενημερώσεων.

Κατεβάστε λοιπόν το Treble Check, δείτε αν η συσκευή σας είναι συμβατή και δοκιμάστε το. Αξίζει τον κόπο σίγουρα.

Δείτε επίσης:


Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter