Η σωστή ναυαρχίδα | Τι πρέπει να περιλαμβάνει μια Android ναυαρχίδα το 2018 για να αξίζει τα λεφτά της;
Μπορεί τα μεσαία smartphone να μονοπωλούν πλέον το ενδιαφέρον μας, καθώς μας προσφέρουν πολύ καλά χαρακτηριστικά σε χαμηλές τιμές, υπάρχουν όμως και αυτοί που δε συμβιβάζονται με τίποτε άλλο πέραν της ναυαρχίδας. Είναι κάποιες λεπτομέρειες που πραγματικά κάνουν τη διαφορά και αν η ναυαρχίδα που θα επιλέξεις δεν τις έχει, τότε τα έξτρα χρήματα που θα δώσεις δε θα πιάσουν τόπο.
Παρακάτω θα δείτε μία λίστα με όσα πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει η ναυαρχίδα του 2018 και δε μιλάμε φυσικά για τα βασικά χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα τον επεξεργαστή. Αυτός θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να είναι ο νεότερος και ο καλύτερος και συγκεκριμένα ο Snapdragon 845 για το 2018.
Διαφήμιση
Αδιάβροχη κατασκευή
Μετά το πέσιμο ο δεύτερος συνηθέστερος λόγος για να χαλάσει το smartphone είναι το υγρό στοιχείο (και όχι το
Από πέρυσι οι κατασκευαστές άρχισαν να μας προσφέρουν μαζικά αδιάβροχες κατασκευές. Μερικοί από αυτούς συνεχίζουν να αγνοούν αυτό το στοιχείο, ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να μας "κοροϊδέψουν" προσφέροντάς μας μικρότερο βαθμό προστασίας. Αυτό λοιπόν που πρέπει να έχει μία ναυαρχίδα που σέβεται τον εαυτό της είναι προστασία IP68 και αυτό σημαίνει ότι η συσκευή διαθέτει απόλυτη προστασία στη σκόνη, ενώ μπορείς να τη βυθίσεις για έως και 1,5 μέτρο κάτω από το νερό για 30 λεπτά.
Υψηλής ποιότητας οθόνη
Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι σίγουρα η οθόνη. Δε νοείται να έχεις ακριβοπληρώσει το smartphone σου και να έχεις ξεβαμμένα χρώματα ή μέτρια φωτεινότητα. Επίσης πολλά smartphone συνεχίζουν να έχουν δυσδιάκριτες οθόνες κάτω από το φως του ήλιου, ενώ υπάρχει και το VR, το οποίο όσοι χρησιμοποιούν δεν μπορούν να απολαύσουν σε μικρότερη από 1440p ανάλυση.
Δύο είναι τα πάνελ που κυκλοφορούν ευρέως στις κινητές συσκευές, τα IPS και τα OLED, με τα δεύτερα να είναι τα απαιτούμενα για τη ναυαρχίδα μας. Σύμφωνα με το DisplayMate, τη σελίδα που ειδικεύεται σε αυτό τον τομέα, το Samsung Galaxy Note 8 με το Super AMOLED πάνελ του, είναι το κορυφαίο μέχρι στιγμής από άποψη χρωμάτων, κοντράστ και μέγιστης φωτεινότητας. Μπορούμε λοιπόν με ασφάλεια να πούμε ότι επιλέγοντας ένα smartphone με OLED οθόνη, θα μας δώσει το κάτι παραπάνω. Όσον αφορά την ανάλυση όμως, οι ναυαρχίδες που μας προσφέρουν κάτι παραπάνω από 1080p είναι μετρημένες στα δάχτυλα και συνήθως πολύ ακριβές, οπότε καλό θα είναι να τις αποφύγουμε αν δε χρησιμοποιούμε καθημερινά VR εφαρμογές.
Καλή κάμερα σε όλες τις συνθήκες
Βλέποντας την κάμερα που μας προσφέρει το Xiaomi Redmi Note 5, ένα smartphone των 200 ευρώ, δεν μπορούμε πλέον να συμβιβαστούμε με μετριότητες σε αυτό τον τομέα. Όταν δίνεις πάνω από 600 ευρώ για ένα τηλέφωνο πρέπει και σε αυτό τον τομέα όλα να είναι τέλεια. Τι σημαίνει όμως "τέλεια"; Σημαίνει πως η κάμερά του θα πρέπει να βγάζει πολύ καλές φωτογραφίες σε όλες τις συνθήκες φωτισμού. Σημαίνει ότι στο φως της μέρας πρέπει να αγγίζουν την τελειότητα, ενώ τη νύχτα δεν πρέπει να βλέπουμε παραμορφώσεις στα χρώματα, το φωτισμό και οπτικό θόρυβο.
Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε δύο αισθητήρες. Ο ένας θα πρέπει να έχει μεγάλο διάφραγμα της τάξεως του f/1.5 με f/1.7, για να επιτρέπει την είσοδο περισσότερου φωτός που με απλά λόγια σημαίνει καλύτερα φωτογραφικά αποτελέσματα ακόμη και τη νύχτα. Ο δεύτερος θα πρέπει να είναι τηλεσκοπικός και σε ιδανική περίπτωση με πολλά megapixel, για να προσθέτει τις απαραίτητες λεπτομέρειες κυρίως στα τοπία.
Επειδή όμως η κάμερα δεν είναι μόνο φωτογραφίες αλλά και βίντεο, η ναυαρχίδα που θα επιλέξουμε θα πρέπει οπωσδήποτε να γράφει βίντεο 4K στα 60fps. Αυτό είναι το στάνταρ σήμερα και όταν δίνεις πολλά χρήματα πρέπει να το έχεις. Κάτι επίσης που δε λένε πολλοί είναι ότι χρειάζεσαι και καλό μικρόφωνο. Αν έχετε γράψει βίντεο σε κάποια συναυλία θα έχετε εξακριβώσει για τι πράγμα μιλάμε. Είναι κρίμα να ηχογραφείς τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη και αργότερα να ανακαλύπτεις ότι τσάμπα παιδευόσουν.
64GB χώρου αποθήκευσης
Όταν η συσκευή σου μπορεί να κάνει "παπάδες" πρέπει να έχεις το χώρο για να τους... αποθηκεύσεις. Αποκτώντας λοιπόν μία ακριβή ναυαρχίδα θα μπορείς να παίξεις τα καλύτερα παιχνίδια ή να δεις ταινίες και σειρές από την οθονάρα της. Όλα αυτά όμως χρειάζονται χώρο για να τα κατεβάσεις στη συσκευή σου, ενώ αν τραβάς και 4K βίντεο τότε θα εκπλαγείς από το πόσο γρήγορα γεμίζει η μνήμη.
Θα έλεγα ότι τα 128GB είναι η μνήμη την οποία χρειαζόμαστε, αλλά είναι λίγο υπερβολικά, εκτός και αν του δίνουμε και καταλαβαίνει με τα 4K βίντεο. Τα 64GB όμως είναι ένα καλό μέγεθος που μάλιστα δε θα δυσκολευτούμε να βρούμε, μιας και οι περισσότερες ναυαρχίδες ξεκινούν από τα 64GB. Σημαντικό είναι επίσης να επιλέξουμε συσκευή με όλη τη μνήμη ως εσωτερική και να μην υπολογίζουμε σε επέκταση με κάρτες microSD. Ο λόγος είναι γιατί γενικά οι κάρτες αποθήκευσης δεν παίζουν καλά με τα κινητά τηλέφωνα, ενώ οι περισσότερες δεν έχουν επίσης την ταχύτητα της εσωτερικής μνήμης.
Στερεοφωνικό και δυνατό ηχείο
Φτάνουμε στο πιο δυσεύρετο στοιχείο που δεν είναι άλλο από το καλό ηχείο. Πριν από μερικά χρόνια και με μπροστάρη την HTC, οι εταιρίες έδιναν περισσότερη σημασία στα ηχεία, αλλά πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο και για αυτό φταίει το νέο design. Με εξαίρεση κάποια μοντέλα της Sony, έχουμε επιστρέψει λοιπόν στα μονοφωνικά ηχεία με μία μόνο έξοδο.
Τα ηχεία των ναυαρχίδων παίζουν ομολογουμένως καλύτερα από άλλες συσκευές, αλλά μιλάμε απλά για λίγο μπάσο παραπάνω και τίποτε περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι το καλό ηχείο χρειάζεται χώρο, οπότε μπορεί να βρίσκεται σε μία άσχημη συσκευή, όπως για παράδειγμα το Razer Phone. Πρέπει λοιπόν να κάνεις συμβιβασμούς αν θέλεις καλό ηχείο, αν και δεν έχουμε δει ακόμα μία συσκευή που θα μπορείς να ακούσεις άνετα τη μουσική σου στο μεγάφωνο, οπότε ίσως να ψάχνουμε για κάτι που δεν υπάρχει.
Αναβαθμίσεις τριετίας
Όταν δίνεις 900 ευρώ για ένα τηλέφωνο, ο σκοπός σου είναι συνήθως να πάρεις κάτι καλό για να το κρατήσεις περισσότερο καιρό. Αυτό δε γίνεται χωρίς να αναβαθμίζεται το λειτουργικό σύστημα στην ώρα του. Η Google έχει το καλύτερο πλάνο αναβαθμίσεων μέχρι στιγμής, το οποίο αποτελείται από διετή υποστήριξη εκδόσεων και τριετή υποστήριξη ενημερώσεων ασφαλείας, αλλά δε μας φτάνει.
Αυτό που θέλουμε είναι στην ουσία αυτό που κάνει η Xiaomi και η Apple, δηλαδή περισσότερες αναβαθμίσεις έστω και κουτσουρεμένες. Η Xiaomi για παράδειγμα ξεχωρίζει τη MIUI από το Android, έτσι αν μία συσκευή δεν παίζει καλά στη νέα του έκδοση, τότε αναβαθμίζει μόνο τη MIUI με όλα τα νέα χαρακτηριστικά της. Έξυπνο! Επίσης με τη νέα MIUI μας φέρνει συνήθως και τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας, που είναι εξίσου σημαντικές.
Έχουμε πει επίσης ότι με το Treble μπορεί να αλλάξουν από φέτος τα πράγματα. Το δοκιμάσαμε και καταφέραμε να τρέχουμε τη νεότερη έκδοση του Android, χωρίς προβλήματα, σε μία συσκευή του 2016. Αν λοιπόν λάβετε υπ' όψιν σας τις αναβαθμίσεις στην επιλογή της επόμενής σας ναυαρχίδας, επειδή ενδέχεται να μη βρείτε αυτό που ζητάμε, τουλάχιστον επιλέξτε μία συσκευή, η οποία σίγουρα θα έχει υποστήριξη από την κοινότητα του Android. Για παράδειγμα το OnePlus 6 είναι μία τέτοια επιλογή.