Άποψη | Το stock Android πεθαίνει, αυτό μας δείχνουν οι πωλήσεις συσκευών των τελευταίων ετών


Όλοι συμφωνούμε ότι το Android έτσι όπως το φτιάχνει η Google, είναι καλύτερο σε σχέση με τα skin των κατασκευαστών. Μάλιστα το χρησιμοποιούμε και ως μέτρο σύγκρισης λέγοντας "πόσο κοντά στο stock είναι αυτό το skin", με αυτό που έχει τη μεγαλύτερη συγγένεια να κρίνεται ως καλύτερο. Αν όμως λαμβάναμε υπ' όψιν μας μόνο τα νούμερα των πωλήσεων, θα βλέπαμε ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από αυτό που νομίζουμε.

Είναι πραγματικά αστείο αυτό που συμβαίνει! Από τη μία γκρινιάζουμε για το πόσο μοιάζουν πολλές Android συσκευές με το iOS, για τις επιπλέον εφαρμογές που έχουν οι περισσότερες, τις οποίες δε θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ και από την άλλη αυτές είναι που αγοράζουμε! Υπάρχουν ένα σωρό εταιρίες που δοκίμασαν και δοκιμάζουν ακόμη το stock Android, αλλά δεν πουλάνε όσο οι υπόλοιπες. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Το Top 5 των εταιριών

Ας ξεκινήσουμε από τις πέντε εταιρίες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις συσκευών Android. Σύμφωνα με το Forbes αυτές είναι:

  1. η Samsung (Touchwiz),
  2. η Huawei (EMUI),
  3. η Oppo (Color OS),
  4. η Vivo (FunTouch OS) και
  5. η Xiaomi (MIUI).

Πέρα από το γεγονός ότι οι τέσσερις στις πέντε είναι κινέζικες εταιρίες, θα περιμέναμε να δούμε έστω μία που να προτιμάει το stock Android ή τουλάχιστον να διαθέτει μία ROM που θα μοιάζει λιγάκι με αυτό. Αντ' αυτού έχουμε το Touchwiz της Samsung, το οποίο λατρεύουμε να μισούμε, το EMUI, το FunTouch OS και το MIUI, που είναι ολόιδια με το iOS και τέλος το Color OS, το οποίο δεν το λες επίσης stock Android. Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι οι πέντε αναφερόμενες εταιρίες...

Κάνουν το παν για να μην έχουν καμία σχέση με το stock Android!

Αυτό είναι πέρα ως πέρα φυσιολογικό, καθώς από άποψη χαρακτηριστικών όλες οι συσκευές είναι ίδιες. Ίδιοι επεξεργαστές, ίδιες κάμερες, ίδιες μπαταρίες, οπότε το μόνο σημείο στο οποίο μπορούν να ξεχωρίσουν είναι το λογισμικό τους.

Σημείωση:
Εδώ πρέπει να πούμε ότι φέτος τα πράγματα άλλαξαν λιγάκι, καθώς μετά την παρουσίαση του Xiaomi Mi Mix, οι κατασκευαστές κατάφεραν να ανταγωνιστούν μεταξύ τους και στην εμφάνιση, δίνοντας λίγο περιθώριο για διαφοροποίηση.


Που βρίσκονται οι stock-ατζήδες;

Μια ματιά στην πλευρά του stock και θα δούμε αμέσως ότι το πράγμα δεν περπατάει καθόλου. Πρώτα από όλα έχουμε την ίδια τη Google με τα Nexus, το πρόγραμμα Android One και τα Pixel, που αν και αναβαθμίζονται άμεσα δεν κάνουν τις αναμενόμενες πωλήσεις.

Ξεκινήσαμε με τα Nexus τα οποία όλοι λέγαμε ότι έχουν τρομερή ποιότητα για την τιμή τους, αλλά δεν έφτασαν ποτέ να αποτελούν τη νούμερο ένα επιλογή στο Android. Στη συνέχεια είδαμε τις Google Play Edition συσκευές, μία σειρά στην οποία μπορούσαμε να έχουμε τη ναυαρχίδα οποιουδήποτε κατασκευαστή με το Android της Google. Είδαμε επίσης και φθηνά τηλέφωνα μέσω της σειράς Android One, τα οποία επίσης απέτυχαν να μας πείσουν, άρα δεν είναι θέμα τιμής η επιλογή μας, ενώ τέλος τα φετινά Pixel είναι καλές συσκευές, αλλά δε φαίνεται να τα προτιμάει περισσότερο ο κόσμος από τις αντίστοιχες ναυαρχίδες της Samsung και της LG.

Εδώ έχουμε επίσης και το γεγονός ότι η Google δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση των Pixel  και κυκλοφορεί μία φήμη ότι κρατάει την παραγωγή της σε χαμηλά επίπεδα, για να μην αποθαρρύνει τους υπόλοιπους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν το Android και ότι φτιάχνει τις δικές της συσκευές απλά για να σπρώξει την καινοτομία. Η αλήθεια είναι ότι τη Google την ενδιαφέρουν οι ενεργοί χρήστες με Google account, οπότε μπορεί αυτή η φήμη να μην απέχει από την πραγματικότητα.


Έχουμε επίσης το παράδειγμα της Motorola, η οποία με το πρώτο Moto G και στη συνέχεια με τις επόμενες προτάσεις της, μας προσέφερε αυτό που (υποτίθεται) ψάχναμε όλοι, αλλά είδαμε πώς κατέληξε στα χέρια της Lenovo. Μην ξεχνάμε την παραπαίουσα HTC που έφτιαξε το δικό της Sense UI με τέτοιο τρόπο που θυμίζει ελαφρώς παραμετροποιημένο stock Android, αλλά και τη Sony που έκανε το ίδιο και κάθε χρόνο συζητάμε αν θα παρατήσει τελικά τα smartphone ή όχι. Για να το πούμε λοιπόν χοντρά...

Καμία εταιρία δεν έβγαλε λεφτά χρησιμοποιώντας stock Android.

Και οι custom ROM πέθαναν

Ένα τελευταίο σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι ο κατά γενική ομολογία θάνατος των custom ROM, οι οποίες όταν μεσουρανούσαν, μας προσέφεραν μία stock έκδοση με περισσότερα χαρακτηριστικά που έλλειπαν τότε από την επίσημη ROM. Τότε το stock Android δεν είχε ιδιαίτερες επιλογές παραμετροποίησης και ο χρήστης που ήθελε το κάτι παραπάνω πήγαινε σε custom ROM. Τότε επίσης τα skin των κατασκευαστών ήταν απαράδεκτα και σε συνδυασμό με τις μικρές μνήμες των συσκευών, δεν άφηναν περιθώρια ακόμη και για την εγκατάσταση μερικών εφαρμογών.

Μαντέψτε τι έγινε! Τα skin βελτιώθηκαν τόσο πολύ που κανένας πλέον δε θέλει να κάνει root και να αλλάξει τη ROM του από την πρώτη μέρα, ενώ και το stock Android από το Marshmallow και μετά, έχει ενσωματώσει πολλά από τα χαρακτηριστικά τους, έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις επιλέξεις. Εξαιρείται φυσικά το γεγονός ότι με μία custom ROM μπορείς να επεκτείνεις τη διάρκεια ζωής της συσκευής σου, όταν η εταιρία κατασκευής σταματήσει να την αναβαθμίζει.

Η συγγένεια λοιπόν των custom ROM με το "καθαρό" Android είναι στην πραγματικότητα αυτό που τις σκότωσε, αλλά και το γεγονός ότι δεν εξελίχθηκαν ποτέ.


Πού καταλήγουμε λοιπόν;

Δε θα πούμε ξανά ότι το stock Android πεθαίνει, γιατί είναι υπερβολή. Χωρίς το stock δε θα υπήρχαν και όλα τα υπόλοιπα skin. Αυτό που μπορούμε να πούμε όμως είναι ότι το ενδιαφέρον στην "καθαρή" έκδοση έχει πλέον χαθεί, καθώς μας ενδιαφέρουν πιο ουσιώδη πράγματα.

Το συμπέρασμα λοιπόν στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι ο μέσος χρήστης ενδιαφέρεται απλά να έχει μία καλή εμπειρία "out of the box" με προεγκατεστημένες εφαρμογές και υπηρεσίες που θα τον εξυπηρετήσουν άμεσα, χωρίς να κουραστεί ψάχνοντας στο Play Store για να τις βρει. Αυτό το Android της Google δεν το έχει δυστυχώς, καθώς του λείπουν ακόμη βασικά πράγματα όπως για παράδειγμα ένας Theme manager.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν η συσκευή του έχει Marshmallow ή Nougat, αρκεί να λειτουργεί σωστά και να μην υπάρχουν ασυμβατότητες στις εφαρμογές του Play Store. Όλος αυτός ο ντόρος για τις αναβαθμίσεις δημιουργήθηκε από τα μέσα, αλλά και από τον ανταγωνισμό, λες και δεν μπορούμε να ζήσουμε με την προηγούμενη έκδοση, που είναι κατά βάση ολόιδια με την επόμενη. Ακόμη και η Google υποβάθμισε το γεγονός δίνοντας έμφαση στα μηνιαία update ασφαλείας, τα οποία θα έπρεπε στην πραγματικότητα να μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Όλα τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση, αφού στο τέλος με την αλλαγή ενός launcher μπορείς να κάνεις το κινητό σου όπως θέλεις.

Εδώ που τα λέμε το stock δεν ήταν ποτέ το καλύτερο, απλά αποτελεί μία "γυμνή" άρα και πιο ελαφριά έκδοση από όλες. Πιο ελαφριά όμως θα έπρεπε να σημαίνει και καλύτερη διαχείριση των πόρων, άρα καλύτερη αυτονομία. Εξηγήστε μου λοιπόν γιατί όλα τα Nexus μέχρι σήμερα, είχαν τόσο απαράδεκτη αυτονομία;

Υποτίθεται ότι το stock Android είναι... "optimised". Bullshit που λένε και στο χωριό μου.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter