Τα καλύτερα του Dr. Android για το 2016 | Οι συσκευές και τα γεγονότα που μας απασχόλησαν τη χρονιά που φεύγει


Το 2016 φτάνει στο τέλος του και όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είναι η ευκαιρία για να δούμε τι συνέβη στο χώρο του Android και της mobile τεχνολογίας γενικότερα. Τελειώνει μία πολύ γεμάτη χρονιά η οποία μας έφερε εξαιρετικές συσκευές, μεγάλες απογοητεύσεις, ενώ χαράχτηκαν νέοι δρόμοι για την περαιτέρω εξέλιξη του Android. Αν και όσα γράφουμε είναι προσεκτικά επιλεγμένα, σήμερα σας έχουμε τα καλύτερα των καλυτέρων στην ετήσια ανασκόπηση από το Dr. Android.

Φέτος αποφασίσαμε να το κάνουμε πιο φαντασμαγορικό το θέμα κι έτσι θα μοιράσουμε Όσκαρ αλλά και Χρυσά Βατόμουρα! Πρώτα όμως θα δούμε τα γεγονότα που μας απασχόλησαν και θεωρούμε σημαντικά για το 2016.

Τα γεγονότα της χρονιάς

Ξεκινάμε από τη φετινή έκδοση του Android, την οποία η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει γευτεί ακόμη, αλλά σας εγγυώμαι ότι είναι η καλύτερη που υπήρξε ποτέ. Το Android 7.0 Nougat αποτελεί μία σημαντική βελτίωση, κυρίως σε επίπεδο επιδόσεων και αυτονομίας, αλλά διαθέτει μερικές ωραίες πρακτικές προσθήκες. Αυτές είναι σίγουρα το Multi-Window για να ανοίγουμε ταυτόχρονα δύο εφαρμογές στην ίδια οθόνη, η μεγάλη βελτίωση της μπάρας ειδοποιήσεων, από την οποία μπορούμε να κάνουμε πλέον ακόμη και chat, ενώ είδαμε και την εισαγωγή του Daydream VR, το οποίο μετατρέπει το Android στο πρώτο mobile λειτουργικό σύστημα για εικονική πραγματικότητα. Βέβαια δεν καταφέραμε ακόμη να απολαύσουμε το Daydream, γιατί μέχρι πριν λίγο καιρό υποστήριζε μόνο μία συσκευή, το Google Pixel.


Μαζί με το Pixel φέτος έφυγε και η σειρά Nexus, την οποία πολύς κόσμος είχε αγαπήσει, με τη Google να αλλάζει πλέον νοοτροπία για τα καλά. Τα Nexus ήταν "καλά και αξιόπιστα smartphone στη σωστή τιμή", αλλά το Pixel αποτελεί μια ναυαρχίδα με τα όλα της, η οποία μπορεί να ανταγωνιστεί τα μοντέλα της Samsung και της Apple, φορώντας καθαρό Android. Η Google κατάφερε να κερδίσει την κούρσα της κάμερας με το Pixel, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, κυρίως για να ακουστεί η συσκευή στα μέσα, αλλά το έχει γεμίσει με ακόμη περισσότερες υπηρεσίες της. Θα το λέγαμε λοιπόν περισσότερο ένα Google τηλέφωνο, παρά μια Android συσκευή (με την έννοια του ανοιχτού λειτουργικού συστήματος).


Στα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά έχουμε σίγουρα την τεράστια γκάφα της Samsung με το Galaxy Note 7. Το τηλέφωνο - πυροτέχνημα, κατάφερε να διαλύσει μία σειρά φαινόμενο στο χώρο του Android, που κάθε χρόνο μας έφερνε ότι καλύτερο είχε στη φαρέτρα της η κορεάτικη εταιρία. Η δράση φέρνει αντίδραση φυσικά και θα δείτε ότι το Galaxy S8 που θα παρουσιαστεί την άνοιξη, θα φοράει ότι κρύβει η Samsung στα συρτάρια της και δε μας έχει εμφανίσει μέχρι σήμερα.


Αφού πιάσαμε τις συσκευές δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε για το Xiaomi Mi Mix, τη συσκευή - όνειρο από την κινεζική εταιρία, η οποία απλά μας τρέλανε. Πρόκειται για ένα smartphone που έχει ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά από άποψη χαρακτηριστικών, εκτός από την κάμερα και ξεχωρίζει από την οθόνη του που είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα.


Είδαμε επίσης τον οριστικό θάνατο της Motorola, με τη Lenovo να δημιουργεί το καλύτερο 'Moto' τηλέφωνο που έχει κυκλοφορήσει ποτέ, το Moto Z. Η συγκεκριμένη συσκευή μαζί με τα Moto Mod αποτελεί τη μεγαλύτερη πρωτοτυπία φέτος στο Android, με τη Lenovo μάλιστα να μας υπόσχεται ότι θα μας δώσει 12 νέα Moto Mod την ερχόμενη χρονιά, δείχνοντας ότι πιστεύει πάρα πολύ στο συναρμολογούμενο χαρακτήρα του.


Αξίζει τέλος να αναφέρουμε την εγκατάλειψη της "Προτζεκτάρας" (Project Ara) από τη Google, μία πολύ ελπιδοφόρα ιδέα, η οποία στην πράξη απλά δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, ενώ είδαμε και την επίσημη εισαγωγή του Google Play Store στα laptop με Chrome OS, τα οποία μετατρέπονται σε εν δυνάμει Android laptop.


Το Dr. Android μέσα στο 2016

Όσον αφορά τα του οίκου μας τώρα, το Dr. Android εξελίσσεται όπως ακριβώς το έχουμε προβλέψει, κάτι που δείχνει ότι ανταποκρίνεστε θετικά στην επιλογή της αρθρογραφίας, τις απόψεις και το support που κάνουμε καθημερινά. Φέτος είχαμε δύο μεγάλες αλλαγές, η μία από τις οποίες είναι η συνεργασία με κινέζικα site για την προμήθεια φθηνών συσκευών. Σκοπός της είναι να μπορέσουμε να δούμε από κοντά όσο το δυνατόν περισσότερα smartphone, για να λύσουμε τυχόν απορίες σε όσους σκέφτονται να τα αποκτήσουν. Σημαντική είναι και η συμφωνία που έχουμε κάνει με τα καταστήματα αυτά, η οποία μας βοήθησε να κληρώσουμε αρκετές συσκευές για φέτος, με το Χριστουγεννιάτικο διαγωνισμό που έρχεται σε λίγες μέρες να είναι όλα τα λεφτά!

Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τις συνεργασίες, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν και άλλες απόψεις στο site, αν θέλουμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα, κυρίως για τις συσκευές που αγοράζουμε. Με τη βοήθεια λοιπόν του Alex PA, του Giannhs ICS και του Βασίλη από το Phonebuzz, καταφέραμε να προσφέρουμε δεύτερες και τρίτες γνώμες για αρκετές συσκευές, σε πολλές από τις οποίες διαφωνούμε μάλιστα. Αυτό φυσικά δείχνει υγεία και αμεροληψία και ευχόμαστε να έρθουν και άλλοι YouTuber με τα βίντεό τους που θέλουν να ακουστούν.

Τα βίντεο του Dr. Android και των φίλων του, μπορείτε να τα δείτε στο playlist που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας και να απολαύσετε ατελείωτες ώρες τεχνολογικών review. Ήταν μία beta περίοδος για αυτές τις συνεργασίες, η οποία κλείνει με επιτυχία και θα βρούμε τρόπο να τη διευρύνουμε ακόμη περισσότερο.


Τα Όσκαρ!

Πάμε τώρα στο καλό κομμάτι, τα Όσκαρ, για να δούμε τί κατάφεραν οι μεγάλες εταιρίες φέτος και ποια είναι τα καλύτερα smartphone της χρονιάς.

Καλύτερο smartphone ανεξαρτήτως τιμής: Google Pixel / Samsung Galaxy S7 Edge

Στο πρώτο μας βραβείο έχουμε ισοπαλία και πραγματικά αν θέλεις να πάρεις το καλύτερο smartphone της αγοράς, χωρίς να σε ενδιαφέρει πόσα χρήματα θα ξοδέψεις, τότε θα παιδευτείς να αποφασίσεις. Ο λόγος είναι γιατί το Google Pixel αλλά και το Samsung Galaxy S7 Edge είναι δύο μοναδικά τηλέφωνα που είναι απλά top για φέτος. Το Pixel ξεχωρίζει για την ποιότητα κατασκευής του, την εξαιρετική κάμερα και φυσικά το καθαρό Android που αναβαθμίζεται άμεσα, ενώ το Galaxy S7 Edge έχει την τρομερή κυρτή του οθόνη, την επίσης φοβερή κάμερα και το πολύ εκλεπτυσμένο design του. Ανάλογα λοιπόν με το γούστο του καθενός, οι δύο συσκευές αποτελούν τις καλύτερες επιλογές για φέτος.


Καλύτερο value for money smartphone: OnePlus 3 / 3T

Επειδή όμως δεν έχουμε όλοι βαθιά τσέπη, αλλά θέλουμε επίσης ότι καλύτερο κυκλοφορεί, το OnePlus 3 και κυρίως το OnePlus 3T είναι το καλύτερο smartphone της χρονιάς αν συμπεριλάβουμε και την τιμή του. Πρόκειται για μια συσκευή με εξαιρετική κατασκευή, top χαρακτηριστικά και μία ROM που θα έπρεπε να τη ζηλεύει ακόμη και η ίδια η Google. Αποκτώντας το λοιπόν τα έχεις όλα και μπορείς να κάνεις το μάγκα στους φίλους σου με τα iPhone, που έδωσαν τα διπλά λεφτά για ένα ισάξιο τηλέφωνο.


Καλύτερο design σε smartphone: Xiaomi Mi Mix

Το καλύτερο design φέτος διαθέτει φυσικά το Xiaomi Mi Mix, ένα τηλέφωνο από αυτά που βλέπουμε μόνο σε render διαφημιστικά. Είναι πραγματικά τρομερό αυτό που έχει κάνει η Xiaomi, ειδικά σε μία εποχή όπου κανείς δεν καινοτομεί και όλοι το έχουν ρίξει σε μια κούρσα για την καλύτερη κάμερα. Το κόσμημα αυτό λοιπόν έχει αρκετές καινοτομίες, πέρα από την οθόνη του, ενώ διαθέτει και top χαρακτηριστικά, με εξαίρεση ίσως την κάμερα. Μπόνους η πάρα πολύ καλή τιμή στην οποία κυκλοφορεί.


Καλύτερο value for money της ελληνικής αγοράς: Huawei Honor 8

Πάμε τώρα και στην ελληνική αγορά, η οποία διαθέτει αρκετές καλές συσκευές που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές στο κοινό. Για όσους έχουν να δώσουν ένα σεβαστό ποσό και θέλουν να αποκτήσουν κάτι πολύ καλό, με εγγύηση ελληνικής αντιπροσωπείας, το Honor 8 της Huawei είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι το smartphone που διαθέτει το καλύτερο σύνολο στην αρχική τιμή που προσφέρεται, το οποίο όμως αδικείται γιατί πλέον οι μεγάλες ναυαρχίδες που κυκλοφόρησαν την άνοιξη, έχουν ρίξει τις τιμές τους. Αξεπέραστη φυσικά η διπλή του κάμερα.


Τα χρυσά βατόμουρα!

Το πιο αδικημένο smartphone της χρονιάς: HTC 10

Σειρά έχουν τώρα τα βατόμουρα και ξεκινάμε με το πιο αδικημένο smartphone της χρονιάς, το HTC 10. Η καλύτερη ever συσκευή της HTC δεν είχε τις ανάλογες πωλήσεις, παρά το γεγονός ότι ήταν για αρκετό καιρό το smartphone με την καλύτερη κάμερα στον κόσμο, σύμφωνα με το DxOMark. Εκτός από αυτό όμως το 10 είναι πραγματικά ένα πολύ προσεγμένο smartphone σε design, ποιότητα κατασκευής, αλλά και software, το οποίο τελικά δε διαφημίστηκε σωστά για να μας πείσει. Τον θέλουμε τον παπά μας είναι η αλήθεια.


Η μεγαλύτερη αποτυχία της χρονιάς: LG G5

Όχι δεν είναι το Galaxy Note 7, γιατί η αποτυχία του οφείλεται σε ένα σφάλμα. Το LG G5 όμως ήταν φρέσκο, πρωτότυπο και πολλά υποσχόμενο, αλλά δεν έπεισε κανέναν παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της LG. Ο συναρμολογούμενος χαρακτήρας του είναι πρόχειρος και καμία σχέση δεν έχει με την ιδέα της Lenovo που μας έφερε το Moto Z και τα Moto Mod. Σαν μονάδα είναι ένα πολύ καλό τηλέφωνο και πολλά από τα LG Friends είναι τρομερές ιδέες, αλλά απλά δεν περπάτησε.


Βραβείο "Πέρασε και δεν ακούμπησε": Οι επιλογές της Sony

Δεν ξέρω τις πωλήσεις που κάνει η Sony παγκοσμίως και το πόσοι αγοράζουν τις συσκευές της, αλλά φέτος πέρα από την παρουσίασή τους, δεν ασχολήθηκε κανένας μαζί της. Κανείς δε θέλει να αγοράσει μια συσκευή που θα χάσει τη μεταπωλητική της αξία έξι μήνες μετά την κυκλοφορίας της, επειδή βγήκε η επόμενη ναυαρχίδα. Για να μην είμαστε άδικοι όμως, τα Sony είναι συσκευές πολύ άνω του μετρίου και με προσεγμένες κάμερες, ενώ η εταιρία είναι η μόνη που βοηθάει τόσο πολύ να κατασκευάσουν ROM για τις συσκευές της. Απλά πρέπει να πάρει μαθήματα από το τμήμα του PlayStation, αυτό είναι όλο.


Και κινέζικα Όσκαρ έχουμε!

Εννοείται ότι έπρεπε να έχουμε και μία ξεχωριστή κατηγορία για τα κινέζικα smartphone, καθώς έχουν την ιδιαιτερότητα της πολύ χαμηλής τιμής, αλλά και της έλλειψης εγγύησης. Εδώ δε θα συμπεριλάβουμε εταιρίες όπως η Huawei, η ΖΤΕ και η OnePlus, οι οποίες έχουν κάνει παγκόσμια ανοίγματα, οπότε όπως καταλαβαίνετε ο ανταγωνισμός μειώνεται δραματικά για τη Xiaomi, αν και δε θα είχε ιδιαίτερο πρόβλημα εδώ που τα λέμε.

Καλύτερο κινέζικο smartphone: Xiaomi Mi Mix

Το καλύτερο κινέζικο smartphone δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το Xiaomi Mi Mix. Δεν είναι μόνο το design του, αλλά η επιλογή των χαρακτηριστικών, η κεραμική κατασκευή του και οι καινοτομίες σε τομείς όπως το ακουστικό που... δεν υπάρχει. Αλήθεια λέμε, δεν έχει ακουστικό. Όλα αυτά λοιπόν συμπεριλαμβανομένης και της MIUI ROM, κάνουν το Mi Mix ένα τηλέφωνο που θέλεις να αποκτήσεις και να το κρατήσεις για πάντα. Πραγματικό κόσμημα.


Καλύτερο value for money κινέζικο smartphone: Xiaomi Redmi Note 3 Pro

Εδώ νομίζω ότι η Xiaomi έφτασε σε μία κορυφή την οποία δε θα ξεπεράσει ποτέ. Το Redmi Note 3 Pro ήταν φέτος το καλύτερο τηλέφωνο με τα λιγότερα χρήματα και πραγματικά θα αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή ακόμη και μέσα στο 2017. Η κατασκευή, η επιλογή του Snapdragon επεξεργαστή του, η άνω του μετρίου κάμερα και η αρκετά καλή αυτονομία, είναι το ιδανικό σύνολο για ένα σωστό smartphone. Συμπληρώστε και την επιθετική τιμολόγηση της Xiaomi και έχετε απλά το καλύτερο.


Καλύτερο φθηνότερο smartphone: Xiaomi Redmi 4 / Redmi 3S

Η τελευταία μας κατηγορία έχει δημιουργηθεί για όσους θέλουν ένα πραγματικά φθηνό smartphone και δεν μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω. Για αυτούς το Xiaomi Redmi 4 και το Redmi 3S είναι οι καλύτερες επιλογές. Έχουν και τα δύο μικρό μέγεθος που βολεύει τους πάντες, ποιοτικό επεξεργαστή και τρομερή αυτονομία, ενώ τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους είναι αξιοπρεπέστατα. Ιδανικά και για δώρα, τώρα τα Χριστούγεννα.


Χρόνια πολλά!

Αυτά λοιπόν για φέτος! Νομίζω ότι ήταν μία γεμάτη χρονιά για τη θεματολογία μας και μας περιμένει μία ακόμη πιο γεμάτη το 2017. Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και καλή χρονιά, πάνω από όλα υγεία και γνώθι σ' εαυτόν.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες