HTC 10: Έφτασε το δέκα το καλό από την HTC, είναι όμως αρκετό για να τη βάλει ξανά σε τροχιά επιτυχίας;


Σε μία χρονιά όπου το Galaxy S7 Edge κάνει ρεκόρ πωλήσεων χάρη στην κορυφαία του κάμερα και την κυρτή οθόνη και με την LG να μας εντυπωσιάζει με το συναρμολογούμενο G5 και τα παρελκόμενά του, η HTC προσπαθεί με ένα κλασικό design και κορυφαία χαρακτηριστικά να κερδίσει ξανά το ενδιαφέρον μας. Το HTC 10 είναι μία από τις κορυφαίες συσκευές της χρονιάς, αλλά η επιτυχία του θα κριθεί αποκλειστικά από την τιμή του.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon 820 @2.15GHz
  • GPU: Adreno 530
  • Μνήμη: 4GB RAM - 32GB/64GB (microSD)
  • Οθόνη: 5.2" Super LCD5 @2560 x 1440p (565ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 12.0MP UltraPixel (f/1.8, OIS, laser autofocus, dual-LED flash) - Μπροστά 5.0MP (f/1.8, OIS)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass, Beidou), NFC, fingerprint scanner, microUSB 3.1 (Type-C)
  • Μπαταρία: 3.000mAh (Quick charge 3.0)
  • Διαστάσεις: 145.9 x 71.9 x 9mm - 161g 
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow (HTC Sense 8.0)


Η νέα ναυαρχίδα της HTC λοιπόν έχει το γνωστό κλασικό της design, το οποίο έχει διαφοροποιηθεί κάπως από τις συσκευές που μας πρότεινε τα προηγούμενα χρόνια και ευτυχώς δεν είναι ίδιο με το iPhone. Εννοείται πως έχουμε μεταλλική unibody κατασκευή, κάτι που η HTC έκανε must στην κατηγορία των ναυαρχίδων και όχι μόνο, έχουμε επίσης τον κορυφαίο επεξεργαστή της χρονιάς, ο οποίος συνοδεύεται από 4GB RAM, ενώ η οθόνη του είναι Super LCD πέμπτης γενιάς, με ανάλυση 2K και το νέο "σωστό μέγεθος" στις 5.2 ίντσες.


Δεν τελειώσαμε όμως ακόμη καθώς η HTC εξοπλίζει το 10 με κάμερα των 12 Megapixel ή καλύτερα 12 Ultrapixel, η οποία είναι απλά ότι καλύτερο έχει συμβεί στο χώρο του Android φέτος, αφού το επιβεβαιώνει και το τεστ του DxOMark, που τη φέρνει πρώτη μαζί αυτή του Galaxy S7. Μπροστά έχουμε τη δεύτερη κάμερα των 5MP η οποία είναι η πρώτη με σταθεροποιητή εικόνας (OIS), αλλά δεν ξέρω κατά πόσον είναι χρήσιμο κάτι τέτοιο.

Έχουμε όμως και υποχωρήσεις και μάλιστα σημαντικές, καθώς η HTC αφαίρεσε το στοιχείο που έκανε τις συσκευές της μοναδικές και δεν είναι άλλο από τα Boomsound μπροστινά ηχεία. Για χάρη λοιπόν του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων που θα μπορούσε να μπει και στην πλάτη της συσκευής, το Boomsound μετατράπηκε από ένα εξαιρετικό hardware χαρακτηριστικό, σε βελτιώσεις στο software και σε ένα σετ πολύ καλών ακουστικών, τα οποία δεν είναι το ίδιο πράγμα εδώ που τα λέμε και έτσι η HTC χάνει το πλεονέκτημα που είχε σε αυτό τον τομέα, χωρίς όμως να προσφέρει χειρότερο ήχο από τις άλλες ναυαρχίδες.


Τέλος από άποψη συνδεσιμότητας το HTC 10 είναι σχετικά πλήρες, καθώς τα μόνα που του λείπουν είναι το ραδιόφωνο και η θύρα υπερύθρων, ενώ διαθέτει και USB Type-C θύρα που υποστηρίζει ταχεία φόρτιση Quick charge 3.0. Το κόστος του στην Αμερική ανακοινώθηκε στα 700 δολάρια, οπότε στην Ευρώπη το περιμένουμε κοντά στα 700€ - 750€.


Η άποψη του Doctor

Το HTC 10 είναι σίγουρα μία εξαιρετική συσκευή και όποιος την αποκτήσει θα μείνει 100% ευχαριστημένος, όμως έχει πέσει κατά τη γνώμη μου σε μία κακή χρονιά που οι υπόλοιποι κατασκευαστές προσφέρουν τρομερά πράγματα. Σε τεχνικά χαρακτηριστικά είναι πάνω κάτω το ίδιο με τους ανταγωνιστές του, απλά οι άλλοι προσφέρουν και το κάτι παραπάνω. Αυτό το κάτι παραπάνω το είχε στο παρελθόν η HTC με τα Boomsound ηχεία, αλλά πλέον το απώλεσε. Γιατί λοιπόν να μην επιλέξει κάποιος στην ίδια τιμή το Samsung Galaxy S7 ή το LG G5;

Η γνώμη μου είναι ότι το HTC 10 θα έπρεπε να κυκλοφορήσει 100€ - 150€ φθηνότερα από τους ανταγωνιστές του, κάτι που έκανε με επιτυχία παλιότερα η LG (με το G2 κυρίως) που τη βοήθησε να κερδίσει σήμερα μεγάλο μερίδιο στην αγορά και την προτίμησή μας φυσικά. Ακόμα κι έτσι όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει το σκοπό του, καθώς φέτος σε αυτή την τιμή έχουμε ένα εξαιρετικό Nexus 6P που εκτός από καλή κατασκευή και κάμερα, προσφέρει και άμεσες αναβαθμίσεις.

Αν ενδιαφέρεστε κάντε λιγάκι υπομονή γιατί το καλοκαίρι θα το "σκοτώνουν" όλα τα μαγαζιά και ιδιαίτερα στο skroutz.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter