Samsung Galaxy Note7: Ένα εξαιρετικό τηλέφωνο που απλά δεν αξίζει να αγοράσεις


Την εποχή που τα smartphone βολόδερναν στις τέσσερις ίντσες οθόνης, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μερικά χρόνια αργότερα, δε θα του έφταναν ούτε οι πέντε για να απολαύσει το κινητό του. Την αλλαγή στο ρου της ιστορίας μας έφερε η ιστορική πλέον σειρά Galaxy Note της Samsung και ενώ τα μεγάλα κινητά έχουν πλέον εδραιωθεί στη συνείδησή μας, η σειρά που τα ξεκίνησε όλα είναι αυτή που βολοδέρνει τώρα, με τρανταχτή απόδειξη το Galaxy Note 7.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Exynos 8890 @ 2.3GHz
  • GPU: Mali T880
  • Μνήμη: 4GB RAM - 64GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: Super Amoled 5.7" @ 2560 x 1440p (518ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 12.0MP (f/1.7, OIS, LED flash) - Μπροστά: 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass, Beidou), NFC, iris & fingerprint scanner, USB Type-C
  • Μπαταρία: 3.500mAh
  • Διαστάσεις: 153.5 x 73.9 x 7.9mm - 169gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow (Grace UI)


Πέρα από τη δική μου ένσταση την οποία θα αναλύσω παρακάτω, το Galaxy Note7 παραμένει ένα εξαιρετικό τηλέφωνο βάσει χαρακτηριστικών. Είναι στην ουσία ένα μεγαλύτερο και ελαφρώς βελτιωμένο Galaxy S7 edge με πενάκι, αφού φοράει τον ίδιο επεξεργαστή, την ίδια κάμερα και διαθέτει την ίδια από άκρη σε άκρη κυρτή οθόνη. Έχει επίσης 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου τα οποία είναι υπεραρκετά για απρόσκοπτη χρήση, ενώ η οθόνη είναι μία Super Amoled στις 5.7 ίντσες, με ανάλυση 2Κ και λειτουργία Always-on.

Η μεγάλη του διαφορά είναι φυσικά στο πενάκι, το οποίο είναι το σήμα κατατεθέν του και μας δίνει ένα σωρό δυνατότητες με καλύτερη κατά τη γνώμη μου, αυτή με την οποία μπορούμε να κρατήσουμε μία σημείωση χωρίς καν να ανοίξουμε την οθόνη. Είναι επίσης το πρώτο τηλέφωνο με προστασία Gorilla Glass 5 στο μπροστά αλλά και το πίσω μέρος, ξεκλειδώνει σκανάροντας την ίριδα του ματιού μας, ενώ είναι και αδιάβροχο κατά IP68, πράγμα που σημαίνει ότι αντέχει έως και ένα μέτρο κάτω από το νερό για 30 λεπτά.


Τέλος τα μαντάτα για όσους μισούν το Touchwiz, είναι ότι η Samsung ανανέωσε το γραφικό της περιβάλλον, με μία πιο ελαφριά και πιο κοντινή στο material design έκδοση, την οποία έχουν ονομάσει Grace UI.

Όλο αυτό το πακετάκι θα κυκλοφορήσει παγκόσμια φέτος, με το αμερικάνικο μοντέλο να φοράει τον Snapdragon 820, ενώ θα έρθει και ένα ακόμη μοντέλο με τον Snapdragon 821. Η τιμή του είναι τυπική "Samsung", καθώς θα ξεκινήσει σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ στην Ευρώπη.


Γιατί δε μας άρεσε;

Τελευταία φορά που η Samsung μας μίλησε σοβαρά για τα Galaxy Note, ήταν πριν από δυο χρόνια όπου σε ένα τρομερό Unpacked event, μας παρουσίασε την τέταρτη έκδοσή του. Οι εντυπώσεις ήταν τρομερές, οι πωλήσεις εξαιρετικές και όλοι ήταν ευχαριστημένοι με τα μοναδικά τότε χαρακτηριστικά του. Ένα χρόνο μετά και ενώ περιμέναμε με ανυπομονησία το επόμενο μοντέλο, η εταιρία με μία αψυχολόγητη κίνηση έχασε όλους τους Ευρωπαίους πελάτες της, καθώς δεν κυκλοφόρησε ποτέ το Galaxy Note5 στην Ευρώπη! Φέτος και αφού πηδήξαμε το νούμερο 6 για λόγους marketing, έχουμε ένα Galaxy Note7 με "νέα" χαρακτηριστικά που δεν έχουν και μεγάλη αξία.

Όπως είπα και στην αρχή είναι ένα εξαιρετικό τηλέφωνο, αλλά διαφωνώ πρώτα με την τιμή του και μετά με το marketing. Θα δικαιολογούσα κατά κάποιο τρόπο την τιμή αν η συσκευή μας έφερνε κάτι πραγματικά καινούριο, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Το εκνευριστικό της υπόθεσης όμως είναι ότι η Samsung προσπαθεί να μας το παρουσιάσει σαν μία τρομερά καινοτόμα συσκευή.

  1. Εντάξει είναι το πρώτο τηλέφωνο με Gorilla Glass 5, αλλά μέσα σε τρεις μήνες όλα τα νέα smartphone θα το έχουν. 
  2. ΟΚ είναι το πρώτο τηλέφωνο που ξεκλειδώνει με την ίριδα του ματιού μας, αλλά είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, όταν υπάρχουν άλλοι πέντε τρόποι να το ξεκλειδώσεις.
  3. Συμφωνώ ότι είναι αδιάβροχο, διαθέτει θύρα USB Type-C και microSD, αλλά αυτά είναι χαρακτηριστικά στα οποία είχε μείνει πίσω η Samsung και δεν είναι καινούρια.

Εκεί που διαφωνώ όμως είναι στο promo βίντεο που βλέπουμε παραπάνω, το οποίο πραγματικά δεν έχει να πει τίποτα σημαντικό, αλλά μας τα παρουσιάζει όλα σαν καινούρια (κλασική λογική Apple) για να δικαιολογήσει την υπερβολική τιμή του. Απόδειξη σε αυτό είναι ότι δεν έγινε φέτος το Unpacked event, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κάτι να πεις για το Galaxy Note7.

Η λογική λοιπόν της Samsung για τη συγκεκριμένη συσκευή είναι μάλλον αυτή:

Πάμε παιδιά να του βάλουμε της Παναγιάς τα μάτια μπας και πουλήσουμε τίποτα.

Οπότε νομίζω ότι πιο ασφαλής επιλογή είναι το Galaxy S7 edge για όσους ψήνονται.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter