Android Basics: Τι είναι η επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων και τα αντίγραφα ασφαλείας;


Τα αντίγραφα ασφαλείας και η επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων είναι δύο πολύ σημαντικές επιλογές που πιθανότατα δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει ποτέ ο μέσος χρήστης στο Android. Σε μία περίπτωση έκτακτης ανάγκης όμως, είναι τα καλύτερα εργαλεία για να σώσουμε ή να διαγράψουμε τα δεδομένα μας και μας γλιτώνουν από τεράστιο κόπο στη διαδικασία.

Βρίσκονται καταχωνιασμένα στο μενού της συσκευής μας και συγκεκριμένα στη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Προσωπικό > Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά" και δε χρειάζεται να είσαι εξπέρ για να τα ρυθμίσεις, έτσι σήμερα θα δούμε τι ακριβώς κάνουν, σε ποιες περιπτώσεις μας εξυπηρετούν και πώς τα χρησιμοποιούμε.


Επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων

Η επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων (και όχι ρυθμίσεων πλέον) είναι ένα πολυεργαλείο που μπορεί να μας λύσει πολλά προβλήματα ταυτόχρονα. Τη χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε τη συσκευή μας πριν την πουλήσουμε, για να απαλλαγούμε από κάποιο πρόβλημα που δεν εντοπίζεται ή απλώς για να τη φρεσκάρουμε, σε όλες όμως τις περιπτώσεις πρέπει να γνωρίζουμε το εξής:

ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΑΣ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

Αφού λοιπόν το ξεκαθαρίσαμε αυτό, ας γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι λέγοντας ότι αυτά που διαγράφονται από τη συσκευή είναι:

  • οι λογαριασμοί μας (Google, Facebook, Viber κλπ.),
  • οι εφαρμογές που έχουμε κατεβάσει,
  • τα δεδομένα μας (επαφές, SMS, αρχείο κλήσεων),
  • οι ρυθμίσεις που έχουμε κάνει στη συσκευή και τέλος
  • τα αρχεία μας (μουσική φωτογραφίες, βίντεο κλπ.).

Για να το πούμε πιο τεχνικά, η επαναφορά διαγράφει στην ουσία το "data", το "cache" και το "sdcard" partition και μπορεί να γίνει είτε από τις ρυθμίσεις της συσκευής, είτε από το recovery mode όπου θα μπούμε και θα επιλέξουμε "Wipe data / factory reset".


Επειδή πολύς κόσμος μπερδεύεται, πρέπει να τονίσουμε ότι τo "sdcard" partition είναι στην πραγματικότητα ο εσωτερικός χώρος της συσκευής και όχι η πραγματική κάρτα SD, η οποία δε διαγράφεται. Στο μενού της επαναφοράς ορισμένων συσκευών, θα δούμε ότι υπάρχει η επιλογή να διαγραφεί και η SD κάρτα, αλλά θα πρέπει να την επιλέξουμε μόνοι μας.

Στην έκδοση 6.0 του Android έχει εμφανιστεί και μία νέα επιλογή, η "Επαναφορά ρυθμίσεων δεδομένων" η οποία διαγράφει όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν τα δίκτυα (WiFi, κινητής τηλεφωνίας, Bluetooth κλπ.), αλλά δε γνωρίζουμε ακόμη πολλά πράγματα για αυτήν. Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε ότι σε περίπτωση που θέλουμε να πουλήσουμε τη συσκευή μας, πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων αλλά πρώτα θα πρέπει να κρυπτογραφήσουμε τα δεδομένα μας, καθώς μπορούν να ανακτηθούν.

Σημείωση:
Η λογική λέει ότι με την επαναφορά, επιστρέφουμε το λογισμικό της συσκευής μας στη μορφή που είχε όταν έφυγε από το εργοστάσιο, δηλαδή όπως ακριβώς την αγοράσαμε, σωστά; Όχι! Γιατί με το Android μάθαμε να επεμβαίνουμε μόνοι μας στο system partition, κάτι που δεν επηρεάζεται από την επαναφορά. Έτσι αν έχουμε αλλάξει ROM στη συσκευή μας ή την έχουμε χακάρει κάνοντας root ή εγκαθιστώντας για παράδειγμα το Xposed framework, μετά την επαναφορά οι αλλαγές αυτές θα παραμείνουν.

Αντίγραφα ασφαλείας...

...ή όπως λέμε και στο χωριό μου "backup". Υπάρχουν ένα σωρό εφαρμογές στο Play Store που μπορούν να μας εξυπηρετήσουν για να σώσουμε τα δεδομένα μας, αλλά έχουν τα δικά τους προβλήματα. Για παράδειγμα μας έχει τύχει στο παρελθόν να κάνουμε backup με μία από αυτές και αφού αναβαθμίσαμε σε νεότερη έκδοση Android, η εφαρμογή backup δεν ήταν συμβατή! Το Android λοιπόν διαθέτει τη δική του ενσωματωμένη λύση η οποία επίσης δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες μας, αλλά βελτιώθηκε σημαντικά στις εκδόσεις 5.0 και 6.0.

Ενεργοποιώντας λοιπόν τη "Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας", αποθηκεύουμε στον προσωπικό μας λογαριασμό στη Google (Εφεδρικός λογαριασμός) κάποιες ρυθμίσεις όπως το ιστορικό κλήσεων και οι κωδικοί πρόσβασης στα δίκτυα WiFi που έχουμε συνδεθεί, ενώ στην έκδοση 6.0, το Android μπορεί να αποθηκεύσει και δεδομένα τρίτων εφαρμογών (έως 25MB), αν οι δημιουργοί τους έχουν προβλέψει κάτι τέτοιο φυσικά.

Σε αυτά τα αντίγραφα ασφαλείας δεν αποθηκεύονται:

  • οι επαφές μας, για τις οποίες υπάρχει το Google contacts,
  • τα save των παιχνιδιών μας, για τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Google Play Games,
  • τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουμε τραβήξει, τα οποία συγχρονίζονται αυτόματα με το Google Photos,
  • τη μουσική μας, η οποία μπορεί να αποθηκευτεί στο Google Music,
  • τα υπόλοιπα αρχεία μας για τα οποία υπάρχει το Google Drive και τέλος
  • τα SMS, για τα οποία θα χρειαστούμε μία τρίτη εφαρμογή όπως το Super Backup.


H Google κρατάει επίσης μία λίστα με τις εφαρμογές που έχουμε στη συσκευή μας, τις οποίες μπορούμε να κατεβάσουμε αυτόματα μετά από επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων, αν έχουμε από πριν ενεργοποιήσει την επιλογή "Αυτόματη επαναφορά". Πολύ βολικό γιατί δε χρειάζεται να τις ψάχνουμε μία προς μία στο Play Store, ενώ όσοι χρησιμοποιούν τον Google Now launcher, θα διαπιστώσουν ότι "θυμάται" σε ποιες θέσεις και σε ποιους φακέλους τις είχαμε τοποθετήσει!

Βασικό σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι κατά την πρώτη ενεργοποίηση της συσκευής μας, μετά από επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, να ακολουθήσουμε τον οδηγό ενεργοποίησης συσκευής, χωρίς να προσπεράσουμε κανένα βήμα, ειδάλλως θα πρέπει να ξανακάνουμε επαναφορά για να επανέλθουν αυτόματα.

Σημείωση:
Επειδή ως γνωστόν οι Android συσκευές διαφέρουν οπτικά μεταξύ τους, οι αναφορές στα μενού αφορούν κυρίως όσες διαθέτουν AOSP ROM, όπως τα Nexus. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι ρυθμίσεις που αποθηκεύουμε στο server της Google δεν επανέρχονται ποτέ, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να διορθώσουμε.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter