Πουλάς το κινητό σου; Κρυπτογράφησε τα δεδομένα σου πριν τα διαγράψεις για να είσαι ασφαλής!


Έχει προκύψει ένα θέμα τώρα τελευταία που αφορά την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στις Android συσκευές, η οποία όπως αποδείχτηκε δε διαγράφει εντελώς τα δεδομένα μας. Δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί το μέσο χρήστη, αλλά για αυτόν που πουλάει τη συσκευή του για να αγοράσει την επόμενη, είναι θέμα μείζονος σημασίας.

Αιτία είναι η μνήμη flash που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα και ο τρόπος που λειτουργεί, ο οποίος επιτρέπει την ανάκτηση διαγραμμένων δεδομένων κάτι που μας εξυπηρετεί ιδιαίτερα όταν έχουμε κατά λάθος διαγράψει παλιές φωτογραφίες για παράδειγμα. Για να καταλάβουμε όλοι τι συμβαίνει, όταν διαγράφουμε αρχεία από το κινητό μας, ο χώρος ο οποίος καταλάμβαναν συνεχίζει να περιέχει αυτά τα αρχεία, άσχετα αν μας παρουσιάζεται ως ελεύθερος. Αυτό που κάνει στην ουσία το σύστημα είναι ότι σημειώνει τα συγκεκριμένα block της μνήμης με μία ταμπέλα "προς αντικατάσταση" και έτσι μόλις έχουμε ένα νέο αρχείο, αυτομάτως αποθηκεύεται πάνω στο παλιό διαγράφοντάς το δια παντός. Τι κάνουμε λοιπόν αν θέλουμε να πουλήσουμε το κινητό μας, μένοντας παράλληλα σίγουροι ότι ο επόμενος κάτοχος δε θα καταφέρει να ανακτήσει τα δεδομένα μας;

Η απάντηση είναι η κρυπτογράφηση της εσωτερικής μνήμης η οποία είναι πλέον υποχρεωτική για όλες τις συσκευές που θα κυκλοφορήσουν με Android 5.0+, με το Nexus 6 και το Nexus 9 να είναι οι πρώτες που την έχουν αυτόματα ενεργοποιημένη. Με την κρυπτογράφηση λοιπόν, δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο που λειτουργεί η μνήμη flash, απλά αν προσπαθήσει κάποιος να ανακτήσει δεδομένα, αυτά που θα πάρει θα είναι κλειδωμένα με ένα "κλειδί" που δεν έχει και ούτε μπορεί να αποκτήσει. Εννοείται ότι πάντα ισχύει ο κανόνας "ότι κλειδώνει, ξεκλειδώνει" και ακόμα και η κρυπτογράφηση μπορεί να σπάσει, αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολο έως απίθανο να το καταφέρει ακόμα και ένα προχωρημένος χρήστης.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δωρίσετε ή θα πουλήσετε την παλιά σας συσκευή, κάντε πρώτα το εξής. Πηγαίνετε "Ρυθμίσεις > Ασφάλεια" και ενεργοποιήστε την "Κρυπτογράφηση" και στη συνέχεια πηγαίνετε "Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά" και επιλέξτε "Επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων". Έτσι θα είστε σίγουροι ότι λάβατε όλα τα μέτρα.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter