Επιδρομή στην Κίνα s03e06 - Lenovo Golden Warrior A8 (Α806) review


Με την ευκαιρία ενός ακόμη επεισοδίου της σειράς "Επιδρομή στην Κίνα", επιτρέψτε μου να κάνω μια παρένθεση με μία διαπίστωση. Σχεδόν τρία χρόνια τώρα πιάσαμε στα χέρια μας πολλές κινέζικες συσκευές. Πριν από δυο χρόνια δε θα προτείναμε σε καμία περίπτωση να αγοράσει κάποιος τηλέφωνο από την Κίνα,

  • πρώτον λόγω ποιότητας κατασκευής,
  • δεύτερον λόγω προβλημάτων στη λειτουργία (προβλήματα με το WiFi και το GPS) και
  • τρίτον λόγω του φόβου της ακτινοβολίας που πιθανό να εξέπεμπαν.

Σήμερα και ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία της σειράς Android One από τη Google, η οποία φοράει κινέζικους επεξεργαστές της Mediatek τα πράγματα έχουν αλλάξει πλήρως. Οι Κινέζοι έχουν πλέον το know-how, γνωρίζουν δηλαδή πώς να δημιουργήσουν φθηνές και ποιοτικές Android συσκευές και μάλιστα με την ελαφριά AOSP ROM, το "καθαρό" Android που συνηθίζουμε να λέμε. Μία από αυτές τις εταιρίες είναι η Lenovo, η οποία δε χρειαζόταν το Android για να γίνει μεγάλο όνομα, τον τελευταίο χρόνο όμως και ιδιαίτερα μετά την εξαγορά της Motorola, μπαίνει για τα καλά στη συνείδησή μας ως μία αξιόπιστη επιλογή για το επόμενό μας τηλέφωνο.

Η Lenovo έχει στη φαρέτρα της τη σειρά Vibe αλλά θέλαμε να δούμε τι μπορεί να κάνει στις χαμηλές τιμές και έτσι "τσιμπήσαμε" από το ίντερνετ το Golden Warrior A8 (A806), το οποίο πραγματικά μας εντυπωσίασε για τα 140 περίπου ευρώ που δώσαμε για να το αποκτήσουμε.


Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Mediatek MT6592 @ 1.7GHz
  • GPU: Mali-450MP4
  • Μνήμη: 2GB RAM - 16GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.0" @ 1280 x 720p (294ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13MP (HDR) με autofocus και διπλό LED flash, μπροστά 5MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi, BLuetooth 4.0, GPS (Glonass), FM radio, microUSB 2.0
  • Μπαταρία: 2500mAh
  • Διαστάσεις: 140.5 x 70.8 x 9mm - 180g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.4.2 (Vibe UI)

Συνοπτικά

Τέσσερα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν το A8 μία πολύ ενδιαφέρουσα συσκευή, εκτός από την τιμή. Πρώτον ο επεξεργαστής, δεύτερον τα 2GB RAM, τρίτον η κάμερα των 13MP και τέταρτον η 4G συνδεσιμότητα.

Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής πραγματικά μας εντυπωσίασε και αν ψάχνετε αυτές τις μέρες για φθηνό τηλέφωνο, πάρτε ένα με τον MT6592 αν δε θέλετε το A8. Αυτό γιατί μέχρι σήμερα σε όλα τα benchmark που έχουμε κάνει σε φθηνές συσκευές με Mediatek επεξεργαστή, τα αποτελέσματα ήταν κάτω του αναμενομένου. Ο συγκεκριμένος λοιπόν σε αυτό το τηλέφωνο, πιάνει και σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνάει το περσινό HTC One M7, μια συσκευή που κυκλοφόρησε στα 700+ ευρώ, ενώ στο Antutu πλησιάζει και το LG G3! Αν ρίξετε επίσης μια ματιά και στο 3D Mark που μετράει την ισχύ στα παιχνίδια, αποδεικνύεται ότι και η GPU είναι πολύ δυνατή.



Σε αυτό οπωσδήποτε βοηθάει και το Vibe UI της Lenovo, το οποίο μπορεί να είναι ένα επιπλέον custom γραφικό περιβάλλον, αλλά είναι πανάλαφρο.



Το Α8 είναι επίσης η πρώτη συσκευή που πιάνουμε στα χέρια μας, έχοντας 2GB RAM σε αυτή την τιμή. Το έχουμε ξαναπεί ότι είναι σημαντικό να έχει η συσκευή μας περισσότερη RAM, μιας και η λογική του Android είναι διαφορετική σε σχέση με το iOS και τα Windows Phone και είναι ιδιαίτερα θετικό να το βλέπουμε και στη χαμηλή κατηγορία. Ο συνδυασμός λοιπόν του επεξεργαστή, του Vibe UI και της RAM, δίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στην πράξη, που αν το συνδυάσουμε και με το γρήγορο ίντερνετ της σύνδεσης 4G, δημιουργείται το παζλ μίας πολύ καλής Android συσκευής.

Πάμε και στην κάμερα η οποία είναι ονομαστικά και πρακτικά στα 13MP. Το τονίζουμε αυτό γιατί πολλές κινέζικες συσκευές διαθέτουν φακό 8MP αλλά βγάζουν φωτογραφίες στα 13MP μέσω ενός τρικ στο λογισμικό. Η συγκεκριμένη λοιπόν διαθέτει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης κάμερας όπως autofocus, λειτουργία HDR, διπλό LED flash, ενώ και η εφαρμογή της είναι αρκετά προσεγμένη καθώς διαθέτει μερικά βασικά φίλτρα και λειτουργίες φωτογράφισης. Δεν είναι ότι καλύτερο έχουμε δει, αλλά σίγουρα θα βγάλετε καλές και λεπτομερείς φωτογραφίες μαζί της (και ακόμη καλύτερες αν ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες).


Δείγμα από την κάμερα (πλήρες μέγεθος):


Όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής του τώρα, σίγουρα δε φτάνει την αλουμινένια αίσθηση του HTC One M8 αλλά δεν είναι και κανένα "φτηνιάρικο" τηλέφωνο με λεπτά πλαστικά μέρη όπως κάποια THL, Elephone ή DooGee. Τα χοντρά πλαστικά του θυμίζουν λίγο σκεπτικό τη Samsung με το Galaxy S3 και σου δίνει την αίσθηση ότι αν πέσει δε θα σπάσει με την πρώτη, ενώ σχεδιαστικά μας θύμισε περισσότερο το S4.




Για να κλείσουμε με κάποιες ακόμη αξιοσημείωτες λεπτομέρειες, ο αποθηκευτικός χώρος του A8 είναι σε ένα partition, κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει στις κινέζικες συσκευές, αλλά δυστυχώς δεν υποστηρίζεται δυνατότητα OTG. Η συσκευή διαθέτει επίσης μερικές πολύ εξυπηρετικές λειτουργίες όπως χειρισμό με το ένα χέρι, κλείδωμα της οθόνης με ένα κούνημα, λειτουργία τσέπης και πολλά ακόμη.


Αρνητικά;

Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τα αρνητικά της συσκευής αλλά δεν ξέρουμε αν αυτά που θα αναφέρουμε είναι σημαντικά ή όχι, για αυτό βάλαμε και το ερωτηματικό στον τίτλο. Ένα είναι ο επεξεργαστής ο οποίος δεν υποστηρίζει λειτουργικά συστήματα στα 64-bit, το δεύτερο είναι ότι αμφιβάλλουμε αν θα αναβαθμιστεί η συσκευή σε Android 5.0 και το τρίτο είναι η μπαταρία η οποία κινείται στα κλασικά επίπεδα μίας με δύο ημέρες αυτονομίας ανάλογα με τη χρήση, δεν είναι δηλαδή κάτι αξιοσημείωτο.

Το πόρισμα

Προσωπικά λοιπόν θα αγόραζα τη συγκεκριμένη συσκευή χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτό που θεωρώ ότι μου πρόσφερε περισσότερο είναι ότι μου άνοιξε τα μάτια, καθώς δεν πρόκειται πλέον να κοιτάζω συσκευές με 1GB RAM και 3G συνδεσιμότητα στην ίδια τιμή, ενώ τα μικρά μειονεκτήματά της δικαιολογούνται και από τη χαμηλή τιμή. Πιστεύω ότι η "αχίλλειος πτέρνα" των Κινέζων συνεχίζει να είναι οι αναβαθμίσεις, κάτι που αν διορθωθεί δε θα συζητάμε πλέον για αγορά συσκευών από την Ευρώπη με "καπέλο" στις τιμές.

Στην περίπτωση λοιπόν που προτιμήσετε το Golden Warrior A8, εδώ θα βρείτε και όλες τις διαθέσιμες custom ROM και recovery για να τις εγκαταστήσετε μέσω του SP Flash Tool.

Thanks: Ξανά στο Μάκη!

Σχόλια

  1. Τακης Χαλκιοπουλος05 Φεβρουαρίου, 2015 04:37

    καλημερα, εχω ενα ΅τοιουτο΅ και η ερωτηση ειναι αν υπαρχει τεχνικος που μπορει να κανει την αναβαθμιση του ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι κρίμα να πληρώσεις κάποιον για να σου κάνει μια τόσο εύκολη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες