Το Android έρχεται σε όλες τις οθόνες: Smartphone, tablet, smartwatch, αυτοκίνητα και τηλεοράσεις


Η Google χθες βράδυ (25/06/14) κατάφερε να μας δείξει τις πραγματικές δυνατότητες του Android, δίνοντας έμφαση στην ευελιξία του. Το βλέπαμε χρόνια τώρα ότι το Android μπορεί να τρέξει σε τηλεοράσεις, υπολογιστές και συστήματα αυτοκινήτου αλλά δεν υπήρχε επίσημη υποστήριξη για όλα αυτά, κάτι που μόλις έγινε πραγματικότητα.

Android One

Ξεκινώντας από τα smartphone η Google μας εξέπληξε ευχάριστα παρουσιάζοντας το Android One, μία σειρά από συσκευές κάτω των 100 δολαρίων για αναδυόμενες αγορές. Βλέποντας ότι η πλατφόρμα κυριαρχεί πλέον παγκοσμίως, η μόνη διέξοδος για πωλήσεις είναι η μικρή κατηγορία την οποία αυτή τη στιγμή εκμεταλλεύονται μόνο τυχάρπαστες κινέζικες εταιρίες.

Με το Android One η Google θέλει να δημιουργήσει μία φουρνιά συσκευών με βασικά χαρακτηριστικά, η οποία θα αναβαθμίζεται τακτικά σε στυλ Nexus! Οι πρώτες συσκευές θα είναι dualSIM και θα διαθέτουν οθόνες 4.5 ιντσών, θύρα για microSD κάρτα και FM radio δίνοντας στο "φτωχό" καταναλωτή την ευκαιρία να αποκτήσει ένα ποιοτικό smartphone.

Πολύ καλή ιδέα που φαντάζομαι θα τη δούμε και στα μέρη μας, έτσι όπως πάει η κατάσταση.


Android Wear

Είδαμε και στο παρελθόν την πλατφόρμα του Android Wear και σήμερα η Google μας παρουσίασε τις πρώτες συσκευές που θα το εκμεταλλευτούν. Μας ανέλυσε επίσης το σκεπτικό γύρω από την πλατφόρμα λέγοντας ότι καθημερινά κοιτάμε το κινητό μας πάνω από 100 φορές για να ενημερωθούμε από τις ειδοποιήσεις του. Με το Wear δε χρειάζεται να το βγάλουμε από την τσέπη καθώς όλες οι ειδοποιήσεις βρίσκονται πλέον στο χέρι μας.

Αξίζει να πούμε ότι οι ειδοποιήσεις όλων των εφαρμογών εμφανίζονται στις συσκευές με Android Wear χωρίς οι προγραμματιστές τους να προσθέσουν επιπλέον κώδικα, ενώ οι συσκευές θα εκτελούν και χρέη τηλεχειριστηρίου για την τηλεόραση αλλά και fitness coach με τις ανάλογες εφαρμογές.

Οι πρώτες συσκευές είναι το LG G Watch και το Samsung Gear Live που είναι ήδη διαθέσιμα στο Play Store, ενώ το πανέμορφο Motorola Moto 360 θα κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι.

LG G Watch

  • Οθόνη: IPS LCD 1.65 ιντσών @ 280x280p
  • Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon 400
  • RAM: 512MB
  • Μνήμη: 4GB
  • Μπαταρία: 400mAh
  • Ιδιότητες: Αδιάβροχο (IP67), Bluetooth 4.0
  • Διαστάσεις: 37.9 x 46.5 x 9.95mm - 63g.
  • Τιμή: 229 δολάρια


Samsung Gear Live

  • Οθόνη: Super Amoled 1.63 ιντσών @ 320x320p
  • Επεξεργαστής: 1.2GHz
  • RAM: 512MB
  • Μνήμη: 4GB
  • Μπαταρία: 300mAh
  • Ιδιότητες: Αδιάβροχο (IP67), Bluetooth 4.0, μετρητής καρδιακών παλμών
  • Διαστάσεις: 37.9 x 56.4 x 8.9mm - 59g.
  • Τιμή: 200 δολάρια


Motorola Moto 360

Για το Moto 360 δε γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες ακόμη, παρά μόνο ότι διαθέτει στρόγγυλη οθόνη 1.8 ιντσών με διάμετρο 46mm, είναι αδιάβροχο και φορτίζει ασύρματα. Πρόκειται πάντως για το ομορφότερο smartwatch που έχουμε δει μέχρι σήμερα και θα κυκλοφορήσει πιθανότατα στα 250 ευρώ.


...και ένα σχόλιο για το Android Wear. Από την εμφάνιση του Google Glass πολύς κόσμος άρχισε να ανησυχεί για την ιδιωτική του ζωή, καθώς οι χρήστες του θα μπορούσαν να μας φωτογραφίζουν στο δρόμο χωρίς να το καταλαβαίνουμε, αλλά και να μαθαίνουν την ταυτότητά μας μέσα από σύγχρονα προγράμματα face recognition. Αυτά φυσικά μπορούν να γίνουν και από ένα smartphone αλλά έχει διαφορά να το φοράει κάποιος συνεχώς στο κεφάλι του.

Το Android Wear λοιπόν είναι ένα αναγκαίο βήμα προς τα πίσω για να έχουμε τα πλεονεκτήματα του Glass χωρίς τα παρατράγουδα που θα μπορούσε να μας δημιουργήσει.

Android TV

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Google TV, η Google προσπαθεί και πάλι βάζοντας μπροστά αυτή τη φορά το βαρύ όνομα του Android. Πρόκειται κυρίως για έναν ειδικά διαμορφωμένο για τηλεοράσεις launcher, ο οποίος περιλαμβάνει τρία βασικά χαρακτηριστικά, το Play Store, το Google Search και το YouTube.


Ανοίγοντας λοιπόν την τηλεόραση ή το set-top box με Android TV μπορούμε να δούμε άμεσα προτάσεις ταινιών και σειρών που κυκλοφορούν στο Play Store, εφαρμογών και βίντεο από το YouTube. Δε γίνεται όμως η Google να μην εκμεταλλευτεί την τεράστια γκάμα παιχνιδιών του Play Store, έτσι υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία με συμβατά παιχνίδια τα οποία μπορούμε να παίξουμε με την Android συσκευή μας ή με το κλασικό χειριστήριο παιχνιδοκονσόλας. Ειδικά αν κυκλοφορήσουν συσκευές Android TV με τον επεξεργαστή K1 της Nvidia, τότε μιλάμε για μία κανονική παιχνιδοκονσόλα που η επιτυχία της θα κριθεί από τους τίτλους παιχνιδιών που θα έρθουν από γνωστές εταιρίες.

Δεν τελειώσαμε ακόμα. Το Android TV έρχεται με ενσωματωμένη την τεχνολογία Googlecast που για πρώτη φορά είδαμε στο Chromecast. Μας δίνει λοιπόν τη δυνατότητα να ακούσουμε μουσική, να προβάλουμε βίντεο από την Android συσκευή μας αλλά και να προβάλουμε ολόκληρη την οθόνη της αν θέλουμε. Είπαμε ότι θα μπορούμε να το χειριστούμε και με το Android Wear ρολόι μας; Όχι; Το λέμε τώρα.


Android Auto

Το Android λοιπόν έρχεται και στις οθόνες των αυτοκινήτων μας με το Android Auto. Είναι η πιο απλή υλοποίηση από αυτές που είδαμε παραπάνω, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις μία Android-ready οθόνη στο αυτοκίνητό σου. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το smartphone μας, το οποίο πρέπει να συνδέσουμε στην οθόνη για να λειτουργήσει το όλο σύστημα. Περιλαμβάνει το Google Maps, ειδική εφαρμογή κλήσεων και μηνυμάτων, εφαρμογή μουσικής και τηλεμετρίας, ενώ μπορείς να το χειριστείς εξ' ολοκλήρου με φωνητικές εντολές... στα Αγγλικά.


...και τα σχόλια

Καταλαβαίνουμε πλέον ότι το Android δεν είναι πια μια mobile πλατφόρμα αλλά ένα ενιαίο οικοσύστημα που το βρίσκεις σε κάθε οθόνη (μην ξεχνάμε και το Android x86 για laptop). Εδώ και πολύ καιρό λέγαμε ότι αυτές είναι οι πλήρεις δυνατότητές του και η Google μαζί με όλες τις εταιρίες που συμμετέχουν στα παραπάνω προϊόντα το κάνουν πραγματικότητα. Σημαντικότερα θεωρούμε το Android One αλλά και το Android TV κυρίως γιατί το Wear και το Auto βασίζονται σε φωνητικές εντολές που απλά δεν υπάρχουν στα ελληνικά. Είναι επίσης ιδανικό να χρησιμοποιείς μία κοινή πλατφόρμα παντού και συνάμα επικίνδυνο καθώς αν χάσουμε έναν λογαριασμό θα χάσουμε τα πάντα. Πρέπει λοιπόν η Google να μας αποδείξει ότι μπορεί και να διαχειριστεί όλο αυτό το οικοσύστημα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για όλες τις υπηρεσίες στην επίσημη σελίδα του Android, αλλά και στο επίσημο blog του.

Σχόλια

  1. Το τελευταίο videaki πολυ promissing...αλλά και λίγο μελαγχολικό - αγχωτικό... θα πρέπει συνέχεια να μιλάμε με τις συσκευές μας?! μια στο ρολόι, μια στο τηλέφωνο, μία στο αυτοκίνητο, μια στις πόρτες στα παράθυρα...και οχι τπτ σκέψου να πεις κάτι λάθος.... ΒΑΓΓΕΛΗΗΗ...και μπαμ κλείνει η πόρτα
    https://www.youtube.com/watch?v=LNlZ4BZZn6w

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες