Android Wear: Μια πρώτη ματιά στην επίσημη έκδοση του Android για smartwatch


Γνωρίζαμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η Google ετοιμάζει το δικό της smartwatch και είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας σε αυτή, μιας και οι μέχρι σήμερα προσπάθειες αποδεικνύονται λίγες σε σχέση με αυτά που περιμέναμε. Το Android Wear λοιπόν ανακοινώθηκε μαζί με δύο έξυπνα ρολόγια από την LG και τη Motorola και η αίσθηση που μας άφησε είναι μάλλον ουδέτερη αλλά πολλά υποσχόμενη. Ορίστε το γιατί.

Android Wear

Η Google λοιπόν αποφάσισε να μας δώσει μία νέα πλατφόρμα βασισμένη στο Android πάνω στην οποία θα "χτιστούν" τα smartwatch των επόμενων ετών. Η ίδια επιτυχημένη συνταγή που ισχύει για το Android, υιοθετείται και για το Wear καθώς είναι ανοιχτό, έχει το δικό του SDK και διαθέτει τη δική του συμαχία κολοσσών που θα το υποστηρίξουν.

Ξεκινώντας από την ονομασία το Wear είναι επίτηδες ένας γενικός όρος που φυσικά δε διαλέχτηκε τυχαία καθώς η Google θέλει να καλύψει όλο το φάσμα των φορετών συσκευών που θα δημιουργηθούν στο μέλλον και όχι μόνο τα ρολόγια. Εικάζουμε ότι το επόμενο Google Glass θα τρέχει Android Wear, είναι όμως και ένα μήνυμα σε όσους θεωρούν ότι το Android είναι πολύ βαρύ για τόσο μικρές συσκευές, όπως η Samsung που προτίμησε το Tizen για τα Gear 2 και Fit.

Αν και δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες ακόμα, το Android Wear υποστηρίζει εξ' αρχής όλες τις βασικές λειτουργίες που θα θέλαμε από ένα smartwatch όπως:

  • ειδοποιήσεις εφαρμογών για υπηρεσίες που τρέχουν μέσω του smartphone μας,
  • real time ενημέρωση για τις fitness συνήθειές μας,
  • χειρισμός άλλων Android συσκευών όπως το Chromecast και
  • ενημέρωση και γρήγορη αναζήτηση μέσω του Google Now.


Powered by Google Now

Ας μείνουμε όμως λίγο στο Google Now καθώς θα μπορούσαμε άνετα να πούμε ότι τρέχει Google Now λειτουργικό σύστημα και όχι Android! Αυτό φυσικά έχει τα θετικά και τα αρνητικά του τα οποία θα δούμε ευθύς αμέσως.

Θετικά

Η Google είναι κατά βάση μία εταιρία που παρέχει πληροφορία και το Google Now είναι το καλύτερό της προϊόν για μια τέτοια συσκευή. Είναι σα να έχεις ένα φίλο δίπλα σου που σου θυμίζει ακριβώς τη στιγμή που πρέπει, όλα όσα δεν πρέπει να ξεχάσεις. Αυτή είναι και η βασική λειτουργία ενός αξεσουάρ σαν αυτό και το Wear το πετυχαίνει στο 100%. Ο συνδυασμός επίσης της απλότητας του γραφικού περιβάλλοντος και της hands free χρήσης μέσω της εντολής "OK Google", κάνουν το Wear εξαιρετικά λειτουργικό.

Ένα ακόμη θετικό είναι ο ανοιχτός χαρακτήρας του Android. Αν το Wear αγκαλιαστεί με την ίδια θέρμη όπως το Android, θα έχουμε πολύ σύντομα νέες εφαρμογές και νέες λειτουργίες που θα εκτοξεύσουν τη χρήση του σε υψηλότερο επίπεδο. Συνυπολογίζοντας επίσης και το γεγονός ότι η Google ακούει τους χρήστες, θα δούμε άμεσα και πολλά πολυπόθητα χαρακτηριστικά να προτίθενται σε αυτό.

Αρνητικά

Το Google Now είναι επίσης και το μεγάλο αρνητικό του Android Wear. Όσοι θέλουν κάτι περισσότερο από το να βλέπουν πληροφορίες σε μια τέτοια συσκευή δε θα μπορούν να το κάνουν. Επίσης το Now δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους μιας και οι φωνητικές εντολές υποστηρίζουν περιορισμένες γλώσσες και σίγουρα όχι την ελληνική. Δεν είδαμε στα βίντεο πουθενά πληκτρολόγιο, οπότε τι γίνεται με εμάς;


Συσκευές

Μαζί με το Wear είδαμε και τις πρώτες συσκευές οι οποίες λειτούργησαν ως πρωτότυπα στην ανάπτυξή του. Το ένα είναι το LG G Watch και το άλλο το πολύ ντιζαϊνάτο Motorola Moto 360. Δεν μπορούμε να πούμε βέβαια πολλά πράγματα ακόμη για αυτά, παρά να χαζέψουμε τα promo βίντεo και τις επίσημες εικόνες τους.



Το πόρισμα

Το Android Wear λοιπόν αν μη τι άλλο φαίνεται πολλά υποσχόμενο, κρατάει όμως ένα χαμηλό προφίλ σε χαρακτηριστικά δείχνοντάς μας ότι άλλες θα πρέπει να είναι οι λειτουργίες του smartwatch και άλλες του smartphone. Αυτό δηλαδή που είδαμε στο Omate Truesmart και το Neptune Pine προφανώς δεν είναι αποδεκτό από τη Google... ακόμα.

Είναι πολύ νωρίς για να το κρίνουμε φυσικά αλλά τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι αυτά όπως τα βλέπουμε σήμερα. Το πρόβλημα που πρέπει να λύσει η Google είναι οι γλώσσες, όμως θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι αν σκεφτούμε ότι έχουμε μία δύσκολη γλώσσα η οποία εξυπηρετεί μόνο 15 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, μπαίνουμε λοιπόν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με άλλες χώρες.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μεταξύ των συμμετεχόντων στις εταιρίες υποστήριξης είναι η Mediatek, η γνωστή κινέζικη εταιρία κατασκευης chip επεξεργαστών. Ετοιμαστείτε λοιπόν για πολλά φθηνά smartwatch από την Κίνα, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τα smartphone του Android.

Προσωπικά συνεχίζω να θεωρώ ότι το smartwatch που δεν είναι αυτόνομο, δεν μπορεί δηλαδή να κάνει κλήσεις ή να συνδεθεί στο ίντερνετ χωρίς την παρουσία smartphone, είναι περιττό. Συνεχίζω λοιπόν να περιμένω πώς και πώς την έλευση του Truesmart. Παρ' όλα αυτά το Wear είναι μία πολύ καλή πρώτη προσπάθεια από τη Google που αξίζει την προσοχή μας.

Διαβάστε περισσότερα στο επισημο blog του Android αλλά και στην επίσημη σελίδα των προγραμματιστών του.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter