Η Nvidia παρουσιάζει το Tegra K1, το chip που θα κινεί smartphone, tablet και αυτοκίνητα


Η έκθεση τεχνολογίας CES 2014 ξεκίνησε σήμερα και για τις επόμενες τέσσερις ημέρες όλες οι μεγάλες εταιρίες θα μας παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για τη νέα χρονιά. Πρώτη στη λίστα η Nvidia η οποία κάθε χρόνο μας αποκαλύπτει τον επόμενο Tegra επεξεργαστή και φέτος σειρά έχει ο Tegra K1 ο οποίος αποτελεί ότι πιο ενδιαφέρον έχουμε δει από τον πρώτο Tegra επεξεργαστή.

Ο K1 είναι στην ουσία δύο διαφορετικά chip. Το πρώτο διαθέτει έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή Cortex A15 στα 2.3GHz, ενώ το δεύτερο και πιο ενδιαφέρων είναι ένας διπύρηνος Kepler επεξεργαστής στα 2.5GHz. Η διαφορά τους είναι ότι στον πρώτο η Nvidia χρησιμοποίησε έτοιμους επεξεργαστές της ARM στα 32-bit και απλά αύξησε τους πυρήνες γραφικών σε 192 (!!!), ενώ ο δεύτερος αποτελεί το μεγάλο άνοιγμα της εταιρίας στην αγορά των επεξεργαστών καθώς ο Kepler είναι ο πρώτος επεξεργαστής που έχει δημιουργηθεί στο σύνολό του από την Nvidia. Το δεύτερο chip διαθέτει επίσης 192 πυρήνες στο chip γραφικών (GPU) του ενώ είναι και 64-bit.


Μετά την παρουσίαση των CUDA GPU στους υπολογιστές η Nvidia έκανε σαφές το όραμά της να κατασκευάσει κάρτες γραφικών οι οποίες θα μπορούν να τρέξουν εξ' ολοκλήρου ένα παιχνίδι πάνω τους χωρίς τη χρήση των επεξεργαστών του συστήματος. Αυτό στις φορητές συσκευές μπορεί να φέρει την επανάσταση στα γραφικά τα οποία από ότι λένε οι ιθύνοντες της Nvidia, ξεπερνούν το επίπεδο των μέχρι σήμερα κραταιών κονσολών παιχνιδιών (PS3, XBOX 360).

Οι πρώτες συσκευές με τον 32μπιτο επεξεργαστή θα κυκλοφορήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2014 με μία από τις εταιρίες που ενδιαφέρθηκαν να είναι η Vodafone, ενώ οι συσκευές με τον 64μπιτο θα εμφανιστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και μάλλον θα τις δούμε πρώτα σε Android αυτοκίνητα.

Δείτε τα chip στην πράξη με την Unreal Engine 4:


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter