Προσθέστε νέα χαρακτηριστικά στην εργοστασιακή ή την custom ROM σας με το Xposed framework


Όταν κάποια στιγμή αναφερθήκαμε στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε το δικό μας theme στο Android, μιλήσαμε για ένα πολύ σημαντικό apk το framework-res. Για να κάνουμε λοιπόν τις δικές μας αλλαγές πρέπει να το ανοίξουμε, να προσθέσουμε τα εικονίδια μας, τις γραμματοσειρές μας και ότι άλλο θέλουμε, ενώ στο τέλος πρέπει να το πακετάρουμε με το σωστό τρόπο (sign) για να το εγκαταστήσουμε και πάλι στη ROM μας. Αν πάλι θέλουμε να εγκαταστήσουμε κάποιο hack ή κάποιο νέο χαρακτηριστικό στη συσκευή μας, συνήθως χρησιμοποιούμε την recovery από όπου και το φλασάρουμε.

Το πρόβλημα με αυτή τη διαδικασία είναι ότι μεταποιούμε, διαγράφουμε ή προσθέτουμε αρχεία συστήματος το οποίο σημαίνει ότι οποιοδήποτε λάθος μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στο σύστημα ή ακόμα και bootloop ή softbrick. Τα πράγματα πλέον γίνονται πιο εύκολα με την εμφάνιση του Xposed framework, το οποίο υπόσχεται εγκατάσταση mod, theme και οποίας άλλης χακιάς μας έρθει στο μυαλό, με ευκολία και ασφάλεια.

Γιατί είναι τόσο φοβερό το Xposed;
Γιατί είναι ασφαλές ή τουλάχιστον ασφαλέστερο από τις παλιές μεθόδους. Στη μέθοδο του Xposed όλα τα hack είναι πακεταρισμένα σε apk και μπορούμε να τα ενεργοποιήσουμε και απενεργοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή, μέσω του Xposed Installer. Με αυτό τον τρόπο όταν κάποιο είναι ασύμβατο απλά το απενεργοποιούμε και κάνουμε επανεκκίνηση στη συσκευή μας. Είναι τόσο ασφαλές που ακόμα και αν το ίδιο το framework δεν λειτουργεί καλά στη δική μας ROM, μπορούμε να φλασάρουμε το ειδικό αρχείο zip μέσω recovery για να επανέλθουμε στην πρότερη κατάστασή!

Τι μπορούμε να κάνουμε μαζί του;
Να εγκαταστήσουμε σετ εικονιδίων, να χρησιμοποιήσουμε άλλη ανάλυση οθόνης και άλλη γλώσσα ανά εφαρμογή, να προσθέσουμε νέα χαρακτηριστικά στη συσκευή μας, να κάνουμε τη συσκευή μας συμβατή με το Facebook Home και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε αρκεί τα mod αυτά να έχουν φτιαχτεί για το συγκεκριμένο framework. Το φοβερό είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε την συμπεριφορά μιας εφαρμογής η οποία ακόμα και αν αναβαθμιστεί θα συμπεριφέρεται όπως την έχουμε ρυθμίσει, καθώς δεν πειράζουμε το apk της.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, ας πούμε ότι θέλουμε ο Chrome να έχει μεγαλύτερη γραμματοσειρά από ότι άλλες εφαρμογές. Μέσω του App Settings mod βρίσκουμε από τη λίστα τον Chrome, αλλάζουμε το font scale και κάνουμε επανεκκίνηση. Τόσο απλό αλλά προσέξτε, δεν έγινε καμία αλλαγή στο system partition, δεν διατρέχουμε κανένα κίνδυνο και μπορούμε όποια στιγμή θέλουμε να ξαναλλάξουμε τη ρύθμιση με τον ίδιο τρόπο.


Είναι κάτι αρκετά φρέσκο στον κόσμο του Android και ήδη πολλοί μεγάλοι developer όπως ο Modaco έχουν αρχίσει να ασχολούνται μαζί του. Έχουμε βρει μερικά mod και ελπίζουμε σύντομα να γίνουν ακόμη περισσότερα και φυσικά όποιο είναι άξιο αναφοράς σίγουρα θα σας το παρουσιάσουμε στο μέλλον. Κατεβάστε το και διαβάστε περισσότερα στο επίσημο νήμα του στο XDA

Μερικά mod που βρήκαμε:

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter