Συμβουλές εξοικονόμησης μπαταρίας για rooted Android συσκευές


Η τεχνολογία στις φορητές συσκευές μπορεί να προχωράει με γοργούς ρυθμούς όμως σε επίπεδο μπαταρίας είμαστε στάσιμοι εδώ και χρόνια στα ιόντα λιθίου (Li-Ion). Δεν είναι δυνατόν, τα απλά κινητά που είχαμε πριν δέκα και πλέον έτη να έχουν τις ίδιες μπαταρίες με τα σημερινά, που είναι κατά κάποιο τρόπο μικροί υπολογιστές. Είναι μάλιστα τόσο προφανές το πρόβλημα, που σε κάθε νέα συσκευή που βγαίνει στην αγορά προστίθεται ως χαρακτηριστικό η αυτονομία της και αντί να επικεντρωθούμε στην ουσία, την ανάγκη εύρεσης μιας νέας λύσης, ασχολούμαστε με το πόσο ενεργοβόρο είναι ένα λειτουργικό σύστημα.

Η λύση που έχουν δώσει οι εταιρίες είναι να φορτώνουν με όσο μεγαλύτερες μπαταρίες μπορούν τις συσκευές, αυξάνοντας φυσικά το βάρος τους που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάτι που κουβαλάμε στην τσέπη μας, ενώ φανταστείτε πόσο χώρο θα γλίτωναν αν έλυναν το πρόβλημα του μεγέθους. Το βάρος λοιπόν πέφτει στο χρήστη και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι οικονομία. Στο παρελθόν δείξαμε αρκετούς τρόπους για να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας κάνοντας απλές ρυθμίσεις δικτύου και συγχρονισμού, ρυθμίσεις οθόνης και συστήματος, ενώ η ίδια η Google μας είχε προτείνει κάποια στιγμή τις δικές της ρυθμίσεις για το Android. Σήμερα λοιπόν θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε και root στη συσκευή μας, μιας και πλέον μπορούμε να επέμβουμε απευθείας στο hardware της αλλά και το φάκελο του συστήματος.

Βρείτε μια καλή ROM
Όταν επιλέγουμε μία custom ROM για τη συσκευή μας, θα πρέπει πάντα να ξέρουμε το σκεπτικό πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε καθώς οι περισσότερες στοχεύουν στις επιδόσεις, άρα η αυτονομία πάει περίπατο. Ειδικά για ανθρώπους που χρησιμοποιούν το Android τους κυρίως ως τηλέφωνο και δευτερευόντως ως smartphone η ROM που θα επιλέξουν θα πρέπει:
  • να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στο AOSP δηλαδή στο "καθαρό" Android καθότι, όσο λιγότερες προσθήκες φέρει (π.χ. Sense, Touchwiz κλπ.) τόσο λιγότερες διεργασίες εκτελεί
  • να διαθέτει όσο το δυνατόν λιγότερες προεγκατεστημένες εφαρμογές
  • να μην έχει βελτιώσεις όπως π.χ. το init.d, το SuperCharger ή το Pimp My ROM καθώς και αυτές κοστίζουν σε αυτονομία.

Ένα καλό παράδειγμα που είχα δοκιμάσει προσωπικά είναι η Oxygen ROM για το HTC Desire (και άλλες συσκευές) η οποία προσέφερε όλα τα παραπάνω και η αυτονομία της ήταν σαφώς καλύτερη από αυτή της επίσημης ROM.

Αλλάξτε πυρήνα
Ένα από τα χαρακτηριστικά στα οποία δε δίνουμε μεγάλη σημασία αλλά έχουν μεγάλη ευθύνη στην κατανάλωση της μπαταρίας είναι ο πυρήνας. Η δουλειά του είναι να συνδέει το hardware με το software και αν δεν είναι σωστά ρυθμισμένος μπορεί να απασχολεί το hardware της συσκευής μας χωρίς λόγο. O πυρήνας έχει επίσης τη δυνατότητα του undervolting με την οποία μπορούμε να μειώσουμε την παροχή ρεύματος στον επεξεργαστή και να πετύχουμε καλύτερη αυτονομία. Θα πρέπει φυσικά να βρούμε έναν πυρήνα που να το υποστηρίζει αλλά και να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς οι ακραίες ρυθμίσεις είναι επικίνδυνες για το σύστημα. Μπορούμε να βρούμε ένα σωρό πυρήνες για τις γνωστές συσκευές που κυκλοφορούν, οι οποίοι είναι ειδικά φτιαγμένοι για χαμηλή κατανάλωση και εγκαθίστανται πανεύκολα, είτε μέσω recovery (αν είναι .zip) είτε μέσω fastboot (αν είναι .img).

Μειώστε τη χρήση του επεξεργαστή
Μετά την οθόνη, ο επόμενος ένοχος για την κατανάλωση μπαταρίας είναι η χρήση του επεξεργαστή. Οι εφαρμογές χρησιμοποιούν επεξεργαστική ισχύ και τις περισσότερες φορές δεν το γνωρίζουμε γιατί λειτουργούν στο παρασκήνιο. Αν δεν τις απενεργοποιήσουμε τότε θα πρέπει να μειώσουμε την ισχύ του επεξεργαστή για να κάνουμε οικονομία. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα με εφαρμογές όπως το SetCPU με τις οποίες μπορούμε να ρυθμίσουμε τα όρια μέσα στα οποία θα χρονίζεται ο επεξεργαστής. Φυσικά κάτι τέτοιο θα επηρεάσει την απόδοση του συστήματος, όμως μπορούμε όποια στιγμή θέλουμε να επιστρέψουμε σε κανονικά επίπεδα.

Καταργήστε τις διαφημίσεις
Η ανταλλαγή δεδομένων μέσω κάποιου δικτύου, επιφέρει μεγάλη κατανάλωση στη μπαταρία μιας συσκευής, πόσο μάλλον όταν αυτή η ανταλλαγή γίνεται άσκοπα. Πολλές από τις εφαρμογές που εγκαθιστούμε έχουν διαφημίσεις και αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που βλέπουμε μία από αυτές, η συσκευή μας έχει επισκεφτεί την ιστοσελίδα που τις παρέχει και επιστρέφει με το περιεχόμενο που προβάλλεται, ξοδεύοντας πόρους. Για να το αντιμετωπίσουμε, μπορούμε απλά να κλείσουμε το WiFi, όμως υπάρχουν εφαρμογές που δεν εκκινούν αν δεν κάνουν πρώτα έναν έλεγχο μέσω δικτύου. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η κατάργηση και αυτό γίνεται με εφαρμογές όπως το AdFree ή χειροκίνητα όπως δείξαμε παλαιότερα. Έτσι οι εφαρμογές δε θα μπορούν πλέον να ελέγξουν για διαφημίσεις και εμείς θα έχουμε λίγο περισσότερη μπαταρία στη συσκευή μας.

Με όλα τα παραπάνω αλλά και με τις συμβουλές καλής χρήσης που είπαμε παλαιότερα, θα δείτε ότι η αυτονομία της συσκευής σας θα αυξηθεί αισθητά. Ότι άλλο θέλετε να προσθέσετε, χαρά μας να το συζητήσουμε στα σχόλια, παρακάτω.

Σχόλια

  1. Εγώ έχω μια απορία σχετικά με την rom σε συνδυασμό με τον πυρήνα! Πολλές φορές έχω δει σε forum να μιλάνε για rom και ότι λειτουργούν 'φοβερά' με έναν συγκεκριμένο πυρήνα! Αυτό σε τι οφείλεται και πως εμείς μπορούμε να δοκιμάσουμε την συμβατότητα?
    Υ.Γ. Ωραίο άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως όλο αυτό είναι μύθος. Πιστεύω πως ένας καλός πυρήνας μπορεί να κάνει οποιαδήποτε ROM να πετάξει. Φαντάσου να είναι και η ROM προσεγμένη.

      Διαγραφή
  2. Ναι γιατί και εμένα δεν μου φαινόταν και πολύ λογικό το όλο θέμα γιατί διαφορετικά κάθε ROM θα έπρεπε να έχει και τον δικό της πυρήνα!Να φανταστώ ο Thalamus που έχεις σαν προαιρετικός είναι αξιόπιστος πυρήνας? με σωστή αυτονομία ή έχεις κάποιον άλλον να μας προτείνεις ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πυρήνες του _thalamus είναι ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει από άποψη σταθερότητας και αυτονομίας.

      Δυστυχώς σταμάτησε την ενασχόλησή του με το Android.

      Διαγραφή
    2. So its your turn!!! Xexe!ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί αντικαταστατης! Κάτι ακόμη μπορούμε να σβήσουμε όλες τις επαφές από το Google λογαριασμό!!?? Η έστω από το κινητό? (nexus s) συγνώμη που ξέφυγα από το θέμα!!

      Διαγραφή
  3. Πήγαινε από το PC σου στο Gmail και θα τα βρεις όλα εκεί να τα διαγράψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν πάρω την Rom του κατασκευαστή και βάλω έναν καλύτερο πυρήνα, θα έχει καλύτερες επιδόσεις η συσκευή; Επίσης, σε οποιαδήποτε Rom μπορώ να εγκαταστήσω των πυρήνα που θέλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναλόγως τον πυρήνα αλλά σε γενικές γραμμές ναι. Ο πυρήνας που θα εγκαταστήσεις μπορεί να μπει σε οποιαδήποτε ROM αρκεί να είναι φτιαγμένος για τη συσκευή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter