Google Pixel 3a / 3a XL | Η ίδια κορυφαία κάμερα... στη μισή τιμή

Google Pixel 3a

Είναι δεδομένο ότι οι τιμές στα καλά smartphone έχουν ανέβει πολύ ψηλά πλέον και έτσι οι εταιρίες ψάχνουν τον τρόπο για να μας προσφέρουν παρόμοιες συσκευές με τις ναυαρχίδες τους σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό το φαινόμενο της "mini ναυαρχίδας" δεν είναι καινούριο, αλλά μέχρι σήμερα οι συσκευές αυτές ήταν για πολλούς λόγους αδιάφορες. Η Google έρχεται να το αλλάξει αυτό και με το Pixel 3a μας προσφέρει στη μισή τιμή, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό μιας ναυαρχίδας, την κάμερα.

Οι "mini ναυαρχίδες" χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατατάσσονται αυτές που έχουν όντως πολύ καλά χαρακτηριστικά, αλλά φέρουν και υψηλή τιμή, συνήθως πάνω από τα 550 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται για παράδειγμα το Samsung Galaxy S10e, το οποίο όμως δεν αξίζει να αγοράσεις γιατί με τα ίδια χρήματα μπορείς να πάρεις κανονικές ναυαρχίδες, όπως το Xiaomi Mi 9 και το OnePlus 6T.

Διαφήμιση

Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται οι συσκευές που έχουν χαμηλή τιμή, αλλά στο μόνο σημείο που μοιάζουν με τις αντίστοιχες ναυαρχίδες τους είναι στην εξωτερική εμφάνιση. Έχουν δηλαδή τόσο κατώτερα χαρακτηριστικά, που τελικά δεν αξίζει να τις αγοράσεις. Αυτή η κατηγορία ήταν της μόδας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν υπάρχει πλέον σήμερα, γιατί ποτέ δεν περπάτησε η συγκεκριμένη ιδέα.

Έρχεται λοιπόν τώρα η Google και λέει:

Θα φτιάξουμε μία "mini ναυαρχίδα" στη μισή τιμή του Pixel 3, αλλά θα κρατήσουμε το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του, την κάμερα.

... και εγένετο Pixel 3a και Pixel 3a XL!

Google Pixel 3a

Τα χαρακτηριστικά του Pixel 3a και οι διαφορές με το Pixel 3


  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 670 @ 2.0GHz
  • GPU: Adreno 615
  • Μνήμη: 4GB RAM - 64GB αποθήκευση
  • Οθόνη: OLED 5.6" @ 2220 x 1080p (18.5:9, 441ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 12.2MP (Sony IMX363, f/1.8, wide, OIS, video 2160p@30fps) - Μπροστά 8MP (f/2.0, wide)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, GPS (Glonass, BDS, Galileo), NFC, Fingerprint, 3.5mm jack, USB-C
  • Μπαταρία: 3.000mAh (18W)
  • Διαστάσεις: 151.3 x 70.1 x 8.2mm - 147gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 9.0 Pie

Η αρχική τιμή πώλησης του Pixel 3 πριν από έξι μήνες που κυκλοφόρησε, ήταν περίπου 800 ευρώ και η αρχική τιμή πώλησης του Pixel 3a είναι σχεδόν 400 ευρώ. Έχουμε δηλαδή μια διαφορά 400 ευρώ! Όπως είπαμε στη βασική κάμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα κι έτσι στη μισή τιμή παίρνουμε μία από τις κορυφαίες φωτογραφικές μηχανές σε smartphone, με το εξαιρετικό Night Sight. Τι έχει αφαιρέσει όμως η Google για να δικαιολογήσει την τιμή;

Διαφήμιση

Πρώτα από όλα έχουμε το ίδιο τραγικό για την εποχή design, το οποίο δε θα μπορούσε φυσικά να αλλάξει γιατί έπρεπε να υπάρχει μία συγγένεια με το Pixel 3. Αυτό μας ενόχλησε στη ναυαρχίδα της Google, γιατί όταν ξοδεύεις 800 και πλέον ευρώ θέλεις να είναι και όμορφο το τηλέφωνό σου, στο Pixel 3a όμως το... καταπίνουμε αμάσητο λόγω τιμής.

Η φυσιολογική διαφορά στις δύο συσκευές βρίσκεται στον επεξεργαστή, ο οποίος όμως είναι από τους κορυφαίους της μεσαίας κατηγορίας. Δε βλέπεις δηλαδή έναν Snapdragon 430 που δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αλλά τον SD670 που σκοράρει σχεδόν 140.000 πόντους στο Antutu. Χάριν της σύγκρισης αξίζει να πούμε ότι ο επεξεργαστής αυτός είναι ένα κλικ καλύτερος από τον SD660 που φοράει το Xiaomi Mi A2, το οποίο έχουμε σαν κύρια συσκευή τους τελευταίους μήνες και είμαστε απολύτως ευχαριστημένοι.

Το Pixel 3a έχει επίσης μία OLED οθόνη παρόμοια με αυτή του Pixel 3. Δεν φαίνεται όμως να είναι ίδιας ποιότητας, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν είναι HDR και δεν υποστηρίζει όλο το φάσμα χρωμάτων DCI-P3. Αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα για εμάς τους καταναλωτές, καθώς το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην έχει IPS πάνελ και ευτυχώς δεν έχει.

Google Pixel 3a

Μία ακόμη διαφορά είναι ότι το Pixel 3a έχει μία μόνο κάμερα για selfie και όχι δύο όπως ο μεγάλος του αδερφός. Αυτό μάλλον δε θα επηρεάσει τη γενική ποιότητα των φωτογραφιών, αλλά ενδεχομένως να φέρνει υποδεέστερα αποτελέσματα όσον αφορά τις φωτογραφίες με εφέ θόλωσης. Η Google μας έχει αποδείξει όμως και παλιότερα ότι το λογισμικό της μπορεί να κάνει θαύματα.

Το Pixel 3a δεν είναι επίσης αδιάβροχο, δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση και έχει κατώτερης ποιότητας ηχεία, αλλά διαθέτει θύρα για τα ακουστικά μας, η οποία δεν υπήρχε στο Pixel 3. Η διαφορά του τέλος με το Pixel 3a XL, είναι ουσιαστικά ότι το δεύτερο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, έχει μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρία και κοστίζει περίπου 80 ευρώ περισσότερο.

Αξίζει να το πάρω ή όχι;


Όταν ανακοινώθηκε το Pixel 3, η αλήθεια είναι ότι δε μας συγκίνησε ιδιαίτερα. Το design, τα χαρακτηριστικά και η τιμή του μας έκαναν να θέλουμε άλλες ναυαρχίδες, αν και γενικά δεν ψωνίζουμε smartphone στα 800 ευρώ. Το Pixel 3a όμως είναι πολύ πιο ενδιαφέρον, λόγω της τρομερής του κάμερας, των άμεσων και σίγουρων αναβαθμίσεων για τρία χρόνια και της... σωστής τιμής του.

Φυσικά μπορούμε να βρούμε και φθηνότερες συσκευές από αυτό, μερικές από τις οποίες είναι ναυαρχίδες, όπως για παράδειγμα το Pocophone F1, αλλά αυτή η κάμερα είναι πραγματικά ασυναγώνιστη. Το περιμένουμε λοιπόν να το δούμε σύντομα και στην Ελλάδα.


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter