Project Treble | Εγκατάστησε το Android Q στη συσκευή σου μέσω της επίσημης GSI ROM της Google


Το 2018 μιλήσαμε εκτενέστατα στο Dr. Android για το Project Treble και τις GSI ROM, οι οποίες αλλάζουν πλέον το τοπίο στις αναβαθμίσεις και την δημιουργία custom ROM. Δοκιμάσαμε και αναβαθμίσαμε με επιτυχία μία συσκευή, για την οποία δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή επίσημη αναβάθμιση, ενώ δείξαμε και πώς λύνεται το πρόβλημα των κινέζικων smartphone, εγκαθιστώντας μία GSI ROM σε μία τυχαία συσκευή. Φέτος η Google μας προσφέρει για πρώτη φορά τις δικές της GSI ROM με Android Q, τις οποίες μπορούμε να δοκιμάσουμε σε οποιοδήποτε smartphone!

Σε συνέχεια της περσινής χρονιάς όπου η Google επέλεξε να διαθέσει τη beta έκδοση του Android και σε συσκευές τρίτων κατασκευαστών, φέτος κάνει το αυτονόητο και μας παρέχει ένα πακέτο για όλες πλέον τις Android συσκευές. Στην επίσημη σελίδα του Android διατίθενται τρεις εκδόσεις:

  1. Μία για συσκευές με ARM64 επεξεργαστή χωρίς τις εφαρμογές Google
  2. Μία για συσκευές με ARM64 επεξεργαστή με τις εφαρμογές Google (GMS)
  3. Μία για συσκευές με ARM x86_64 (για υπολογιστές δηλαδή)

Διαφήμιση


Πώς γίνεται η εγκατάσταση;


Για τις συγκεκριμένες ROM η Google μας δίνει ειδικές οδηγίες εγκατάστασης, οι οποίες διαφέρουν από αυτές που έχουμε γράψει στο παρελθόν. Για όσους θέλουν να το δοκιμάσουν, θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους μία συσκευή που κυκλοφόρησε με Android 9.0 Pie και υποστηρίζει το Treble.

Η συσκευή θα πρέπει να έχει επίσης ξεκλείδωτο bootloader (αυτό θα αλλάξει σύντομα) και θα πρέπει να έχουν στήσει το Fastboot στον υπολογιστή τους. Η εγκατάσταση γίνεται μέσω τερματικού με τις εντολές που ακολουθούν.

  • Κατεβάζουμε την έκδοση που μας βολεύει στον υπολογιστή μας και την αποσυμπιέζουμε.
  • Βάζουμε τη συσκευή μας σε fastboot mode, τη συνδέουμε μέσω USB στον υπολογιστή και ανοίγουμε ένα τερματικό στο φάκελο που βρίσκεται η ROM.
  • Απενεργοποιούμε το "verified boot" δίνοντας την εντολή:

fastboot flash vbmeta vbmeta.img

  • Διαγράφουμε τα περιεχόμενα του system partition με την εντολή:

fastboot erase system

  • Εγκαθιστούμε το Android Q με την εντολή:

fastboot flash system system.img

  • Κάνουμε επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων με την εντολή:

fastboot -w

  • Τελειώνουμε με μία επανεκκίνηση δίνοντας την εντολή:

fastboot reboot

Η συγκεκριμένη ROM είναι βασισμένη στη δεύτερη beta έκδοση του Android Q και εννοείται ότι θα έχει τα προβληματάκια της. Υπάρχουν επίσης μικροσυσκευές μέσα στο smartphone, όπως ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, οι οποίες ενδέχεται να μην υποστηρίζονται ακόμη από το λειτουργικό σύστημα και κατ' επέκτασιν να μη λειτουργούν.

Διαφήμιση


Τι κερδίζουμε με αυτή την εξέλιξη;


Πέρα από το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τη νέα έκδοση του Android, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα οι δημιουργοί custom ROM μπορούν να δουλέψουν πάνω σε αυτή την έκδοση και να μας προσφέρουν πολύ γρηγορότερα τις δικές τους GSI ROM, άρα και τις δικές τους αναβαθμίσεις.

Επίσης όσο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιήσει αυτές τις εκδόσεις και σε όσο περισσότερες συσκευές εγκατασταθούν, τόσο πιο γρήγορα θα επιλυθούν τα περισσότερα bug από την Google. Όταν λοιπόν δώσει την τελική έκδοση στη Samsung για παράδειγμα, για να μας φέρει τη δική της επίσημη αναβάθμιση, η δουλειά που έχει να γίνει από άποψη σφαλμάτων από τη δεύτερη θα είναι πολύ λιγότερη. Οπότε και η Samsung θεωρητικά θα μπορέσει να μας προσφέρει την αναβάθμιση γρηγορότερα.

Σχόλια

Διαβάστε επίσης...

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Smart home & AirBnB | Αύξησε την αξία ενοικίασης και κάνε οικονομία με ένα ''έξυπνο'' σπίτι

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Φεύγω από την Google | Αντικαθιστούμε το Play Store με το Aurora Store και το F-Droid

3D Printing | Φτιάχνουμε πιόνια ή ζάρια για επιτραπέζια, είδη μοντελισμού και άλλα παιχνίδια!

Φεύγω από την Google | Αντικαθιστούμε το Google Music και το YouTube με το NewPipe και το MusicPiped

Galaxy Fold | Το αναδιπλούμενο smartphone της Samsung είναι πανέμορφο αλλά καθόλου πρακτικό

Samsung Galaxy S10 | Είναι χωρίς αμφιβολία ο βασιλιάς του Android και αυτοί είναι οι λόγοι

Raspberry Pi | Ενεργοποιούμε την πρόσβαση στο server μας από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου με το Let's Encrypt (SSL) και το DuckDNS