Project Treble | Αποδείξαμε ότι λύνει το πρόβλημα των αναβαθμίσεων και στα κινέζικα μοντέλα!


Ήρθε η ώρα για το απόλυτο τεστ του Project Treble! Ο νέος τρόπος διαχείρισης των αναβαθμίσεων από τη Google, μας υπόσχεται ταχύτερα update από κατασκευαστές και δημιουργούς custom ROM, τι μπορεί όμως να κάνει με τα κινέζικα smartphone που δεν έχουν απολύτως καμία υποστήριξη; Αποκτήσαμε το Umidigi A1 Pro και τσεκάρουμε κατά πόσον είναι αληθινή "η επανάσταση στις αναβαθμίσεις του Android"!

Ο λόγος για τον οποίο μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία, είναι γιατί θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε οποιαδήποτε συσκευή μας αρέσει, χωρίς να μας απασχολεί αν θα αναβαθμιστεί από τον κατασκευαστή ή όχι. Μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει χρήματα μόνο για κινέζικες συσκευές έως 100 ευρώ. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να χάνει το δικαίωμά του σε μία καλή ROM με αναβαθμίσεις και χωρίς προεγκατεστημένα malware.

Διαφήμιση


Επιλέξαμε το Umidigi A1 Pro γιατί θέλαμε να δούμε αν το Treble μπορεί να λειτουργήσει στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Προέρχεται από έναν μέτριο Κινέζο κατασκευαστή, ο οποίος μας έχει αποδείξει ότι δεν αναβαθμίζει τις συσκευές του σε νεότερες εκδόσεις. Κοστίζει μόλις 80 ευρώ και αυτό σημαίνει ότι σίγουρα η Umidigi δεν πρόκειται να ασχοληθεί περαιτέρω μαζί του. Έχει επεξεργαστή της Mediatek που ως γνωστόν δυσκολεύει την υποστήριξη των custom ROM, γιατί δε διατίθεται πουθενά ο πηγαίος κώδικας του πυρήνα (kernel). Τέλος, από όσο ψάξαμε δεν υπάρχει ούτε διαθέσιμη TWRP recovery για το συγκεκριμένο μοντέλο. Πραγματικά ότι χειρότερο!

Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να έχει προεγκατεστημένο το Android 8.0 Oreo, καθώς από αυτή την έκδοση και μετά, η Google επιβάλλει το Project Treble σε όλες τις συσκευές. Το τσιμπάμε λοιπόν στα 80 ευρώ από το Banggood και αρχίζουμε τα πειράματα.

Πριν ξεκινήσουμε...

Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να κάνουμε μια προετοιμασία. Επιβεβαιώνουμε πρώτα ότι η συσκευή είναι όντως Treble-enabled μέσω του Treble check. Η ίδια εφαρμογή θα μας πει και το στυλ του system partition (A-only ή A/B). Μαθαίνουμε επίσης την αρχιτεκτονική του επεξεργαστή μας (π.χ. arm64) και ανοίγουμε τη λίστα των GSI ROM για να κατεβάσουμε όποια ή όποιες θέλουμε.

Τέλος, πρέπει οπωσδήποτε να ξεκλειδώσουμε τον bootloader της συσκευής μας, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να εγκαταστήσουμε καμία custom ROM. Η διαδικασία ξεκλειδώματος διαφέρει από συσκευή σε συσκευή, κυρίως γιατί πολλά smartphone τον έχουν κρυπτογραφημένο. Στο Umidigi A1 Pro ευτυχώς δεν είναι και έτσι με μία απλή εντολή μέσω fastboot, ξεκλειδώνει πανεύκολα.

Διαφήμιση


Η δοκιμή

Αν και έχουμε στη διάθεσή μας πολλές ROM, εγκαταστήσαμε την επίσημη της Google και την τελευταία έκδοση της LineageOS. Είναι οι δύο ROM που θα προτιμήσουν οι περισσότεροι, οπότε είναι και οι πιο αντιπροσωπευτικές.

Η διαδικασία που χρησιμοποιήσαμε είναι η εξής. Κάναμε πρώτα μία επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων. Στη συνέχεια μπήκαμε σε Fastboot / Bootloader mode και δώσαμε τις ακόλουθες εντολές:

fastboot erase system
fastboot --u flash system system.img
fastboot reboot


Το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος μας δείχνει ότι όλες οι συσκευές που διαθέτουν το Treble, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και τιμής, υποστηρίζουν κανονικά τις GSI ROM και μπορούν να αναβαθμίζονται μέσω αυτών. Βλέπουμε και στην πράξη λοιπόν ότι αυτή η αλλαγή στη δομή του Android θα λύσει σίγουρα το πρόβλημα των αναβαθμίσεων. Πλέον ακόμη και αν οι κατασκευαστές συνεχίσουν να αγνοούν τις αναβαθμίσεις, μπορούμε με αυτό τον τρόπο ανά πάσα στιγμή, να εγκαταστήσουμε την τελευταία έκδοση του Android ή τις καλύτερες custom ROM που κυκλοφορούν.

Όσον αφορά στο πρόβλημα που προέκυψε με την κάμερα της συγκεκριμένης συσκευής, δεν έχουμε ακόμη απάντηση για το αν είναι φυσιολογικό ή όχι. Είναι η δεύτερη συσκευή που δοκιμάζουμε το Treble και στο Xiaomi Mi Mix που προηγήθηκε δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Πιθανότατα δεν είναι θέμα της Mediatek και του πυρήνα της συσκευής, καθώς δεν τον πειράξαμε όταν εγκαταστήσαμε τη ROM μας. Ενδεχομένως λοιπόν να υπάρχουν κάποια απαραίτητα αρχεία στην επίσημη ROM της συσκευής, τα οποία διαγράψαμε.

Στην έρευνα που κάναμε βλέπουμε ότι αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρείται και στις συσκευές της Huawei που υποστηρίζουν το Treble, όπως το Huawei P20 Pro. Εκεί όσοι ασχολούνται με το θέμα, βρήκαν ότι μπορούν να επαναφέρουν την εφαρμογή της κάμερας, εγκαθιστώντας ένα zip μέσω recovery, το οποίο περιλαμβάνει μερικές βιβλιοθήκες και το apk της εφαρμογής. Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα θα βρείτε στο XDA.

Θεωρούμε λοιπόν ότι το πείραμά μας εστέφθη με επιτυχία και περιμένουμε αφενός να δοκιμάσουμε την ίδια διαδικασία σε περισσότερες συσκευές και αφετέρου να αναβαθμίσουμε αυτές που έχουμε σε Android 9.0 στις αρχές Σεπτεμβρίου!

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter