Η κάμερα των 48MP του Huawei Nova 4 επιβάλλεται να γίνει στάνταρ εξοπλισμός στα smartphone του 2019


Το 2018 ήταν σίγουρα η χρονιά των camera-phone (και του "notch"). Η υψηλή ποιότητα όλων εταιριών σε αυτό τον τομέα, συνδυαστικά με τα θαύματα που έκανε η Google με το Night Sight και η Huawei με την τριπλή κάμερα των P20 Pro και Mate 20 Pro, μας προσέφεραν επιδόσεις που δεν είχαμε ξαναδεί. Η καλύτερη χρονιά των camera-phone όμως δεν ήταν τελικά τρομερή, μιας και το πρόβλημα με την ανάλυση των φωτογραφιών παραμένει. Αυτό σκέφτεται να βελτιώσει πλέον η Huawei με την 48MP κάμερα του Nova 4 και ελπίζουμε να την ακολουθήσουν και οι άλλοι γνωστοί κατασκευαστές.

Ναι το ξέρω, δε μετράνε μόνο τα megapixel αν θέλεις να έχεις ένα τηλέφωνο με καλή κάμερα, αλλά αυτή τη στιγμή, τα λίγα megapixel είναι που δε μας επιτρέπουν να βγάλουμε πραγματικά εξαιρετικές φωτογραφίες. Ο λόγος είναι γιατί οι εταιρίες παρατηρούν ότι βγάζουμε κυρίως κοντινές φωτογραφίες ή τα θέματά μας βρίσκονται σε μέση απόσταση. Τοποθετούν λοιπόν κάμερες στα 12MP με 16MP, μια ανάλυση που είναι υπέρ αρκετή για αυτό το σκοπό, η οποία όμως δεν εξυπηρετεί αν θέλουμε να βγάλουμε πανοραμικά τοπία.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι τείνουν να γίνουν στάνταρ οι τηλεσκοπικοί φακοί στα smartphone, που απλά σου επιτρέπουν να κάνεις ζουμ, κάτι που αμφιβάλλω αν χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος. Γιατί να κάνεις ζουμ εκτός από το να βγάλεις macro φωτογραφίες; Ο μόνος λόγος είναι γιατί θέλεις να δεις κάτι το οποίο βρίσκεται μακριά και τα ταλαίπωρα μυωπικά σου μάτια, που τα έχεις κάψει στο PlayStation, δεν μπορούν πλέον να δουν. Το θέμα όμως είναι ότι με μία τέτοιας ανάλυσης κάμερας δε χρειάζεσαι ζωντανό ζουμ, αφού μπορείς να βγάλεις τη φωτογραφία και να ζουμάρεις μετά σε αυτή για αν δεις αυτό που θες, μιας και η ανάλυση θα είναι ανώτερη.

Διαφήμιση

Τώρα λοιπόν που οι εταιρίες έχουν την άνεση να βάζουν τριπλές και... τετραπλές κάμερες σε smartphone, ας το κάνουν τουλάχιστον σωστά. Ο ένας αισθητήρας θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι τέτοιας τάξης μεγέθους όσον αφορά τα megapixel, αν θέλουν να λένε ότι ένα τηλέφωνο είναι ολοκληρωμένο σε αυτό τον τομέα. Πέρα όμως από τις γενικά καλύτερες φωτογραφίες που θα βγάλεις, αν δε φωτογραφίζεις τοπία, δε θα καταλάβεις ποτέ την αξία της υψηλής ανάλυσης.

Ακόμη και αν ακολουθήσεις για παράδειγμα αυτές τις πολύ απλές οδηγίες για καλές φωτογραφίες, υπάρχει το ενδεχόμενο να μη βγάλεις τελικά αυτό που πραγματικά ήθελες. Όταν το καταλάβεις μπορεί επίσης να είναι πολύ αργά, οπότε "πάει και πίσω δε γυρνάει" το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης (λέμε τώρα). Έχοντας όμως μια φωτογραφία υψηλής ανάλυσης, ακόμη και αν δεν είναι τέλεια, μπορείς να την επεξεργαστείς, κρατώντας ένα μέρος της αφού την "κροπάρεις". Προσωπικά έχω σώσει ένα σωρό φωτογραφίες με αυτό τον τρόπο και θα μπορούσα να κρατήσω ακόμη περισσότερες, αν η κάμερα του smartphone μου διέθετε ένα φακό στα 48MP.

Εννοείται φυσικά ότι χρειαζόμαστε κι άλλα πράγματα από την κάμερά μας, τα οποία σήμερα υπάρχουν και δεν πρέπει να αλλάξουν. Θέλουμε για παράδειγμα έναν αισθητήρα με μεγάλο διάφραγμα για καλές νυχτερινές φωτογραφίες, χρειαζόμαστε τη βοήθεια λογισμικών όπως το Night Sight για να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα, ενώ επιβάλλεται επίσης και μία καλή μπροστινή κάμερα για τις selfy. Είμαστε λοιπόν σε καλό επίπεδο σήμερα, απλά μας λείπει η λεπτομέρεια, η οποία ήρθε ο καιρός να γίνει στάνταρ στα smartphone του 2019.


Το Huawei Nova 4


Πάμε τώρα στο Nova 4, το οποίο είναι μία... demo συσκευή, που έχει σκοπό να μας γνωρίσει τις νέες ιδέες της Huawei και στην ουσία με αυτήν η εταιρία μας λέει:

Είμαι από τους κορυφαίους. Δες τι μπορώ να κάνω...

Κατ' αρχάς είναι η πρώτη συσκευή της εταιρίας (το Honor V20 δε μετράει) με τρύπα στην οθόνη στο σημείο της κάμερας. Όσο εντυπωσιακή και να είναι αυτή η νέα μόδα που θα μας έρθει το 2019, δεν παύει να είναι και πάλι ένα ενοχλητικό "notch". Πιο εκλεπτυσμένο, αλλά "notch". Ο σκοπός όμως εξυπηρετείται για τη Huawei, η οποία μαζί με τη Samsung αποδεικνύουν ότι είναι πρωτοπόροι στον τομέα αυτό. Πάμε λοιπόν παρακάτω.

Το Nova 4 είναι επίσης η πρώτη συσκευή που μας φέρνει ένα τόσο προοδευτικό setup στην κάμερα χωρίς να είναι ναυαρχίδα. Θα περίμενε δηλαδή κανείς από τη Huawei να μας δώσει αυτή την οθόνη και αυτή την κάμερα στην επόμενη ναυαρχίδα της, αλλά επιλέγει να μας προτείνει κάτι πιο προσιτό στα 500 ευρώ ευρώ. Λίγο κάτω από τις συσκευές της OnePlus. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Διαφήμιση

Από άποψη χαρακτηριστικών δεν είναι άσχημο, καθώς διαθέτει τον Kirin 970, τον περσινό καλύτερο επεξεργαστή της εταιρίας, έχει 8GB RAM, 128GB αποθηκευτικού χώρου, μεγάλη οθόνη στις 6,4 ίντσες και μεγάλη μπαταρία. Είναι όμως "τσαπατσούλικο" και αυτό μας αποδεικνύει πόσο... demo είναι. Για παράδειγμα δεν πας πουθενά με μία μόνο έκδοση όσον αφορά το χώρο. Πού κολλάει επίσης το Bluetooth 4.2 σε μία συσκευή που θα κυκλοφορήσει το '19; Γιατί η κάμερα γράφει βίντεο μόνο στα 1080p @ 30fps; Όλα αυτά αν και λεπτομέρειες δείχνουν ότι δεν είναι και πολύ προσεγμένο για την τιμή του, οπότε ενδεχομένως να μην είναι και καλή αγορά στο τέλος.

Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά αμφιβάλω αν θα βγάζει τις εξαιρετικές φωτογραφίες που φαντάζομαι, καθώς έχουμε δει πολλές συσκευές με τρομερά χαρακτηριστικά στο χαρτί, που τελικά δεν είχαν τις αναμενόμενες επιδόσεις. Όπως είπαμε όμως το Nova 4 είναι ένα "statement" από τη Huawei, που τολμάει να προτείνει κάμερες ακόμη μεγαλύτερης ανάλυσης.


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter