Άποψη | Τα Google Pixel είναι οι πιο αποτυχημένες Android ναυαρχίδες της τελευταίας διετίας!


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξεις το επόμενό σου smartphone και ένας από αυτούς είναι οι πωλήσεις. Όταν μία συσκευή πουλάει πολύ, αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος αποδέχεται τα χαρακτηριστικά και το design της ή την καλή τιμή και το "after sales" της εταιρίας που το παρέχει. Μετά από δύο γενιές Pixel smartphone όμως, οι προσπάθειες της Google όχι απλά δεν έχουν αποδώσει καρπούς, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του Android όλα αυτά τα χρόνια!

Πάνε οι εποχές που ο κόσμος λάτρευε τα Nexus. Από τη στιγμή που η Google αποφάσισε να παίξει στην κατηγορία της ναυαρχίδας, έχασε το κοινό που είχε κερδίσει και δεν κατάφερε ποτέ να δημιουργήσει μία συσκευή που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στο Android. Δε λέμε ότι τα Pixel είναι κακές συσκευές, αντιθέτως είναι εξαιρετικής ποιότητας, αλλά η εμπορική τους αποτυχία είναι δεδομένη και αυτό φαίνεται από δύο σημαντικά στοιχεία.

Διαφήμιση

Το μέγεθος της αποτυχίας

Πρώτα από όλα κυριολεκτικά από τις πωλήσεις. Η Google το 2017 κατάφερε να πουλήσει 3,9 εκατομμύρια συσκευές σε μία τεράστια αγορά 1,5 δις smartphone! Για να βάλουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η Apple πέρυσι πωλούσε τόσες συσκευές ανά... εβδομάδα! Εδώ αξίζει να πούμε ότι υπάρχουν και άλλες εταιρίες που δεν κάνουν τις ανάλογες πωλήσεις, όπως η HTC, η LG και η Sony, αλλά αυτές ρίχνουν το βάρος της δικής τους καινοτομίας σε άλλους τομείς όπου έχουν επιτυχία και συγκεκριμένα η HTC στο VR, η Sony στο PlayStation και η LG στις τηλεοράσεις. Από τη Google που είναι ο δημιουργός του Android, θα περιμέναμε να υπάρχει πιο μεγάλο "focus" με συσκευές στην αιχμή της τεχνολογίας, με μοναδικά χαρακτηριστικά και όχι αντίγραφα άλλων επιτυχημένων smartphone, χωρίς... ψυχή.


Το δεύτερο στοιχείο που αποκαλύπτει τον πάτο στον οποίο βρίσκονται τα Pixel, είναι τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στις εκδόσεις του Android. Σύμφωνα με αυτά το Android 9.0 Pie, το οποίο βρίσκεται μέχρι στιγμής μόνο στα Pixel, τουλάχιστον μέσω επίσημης αναβάθμισης, ούτε καν υπάρχει στο χάρτη! Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό του είναι κάτω του 0.1% του συνόλου των ενεργών Android smartphone παγκοσμίως και το ίδιο ισχύει προφανώς για τις συσκευές που το φοράνε.


Τι φταίει λοιπόν;

Η Google μας έχει αποδείξει με τα Chromebook, τα Chromecast και το Google Home ότι αν και είναι μία εταιρία λογισμικού, μπορεί να φτιάξει και καλές συσκευές. Μας έχει δείξει επίσης με τα Nexus ότι μπορεί να φτιάξει και ενδιαφέρουσες Android συσκευές. Τι συμβαίνει λοιπόν με τα Pixel; Είναι δεδομένο ότι πρόκειται για εξαιρετικές ναυαρχίδες, οι οποίες ξεχωρίζουν κυρίως για τις τρομερές τους κάμερες. Δεν είναι ακριβότερες από άλλες, ούτε έχουν χειρότερο design από κάποιες τρίτες, ενώ έχουν το προνόμιο να δέχονται πρώτες την κάθε νέα έκδοση του Android.

Το πρόβλημα είναι ότι εμφανίστηκαν σε μία εποχή όπου η κατηγορία της Android ναυαρχίδας είναι αρκετά κορεσμένη και ο περισσότερος κόσμος που έχει λεφτά, απλά θα προτιμήσει το γνωστότερο smartphone, δηλαδή ένα iPhone ή ένα Samsung Galaxy. Είναι επίσης μία εποχή όπου το καθαρό Android και τις γρήγορες αναβαθμίσεις μπορείς να τις βρεις σε πάρα πολλές συσκευές πλέον, ανεξαρτήτως τιμής, χάρη στο πρόγραμμα Android One. Τέλος το μεγάλο χαρακτηριστικό της ναυαρχίδας ήταν πάντα οι πολύ καλές κάμερες, κάτι που πλέον μπορείς να βρεις και στα 250 ευρώ σε συσκευές όπως το Xiaomi Mi A2 και το Redmi Note 5.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι η Google δε φαίνεται να πιστεύει στα Pixel της. Μας δίνει την εντύπωση ότι μας προτείνει μία συσκευή την οποία δε θέλει να προωθήσει και αν αποτύχει, πολύ απλά θα την καταργήσει, όπως έχουν καταργηθεί άπειρες υπηρεσίες της με τον ίδιο τρόπο. Δε βλέπουμε πουθενά διαφημίσεις για τα Pixel, δεν προωθούνται στα stand των καταστημάτων, οπότε στην πραγματικότητα η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου δε γνωρίζει καν ότι υπάρχουν. Όταν ο ίδιος ο κατασκευαστής αδιαφορεί για τη συσκευή που μου προτείνει, γιατί να ενδιαφερθώ εγώ για να την αγοράσω;

Λαμβάνοντας υπ' όψιν λοιπόν τη δυναμική που έχει η Google ως εταιρία, αλλά και τη θέση που κατέχει στο οικοσύστημα του Android ως δημιουργός του, η αποτυχία στο να πουλήσει τις συσκευές της είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο κατασκευαστή. Βλέποντας μάλιστα και πόσο αδιάφορο είναι το Pixel 3 στις φωτογραφίες που κυκλοφορούν αυτό τον καιρό, δεν βλέπουμε την κατάσταση να αλλάζει ούτε και φέτος.



Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter